With Tom's Hardware reporting that the RX 480 draws (substantailly) more than the 75W allowed from the motherboard (for example, the PCI Express high-power card spec allows a mazimum of 66W to be drawn from the 12V pins of the PCI Express slot, and the RX 480 averages 79W from the 12V lines alone) AMD seems to be violating the PCI Express(R) spec. Of course, I'd love to see HardOCP try to duplicate Tom's results.
According to the licensing contract for the spec, if they do not fix this within 3 months, AMD will NOT be able to call the card a PCI Express card. If they do, they face not only litigation, but if my understanding is correct an action before the U.S. International Trade Commission (ITC) to ban the importation of the card as counterfeit goods. You might think the PCI-SIG will give AMD a pass, but if they do, they risk loosing the trademark entirely. An unforced trademark gets invalidated. The SIG won't let that happen.
So what does this mean to the consumer? I think there are two possibilities, if we assume AMD will not choose to remove the PCI Express logos from these cards: Either they will alter the boards to have an 8-pin socket and to pull more power from there, or they will neuter the card to ensure it doesn't draw more power than the PCI Express specification allows. I don't see any other options.
Disclaimer: I am an attorney, but I practice patent law, not trademark law. This post does not constitute legal advice and does not create an attorney-client relationship.
Nisam video da je to grafik za 4k, ali u 1080 je manja razlika, što opet ide u korist 480 na 1.5GHz.
Ja sam se licno plasio da ce ova karta da bude tezak FAIL, jer se toliki hype podigao oko nje, da sam pomislio 'ovo na dobro ne moze da izadje'...
Ali nije, karta je tacno ono sto se ocekivalo da ce biti, jedini fail je sto su mozda trebali odmah da krenu sa nonreferentnim modelima. Od one turbine, tj referentnog kulera nisam ocekivao nista bolje, jer taj referentni AMD a i pre njega ATI kuler je uvek bio katastrofa.
Takodje, ne znam zasto vecina vas misli da su failovali kod potrosnje!? Pa oni su najveci napredak ostvarili upavo u tom segmentu! Karta trosi isto koliko GTX970 a pritom postize gotovo iste perfomanse. Takodje ako uporedimo sa R9 390 od koje je malo brza, potrosnja je gotovo duplo manja! Pa to ne da je sjajan uspeh, vec fenomenalan! Sta mislite, dal ce GTX 1060, koji ce verovatno po snazi biti jednak sa GTX970 trositi duplo manje od nje!? Hoce, al juce.
Onaj nesrecni Kalid sto je mesec dana przio narod FireStrike skorovima po kojima je 480=980 ili jaca, je izjavio vise puta da ce AIB "zvercice" dolaziti u 1x6 pin i 1x8 pin konfiguracijama, nabiflanom naponskom i mnogo boljim kulerima ali po cenama koje startuju od 299$ na vise. Maltene Founders Edition fora, samo u kontra smeru. Jer 480 je navodno 229$ a kod nas 270 evra a u Madjarskoj je tek skupa. Sada napravi racunicu koliko ce kosta u Evropi i kod nas neki klokerski model sto ce u Amerikama da ide za 300+ dolara. Koliko para toliko muzike, sve ostalo je verovanje u bajke.
Isto kao i taj 470 "rummour" sto si okacio. Osim sto nema smisla ni SP konfiguracija a pogotovo ne potrosnja jer je to isti Polaris 10 samo sto ce 470 da bude otpadak kao sto je 1070 od 1080. Nema sanse da trosi 30-40% manje, to su neki tripovi dok se verovalo da 480 trosi toliko.
Edit: Ne pravi Gainwards Radeone ali da pravi ono Goes Like Hell bi dobilo pravo znacenje jer ce 480 na tih 1600 da bude kao uzarena buktinja. Pogledajte koliko skace potrosnja citavog sistema u GamersNexus testu a karta klokovana mizerno (jer ne moze vise). Zamislite sad takt 1600 koliko ce to povuci struje. Opet se vracamo na 390X potrosnju, samo ovog puta uz nesto bolje performanse. Da su isto izvukli u istom nodu pa da aplaudiram, ali ovako...
^
To je vama rudarima bitna stavka, potrosnja, al to nije razlog da se nesto proglasi losim... Ima ovo potencijal za igrce samo sa boljim hladjenjem i sa jednim 8pin konktorom.
Ne znam šta je isto? Ta nagađanja za 470 i 460 su okačena posle izlaska 480, evo ih ovde: http://www.pcadvisor.co.uk/new-prod...date-price-specs-performance-polaris-3642524/
Ako nereferentne 480 budu išle na 1.5, pa i sa potrošnjom od 200W i cenom od 300$, opet će biti bolja kupovina od svega sličnih perf na tržištu. To bi valjda svima trebalo da bude jasno.
Meni nije u planu 480 nego 470, do nekih 150W pa dokle dogura... perf 290+- par % i puna kapa. Još ako budem mogao TT2 da nakačim, vidimo se.Znas sta, da ja ne bi drvio vise ajde da sacekamo tu nerferentnu. Samo sumnjam da ce ijedan model ici na 1.5 Ghz iz fabrike klokovan. Nekih 1350-1400 max, pa ti dalje klokuj po volji. Jedva cekam da neko tako nesto izmeri da vidimo koliko vuce struje. Mislim da ces neprijatno da se iznenadis.
Naravno @pixell vec ima teoriju zavere zasto ovo trosi skoro 170W u peaku a ne planiranih 150W. Jedva cekam da se i to debunkuje.
Potrosnja ne moze da se popravi, nonreferentne mogu samo da vise trose jer ce biti fabricki kloknute koliko toliko.
arhitektura je uzasna sto se tice efikasnosti
U odnosu na pascal potrosnja je najvece razocarenje, licno ocekivao sam oko 120w. Od 110-120w moglo se trpiti, ali ovako mali cip da trosi 170w to je katastrofa, nizi tj 14nm proces cip od 232mm2= 170w=Fail ko vrata nema se tu sta dodat nek prica sta god ko hoce ovo je debakl.
Na stranu performanse/cjena to je ok, buka/temp lose hladjenje i to je ok to ce se srediti sa nonreferentnim kartama, ali efikasnost ove arhitekture je cisti FAIL.
Ako Vega ne bude ganc nova arhitektura dizajnirana da sustigne Paskal perf/W, AMD je ispao iz viseg ranga na nekoliko godina. Isto im se desilo u trci sa Intelom. Bukvalno ce se pretvoriti u firmu za stancanje konzolnog hardvera.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari