Šta je novo?

AMD Radeon RX 480 tema

Zanimljiv razvoj situacije kod najpoznatijeg "Madjara" na KupujemProdajem:

- RX 480, 310 evra (30 evra skuplja nego kod nas)
- GTX 970, 265 evra (90 evra jeftinija nego kod nas)

Poslednja izmena:
Epilog cele price, Risbo je konacno kupio dobar auto i otisao na pravi ring jer ga izadje povoljnije nego da sastavlja komp za igranje Assetto Corse 2 Beta.

To ja govrio Borisu vec pre godinu dana :)

E sad trebaju da svercuju odavde u madjarsku

Послато са HUAWEI Y300-0100 уз помоћ Тапатока

Što meni bodu oci ovi komentari tipa "traze sada toliko i toliko za 8GB ref model,a rekli su 200$??" I to uglavnom oni koji šaraju po ovoj temi od početka..a gde je lepo pisano da ce 4GB karte,sa buđoni hladnjacima biti 199$ pa na to porezi i ostale dadžbine,kako u kojoj državi.
Trolujete bre kao da vas nvidia plaća..licno bih voleo da AMD od sada sve lepo usere sto bude radio,propadne i proglasi da prelazi na kišobrane i osveživače WC šolja. Pa da ostanu samo intel&nvidia i da vam ponude čipove od po 1000$ pa na dalje.
Ja licno cu i po tim cenama, na svakih par godina ponoviti mašinu(da se igram,ako mi se bude igralo)ali bi da vidim sta bi ste tada pisali vi koji ste za 200$ hteli da dobijete bar po svemirski brod i to sa punim rezervoarom!

@G@W
Ne znam sto bi mene bilo sta radovalo ili cinilo tuznim na temu hardvera ???
Nije mi problem da kupim sta god pozelim, preferiram Nvidia karte zbog g-sync monitora i 144hz al sigurno necu da serem po necemu sto je dobro ako je AMD... Ovo je u ovom izdanju lose kao sto je svaka referentna pa jos malo losije, ali ima potencijala da bude dobro sa boljim hladjenjem, dok je Fury X komedija od karte, da nije tako skupa bila bi samo jedna tuzna prica a sa ovom cenom je komedija, pored 980ti parodija hehehe :p

Da stvari nazovemo pravim imenom, Polaris je Bulldozer. Planirano da se takmici sa Penrynom a onda izlazi Nehalem i potapa sve sto je postojalo do tada. Bulldozer se odlaze da bi stigao Nehalem ali se to zapravo nikada ne desava. Cetiri godine u buducnost, AMD maletene propo zbog Bulldozera.

O cemu ti.. Nehalem izasao krajem 2008, Bulldozer 2011, 6-9 meseci nakon Sandy Bridgea.

@G@W
Ne znam sto bi mene bilo sta radovalo ili cinilo tuznim na temu hardvera ???
Nije mi problem da kupim sta god pozelim, preferiram Nvidia karte zbog g-sync monitora i 144hz al sigurno necu da serem po necemu sto je dobro ako je AMD... Ovo je u ovom izdanju lose kao sto je svaka referentna pa jos malo losije, ali ima potencijala da bude dobro sa boljim hladjenjem, dok je Fury X komedija od karte, da nije tako skupa bila bi samo jedna tuzna prica a sa ovom cenom je komedija, pored 980ti parodija hehehe :p

Ko ne klokuje, njemu je maltene svejedno da li Fury X ili 980ti. Ispade sad po tvojoj prici da su to kartice iz razlicitih klasa. Paz da nisu... ovo sada je mozda prvi put od 2900XT da postoji potencijal da se ponovo situacija da AMD uopste nije konkurentan u gornjem domu.

O cemu ti.. Nehalem izasao krajem 2008, Bulldozer 2011, 6-9 meseci nakon Sandy Bridgea.

Bulldozer se dugo cekao. Predugo. Poput Duke Nukem Forever. Tako se i zavrsilo.

@G@W
Samim tim sto je potrebna voda po defaultu da bi se ohladila kako treba to je los prozivod... Zauzima vise prostora u kucistu, uz to karta je bucnija kada nije pod opterecenjem zbog pumpe koja neprekidno radi i ventilatora na radijatoru, kod 980ti g1 vent je konstantno na 0 obrtaja dok ne krene igra, samo to je dovoljno da ne navodim dalje zasto je Fury X komedija & parodija od karte ;) Al bez obzira mene tu nista niti raduje niti cini tuznim, samo konstatujem da je tako, jer to su cinjenice...

Poslednja izmena:
Fury X je uz one FX 9xxx procesore jedan od njihovih najvecih failova decenije.

Jel se neko seca oni testova pre 4+ meseci gde su prikazivali star wars na koliko bese ~70W, sad ispade da je to bilo sta??
AMD stvarno preteruje sa hypom sam je kriv sto su ljudi besni posle, ni jedna ozbilja kompanije ne hapyje proivod vec pokazuje rezultate!

TDP je sa razlogom propisan na 150w. Zato je meni i bilo cudno da AMD stavi kartu sa takvim specifikacijama a da znatno manje trosi. Nelogicno skroz.
Sada se ipak ispostavilo da trosi cak i vise od propisanog.

I na kraju onaj tekst sa hardocp ispade istinit.

Sve u svemu, 300 evra + za neku nereferentnu kartu u rangu sa GTX 980 ako budu uspeli da podignu toliko klokove i sa vecom potrosnjom i mozda boljim overklok potencijalom.
To je najbolja moguca varijanta koja moze da se ocekuje.

Isto tako zavisi dosta i od GTX 1060, jer ako Envidija tu kartu pusti sa istom cenom a garantovano ce biti brza od GTX 980 opet nece valjati.

Ja sam se stvarno uistinu ponadao da ce se bar u tom srednjem segmentu nesto desiti, da ce tu Polaris napraviti neki zaokret i imati odredjen uticaj na cene i trziste. Steta.

Bar da nisu izbacivali ovu referentnu pa da su odmah krenuli sa nereferentnim i malo vecim TDP, efekat bi bio mnogo jaci. Ovako su sami sebe opet vratili korak nazad.

Sad nereferentne moraju da vade kestenje.

Poslednja izmena:
Isto tako zavisi dosta i od GTX 1060, jer ako Envidija tu kartu pusti sa istom cenom a garantovano ce biti brza od GTX 980 opet nece valjati.

Ti ko tvoj crveni parnjak prognozer. Garantovano ce RX480 biti brza od 980, tu nema zbora! Na kraju ce 980 obojicu da razbije a da nista nije ni radila narocito.

Known Issues za driver,gde su me slicne stvari iz prethodne serije prebacile na nVidiu:

A few game titles may fail to launch or crash if the AMD Gaming Evolved overlay is enabled. A temporary workaround is to disable the AMD Gaming Evolved "In Game Overlay".

Radeon Pro Duo may experience a black screen in Total War™: Warhammer with the games API set to DirectX®12 and V-Sync enabled.

DiRT™ Rally may experience flickering terrain in some races when the advanced blending option is enabled in the games settings page.

Some Overdrive settings may not appear in Radeon Settings for Radeon Fury X when in AMD Crossfire mode.

Display may exhibit a minor flicker on Radeon RX 480 when Freesync is enabled on a games launch or exit.

Dota™2 may crash when using the Vulkan™ API and the user changes resolutions or quality settings.

Battlefield™ 4 may experience crashes when using Mantle. As a work around users are suggested to switch to DirectX®11.

Need for Speed™ may experience flickering on some light sources in AMD Crossfire mode.

Hitman™ may experience graphical corruption when the game is set to use DirectX®12 API and using zoom with weapons.

Frame Rate Target Control gaming profiles may fail to enable for some games.

Radeon Wattman may retain settings of an overclock after it has failed. If you have failed an overclock with a system hang or reboot make sure to use the "Reset" option in the Radeon WattMan settings page when the system has rebooted.

Low frame rate or stutter may be experienced Wolfenstein®: The Old Blood™ on Radeon™ RX 480.

Assassin's Creed® Syndicate may experience a game crash or hang when in game settings are set to high or greater.

Disabling AMD Crossfire mode on Radeon™ RX 480 may disable the device in Windows Device Manager. A workaround is to reboot the system to re-enable the device.

Poslednja izmena:
Ovakvi drajveri su bruka, sve ostalo sa ovim launchom moze i da se objasni ili proguta.

Known Issues za driver,gde su me slicne stvari iz prethodne serije prebacile na nVidiu:
Ne razumem. I njihova open issues lista nije zanemarljiva. Uostalom, da nema problema, na čemu bi radili driver timovi :d

Zaključak sa Anandtech-a. Čeka se ceo test, sa detaljima o arhitekturi i compute performansama :)

Relative to last-generation mainstream cards like the GTX 960 or the Radeon R9 380, with the Radeon RX 480 we’re looking at performance gains anywhere between 45% and 70%, depending on the card, the games, and the memory configuration. As the mainstream market was last refreshed less than 18 months ago, the RX 480 generally isn’t enough to justify an upgrade. However if we extend the window out to cards 2+ years old to things like the Radeon R9 280 and GeForce GTX 760, then we have a generational update and then-some AMD Pitcairn users (Radeon HD 7800, R9 270) should be especially pleased with the progress AMD has made from one mainstream GPU to the next.

Looking at the overall performance picture, averaged across all of our games, the RX 480 lands a couple of percent ahead of NVIDIA’s popular GTX 970, and similarly ahead of AMD’s own Radeon R9 390, which is consistent with our performance expectations based on AMD’s earlier hints. RX 480 can't touch GTX 1070, which is some 50% faster, but then it's 67% more expensive as well.

Samo bih podsetio da je AMD je 7 meseci po istoj ceni izbacio 40% sporiju kartu u vidu R9 380X. Jeste da su sada pale cene 970/390, što je i očekivano, pošto se čiste zalihe, baš kao što se i 380X može sada kupiti za 200€, a do skoro je bila 250-270€. Ali ne mogu se porediti babe i žabe :)

Poslednja izmena:
Pa nema tu baba i zaba... zasto uvek gledate tako....
Jednostavno,bar za mene: koliko imam para? Aha,koji max mogu izvuci za tu kintu? Aha,koje su "posledice" takve karte? Aha,uzimam/ne uzimam....
E ovo zadnje sam prevideo kod zadnje AMD i to je cisto moja greska jer su ljudi lepo pisali po netu da ima problema sa drajverima,CF radi/ne radi,pregrevanjem...

A koliko se secam a vidim da niko nije spomenuo,i referentna 1080 je bila "katastrofa" pa se cekali NR modeli... nista cudno...

Najmanji je problem hladjenje i referentna R9 290X bila je katastrofa mozda jos gora od ove, pa su nonreferentne karte odlicne.
U slucaju Nonref. Rx 480 isto ce biti izadje modeli Asus. MSI, sapphire-a nikome nece na um padati da uzme referentnu, jednostavno otidje u zaborav ostace samo sjecanje na krs hladjenje, ali ono sto ostaje problem jeste potrosnja.

Gamerima je nebitno trosli li karta 150 ili 200w, ali onaj ko se razumi u arhitekturu svjestan je da AMD sa ovom arhitekturom ne moze parirati Pascalu, a samim time to znaci da ce Nvidija u svim segmentima ponuditi bolje karte, imaju efikasniju arhitekturu dovoljno je nek karte poziciniraju iznad AMD-a sa vecom cjenom opet ce svi uzimati Nv, na taj nacin trzisni udio AMD-a samo ce se smanjivati i dozivice krah.

Sada su morali imati efikasnu arhitekturu da se bore sa pascalom obecavali su x2.8 perf/w, obecanje ludom radovanje, pustali su onaj demo kako karta trosi 70w hau jes no.
Da se razumijemo i Nv marketing je uzasan, ali bar im AMD-e u necemu parira :whip:

Mali milion puta sam govorio da referentne karte ne treba kupovati, al ne vredi ljudu i pored ociglednih argumenata vole da ispadnu glupi, tako da samo napred :D

@goldi
Malo si ljut na AMD zbog potrosnje :p pa se ne gasis u pljuvanju ove karte koja realno ima potencijala sa nekim boljim hladjenjem i jednim 8pin konktorom...

Poslednja izmena:
Pa dobro ako je ova karta sa tdp-om 150W koliko trosi ona zapravo bez OC, sa stock clockovima?
Ne znam zasto, valjda zato sto nisam imao nikad referentnu kartu, ali svidja mi se dizajn same karte, karoserija je bas onako u radeon maniru [emoji23]
Neki kukaju vec kako je krs fan ali ne cuje se bas nesto preterano na max u odnosu na referentnu 1070, nije Nvidia zlatna kod referentnog dizajna, e sad temperature su bitnija prica...

I ja kad odvalim na 7770 fan na 100% cuje se ko luda, drugo je to sto po defaultu vrti na 1200rpm i ne prekazi 60c, dobar je hladnjak a i grafa mali potrosac.

Ja bi kupio referentnu 470 4GB za mene puna kapa, blagi OC i nema tu sta da ne radi kako treba ako sam tom prilikom ustedeo 20 ili 30e u startu.

Poslednja izmena:
@goldi
Malo si ljut na AMD zbog potrosnje :p pa se ne gasis u pljuvanju ove karte koja realno ima potencijala sa nekim boljim hladjenjem i jednim 8pin konktorom...

Nisam ljut, ali prave nas budalom sta god obecaju ispadne lose, ne pljujem ja po karti, znam ja da sa boljim hladjenjem bice to bolje, ali ostaje cinjenica da su u zestokom zaostatku za pascalom.

Zamisli neku Vegu sa 300w potrosnjom i nek budu perf. kao GP 104 sta im to znaci, ponavlja se situacija R9 390X vs GTX 980 -300w vs 180w isti ce ostati odnos samo se promjenio proizvodni proces i gdje ih je taj pristup doveo? na trzisni udio ispod 20% sad ih isti taj pristup vodi u bankrot.

Kada uporedim sa 52000 koliko sam dao za Asus 7970dc2t v2 posle 2 godine od kada je izasla rx480 je odlicna karta sa 8gb memorije a sto se majniga tice 380-ice dobro ce doci sad kad gejmeri budu menjali karte za nove i sa blagim padom cena vrh. Goldi za potrosnju jesu slagali dobro.

PS. Ja nisam jos sreo AMD referentnu kartu koja nije prelazila 90 stepeni zato nikad nisam pazario ni jednu ceka se Twinfrozr i DC2 cak i PCS+.

Poslednja izmena:
[YOUTUBE]24rFeHo1S-o[/YOUTUBE]

@goldi
Znam sta prices i gde ce ovo da ih odvede...

@dejan87dex
Zanimljivo razmisljanje i glupo do bola :p Znaci zbog 20e ti bi trpeo zujalicu u kucistu koja uz to nabija preko 80c bez problema sto neminovno dovodi i do obaranja klokova posto tih 80c kada je karta nova vec nakon 2-3 meseca ode na 90c, nema sta logiocan izbor hehe :D Za 20e vise imas kartu koju mozes da overklokujes na maksimum za taj gpu, uz to da ne prelazi 70~75c a vent na karti gotovo necujan... Uvek je dobro malo ali racionalno razmisliti pre kupovine :)

Poslednja izmena:
Kao što rekoh, prema TDP-u, ovde može da ide hlađenje sa R9 270(X) modela. Tako mislim da će biti jeftinih (cena u rangu ref) Powercolor, Spphire, XFX modela koji možda neće biti za OC, ali svakako hladniji i tiši od referentnih. Ko hoće PCS+, Strix i slično, neka plati više. Posebno u nižem i srednjem segmentu smo imali situacije da slabije karte sa boljim hlađanjem ulaze u cenovni rang jačih karti sa krš hlađenjem, pa kome šta više odgovara.

@goldi
Zašto misliš da će biti 300W? Odakle vam ideja da tako računate TDP većih čipova? Pa i 980 je duplo veći čip od 960 (slično kao i Fiji-Tonga), otprilike duplo brži, a troši možda 40-50% više struje. Tako da će konkurent GP104 otprilike biti na ~200W. Nije sjajno u poređenju sa Paskalom, ali jeste u poređenju sa Havajima, koje i menjaju.

Što se arhitekture tiče, opet ne vidim razliku u odnosu na to što smo imali u prethodnoj generaciju. Imaćemo ponovo konkurentske proizvode po odgovarajućim cenama (kao što je bilo 960-380 ili 970-390). I jedni i drugi su napravili sličan napredak, pre svega zbog novog proizvodnog procesa. Što se klokova tiče, ja ne znam koliko puta treba reći da GCN nije planiran za velike klokove. Posebno što čip postaje sve složeniji, i da je ovih ~1300 (možda ~1400 na non-ref kartama) dobijeno iz 14nm. Izlgeda da je TSMC bolji od GF, ali to može biti nekoliko % maksimalno. Pa se ljudi pozivaju na Nano i kako je AMD uspeo da smanji TDP, a u stvari uzeli smanjili klokove i to je cela magija. Kao i sa M295X u iMac-u, u odnosu na diskretnu 380X.

Na kraju, ista meta isto odstojanje – AMD gura veće čipove sa manjim taktom, a nVidia manje čipove sa većim taktom, sa sličnim cenama i performansama.

Racunaj ti kako hoces ja cu se okladiti sa tobom u 10 hiljada € i garantujem da vega ne moze trosit 200w, postoji samo mogucnost promjene arhitekture, a od toga mislim da nema nista.

Rx 480 trosi 170w, nema sanse da Vega koja bi po performansama trebala da parira GP 104 da trosi 200w to je prosto nemoguce sa ovom arhitekturom i 14nm procesom.
Oni nemaju para za razvoj nove arhitekture i to je to gurace ovaj GCN dok ne odu u propast, mozda ce GCN biti zadnja AMD arhitektura.

Xy95TGN.jpg

http://videocardz.com/61687/sapphire-shows-off-radeon-rx-480-nitro

I 8-pin power connector. Još da bude 200 evra sa domaćom garancijom pa da sve bude savršeno (mislim na 4GB verziju) :smoke:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno