Šta je novo?

AMD Radeon RX 6000 Thread

Ozbiljno sebi štete ovakvim odlukama, izaziva neku vrstu inata... Vec gledam sta ima nVidia u ponudi :D

ima graficke od 2500 evra koje ekspodiraju nakon manjeg napora

1762197641966.png
1762197701148.png

Ko zna kakva napajanja imaju, i neki reddit korisnici vole dramu, kresuje mu 5090 i ASRock kao pokvario cpu, pre da je problem do korisnika.

Ne znam bas, citao sam u komentarima da imaju poprilicno dobre masine i naznaka da pazljivo biraju komponente implicira da znaju oko njih.
I ima ih sve vise po onim north west repair i ostalim kanalima. Oni ih tek ispljuvase zbog nacina na koji su izvedene.
Secam se kad je overlord CEO ke*ao da je smanjenje PCB-a zbog "brze" komunikacije i manjeg laga izmedju jezgra i ostalih cipova/komponenti na karti.
A naravno, stvar je u ustedi na PCB-evima.
I kad overlord stedi na kartama od 2500 evra, salje jasan znak i o potencijalnom nekvalitetu, i oko tretiranja svojih potrosaca koji su mu dobrim delom izgradili taj balon sad koji pumpa a realno je mesecima ako ne i manje do potpunog pucanja..

Korporacije gladne novca i C-level budze koji grindaju za novu jahtu/penthaus od bonusa za tekucu godinu. Nije novo, ali je narocito intenzivirano u svim sferama poslednjih godina...

Kakav preokret, nista jos samo neka ubace u drajver i FSR 4 podrsku koja mi odlicno radila u igri DL B na rx 6600

Mnogo se ljudi lože, realna situacija je da ni 1000 (a posebno ne 900 i starije serije) ni 5000 ni 6000 AMD odavno nemaju nikakve optimizacije. Naivan je svako ko misli da to što je kartica na main grani, i drajver je u istom instaleru znači da je podrška na istom nivou kao kod novijih kartica.

Za to ima više razloga, prvo postoji samo teoretski limit koliko je performansi moguće izvući iz neke arhitekture. Ako je recimo RX 6000 već na 97%, onda neka nova igra ne može dalje da se optimizuje, osim da se ubaci neki "game ready" profil koji malo ubije kvalitet filteringa i tako neke gluposti što možete i ručno sami da podesite.

Drugo, odavno se i na istoj grani koda radi grananje u kodu, tako da to što 2 kartice koriste isti DLL, apsolutno ne znači da imaju isti code path zapravo.

Odavno je poznato da se najbolji drajveri uglavnom dobiju negde posle oko 2 godine života kartice, od kada pratim ovaj sport za većinu kartica poslednji drajver nije nužno najbolji, čak naprotiv, to skoro nikad nije bio slučaj zadnjih 30 godina... evo vlasnici 1000 serije Nvidie tvrde da je tamo neki drajver iz 2020 najstabiliniji, najbrži, osim za par nekih novijih igara gde je kao malo bolji, ali krši perf. nekih starijih igara. Tako je oduvek bilo i biće. Jer AMD ovde zeznuo, jeste, ali to isto rade svi ostali, samo malo namazanije od njih...

Ma sve u redu, nego evo prostora za napredak..Pominjem FSR4 jer mislim da je pitanju samo njihova odluka hoce li to dodati u drajvere i obezbediti ZVANICNU podrsku! Jer izgleda bajno i sjajno... :) Ne opet te fore, da nas nagovore kupiti 9000 seriju. I da imam te pare, ne bih se bavio FSR

Potpuno se slažem, losless scaling je pokazao da hadver može mnogo više nego što mu proizvođači dopuštaju, što je baš šteta. Kod procesora skoro da nema takvog glupiranja, koristi dokle god ima smisla, evo moj matori Sandy Bridge, sad će 15 godina za koji mesec, cepa 2 competitive igre na 180 fps prosek (CS2 i Valorant), nije nešto posebno, ali znaš kad bi grafička stara 15 godina išta više pokrenula.

AMD je trebao da kupi GoodWill, da pusti FSR4 na RDNA 2 i 3, da pokaže da nisu samo 50$ jeftiniji od nVidie za slične performanse uz manjak featura, od FineWine, ostade SpoiledMilk...

U martu smo uzeli RX 6700... da smo znali bio bi RTX 3060, razlika u ceni je bila oko 5000 dinara, perf. tu nege i jos 2 Gb VRAM bi bilo... za sada radi solidno ali sa ovim potezima AMD.... sreća pa se koristi za par igara koje nisu nešto spektakularno zahtevne pa super odrađuje posao...

Nazad
Vrh Dno