Šta je novo?

AMD Radeon RX 480 tema

Ne znam ko je šta očekivao, ali meni ovde nema iznenađenja. Perf između 970 i 980, potrošnja 150w. O tome pričamo već mesec dana..

Upravo to. A iznenadjenje je mozda cooler. :d Mada, licno sam ocekivao max ~135W.

Nije ni to. Uglavnom su njihovi referentni bili takvi. 80C+, turbina 4k rpm.

Jedino što su možda mogli ubaciti i na referentne 2x6pin.

Poslednja izmena:
Pa potrosnja bas i nije bas 150W, vise je 170W a pominjano je 110W. Sa klokom ko zna koliko. To tesko da ce da isprave nereferentne kartice, jos ako ulete sa nekim klokom...

Doduse sve su to pretpostavke i dalje.

Potrosnja ne moze da se popravi, nonreferentne mogu samo da vise trose jer ce biti fabricki kloknute koliko toliko.

arhitektura je uzasna sto se tice efikasnosti
perfwatt_1920_1080.png

U odnosu na pascal potrosnja je najvece razocarenje, licno ocekivao sam oko 120w. Od 110-120w moglo se trpiti, ali ovako mali cip da trosi 170w to je katastrofa, nizi tj 14nm proces cip od 232mm2= 170w=Fail ko vrata nema se tu sta dodat nek prica sta god ko hoce ovo je debakl.

Na stranu performanse/cjena to je ok, buka/temp lose hladjenje i to je ok to ce se srediti sa nonreferentnim kartama, ali efikasnost ove arhitekture je cisti FAIL.

Goldi se uhvatio ovi 300 evra i ne pusta :) To mozda oni bas TOP modeli, kontam da neki najobicniji MSI Gaming bi mogao da bude 260-270e (bolje, naravno 260). Nisu to neke razlike, vise su psiholoske i pitanje cenovnog razreda koji se upravo sada struktuira. Ko ima 270 dodace jos 30 majku mu, ali to onda i nije napredak ako je 970 bila 320 evra sad pred kraj.

E sad debakl zbog 10-20w više. Možda će od 4GB trošiti 150W... 470 130W.

ma nek bude i 270€ to je najmanje vazno da su performanse iznad GTX 980 ja bi odma izvalio 300€ za nju, sve su oni to proracunali mi mozemo samo da diskutujemo naravno nista ne uticemo takvo je stanje kakvo jeste.

Referentna karta je tezak debakl sa stanovista:
1.temperatura
2.buka
3.potrosnja

Sama arhitektura je miljama iza Pascala, ustvari ista arhitektura prebacena u nizi nm proces nije se vise ni moglo izvuci, dok se god AMD-e bude drzao GCN ovako ce stanje biti, davno je bilo vrjeme da se krene u razvoj nove arhitekture inace nece daleko dogurat s ovim, ovo samo sektor GPU-a moze odvest u bankrot, sad kad Nv izbaci GTX 1060 potopice polaris za 24h ako su imali 20% trzista nece imati u ovoj godini ni 10%.

Moram jos dodati:
Cinjenica da smo ispisali gotov 70 stranica o ovoj karti govori da su bila ocekivanja velika; ako cemo realno performanse i cjena nisu toliko razocarenje iskreno ocekivao sam da ce karta biti koji procenat iznad R9 390X to nazalost nisu uspjeli, nije daleko, ali ipak nisu se ispunila moja ocekivanja (mozda nekim driverima u buducnosti to se desi, ali ocekivao sam odma sada a kroz drivere dodatno unapredjenje).
Cjena je takva kakva jeste kad se kaze 239$ to ne zvuci puno ali kad se doda porez i situacija sa odnosom $/€ onda se i ta cjena mora prihvatiti.

Ono gdje sam se stvarno iznenadio kad sam vidio to je potrosnja za ovako mali chip, a potajno sam se bojao i hladjenja jer znam sta se desavalo sa R9 290X referentnom ovo je slicno tome.

Sve u svemu moja ocjena za referentnu kartu 2 od 5 tj. dovollno/zadovoljavajuce, daleko od dobrog ili odlicnog proizvoda.

Poslednja izmena:
Nikada nije pominjana potrošnja od 110W za RX480, već za RX470. Za prvu se istina pričalo o 130-ish W na početku tako da ćemo da vidimo kako stoji situacija kada se GPU dobro ohladi nereferentnim hladnjakom na taktovima od 1266 MHz. Mislim da će pasti ispod 150W i otvoriti lep prostor za OC.

AMD GCN kartice imaju daleko veću potrošnju sa povećanjem temperature od Maxwell-a ali, iz ličnog iskustva (Tahiti, Hawaii), ukoliko se temperatura drži pod kontrolom to lepo nagradi manjom potrošnjom odnosno većim radnim taktom. Klasičan TDP problem.

Ja sam se licno plasio da ce ova karta da bude tezak FAIL, jer se toliki hype podigao oko nje, da sam pomislio 'ovo na dobro ne moze da izadje'...

Ali nije, karta je tacno ono sto se ocekivalo da ce biti, jedini fail je sto su mozda trebali odmah da krenu sa nonreferentnim modelima. Od one turbine, tj referentnog kulera nisam ocekivao nista bolje, jer taj referentni AMD a i pre njega ATI kuler je uvek bio katastrofa.

Takodje, ne znam zasto vecina vas misli da su failovali kod potrosnje!? Pa oni su najveci napredak ostvarili upavo u tom segmentu! Karta trosi isto koliko GTX970 a pritom postize gotovo iste perfomanse. Takodje ako uporedimo sa R9 390 od koje je malo brza, potrosnja je gotovo duplo manja! Pa to ne da je sjajan uspeh, vec fenomenalan! Sta mislite, dal ce GTX 1060, koji ce verovatno po snazi biti jednak sa GTX970 trositi duplo manje od nje!? Hoce, al juce.

Poslednja izmena:
Zanimljivost:

With Tom's Hardware reporting that the RX 480 draws (substantailly) more than the 75W allowed from the motherboard (for example, the PCI Express high-power card spec allows a mazimum of 66W to be drawn from the 12V pins of the PCI Express slot, and the RX 480 averages 79W from the 12V lines alone) AMD seems to be violating the PCI Express(R) spec. Of course, I'd love to see HardOCP try to duplicate Tom's results.

According to the licensing contract for the spec, if they do not fix this within 3 months, AMD will NOT be able to call the card a PCI Express card. If they do, they face not only litigation, but if my understanding is correct an action before the U.S. International Trade Commission (ITC) to ban the importation of the card as counterfeit goods. You might think the PCI-SIG will give AMD a pass, but if they do, they risk loosing the trademark entirely. An unforced trademark gets invalidated. The SIG won't let that happen.

So what does this mean to the consumer? I think there are two possibilities, if we assume AMD will not choose to remove the PCI Express logos from these cards: Either they will alter the boards to have an 8-pin socket and to pull more power from there, or they will neuter the card to ensure it doesn't draw more power than the PCI Express specification allows. I don't see any other options.

Disclaimer: I am an attorney, but I practice patent law, not trademark law. This post does not constitute legal advice and does not create an attorney-client relationship.

https://hardforum.com/threads/amd-radeon-rx-480-video-card-review-h.1903637/page-3

Pa nece trositi duplo manje od GTX 970, ali hoce sigurno na nivou jednog GTX 960 a mozda i ispod toga i granice od 100w. Sto je opet slozices se velika prednost. No dobro, da sacekamo nereferentne i cene, i ako spuste malo potrosnju ekstra.

Nisam video da je to grafik za 4k, ali u 1080 je manja razlika, što opet ide u korist 480 na 1.5GHz.

Onaj nesrecni Kalid sto je mesec dana przio narod FireStrike skorovima po kojima je 480=980 ili jaca, je izjavio vise puta da ce AIB "zvercice" dolaziti u 1x6 pin i 1x8 pin konfiguracijama, nabiflanom naponskom i mnogo boljim kulerima ali po cenama koje startuju od 299$ na vise. Maltene Founders Edition fora, samo u kontra smeru. Jer 480 je navodno 229$ a kod nas 270 evra a u Madjarskoj je tek skupa. Sada napravi racunicu koliko ce kosta u Evropi i kod nas neki klokerski model sto ce u Amerikama da ide za 300+ dolara. Koliko para toliko muzike, sve ostalo je verovanje u bajke.

Isto kao i taj 470 "rummour" sto si okacio. Osim sto nema smisla ni SP konfiguracija a pogotovo ne potrosnja jer je to isti Polaris 10 samo sto ce 470 da bude otpadak kao sto je 1070 od 1080. Nema sanse da trosi 30-40% manje, to su neki tripovi dok se verovalo da 480 trosi toliko.

Edit: Ne pravi Gainwards Radeone ali da pravi ono Goes Like Hell bi dobilo pravo znacenje jer ce 480 na tih 1600 da bude kao uzarena buktinja. Pogledajte koliko skace potrosnja citavog sistema u GamersNexus testu a karta klokovana mizerno (jer ne moze vise). Zamislite sad takt 1600 koliko ce to povuci struje. Opet se vracamo na 390X potrosnju, samo ovog puta uz nesto bolje performanse. Da su isto izvukli u istom nodu pa da aplaudiram, ali ovako...

Poslednja izmena:
Ja sam se licno plasio da ce ova karta da bude tezak FAIL, jer se toliki hype podigao oko nje, da sam pomislio 'ovo na dobro ne moze da izadje'...

Ali nije, karta je tacno ono sto se ocekivalo da ce biti, jedini fail je sto su mozda trebali odmah da krenu sa nonreferentnim modelima. Od one turbine, tj referentnog kulera nisam ocekivao nista bolje, jer taj referentni AMD a i pre njega ATI kuler je uvek bio katastrofa.

Takodje, ne znam zasto vecina vas misli da su failovali kod potrosnje!? Pa oni su najveci napredak ostvarili upavo u tom segmentu! Karta trosi isto koliko GTX970 a pritom postize gotovo iste perfomanse. Takodje ako uporedimo sa R9 390 od koje je malo brza, potrosnja je gotovo duplo manja! Pa to ne da je sjajan uspeh, vec fenomenalan! Sta mislite, dal ce GTX 1060, koji ce verovatno po snazi biti jednak sa GTX970 trositi duplo manje od nje!? Hoce, al juce.

GTX 970 28nm, a Rx 480 14nm kartica duplo nizi proizvodni proces, oni se takmice sa maxwelom i starim 28nm procesom, to je druze moj debakl tezak fail.
Obecavali su up to x2.8 performanse/potrosnja kao sto se moze vidjeti dobili smo x1.6 u odnosu na GCN u 28nm procesu

^
To je vama rudarima bitna stavka, potrosnja, al to nije razlog da se nesto proglasi losim... Ima ovo potencijal za igrce samo sa boljim hladjenjem i sa jednim 8pin konktorom.

AMD-u su rudari izuzetno važna stavka. :)

Onaj nesrecni Kalid sto je mesec dana przio narod FireStrike skorovima po kojima je 480=980 ili jaca, je izjavio vise puta da ce AIB "zvercice" dolaziti u 1x6 pin i 1x8 pin konfiguracijama, nabiflanom naponskom i mnogo boljim kulerima ali po cenama koje startuju od 299$ na vise. Maltene Founders Edition fora, samo u kontra smeru. Jer 480 je navodno 229$ a kod nas 270 evra a u Madjarskoj je tek skupa. Sada napravi racunicu koliko ce kosta u Evropi i kod nas neki klokerski model sto ce u Amerikama da ide za 300+ dolara. Koliko para toliko muzike, sve ostalo je verovanje u bajke.

Isto kao i taj 470 "rummour" sto si okacio. Osim sto nema smisla ni SP konfiguracija a pogotovo ne potrosnja jer je to isti Polaris 10 samo sto ce 470 da bude otpadak kao sto je 1070 od 1080. Nema sanse da trosi 30-40% manje, to su neki tripovi dok se verovalo da 480 trosi toliko.

