Šta je novo?

AMD Radeon RX 480 tema

Moze li OEM da blokira tu potrebu da sa PCIE vuce struju? Posto kazete ima 8pinski na toj Sapphire Nitro karti?
Mnogo brate, 200W a 14nm...
Bolesno :)
Sta ce biti sa RX490 onda :-D

Pa ako bude na taktu kao referentna, trosice isto ~165W. Zato su i stavili 8pin, zbog (potencijalno) visih taktova.

(npr. vecina R9 270X trosi ~130W a imaju 2x6pin)

Poslednja izmena:
Mislim da i kad se dodje kod overkloka, 970 kartica bolje stoji.
Recimo, da uzmemo igru Witcher 3,
http://www.guru3d.com/articles_pages/amd_radeon_r9_rx_480_8gb_review,21.html
https://www.techpowerup.com/reviews/AMD/RX_480/20.html

Gtx970 i 480 su ovde izjednacene.( da zanemarimo da je to 8GB karta, sa brzom memorijom ;) )..
Karta 970 na default sljaka na oko 1,150mhz, overklok potencijal na oko 1.500 - 1.600mhz u zavisnosti od chipa.
Karta 480 na default sljaka na oko 1.266mhz, overklok potencijal na oko 1.500 - 1.600mhz u zavisnosti od chipa. ( jos nepotvrdjeno, ali da uzmemo kao mogucnost ).
Ipak, kod kloka, 970 karta malo vise skalira nego 480 kartica, tako da je prednost na strani 970 karte.

Inace, ovde je neko debelo fejlovao, u igri Tomb 2016.
https://www.techpowerup.com/reviews/AMD/RX_480/19.html
http://www.sweclockers.com/test/22310-amd-radeon-rx-480-8-gb/13#content
Kod Techpower 970 ima 44fps, gtx980 ima 71fps, razlika izmedju kartica je 55%...:trust:
Kod Skadinavaca 979 ima 62fps, gtx980 ima 74fps, razlika izmedju kartica je oko 20%., to je realna razlika izmedju gtx980 i 970 kartice ( kao i sto sam pricao sve vreme )..
I kako je sad Techpower dobio razliku od 55% u fps :hair:, izmedju 980 i 970 u Tomb 2016. Totalno nerealno i neobjektivno, pa ispada da je tu 970 slabija i od 'stare' 290 kartice, a 980 jaca i od FuryX kartice ( sto je tacno za ovu igru ).
Velika greska sa strane ovog sajta, ocigledno je da nesto nije u redu i morali su to da isprave. I onda ovaj pogresan score se reflektuje u onom Perfomance Summary scoru. :rtfm:
Pohledajte ovde rezultate za gtx970 u Tomb 2016 igri:
http://www.kitguru.net/components/graphic-cards/zardon/amd-radeon-rx-480-8gb-review/17/
http://www.anandtech.com/show/10446/the-amd-radeon-rx-480-preview/4
https://www.computerbase.de/2016-06/radeon-rx-480-test/5/#diagramm-rise-of-the-tomb-raider-1920-1080_2
http://www.hardwareluxx.de/index.php/artikel/hardware/grafikkarten/39615-amd-radeon-rx-480-im-test.html?start=15

Da kazemo, da su 970 i 480 izjednacene u Tomb 2016,
I kako sad, kod Techpower 480 je jaca od 970 za oko 40%. Katasrofalna pogreska....:smash:

Poslednja izmena:
Karta 970 na default sljaka na oko 1,150mhz, overklok potencijal na oko 1.500 - 1.600mhz u zavisnosti od chipa.
Karta 480 na default sljaka na oko 1.266mhz, overklok potencijal na oko 1.500 - 1.600mhz u zavisnosti od chipa. ( jos nepotvrdjeno, ali da uzmemo kao mogucnost ).
Ipak, kod kloka, 970 karta malo vise skalira nego 480 kartica, tako da je prednost na strani 970 karte.

