Šta je novo?

AMD Radeon RX 6000 Thread

zašto mi grafa radi u pcie x8 3.0, umesto u 4.0 i da li ima i koliko gubitaka u performansama, znam da se pričalo da je kod rx 6400 i 6500 kartica na pcie 3.0 pločama 15-20% manji fps

Prilozi

• gpuz.gif
    gpuz.gif
    25.3 KB · Pregleda: 52
zašto mi grafa radi u pcie x8 3.0, umesto u 4.0 i da li ima i koliko gubitaka u performansama, znam da se pričalo da je kod rx 6400 i 6500 kartica na pcie 3.0 pločama 15-20% manji fps
Zavisi od ploče.

u biosu je podešeno na pcie 4, može da se bira 1,2 3 ili 4 u samom bios-u iz nekog razloga, možda treba nešto podešavati dodatno ili je ploča prosto falična...

Odakle ti ove baljezgarije majke ti?

with every new PCI-E update, we should only expect to see a 1% to 1.5% improvement in performance.

I ovo je generalno misljenje od ljudi koji testiraju graficke i znaju.
Imas par igara kao sto su warhamer, ili rome total war gde je razlika oko 15% zato sto se barata stotinama, cak i hiljadama jedinica na ekranu , pa igra koristi taj visok draw call.
I to ako imas neku jacu graficku koja moze malo da utegne pcie 3 bandwidth, a ne 6400 i druge low-end kartice.

lol evo testa koji je napravio amd isus
:giggle:
rx 6400 i 6500 su posebno osakaćene zbog samo 4 linija od 16 koje koriste

edit @ danilo989 pokrenuo sam taj program, pcie ostaje 3.0

Ma fizicki osakacene lowend kartice da ne bi prismrdele ovim midlevel.
Ako te zeza pcie 4 opcija, moze biti i do drivera, i do same maticne (biosa)... cak sam citao da su ljudi menjanjem ssd-a uspevali da rese taj problem.
Srecno u svakom slucaju, ali moras da ocekujes ono trzisno - koliko para toliko muzike.

ali upravo je u tome fora, mogao sam uzeti 3-4k jeftiniju b450 ploču, možda i par hiljada jeftiniji cpu, koji nema podršku za pcie 4.0 i opet bi imao iste performanse :(

gubis 1-5% performansi, najvise se gubi na 6500xt i 6400 jer su previse osakacene u odnosu na ostale

Moguce da obara brzinu zbog ustede energije, klikni na onaj upitnik desno i pokrenuce se neki mali test pa vidi da li ce da prebaci na @x8 4.0.
Sto se tice gubitka performansi, UGLAVNOM oko 1-2% je razlika na tvojoj kartici sve dok kartica ima dovoljno memorije. Kad joj nestane memorije, razlika je veca jer mora stalno da dovlaci podatke iz RAMa, ali mislim da ces retko videti taj scenario, a i tad smanji malo nivo tekstura i miran si.
edit: Neke igre koje (mislim) imaju puno poziva izmedju CPU, GPU i RAM ce pokazati nesto vecu razliku (oko 5-10% u ekstremnijim slucajevima), ali u vecini igara je razlika samo par procenata...

Presao sam skoro sa PCIe 3.0 na 4.0 pa iz iskustva ne vidim razliku. Malo nesto u testovima, a sad da li imam 98fps vs 96fps onomad, potpuno svejedno...

A 6400 i 6500 su poluproizvodi sa x4 slotom i malo memorije na 64-bit magistrali, ne razumem kako se to naslo u prodaji u desktop segmentu. Nemoj da te brine toliko, ti imas 8GB i x8 slot i potencijalni problemi sa gubitkom brzine su mnogo manji...

Poslednja izmena:
Meni je skoro GPU-Z prikazao PCI-e brzinu 2.0 . Izvadio grafu , ocistio kontakte , ocistio slot , vratio grafu i eto ga 3.0 .

E mogao bi da se zakunem da na Windowsu cujem coil whine a na Linuxu ne.

Koristio sam nekoliko dasna samo Linux i danas prebacio na Win i ladno se cuje. Nije strasno ali npr kad skrolujem u web browseru cujem(nivo buke kao stari hardovi mozda malo slabije.

U cemu je fora???

Jedno glupo pitanje, da li je graficka ubodena u gornji PCI-E slot?

Ploca i procesor su novi ako sam razumeo? Ili polovni, ali si ih sad nabavio?
Ako je polovna, izvadi GPU i vidi da nema prasine u slotu ako je ploca koriscena bez grafike, pa da ti neki kontakt pravi problem... Ako ima prasine, probaj da izduvas, ali nemoj nista gurati u slot (cetke i sl), pazi da ne pljucnes u slot :)...
Eventualno obrisi i kontakte na GPU pa vrati sve nazad, mozda pomogne?