Edit: Ne pravi Gainwards Radeone ali da pravi ono Goes Like Hell bi dobilo pravo znacenje jer ce 480 na tih 1600 da bude kao uzarena buktinja. Pogledajte koliko skace potrosnja citavog sistema u GamersNexus testu a karta klokovana mizerno (jer ne moze vise). Zamislite sad takt 1600 koliko ce to povuci struje. Opet se vracamo na 390X potrosnju, samo ovog puta uz nesto bolje performanse. Da su isto izvukli u istom nodu pa da aplaudiram, ali ovako...

Ne znam šta je isto? Ta nagađanja za 470 i 460 su okačena posle izlaska 480, evo ih ovde: http://www.pcadvisor.co.uk/new-prod...date-price-specs-performance-polaris-3642524/

Ako nereferentne 480 budu išle na 1.5, pa i sa potrošnjom od 200W i cenom od 300$, opet će biti bolja kupovina od svega sličnih perf na tržištu. To bi valjda svima trebalo da bude jasno.

Ekskluzivno! ASUS RX 480 8GB GDDR5 PCIE 312e grrr, sta se desilo sa tih 200 dolara?

^
To je vama rudarima bitna stavka, potrosnja, al to nije razlog da se nesto proglasi losim... Ima ovo potencijal za igrce samo sa boljim hladjenjem i sa jednim 8pin konktorom.

Da stvari nazovemo pravim imenom, Polaris je Bulldozer. Planirano da se takmici sa Penrynom a onda izlazi Nehalem i potapa sve sto je postojalo do tada. Bulldozer se odlaze da bi stigao Nehalem ali se to zapravo nikada ne desava. Cetiri godine u buducnost, AMD maletene propo zbog Bulldozera.

Ako Vega ne bude ganc nova arhitektura dizajnirana da sustigne Paskal perf/W, AMD je ispao iz viseg ranga na nekoliko godina. Isto im se desilo u trci sa Intelom. Bukvalno ce se pretvoriti u firmu za stancanje konzolnog hardvera.

200 dolara bez poreze u USA i to za 4GB model...

Meanwhile in Germany:

Capture.PNG

Prosto mi neverovatno,samo 2k dinara skuplja nego "napolju"... ne vredi se cimati (trenutno) sa stranim garancijama...

Ne znam šta je isto? Ta nagađanja za 470 i 460 su okačena posle izlaska 480, evo ih ovde: http://www.pcadvisor.co.uk/new-prod...date-price-specs-performance-polaris-3642524/

Ako nereferentne 480 budu išle na 1.5, pa i sa potrošnjom od 200W i cenom od 300$, opet će biti bolja kupovina od svega sličnih perf na tržištu. To bi valjda svima trebalo da bude jasno.

Znas sta, da ja ne bi drvio vise ajde da sacekamo tu nerferentnu. Samo sumnjam da ce ijedan model ici na 1.5 Ghz iz fabrike klokovan. Nekih 1350-1400 max, pa ti dalje klokuj po volji. Jedva cekam da neko tako nesto izmeri da vidimo koliko vuce struje. Mislim da ces neprijatno da se iznenadis.

Naravno @pixell vec ima teoriju zavere zasto ovo trosi skoro 170W u peaku a ne planiranih 150W. Jedva cekam da se i to debunkuje.

bezmalo 70 strana sazetih u kratku pricu (vidi spojler)
Svijetu se ne može ugoditi

Jedan čovjek, idući iz varoši kući, jahao na magarcu, a njegov sin, momčić od desetak godina, išao pored njega pješice. Susretne ih jedna žena i reče:

- To nije pravo, brate da ti jašeš a dijete da ti ide pješice; tvoje su noge jače od njegovih!

Onda starac sjaše sa magarca, a podigne sina na sedlo. Malo dalje, sretne ih druga žena koja reče:

- Nije lijepo od tebe, momče, da ti jašeš a otac da ti ide pješice. Tvoje su noge mnogo mlađe.

Na to i otac i sin uzjašu magarca, pa krenu dalje. Sretne ih treća žena, pa kaže:

- Kakva je to ******ština: dva matora magarca na jadnoj, slaboj životinji! Trebao bi neko da uzme batinu, pa da vas obojicu stjera.

