Šta je novo?

AMD Radeon RX 6000 Thread

Moram za pocetak da ocistim komp od prasine, uzas sta je unutra... Mozda je PCI-E slot pun prasine, radilo je sve normalno do pre mesec-dva, a posto slabo igram igre, nisam se nesto cimao.
Ne znam da li ima smisla da menjam napajanje, jeste dosta staro, ali radi bez problema,, mislim da nisu ovo simptomi neispravnog napajanja. :/

Probacu i drugi PCIe slot, mislim da imam dva :)

Grafika je kupljena nova, nije cackan bios i nije rudarila.

Imam problem sa Powercolor 6650XT.

Desava se skoro svaki put kad pokrenem neku zahtevnu igru da je fps veoma nizak (20fps), a nekad radi kako bi trebalo (50-80fps, zavisno od igre). Konkretno poslednje Indiana Jones, a pre toga God of War.
Primetio sam da kad se to desi ventilator ne ubrza do uobicajene brzine (ne znam koliko, ali ne cuje se, inace je dosta bucna), i da je gpu power ispod 100W.
Malopre sam probao da podignem power limit na max, i cini mi se da se situacija popravila, ali nisam siguran na koliko da stavim, i zasto je to uopste smanjeno?

Takodje samo juce uradio clean install drivera, i prvi put kad sam upalio Indiana Jones, izgledalo je da se problem resio, radila je odlicno (55fps u 1440 na low/medium, sto je za ovu grafiku ok), medjutim jutros opet po starom, 20fps.
CPU je i5 11400f, 32GB ram-a

Dajte neki savet sta jos da probam, ili barem kako da podesim power limit ako je to problem?
Mozda ti SAM pravi problem jer zna da se ukljucuje/iskljucuje od poslednjih par verzija drajvera.
Mozda imas problema sa temperaturama pa se kartica thermalclockuje da ti kuca ne bi eksplodirala (rekao si da su ti ventilatori obicno bucni sto indikuje max termalno opterecenje).
Proveri sve ovo pa nam postuj stanje jer nam bukvalno nista nisi rekao sem koje kartice imas.

Ne znam sta je SAM, ali u pravu si problemi su poceli od pre par poslednjih verzija drajvera (kad je izasao GoW, pa sam radio update)

Temperature su u granicama normale za ovaj model, kad ne radi kako treba 69-70c, kad radi normalno oko 75c +- koji stepen.
Ventilatori su bucni od kad je kupljena, takav je model. Na 50-60% se prilicno cuju, u odnosu na staru Sapphire RX470, ali nije ista klasa kartica ni hladjenja, pa kapiram da je to normalno.

Primetio sam da je power usage kad ne radi dobro 90-100W, a kad je ok ide do 130-140W.

imas termalclocking.
Aj sad otvori neku igru gde ti radi dobro i zapisi temp GPU i GPU JUNC pre nego sto se ventilator stisa.
Smem da se kladim da ti GPU JUNC ode na priblizno 110 stepeni C iako ti je GPU temp ~70 stepeni C.
To je delta od citavih 40 stepeni, sto ako se ispostavi kao tacna, ce zahtevati repaste i/ili undervolt karte.

SAM = AMD Smart Access Memory!. Može da se uključi i isključi u Adrenalinu pod Performance ali i u BIOS-u ploče.

AMD Smart Technology1​

AMD smart technologies enhance system performance and efficiency by quickly and dynamically directing power where it’s needed and leveraging the synergies of AMD Ryzen™ CPUs and AMD Radeon™ GPUs to max out your game performance, reduce latency in your favorite games and play longer unplugged.

imas termalclocking.
Njemu se ventilator uspori kad ima problem sa FPSom, da je termalni problem ventilatori bi se znacajno ubrzali

@DjoleMC Otvori GPUz, otvori Sensors tab, ukljuci dole log to file pa reprodukuj problem sa FPSom. Okaci log ovde. Usput okaci i screenshot glavnog GPUz prozora

Njemu se ventilator uspori kad ima problem sa FPSom, da je termalni problem ventilatori bi se znacajno ubrzali

@DjoleMC Otvori GPUz, otvori Sensors tab, ukljuci dole log to file pa reprodukuj problem sa FPSom. Okaci log ovde. Usput okaci i screenshot glavnog GPUz prozora
Kad ima problem graficka mu se sama uspori i otud se stisaju i ventilatori. A takodje mu zato karta ne radi na kako je rekao 130-140W, nego na 90-100W.
Cist thermal throttle.
Ali mozda i drajveri nesto brljaju, nikad se ne zna.

Da li može da se vidi sa slike iz furmarka? Svakako je karta stara 2 godine, ne bi bilo loše da se zameni pasta.

Prilozi

• furmark.png
    furmark.png
    156.9 KB · Pregleda: 153
Hotspot 110, eto odgovora, kolega iznad je do u stepen pogodio sta se desava 👍

U potrazi sam za karticom 6700 ili 6700 xt. Obično kartice imaju dva bela stikera označena slovima W i D. U ponudi imam jednu rx 6700 xt karticu sa jednim stikerom sa slovom P. Koja je razliika, ako je ima između ovih stikera?

imas termalclocking.
Aj sad otvori neku igru gde ti radi dobro i zapisi temp GPU i GPU JUNC pre nego sto se ventilator stisa.
Smem da se kladim da ti GPU JUNC ode na priblizno 110 stepeni C iako ti je GPU temp ~70 stepeni C.
To je delta od citavih 40 stepeni, sto ako se ispostavi kao tacna, ce zahtevati repaste i/ili undervolt karte.

Izgleda da si bio 100% u pravu. Ocistio sam komp, zamenio pastu na procesoru i grafickoj, deluje da sve radi ok:

Prilozi

• Screenshot 2024-12-21 150732.png
    Screenshot 2024-12-21 150732.png
    30.1 KB · Pregleda: 92
Najs.
Nisi morao na CPU da menjas ali kontam da ako radis vec to odrzavanje sto da ne.

Kad se budes osetio malo smelijim proguglaj undervolting 6650 xt ,taman da dodatno smanjis tu hotspot temperaturu bez gubitka u performansama. Obrati paznju pri tom na fan curve, mnogi od tih sto urade undervolting preteraju sa podesavanjem ventilatora (kao da rade overkloking) i na taj nacin totalno obezvredne celu poentu.
Dakle cilj je - iste perfomanse, sa manjom temperaturom i tisim hladjenjem.

Svakako je i cpu Pasta bila za menjanje, sramota me na sta je komp ličio, kao sa onih horor gifova 😀.
Stoji na podu, a imam malo dete i kuče 🤨

Pasta čak i nije izgledala loše, na laptop ovima sam vidjao okamenjene.

Pogledacu za undervolt, mada mi ne smeta buka, a i čini mi se da je sad tisa, na 50% radi fan umesto na 75%

Kad se budes osetio malo smelijim proguglaj undervolting 6650 xt ,taman da dodatno smanjis tu hotspot temperaturu bez gubitka u performansama. Obrati paznju pri tom na fan curve, mnogi od tih sto urade undervolting preteraju sa podesavanjem ventilatora (kao da rade overkloking) i na taj nacin totalno obezvredne celu poentu.
Dakle cilj je - iste perfomanse, sa manjom temperaturom i tisim hladjenjem.

Probao sam po ovom uputstvu, ali nisam siguran da sam dobro uradio, ili uputstvo nije dobro. Jesam dobio par stepeni nizu temp, ali uz brzi vent (nakon ciscenja je ispod 50% i dosta je tih).

Prilozi

• furmark_def.png
    furmark_def.png
    138.2 KB · Pregleda: 49
  • furmark2.png
    furmark2.png
    137.9 KB · Pregleda: 82
Ako nisi dzarao podesavanja ventova, ne bi smela da bude razlika u obrtajima/buci. 157W sa i bez undervolta, znaci iste temperature i buka. A performanse vece jer sad cesce "dohvata" veci klok zato sto 157W limit kasnije udari (na vecim klokovima). Mada 157W nije standard, da nisi cackao power limite (stavio +10%)?

Jesam i jedno i drugo, pogledaj video. Znaci samo da smanjim core voltagr i malo podignem memory clock?

Ja sam UV preko MorePowerTools+MSI Afterburner. I stabilan je na 1.075V. Kad sam UV samo preko adrenalina (tad AB sluzi samo za monitoring i OSD), zabadao je na 1.1V. Dobio sam vece performanse nego fabricka kartica, sa manjom bukom (malo sam cacnuo acoustic limit br obrtaja) i istim temperaturama (mozda stepen dva toplija).

Na kraju sam se zadovoljionsa UV i spustanjem TDP sa 143W na 125W sa performansama mrvicu iznad fabrickih, ali sa (gotovo) necujnom karticom. Bitnija mi je tisina od 2%...

Poslednja izmena:
Moraću i ja da probam. Moja 6700 XT od početka ima coil whine, i probao sam undervoltom da riješim. Coil whine se ne čuje, ali je jako nestabilan driver - u igrama je bez greške, ni jednom nije štucnula, temperature su fenomenalne, ali Photoshop i Chrome u kombinaciji urnišu driver. Ako je upaljen overlay u ćošku, Photoshop divlja, a i bez toga malo malo pa pukne sve u crno pa moram da refreshujem. Probao sam i fabrički undervolt iz Adrenalina, i neki ručni po tutorijalu, ali ne valja na duže staze ništa.

Probao sam po ovom uputstvu, ali nisam siguran da sam dobro uradio, ili uputstvo nije dobro. Jesam dobio par stepeni nizu temp, ali uz brzi vent (nakon ciscenja je ispod 50% i dosta je tih).

Kolega iznad , Ostoja ti je dao ideju.
Znaci dobar je video, jedini problem je sto je lik premalo smanjio i naravno temp je opao za tricava 2c , sto bas i nije UV.
Probaj ovako:

GPU/core:
za min vrednost stavi jedno 2100 Mhz (preporucuje se KAO da bi trebalo da bude 200Mhz manje umesto 450 koliko ti ja predlazem, da bi se izbegao stutter ali to nema veze sa tim)
za max vrednost probaj recimo 2550 Mhz (mozda ti ovo deluje kao veliko smanjenje, ali cak i da izgubis npr 4% perfomansi, sto se nece desiti, opet dobijas mnogo hladniju kartu i tise iskustvo).
za voltazu 1150 mV (povecaj za 5 mV ukoliko ti kartica kreshuje tokom gaminga dok ne dostignes stabilnost / a radi suprotno ako ti je grafa stabilna - smanjuj za 5 mV dok ne krene da kresuje).

Ostoja je postigao 1.075V sto je odlican rezultat ali to zavisi od karte do karte, tako da kao sto sam naveo - postepeno i osluskuj kako radi.
Testiraj u aplikacijama i igrama koje zaista igras. Izbegavaj furmark jer je odaaavno prevazidjen opengl stres test. Ne koristi uopste instrukcije modernih gpu-ova koje koriste dx11, 12, i vulkan api-i. OCCT je najbolji stress test jer bukvalno cedi hardver kako ni jedan drugi softver to ne radi i to ne samo graficke, vec moze i cpu i ram, pa cak i napajanje. Ali za tvoje potrebe, nemoj nista od navedenog vec testiraj u najzahtevnijoj igri koju igras. Ako tamo postignes stabilnost, nista drugo te ne interesuje.

I to je sve za sad, ne diraj memoriju tj. vram jer moze da izazove drugacije nestabilnosti i tad neces znati da li je sam gpu ili vram.

Poslednja izmena:
Pozdrav, da li mi neko moze reci nesto vise o Sapphire TOXIC RX 6900 XT Gaming LC 16GB modelu ? Kostala bi me nekih 450e, sa inostranom garancijom ali bas ne znam sta da mislim o tom hladjenju i modelu, cini mi se da ih ni po netu nema mnogo.

Imas ovde postove na reditu vezane za nju pa baci pogled koji su uobicajni problemi i kako su ih ljudi resavali.

Klinac ima skoro novu, 6600, safirku, i temperatura je oko 50 stepeni u idle u, za mene je to previsoka temperatura, ili nisam koristio ove karte, kada pocnu igre i proradi vent, ok je ne ide previse gore. Jedino sto mi ne radi zadnji vent od kucista, pa bi mozda to bio problem, napred ima 3.

Proveri klok memorije, verovatno ne spusta na neke sitne MHz kad je u idle... najcesce zbog high refresh monitora ili dual monitor setupa, pisali su ljudi na prethodnoj strani (stranama) o tome...
Ako ti ide na zivce mozes da napravis custom profil u CRU sa CVT reduced blanking opcijom, ali moras sam da se snadjes za uputstvo...

Ukljucen je Zero RPM Mode, pa dok ne upali ventilatore, visa je temperatura. Napravi krivu na adrenalinu, pa ce ti biti manja i temperatura, iskljuci Zero RPM Mode.

Ja imam zero rpm i trenutno mi je kartica na 39-41C dok pisem ovo na forumu (automatski oboreni klokovi memorije u idle, ventovi se ne vrte).
Dok se nisam poigrao sa CRU u kombinaciji sa mojim monitorom nije spustala klokove i drzala je 50C (i neki stepen preko) u idle. Sapphire support kaze "sve je to super, tako smo je mi zamislili da radi, nju teknolodzi". How yes no :)

Neko je pisao da mu je enable AMD Freesync pomogao. Meni nije.
Moze ovo i u adrenalinu da se odradi (CVT reduced) ali iz nekog razloga onda u mojoj konfiguraciji dozvoljava samo 6bit paletu pa izgleda bezveze u gradijentima. Sa CRU zadrzava 8/10 bit.

Poslednja izmena:
Vrh Dno