Koji procesor, pcie 4.0 ide preko procesora, npr 5500, 3600 su ograničeni na 3.0

Koliko sam video u My Gear ima R5 3600, ali taj procesor bi trebalo da podrzava Gen 4 (5500 sa druge strane jeste Gen 3).

U pravu si, 3600 jeste pcie 4.

Nista onda ostaje:
- skidanje grafe, ciscenje konektora
-Update na poslednju verziju biosa
-instalacija poslednjih amd chipset drajvera za b550
-instalacija poslednjeg drajvera za grafiku

Ja ne videh, ali koja je tačno ploča u pitanju?
Imaš li nmve? Na nekim slotovima zna da deli.

Dogadja se to da "misteriozno" nece PCI-e gen4 iako je sve od uslova ispunjeno, najcesce neispravan GPU ili ponekad CPU.

Ja ne videh, ali koja je tačno ploča u pitanju?
Imaš li nmve? Na nekim slotovima zna da deli.

GIGABYTE B550M DS3H​

• os je na običnom ssd
  • komponente su kupljene nove, pre 1,5 god mb, cpu i ram, a grafa pre 8 meseci, nikada nije radila u pcie 4 modu, sada sam se setio da pitam zašto :)
  • da li je do podešavanja u bios-u mb, što izgleda da nije slučaj, da li moram da kupim m2 hd, misterija

GIGABYTE B550M DS3H​

• os je na običnom ssd
  • komponente su kupljene nove, pre 1,5 god mb, cpu i ram, a grafa pre 8 meseci, nikada nije radila u pcie 4 modu, sada sam se setio da pitam zašto :)
  • da li je do podešavanja u bios-u mb, što izgleda da nije slučaj, da li moram da kupim m2 hd, misterija
Neko je pitao, ali nisam video, gpu je u skroz gornjem slotu?
Nemaš ni jednu drugu pcie karticu (wifi, lan, nešto treće)?
M2 nvme nema potrebe da kupuješ, on samo uzima pcie linije.
Pci bifurkacija je isključena?
Mislim rokni clear cmos (ne def. iz biosa, nego baš clear cmos).
Ne može da škodi 😂

@Barnet Update biosa ili ovo sto su ti kolege predlozile, podesi pcie na 4.0 , ako ima lanes opcija u tvom slucaju je 8x ili jednostavno to ostavi na auto.
Koliko sam citao, to je svima na netu resavalo problem.

Poz drustvo od sinoc imam problem.na 6800xt da prilikom gledanja youtube i ostalih videa na ravunaru vram clock zakuca na 1900mhz i dizu se temp.... znam za problem sa 2 monitora i velikim hercima.. trenurno su kod mene 2 monita 1080p na 75hz... pokusao sam i sa jednim monitorom i isto se dogdja

Nista, osim da sam odradis custom curve za ventove i oboris power limit... Probao default app undervolt i quiet profile nije uspelo..
Meni je nekad resilo paljenje, nekad gasenje SAM-a... Probao i ostatak trikova sa limitiranjem rr-a na 120hz u Adrenalin aplikaciji.
I idle-u i tokom surfa/yt-a/gledanja filmova ide 52-57 (bez custom krive), tokom gaminga i stress testa ne ide preko 65-66 i to je to, odnosno u okvirima normale za 6800xt sudeci po iskustvima na netu...

+edit
Ako hoces da se zezas sa podesavanjim CRU i evo resenja -> ovde

Poslednja izmena:
Nista, osim da sam odradis custom curve za ventove i oboris power limit... Probao default app undervolt i quiet profile nije uspelo..
Meni je nekad resilo paljenje, nekad gasenje SAM-a... Probao i ostatak trikova sa limitiranjem rr-a na 120hz u Adrenalin aplikaciji.
I idle-u i tokom surfa/yt-a/gledanja filmova ide 52-57 (bez custom krive), tokom gaminga i stress testa ne ide preko 65-66 i to je to, odnosno u okvirima normale za 6800xt sudeci po iskustvima na netu...

+edit
Ako hoces da se zezas sa podesavanjim CRU i evo resenja -> ovde
Power limit vec oboren na -6 i undervolt na 985mv...sreca za sad u idle-u ostane na 192mhz...sta je SAM? Ne mogu nikako da skontam 😅

SAM = AMD Smart Access Memory AMD Smart Access enables AMD Ryzen processors to harness the full potential of the graphics card memory.

Resizable BAR treba da se namesti (Enable) u BIOS-u.
Kada su oba uključeni, bar kod mene benchmark skor za grafiku je skoro duplo bolji nego bez tih.

Poslednja izmena od urednika:
Vrh Dno