Dobro, daj neke testove gde je RX 480 na ~1500. Da vidimo kako je prednost na strani GTX970. Ili jos uvek ne postoje takvi testovi posto nema nereferentnih...? ;)

Sto se tice performansi Rx 480 je bolja od GTX 970 i R9 390 pogledao sam dosta testova i to je generalni zakljucak.
To sto pises o GTX 970 i nekom taktu od 1600mhz to macku o rep jedna od 100 ide na te taktove.

GTX 970 je srusena ovom karticom dok je GTX 980 ostala nedostizna...kad se sve sabere i oduzme za ove pare to su ok performanse.

Nadam se da ce ovaj gore Nitro da ohladi kartu kao sto to radi na R9 380 savrseno hladjenje cjele karte veliki ventovi koji se vrte oko 1000RPM savrsenstvo sto se tice buke i Temp.

Ali, sta kazete za ovaj fejl za igru Tomb 2016 kod testa na Techpower sajtu, gde se pogresan fps i razlika u procentima, se reflektuje i na ukupan Perfomance Summary score.
Vidite, 480 ima 100%, gtx970 ima 95%,
ali, u Tomb 2016 po svim sajtovima 970 i 480 izjednacene, a ovde jaca 480 za 40%, i umesto da udje razlika od oko 0%, koristi se razlika za ovu igru od 40%.
Logicno je da je onda i taj konacan score pogresan i nerealan...:trust:
https://www.techpowerup.com/reviews/AMD/RX_480/24.html

Poslednja izmena:
Ja sam moju 970 msi sa asic 81.2 najvise klokovao oko 1440mhz i to da bude stabilna u igrama. Isao sam i 1500 ali nista od toga samo se rusila.

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока

Cek sta nije jasno, imate 970 za skoro 50K a bice 480 za max 35K u nasim poznatim prodavnicama ;-) i sta uzeti ;-)

@strucnjak

Ne pazis dobro na casu.
Ti Svedjani su testirali Tomb Raider u DX11, a TechPowerUp u DX12.

Savet: manje pisi, a vise obracaj paznju na detalje. :type:

Ja sam moju 970 msi sa asic 81.2 najvise klokovao oko 1440mhz i to da bude stabilna u igrama. Isao sam i 1500 ali nista od toga samo se rusila.

Vidi,
govori se o mogucnostima chipa, gtx970 mogucnosti su od oko 1.500 - 1.600mhz.
AMD 480 se govori o mogucnostima chipa, od oko 1.500 - 1.600mhz. Znaci lutrija, kako ti padne, nece moci sve 970 i 480 na 1.600mhz, nedge ce da bidne oko 1.550mhz, negde 1.500, negde i 1.450mhz....

Ali, sta kazete za ovaj fejl za igru Tomb 2016 kod testa na Techpower sajtu, gde se pogresan fps i razlika u procentima, se reflektuje i na ukupan Perfomance Summary score.
Vidite, 480 ima 100%, gtx970 ima 95%,
ali, u Tomb 2016 po svim sajtovima 970 i 480 izjednacene, a ovde jaca 480 za 40%, i umesto da udje razlika od oko 0%, koristi se razlika za ovu igru od 40%.
Logicno je da je onda i taj konacan score pogresan i nerealan...:trust:
https://www.techpowerup.com/reviews/AMD/RX_480/24.html

Neko koristi in game bench neko koristi odredjenu mapu sve zavisi kako ko testira igre, uostalom postavi wizardu pitanje na njihovom forumu odgovorice ti sigurno.

@Voki pa upravo to je realnost za maxwel karte
To sto review misli da svaka maxwel karta ide na 1600mhz to je zabluda i cinjenica da GTX 980 uz i4 stize titana haha xD

@ reviewsrb
Pocinjes sa tvojim teorijama i prorcanstvima, ovo ce da bude zanimljivo hahahahhaha

@ goldi
Zapravo nije, MSI se losije klokuje iz nekog razloga, g1 je daleko bolja po tom pitanju, al ipak je 1600mhz pusti san, 1500 vec daleko realnija slika narocito za karte sa preko 80% asic...

Poslednja izmena:
@strucnjak

Ne pazis dobro na casu.
Ti Svedjani su testirali Tomb Raider u DX11, a TechPowerUp u DX12.

Savet: manje pisi, a vise obracaj paznju na detalje. :type:

Pa, opste je poznato da su male razike izmedju DX12 i DX11 u Tomb 2016. Ne moze da bude razlika izmedju 970 i 480, u istom testu na Techpower da bude oko40%.
Razumes, neka budu odstupanja i 5%, ne moze da bude cak 40%, nije realno...

EDIT: @Goldi, ali, ako koriste bilo sta na Techpower, razlika je 40%, na svim ostalim sajtovima obe grafe su vrlo blizu, da uzmes i odstupanje od 10%, opet je prevelika razlika od 40%....

Poslednja izmena:
Kapiram ja sve to ali mi nemoguce da gtx 970 bude stabilna na 1600 ili preko 1500 moze ona probao sam ja i u igrama malo preko 1500 ali puca posle nekih pola sata sve zavisi.

A ova moja je imala i samsung memoriju. :)

Pa, opste je poznato da su male razike izmedju DX12 i DX11 u Tomb 2016. Ne moze da bude razlika izmedju 970 i 480, u istom testu na Techpower da bude oko40%.
Razumes, neka budu odstupanja i 5%, ne moze da bude cak 40%, nije realno...

Pogledaj i ranije recenzije, GTX1070, GTX1080... slicne su brojke za GTX970 i ostale u Tomb Raider. ;)

Realno ovoj karti nije niti ce biti konkurencija GTX 970 cinjenica da je karta stara 2g, duplo manje memorije ne moze joj nikako biti konkurencija.

Prava konkurencija Rx 480 moze biti i bice sigurno GTX 1060 to ce biti pravo poredjenje, cim se 1060 pojavi ove stare maxwel karte GTX 970/80 idu u zaborav.

Moze li OEM da blokira tu potrebu da sa PCIE vuce struju? Posto kazete ima 8pinski na toj Sapphire Nitro karti?
Mnogo brate, 200W a 14nm...
Bolesno :)
Sta ce biti sa RX490 onda :-D

Nisam siguran da li je potreban redizajn PCB ili moze kroz BIOS da se opredeli koji choke+mosfet+kontroler (tzv "faza") vuce struju sa koje grane.
Obzirom da faza ima 6 (+1 za memoriju, ali ona ne pravi problem, opterecenje je malo na njoj, reda 10ak W u piku), potrebno je za 180W TDP-a opredeliti na DO max 2 faze za PCIE, a ostalih 4 na 6pin konektor. Odnosno 8pin, posto je do 150W za CELU karticu dovoljan 6pin, preko mora 8 ili jos jedan od 6pin uz postojeci. Time bi mogli da postignu da se kartica vrati u PCI-E compliant specifikaciju, jer ce vuci nesto manje od 60W na 12V PCIE I nesto manje od 120W na 8pin (+onih 10ak W na 7. fazi).

Srecu ovde kvari link koji sam okacio u mom prethodnom postu, a koji kaze da kartica koja nije limitirana na stok klokovima vuce cak 192W (ajd da kazemo raspodeljeno kao 180W za na onih 6 faza i 12W na fazi za memoriju).

Znaci potreban je I 8pin I redizajn samo da bi kartica bila u stanju da radi na stock klokovima bez trotlovanja, TDP limit tad moze da ide do 225W.

Sad mi je jasno zasto su im "Beast mode" ili kako se vec zovu karte i sa 8pin I sa 6 pin. Drugacije ne bi radilo :)

Zbog toga ne bih davao velike nade cak ni na 8pin nereferentne kartice bez ozbiljnijeg redizajna PCBa, jer samo dodavanjem 8-pin, a ne dodavanjem dodatnih faza se ulazi u crvenu zonu za struju po "fazi" (doduse uz dobro hladjenje je izvodljivo i sa 6 faza, posto dozvoljena struja zavisi i od temperature VRMa). U ovom slucaju sa 8pin cak mora da se odradi da samo jedna faza ide sa PCIe (+evenutalno ona za memoriju), sve ostalo mora da ide sa 8pin konektora jer ce opet iskociti iz specifikacije za PCIE.