Onda otac i sin sjašu sa životinje i obojica krenu pješice: otac sa jedne strane, sin sa druga, a magarac u sredini. Sretne ih četvrta žena pa kaže:

- Ala ste vi tri čudna druga! Zar nije dosta da dvojica idu pješice? Ne bi li bilo lakše da jedan od vas jaše?

Onda otac reče sinu:

- Mi smo obojica svakako jahali na magarcu, sada valja da magarac jaše na nama.

Otac i sin obore magarca na zemlju, jedan mu sveže prednje a drugi zadnje noge, pa ga onda uzmu među se na kolac i tako ga ponesu. Kako su se žene, koje su ih susretale, jos više smijale i čudile, otac baci magarca na zemlju, i počevši ga driješiti poviče:

- Ja sam luđi i od ovoga magarca, jer hoću cijelome svijetu da ugodim! Od sada ću sa svojim magarcem da činim što je meni volja, a ljudi neka govore što im je drago.

Tako otac uzjaše magarca, a sin krene pješice pored njega kući.

Znas sta, da ja ne bi drvio vise ajde da sacekamo tu nerferentnu. Samo sumnjam da ce ijedan model ici na 1.5 Ghz iz fabrike klokovan. Nekih 1350-1400 max, pa ti dalje klokuj po volji. Jedva cekam da neko tako nesto izmeri da vidimo koliko vuce struje. Mislim da ces neprijatno da se iznenadis.

Naravno @pixell vec ima teoriju zavere zasto ovo trosi skoro 170W u peaku a ne planiranih 150W. Jedva cekam da se i to debunkuje.
Meni nije u planu 480 nego 470, do nekih 150W pa dokle dogura... perf 290+- par % i puna kapa. Još ako budem mogao TT2 da nakačim, vidimo se.

Poslednja izmena:
Pa trosi 170W jer su naduvali klok da ispune obecanje performansi, a napravili su ****** jer kartica probija TDP I zbog toga trotluje.
99% mogu da se kladim da ce izaci BIOS update koji ce smanjiti klokove I/ili oboriti napone u BIOSu tako da se kartica zauzda na 150W. Nema sanse da sad doradjuju 8pin konektore na nastancane kartice.

Za AMD (I nase, kao potrosaca) dobro se nadam da im ASIC dobro trpi smanjenje napona. A mozda prekomanduju 470 sa dobrim ASIC-om u 480 ukoliko nije uradjen lasercut "viska" SP.

edit:
Nisam siguran koliko referentnih komada postoji napravljeno, ali zbog zadrzavanja PCIE licence verujem da su voljni da gorepomenuto I probaju. Pa ce korisnicima menjati kartice koje su nestabilne nakon spustanja napona i te uslovno receno felericne ce razalovati u 470 koji ima nize specke u samom startu (1200 vs 1266MHz). Mozda ce cak biti moguce I otkljucati ovakvu "feler" karticu u nesto sto bi bilo RX 475

edit2:
Nisam rudar, ali licno mi znaci potrosnja grafike. Sto je manja potrosnja, lakse je ohladiti je tiho.
Takodje, ne verujem u to da je svakom korisniku potrebno napajanje od kilovat. U kombinaciji procesora od 100W, grafike od 150W I nek postoji 50ak W na raznorazne gubitke u konverziji napona, napajanju ventilatora I par periferija sasvim je dovoljno kvalitetno napajanje od 450-550W. Stavise to napajanje ce onda raditi u svom sweet spotu od 45-55% deklarisane snage kada su napajanja inace I najefikasnija. Meni je processor mator pa vuce 100W, recimo da imam proc od 50ak W da bih gledao grafiku do 200W (1080? :D)

edit3:
Da ne pisem nov post. Stvarno, ali stvarno sam ocekivao vise sto se pt/W efikasnosti tice. Pa oni su tek sad stigli Maxwell koji je izasao pre godinu ipo (dve?) a koji je radjen u starom procesu od 28nm.
Neverovatno mi je da u trenutku kada je kompaniji potreban vrhunski proizvod ispadne da je samo marketing tim radio full time a inzinjeri verovatno na infostudu vise od pola radnog vremena trazili posao u drugoj srodnoj kompaniji.
Ovakve udare moze da prezivi samo finansijski jako potkovana kompanija (Intel debakl P4, NVidia FX5800 npr) kad se trpi jedna dve generacije mediokriteta da bi potonji proizvod postavio stvari na mesto. Sem onog Fury-a koji je vise showcase sta MOGU da naprave ja ne vidim da su ista pametno uradili sem dodavanja shader-a I wati do OVE generacije. A u ovoj ih je spasao samo 14nm Fin-FET. Svi su kriticari I generali posle bitke, ali celnici AMDa kao da su proveli proteklih 3 godine u nekom obdanistu a ne na celu ozbiljne IT kompanije. Mozda je I bolje da se radeon podvuce pod Intel, pa nek se dva giganta rokaju svom snagom...
Sta god mislio o NVidia-I, mnogo su bolje odigrali, cak I sa ovim paper launch-om pascala.

Poslednja izmena:
Potrosnja ne moze da se popravi, nonreferentne mogu samo da vise trose jer ce biti fabricki kloknute koliko toliko.

arhitektura je uzasna sto se tice efikasnosti

U odnosu na pascal potrosnja je najvece razocarenje, licno ocekivao sam oko 120w. Od 110-120w moglo se trpiti, ali ovako mali cip da trosi 170w to je katastrofa, nizi tj 14nm proces cip od 232mm2= 170w=Fail ko vrata nema se tu sta dodat nek prica sta god ko hoce ovo je debakl.

Na stranu performanse/cjena to je ok, buka/temp lose hladjenje i to je ok to ce se srediti sa nonreferentnim kartama, ali efikasnost ove arhitekture je cisti FAIL.

Slazem se i za mene je najveci fail TDP, jednostavno ili je problem arhitektura ili proizvodni proces, kartica nije mogla na manjen naponu da potegne te klokove pa ju je AMD razvukao zestoko po naponu kako bi parirao NV-u nazalost
Jos vise cudi to sto su sa NANO karticom u 28nm procesu iskreno izvukli neocekivano manju potrosnju i to nekim dizajnerskim resenjima koja sam ja ocekivao da se sva mogu preslikat u 14nm proces i dobiti rezultat isti ili bolji nego sto je NV ostvarila, ali nista od toga.....

Ako Vega ne bude ganc nova arhitektura dizajnirana da sustigne Paskal perf/W, AMD je ispao iz viseg ranga na nekoliko godina. Isto im se desilo u trci sa Intelom. Bukvalno ce se pretvoriti u firmu za stancanje konzolnog hardvera.

Bas tako monstruma po postrosnji sa dobrim kulerom mogu izbaciti sigurno, ali se ne mogu takmiciti sa NV na tom polju 100%, Vega mora da bude zesci redizajn ili procesa proizvodnje ili arhitekture

Poslednja izmena:
Imam tu jos jedan scenario, @*******i i ekipa ce se tome narocito obradovati. Izadje Vega na bazi Polarisa, perf ko 1080 ali potrosnja i zagrevanje straobalni. Verovatno vodena kao Fury X. Cena 700-800 dolara, evra ko zna koliko (ukoliko bude evra kada izadje Vega). nVidia ceka strpljivo, stanca 1080/70 i ubija se od love. Izbace 1080ti i Titana. Oba po performansama cudovista, rastavljaju 1080 i najjacu Vegu ali cena 1080ti preko 1000 dolara (blizu 1200 dolara) a Titan izmedju 1500 i 2000 dolara. Redovi ispred prodavnica, tuku se za kartu vise. I to tako stoji, do sledece generacije.

Zelena ekipa sa foruma i dalje govori kako je to normalno da bolja kartica kosta skuplje i da 1500 evra za 1080ti nije puno i da svako ko ima za 4K 300Hz OLED monitor od 4000 evra i za VR druge generacije od 1500 evra bi trebalo da ima i za graficku tih mizernih 1500 evra. Jer kad je vec platio jedini procesor koji moze da je isprati i to klokovan citavih 2500 evra a vodeno je bilo samo 500 evra i to fabricko a ne custom.

Epilog cele price, Risbo je konacno kupio dobar auto i otisao na pravi ring jer ga izadje povoljnije nego da sastavlja komp za igranje Assetto Corse 2 Beta.

Vrh Dno