Šta je novo?

AMD R9 290x Zvanicna Tema !

MSI-Radeon-R9-290X-Twin-Frozr-4S-OC-1.jpg

http://videocardz.com/48482/msi-shows-radeon-r9-290x-gaming-twin-frozr-4s-oc

AMD poceo da daje nereferentne karte pola godine nakon referentnih modela. Nekad je ta razlika bila izmedju serija.

^Tacno nedostaju 2x8 pin-a. Performanse overall izmedju Titana i 780Ti.

Temperatura je suzbijena , buka takodje ..Ostalo je manje vise poznato..Overclock hm..Po meni i nije nesto specijalno ako se uzme da karta po defaultu radi na 1050 Mhz.
Guru3d su dobili losiji rezultat ..Hwcanucks su je nategli na 1200 Mhz i tek tad sustize i prestize referentni GTX780 Ti .
Definitivno ni u buducnosti ne treba ocekivati nista specijalno , eventualno MSI Lightning ce doneti nesto vise..

R9-290X-ASUS-33.jpg
R9-290X-ASUS-31.jpg

R9-290X-ASUS-36.jpg
R9-290X-ASUS-37.jpg

http://www.hardwarecanucks.com/foru...64694-asus-r9-290x-directcu-ii-oc-review.html

Poslednja izmena:
Sapphire Tri-X triple fan cooler

The SAPPHIRE R9 290X Tri-X features the latest GCN (graphics core next) architecture from AMD with 2816 stream processing units and an enhanced engine clock of up to 1040 MHz.
It is equipped with 4 GB of the latest high performance GDDR5 memory on a 512-bit interface and now clocked at 1300 MHz (5.2 GHz effective) delivering higher bandwidth than the reference design.
The SAPPHIRE R9 290 Tri-X has 2560 stream processing units and an engine clock of up to 1000 Mhz.
It is also equipped with 4 GB of the latest high performance GDDR5 memory on a 512-bit interface and clocked at 1300 MHz (5.2 GHz effective).

Jel ovo metal ili aluminijum ? :d

Sapphire_R9_290X_Tri-X_02.jpg

http://videocardz.com/48535/sapphire-launches-radeon-r9-290x-tri-x-series

Moze da se nadje .. Cena :

http://goo.gl/F0e67a

Poslednja izmena:
kako se probiruju grafikoni
goldi tamo gde 290x pobedi a pcbeast tamo gde 780ti pobedi
hahaha koja ludnica

Ma svejedno, 780Ti ima dosta veci headroom za OC. Takodje bolje skalira sa OC-om (bar ove testove sto sam ja gledao), tako da definitivno odnosi pobjedu. Nadam se da ce ove cijene da se stabilizuju kad bude imalo dovoljno karata, jer je ovo smijesno.

kako se probiruju grafikoni
goldi tamo gde 290x pobedi a pcbeast tamo gde 780ti pobedi
hahaha koja ludnica

To jednostavno nije istina!
Svaki put kad krenem polemiku ogradim se.
Vec sam odavno nagovestio da gledam one igre koje su meni interesantne a vidis bas zbog neke realnije slike
i takvog razmisljanja uopste nisam uvrstio AC3 i ako ga igram.Tu je 290x slabija i od GTX 780 .Hitman i Maxpayne me uopste ne zanimaju , izvukao sam
one igre koje bi trebalo da budu najpopularnije a Boga mi i najzahtevnije.Uostalom kako god okrenes u celokupnom testu GTX780 Ti je brzi i ako to nije poenta, onaj Gigabyte Ghz GTX 780 Ti
jede malu decu.

Poredeci non referentne sa non referentnim R9290x u odnosu na Gigabyte model stoji ovako :
Opet cu cifre zaokruziti , (nadam se da "matematicar" nece dobiti napad histerije :d )

Far Cry 3 :

Razlika izmedju Asus R9290X DCUII OC i Gigabyte Ghz je negde oko 29% !

Crysis 3 :

Od oko 20 % razlike..

Metro Last Light :

Ovde skoro tacno dodje od oko 31 % !

Tomb Raider :

Negde oko 19%!

Nazalost na tabeli nema (nije testiran) GTX780 Ti Asus DCUII OC model pa da pogledamo i iz te perspektive pa da se kroz cenu uporede i performanse.
Ovako posmatrajuci GTX780 Ti se definitivno izdvaja kao karta iz vise klase tako da po meni cena mozda i nije toliko velika u odnosu
na koliko vise skalira od R9 290X i to bez OC-a!Razlike od 20-30% su ozbiljne razlike mada meni visa igra ulogu skok u broju fps-a od brojki na papiru!

Poslednja izmena:
Poredeci non referentne sa non referentnim R9290x u odnosu na Gigabyte model stoji ovako :
Opet cu cifre zaokruziti , (nadam se da "matematicar" nece dobiti napad histerije :d )

Far Cry 3 :

Razlika izmedju Asus R9290X DCUII OC i Gigabyte Ghz je negde oko 29% !

Crysis 3 :

Od oko 20 % razlike..

Metro Last Light :

Ovde skoro tacno dodje od oko 31 % !

Tomb Raider :

Negde oko 19%!

Ovo u nV univerzumu moze da prodje.

to je zato jer je 780 obicna brza od titana 15% a od 290x 10% kako ne shvatas :D

Ja mislio da sacekam custom modele ali zbog situacije oko mininga morao sam korigovati strategiju pa je legla jedna referentna Asus r9 290x.

Da budem iskren, ocekivao sam overheating drekavca koji trotluje i koga cu samo privremeno koristiti kako za gaming tako i kao ispomoc u rudniku dok ne dobavim neko nereferentno resenje ali-stiglo prijatno iznenadjenje, rezovi impresivni, fan do 50ak% emituje sasvim podnosljiv nivo buke(odmah da kazem, iako ne moze da se kaze da buke nema vec tamo od nekih 45% pa navise, razlika u odnosu na ranije referentne AMD turbine(poslednju referentnu sam imao otkljucanu 6950) zvuk je rekao bih-nekako puno manje iritantan, iako cujan. Iako je sve to stvar subjektivnog osecaja-ja bih u najkracem rekao-sa sluskama na usima, moze bez problema da ide do 60%, bez sluski 10% manje.

Evo par shotki na brzaka, pa ce biti jasno otkud zadovoljstvo:

Na prvom mestu naravno, Crysis Warhead, oc na 1170GPU i 6000VRAM, predjena magicna granica od 100fps avg, bolesno:-devil-:vent manuelno na 62, temperatura u piku 71c, punih 24c nize od tacke trotlovanja, mislim da sam ovde na benchu video score od 100fps u warheadu sa dve GTX770, stvarno impresivan rez za jednu kartu.
Screenshot (36).jpg

3DMark11, preko 15k, komentar nepotreban:party::
Screenshot (37).jpg

FireStrike, prebaceno 11k, ovo je vec surovo:zgran::d
Screenshot (38).jpg

Napominjem da je ovaj 1170/1500 OC i vcore korekcija na 1350 sve odradjeno bukvalno napamet, out of the box, cak je bios switch ostao u quiet mod polozaju! Sad cu da opalim sat-dva C3 da vidim kako to sve izgleda u stvarnom svetu, probacu na nekih 1100MHz, a posle zna se-da vidimo mi kako to radi u rudniku ,)

^ Extra rezultati, prosto iznenadjujuca temperatura. Bas me zanima u kakvom case-u drzis kartu i komponente. Ovo je za svaku pohvalu, nemam reci.

Koliki je Asic Quality od te karte sto posedujes ?

@-ShonE-, kuciste je CM HAF iz potpisa, ambijentalna 22c. Za potrebe rudnika cu je isprobati na drugom rigu pa cu uporediti temperature.

Inace, kad sam kod rudarenja, to najvise greje kartu, nakon nekih 15 min dostigne projektovanih 94c za GPU, sa VRMom je situacija daleko bolja, tu stize do 80c max. (radjeno na def naponu, ici ce tu undervolt i stelovanje naravno, no to je druga tema.
U igrama je puno bolja situacija, referentni kuler zavrsava posao, bar na ovom primerku, posto sam izgleda stvarno "ubo" chip koji se manje greje od proseka za havajce.

@Apple, asic je 75.6, nije los ali nije ni nesto posebno, ocigledno da nije u direktnoj korelaciji sa termalima:

Screenshot (39).jpg

Vidim da si vrteo samo dva kruga Warhead-a, jesi probao da vrtis malo duze, tipa dvadesetak minuta pa onda da zabelezis max. temp? Pretpostavljam da jesi, al reko' ipak da proverim.

AJde pa javi koja podesavanja drzis za kopanje . Kod mene rade ova 920/1500 napon ne diram samo power na 20+ preko bamta i daje 880KHs
290x kopanje smos.JPG

@magny jesi li obratio paznju na skor od @*******og u warhead-u isto ima asus-ovu referentnu samo GTX780Ti
CrysisW_1200mhz boost GTX780Ti.jpg

prosjecni fps jako slican, ali drasticna razlika u min fps-u 77 vs 63.
Bas se neki dan u susjednom djelu podforuma pricalo kako Nv ima bolji min fps, ovi argumenti suprotno govore, price su jedno realnost drugo. Havajac baca fps-ove na sve strane ;)

@magny jesi li obratio paznju na skor od @*******og u warhead-u isto ima asus-ovu referentnu samo GTX780Ti
Pogledajte prilog 131421

Bas se neki dan u susjednom djelu podforuma pricalo kako Nv ima bolji min fps, ovi argumenti suprotno govore, price su jedno realnost drugo. Havajac baca fps-ove na sve strane ;)

Smatram da GTX 770 i R9 290x nisu bas za poredjenje, pre ce biti da je 290 bez X za poredjenje, al mozda ni ona, al ajd. Jednostavno nisu ista klasa, a ni cenovno nisu slicne uopste. Svakako je odlican rezultat za 770 kartu, jer znaci da prakticno bez problema avg fps parira skupljoj iz AMD tabora.

Nemoj da me shvatis pogresno, ja imam AMD(7970) i prakticno vec godinama unazad sam kupovao AMD, ali u ovom slucaju NV karta koja je jeftinija od 290x(~140e) parira joj u dobroj meri u ovom testu, naravno negde mora da bude losija a to je u ovom slucaju min. fps. ;)

Poslednja izmena:
Smatram da GTX 770 i R9 290x nisu bas za poredjenje, pre ce biti da je 290 bez X za poredjenje, al mozda ni ona, al ajd. Jednostavno nisu ista klasa, a ni cenovno nisu slicne uopste. Svakako je odlican rezultat za 770 kartu, jer znaci da prakticno bez problema avg fps parira skupljoj iz AMD tabora.

Nemoj da me shvatis pogresno, ja imam AMD(7970) i prakticno vec godinama unazad sam kupovao AMD, ali u ovom slucaju NV karta koja je jeftinija od 290x parira joj u dobroj meri u ovom testu, naravno negde mora da bude losija a to je u ovom slucaju min. fps. ;)

Jup obrati paznju na gpu-z rjec je o gtx780ti karti ;)
Ne znam zbog cega mu je crysis benchmark prikazao da je rjec o GTX770, ona ne moze ni u snu ovakav rez da ima ;)

^ Da, vidis to me je zbunilo, nisam ni pogledao gpu-z, vec bacio pogled na sam benchmark. Bas je cudno.

Pogledajte prilog 131421

Prosecni je slican jer on nije zatezao memoriju na GTX 780 Ti.
Druga stvar za Warhead se zna da vise lezi AMD kartama ali ni to nije problem.
Cifra koju je Magny ostvario je stvarno fenomenalna.100-tka okruglo za single kartu je zmaj.

Kad je rec o min FPS- tu igra ulogu visina kloka CPU-a kao i sama arhitektura , kod Magny-ja je + Haswell a on ima napredniji IPC i od Sandy E i od Ivy E.
Ja sa mojim GTX 780 imam 63 min fps tako da GTX 780 Ti treba da baci najmanje 70+ ..

Treba vise krugova da se provrti da bi se dobio realan min fps.Probao sam , znam o cemu pricam.

Prerano si poleteo da generalizujes ;)

Pozdrav.

Prosecni je slican jer on nije zatezao memoriju na GTX 780 Ti.
Druga stvar za Warhead se zna da vise lezi AMD kartama ali ni to nije problem.
Cifra koju je Magny ostvario je stvarno fenomenalna.100-tka okruglo za single kartu je zmaj.

Kad je rec o min FPS- tu igra ulogu visina kloka CPU-a kao i sama arhitektura , kod Magny-ja je + Haswell a on ima napredniji IPC i od Sandy E i od Ivy E.
Ja sa mojim GTX 780 imam 63 min fps tako da GTX 780 Ti treba da baci najmanje 70+ ..

Treba vise krugova da se provrti da bi se dobio realan min fps.Probao sam , znam o cemu pricam.

Prerano si poleteo da generalizujes ;)

Pozdrav.

Slazem se da je bitan procesor za min fps, ali magny ima i7 4770 na 4.5ghz, *******i i7 4960X na 4.7, ispade bolji magnijev, mada toliko razliku ne pravi procesor sigurno.
Nisam poletio da generalizujem citao sam ovu temu pa mi zapalo za oko
http://forum.benchmark.rs/showthrea...X-780-Thread&p=3524475&viewfull=1#post3524475

Baratam malo argumentima ;)

Vrh Dno