Šta je novo?

AMD R9 290x Zvanicna Tema !

HWInfo je najbolji za pracenje iz pozadine, odigras nekih 30 minuta neku zahtevnu igru i vidis kako se ponasa. Ja sam utvrdio da je Metro Last Light zahtevniji da se prodje i od Heaven-a, kao i Firestrike. To ako prodje uspesno i daje dobar score stabilno je. pazi se za memoriju, je hoce da daje black screen ako se pretera, pa onda moras da gasis komp na silu jer nekad nece restart da radi.

+100mV,power do kraja i probas 1150/1500 i motris temperature,VRM-ovi da ne odu preko 90c.za test heaven (prelazak na viseci most u drugom krugu je kljucan po mom iskustvu,ako to prodje nece puci nikad) a monitoring softver mozes i AB,mada je meni sensors tab u gpu-z/u najkompaktniji,pa sam to furao dok sam imao jedan monitor.sad razvucem hwinfo i kaem ajmooo

He, he, meni neki put pukne klok, kod Heaven 4.0, kad se na kraju pojave rezultati....:D

Za Hawaii cip je bitno da uvek ostane u opsegu od 60 do 80C za jezgro, pozeljno da bude ispod 60C za optimalnu stabilnost i max OC. VRM naravno da bude ispod 90C, jer na vecim temp trosi struju kao blesav. Ako temperature dozvoljavaju, skini HIS iTurbo i dizi AuX napon na +100mV i tada gledaj VRM2 da ne ode u nebesa, mada retko kad ide do 60C. I naravno u iTurbo moze da digne napon na +400mV, ali za vazduh max je +200mV ako moze da se ohladi, inace od VRM u vecna lovista.

Zahvaljujem na preciznim informacijama, mada grafika i ovako fura fantasticno. Danas mi stize jos 8 gb rama Kingston Fury X Savage, u compu imam vec 8. Verovatno nece imati previse uticaja na igrivost, cak i u dual channel modu, ali ce makar pc lakse disat'.

sem ako ne renderujes nesto,ili radis neke kalkulacije,nece.a ako si se otvorio za brz ram,onda mozes imati benefita.

DIMM DDR3 8GB 1866MHz Kingston HyperX Savage CL9, HX318C9SR/8 ovu sam porucio, vec imam jednu, cini mi se istu hehe. A sto se tice renderinga, ne radim nista narocito, ali jednostavno od "viska glava ne boli"

Jedno dodatno pitanje, koji benchmark da koristim da bih utvrdio do koliko stepeni C mi se zagrejava grafika?

HWInfo64, upalis ga i ostavis da radi u pozadini. I posle pogledas koliko stepeni se grejala karta. Prati GPU, VRM1 i VRM2. Za GPU do 80C max pozeljno, VRM1 do 90C, VRM2 ne valja hladjenje nesto ako ide preko 60C.

A sta predstavljaju vrm jedan i dva

Послато са HUAWEI Y300-0100 уз помоћ Тапатока

VRM1 je naponska za core, a VRM2 je za memoriju.

Aha, e hvala za info :)

Послато са HUAWEI Y300-0100 уз помоћ Тапатока

Jedno pitanje, da li je pametno da u ovom trenutku, kada su na pomolu igre sa DirectX 12 podrskom, menjam svoju r9 290x za GTX 980 Strix? Iskreno, AMD karte znaju da dignu temperaturu, a osim toga i jaci su potrosaci?

Само ако је имаш за неких 350e. Иначе RX 480, која ће вероватно бити нешто мало боља од те твоје или gtx 1070.

Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk

potrosnja u srbiji je irelevantna,tj manje vise svukud u svetu sem na par mesta tipa danska itd.prestanite sa sirenjem tog umobolnog mita.

Pa imacu je uz moju doplatu od nekih 120 eura. To je otprilike nekih 370 ako uzmemo u obzir da moja polovna vredi 250 eura.

Ако дајеш твоју уз доплату онда је ок. Има ли некакву гаранцију?
Што се потрошња тиче, ако имаш квалитетно напајање, све је то небитно. :)

Ima garanciju dve godine. Pa imam dobro modularno Cooler Master napajanje 750W FULL , ali sam apsolutno zaboravio koji je model :/

То је онда скроз коректан дил, касније ће твојој само падати цена...

Једино остаје проблем, што ускоро излази RX 480, а она ће највероватније бити као 980,а и највероватније ће бити испод 300е.
Искрено, прилично је тешка одлука...

Iskreno, mislim da kod nas rx 480 neće biti ispod 400 eura. To je neko moje misljenje, jer su nasi "dobavljaci" prilično gramzivi. Videćemo. Neka tera makar jednu godinu, a onda ćemo već svakako nešto morat' radit'.

Nece biti 400e ni u snu. Max cena kod nas je nekih 300e i to je mnogo. Ne znamo jos kako ce se pokazati RX 480. Sto se tice 290 vs GTX 980, u DX 12 290 je daleko bolja karta od GTX 980. Ne mislim na ovaj upetchovan DX 12 kod nekih igara, vec na onaj iz Hitman i AoS. Naravno ako je verovati tome i njihovim testovima. Za 480 uvek postoji opcija madjara, koji su azurniji sa garancijom od nasih.

o kakvim resursima pricas?

Pa ne trazi previse jako napajanje, u IDLE modu ima manju radnu temperaturu, dok u LOADu ima potrosnju uvecanu za nekih 30% sto dodatno opterecuje napajanje i dodatno zagrejava kuciste. Makar je to ono sto sam citao

lose si citao,opet sve irelevantno sem ako nemas bas zaguseno kuciste,a u tom slucaju svakako bi trebalo da ga provetris/zamenis.

po meni,prodaj svoju,izvrti na integrusi nesto starije/nezahtevnije (ja npr bas krljam project zomboid,sve preporuke) i sacekaj kao gospodin i nove radeone i ciscenje rafova za maksvel.

Kao sto je kolega naveo. ja se ubih od Anno 2070 i Titan Quest, nakucao jedno 30h ove nedelje :D Sve na prastaroj 9600GT :d To za potrosnju je isto irelevantno osima ako nemas krs napjanje, svako krsteno do 500W ima da tera koju hoces kartu, sem onih dvoglavih azdaja. U idle rezimu moja 290 nije isla preko 35C sa sobnom od 26C, to je po meni hladno, a pod opterecenjem je isla do 75C leti sa ventilatorima na 40%, bila je Sapphire R9 290 Tri-X. Dok ce ti GTX 980 trositi nekih 20W manje, sto nije nesto znacajno.

Naravno GTx 980 je bolja karta, ali ni 290 nije bogalj :d

Kao sto je kolega naveo. ja se ubih od Anno 2070 i Titan Quest, nakucao jedno 30h ove nedelje :D Sve na prastaroj 9600GT :d To za potrosnju je isto irelevantno osima ako nemas krs napjanje, svako krsteno do 500W ima da tera koju hoces kartu, sem onih dvoglavih azdaja. U idle rezimu moja 290 nije isla preko 35C sa sobnom od 26C, to je po meni hladno, a pod opterecenjem je isla do 75C leti sa ventilatorima na 40%, bila je Sapphire R9 290 Tri-X. Dok ce ti GTX 980 trositi nekih 20W manje, sto nije nesto znacajno.

Naravno GTx 980 je bolja karta, ali ni 290 nije bogalj :d

Daleko od toga da je loša. Need For Speed mi tera na Ultra na 1080p

Iskreno mislim da ti je losa zamena jer dajes... 290 koja je odlucna karta, doplacujes jednu 280x (otprilike ta cena) ... Za sta konkretno? :) hairworks ;)
Jedino sto dobijas 2 godine garancije za ne daj boze. Meni su nudili 980ti za 290x zamena, nisam ulazio u detalje sta i kako, realno gledano ne vidim poentu zamene jos bar godinu dana taman da se sve ispegla.

Iskreno mislim da ti je losa zamena jer dajes... 290 koja je odlucna karta, doplacujes jednu 280x (otprilike ta cena) ... Za sta konkretno? :) hairworks ;)
Jedino sto dobijas 2 godine garancije za ne daj boze. Meni su nudili 980ti za 290x zamena, nisam ulazio u detalje sta i kako, realno gledano ne vidim poentu zamene jos bar godinu dana taman da se sve ispegla.

Niko ne kaze ni da je losa ali ako ti je neko nudio 980ti za zamenu to je samo moglo da ide da ti das tvoju kartu i jos jedno 200 evra pride za doplatu ali glavu za glavu ako su ti nudili i ti nisi pristao onda tu nesto ne stima ili kartica nije ok ili ti nisi ok. Jer u svakom pogledu 980ti je mnogo bolja karta od 290x

Vrh Dno