Znaci referentna da bi bila sigurna treba da ima bar 8pin, dobro hladjenje I 1 ili 2 dodatne faze da bi uopste moglo da se razmislja o nekom klokovanju.

Nije mi samo jasno gde im curi tolika struja.

Lele....

Poslednja izmena:
Jel ovo i dalje prezvakana arhitektura odnosno rebrand koji se vuce jos od vremena 7xxx ?

Vidi,
govori se o mogucnostima chipa, gtx970 mogucnosti su od oko 1.500 - 1.600mhz.
AMD 480 se govori o mogucnostima chipa, od oko 1.500 - 1.600mhz. Znaci lutrija, kako ti padne, nece moci sve 970 i 480 na 1.600mhz, nedge ce da bidne oko 1.550mhz, negde 1.500, negde i 1.450mhz....
Pa ti onda uzmes za primer, da do ti zamisljenih klokova jedna ne skalira dobr kao druga,te da je ova zbog toga bolja... :d

@ reviewsrb
Pocinjes sa tvojim teorijama i prorcanstvima, ovo ce da bude zanimljivo hahahahhaha

@ goldi
Zapravo nije, MSI se losije klokuje iz nekog razloga, g1 je daleko bolja po tom pitanju, al ipak je 1600mhz pusti san, 1500 vec daleko realnija slika narocito za karte sa preko 80% asic...

@*******i,..... (malo je offtopic, ali samo da odgovorim)
ali, vidi ovo, sta mislis o tome da na Guru3d ( vec sam pisao o tome), koriste pri testiranju za gtx1080 karte, rezultate za 980Ti koje su postavili na izlasku te kartice.
Znaci, stari drajveri, ( godinu dana razlike :trust:) nije isti sistem Windows, igra je u meduvremenu updatejtovana i slicno, znaci totalno drugi uslovi testiranja ( to si i ti naglasavao u nekim raspravama, sto je i tacno ), kako onda mogu takvi rezultati biti objektivni...:trust:

Hahaha, i u temi o RX 480 brani GTX980Ti na osnovu nekih testova GTX1080! :Klanjanje

Ha ha ha, vrhunac! :d

Poslednja izmena:
Branio si je i zatrpao teme o GTX1070 i GTX1080.
Znas ono, pre 15-20 dana, kada si debelo udavio...neko bi rekao da si kukao sto postoje dve karte bolje od tvoje zlatne GTX980Ti. Mora da te to neopisivo boli, kada spominjes ponovo u ovoj temi... :d

Poslednja izmena:
Znaci nemas argumenti' i neku realnu pricu.....:smoke:

Za dusevni bol, uzimam neke lekove, pa mi sad malo bolje...:beat:

@*******i,..... (malo je offtopic, ali samo da odgovorim)
ali, vidi ovo, sta mislis o tome da na Guru3d ( vec sam pisao o tome), koriste pri testiranju za gtx1080 karte, rezultate za 980Ti koje su postavili na izlasku te kartice.
Znaci, stari drajveri, ( godinu dana razlike :trust:) nije isti sistem Windows, igra je u meduvremenu updatejtovana i slicno, znaci totalno drugi uslovi testiranja ( to si i ti naglasavao u nekim raspravama, sto je i tacno ), kako onda mogu takvi rezultati biti objektivni...:trust:
Da to je tacno, vidi se na osnovu tabela, uvek isti rezultati za referentne karte kao prvog dana kada su testirali sa prvim drajverima, nista oni ne testiraju ponovo sem nove karte...

Znaci nemas argumenti' i neku realnu pricu.....:smoke:

Za dusevni bol, uzimam neke lekove, pa mi sad malo bolje...:beat:

Argument na sta? Tvoje zatrpavanje onih tema?
Eno cuce postovi u temama, niko nije brisao. :d

Ako ako, bitno da je tebi dobro.

Da to je tacno, vidi se na osnovu tabela, uvek isti rezultati za referentne karte kao prvog dana kada su testirali sa prvim drajverima, nista oni ne testiraju ponovo sem nove karte...

Testirali su drugi. Ali on ne moze da prezali sto su GTX1070 i GTX1080 bolje karte od njegove. xD

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno