Šta je novo?

AMD R9 280X zvanicna tema!

To uzimas za OC čisto, stock fan profil im je bucniji :)

imam sledeci problem kad reinstaliram drivere daje mi super FPS a.pngposle nekog vremena kad radim test ocajan b.pngali samo u testovima ne osecam pad dok igram neku igru zanima sta moze da bude razlog dali je problem mozda moj cpu ili mozda napajanje ili pak nesto trece

Jadi mu ga znali, average FPS i max FPS ne odstupaju puno u ta dva testa. Moguce je da nesto zeza u pozadini te izaziva taj pad. Da je problem do drivera to bi se vise odrazilo na avg i max FPS. Ako je u igri tecno i bez seckanja, ne brini se puno oko toga :)

KASA sta mislis o ovoj karti Sapphire R9 280 3GB GDDR5 DualX OC dali se greje nije mnogo bucna i dali ce moci da tera Crysis 3 na very high 720p procesor ams fx 6100 i 4 gb rama, koji bi bio fps

Sapphire R9 280X Dual-X je overkill za 720p, ali za maksinalnu udobnost vidi da dignes frekvenciju tog FX-a i da dodas bar jos 2GB rama, jer je 4GB baš tesno, neke igre prave problem oko toga i guše sistem. Ja kada sam vozio tu istu kartu sa i5-4670K na 4,2GHz, imao sam oko 50-60FPS sve na ultra. Ne znam kako će se FX pokazati sa tom kartom :/

KASA sta mislis o ovoj karti Sapphire R9 280 3GB GDDR5 DualX OC dali se greje nije mnogo bucna i dali ce moci da tera Crysis 3 na very high 720p procesor ams fx 6100 i 4 gb rama, koji bi bio fps

Ne grije se karta, ono standardno, buka je subjektivna stvar do 40% se ne cuje preko pocinje lagano da se raspoznaje buka koju prave ventilatori, vec preko 50% jasno je odakle dolazi buka :D sve u svemu moze se podesit da je karta prilicno hladna i tiha, ne mozes ocekivati da ti radi recimo na 50c i da bude tiha to dosta zavisi od prostorije kolika je amb. temperatura.
Ja sam tu kartu probao u prostoriji u kojoj je temp.oko 27-28 bas vruce isla je na 76c i bas bucna ventilator je radio na preko 55% samo sam ugasio komp i prebacio ga u drugu prostoriju gdje je temp oko 15c i pokrenuo isti test, temperatura karte se zaustavila na 65c i vec ugodno za usi.
Mnogo zavisi temperatura prostorije, provjerenost kucista od toga kolika ce temperatura biti te R9 280X dual-x karte a samim time i buka jer karta bas razasipa vruc vazduh u kuciste, ako nemas dobro provjetreno kuciste moze da se desi da imas visoke temperature a samim time i buka ce biti velika.
Ako obezbjedis neke optimalne uslove sta znam temp prostorije oko 20c dobro provjetreno kuciste neces imati problema sa R9 280X dual-x istina da ima bolji hladjenja na trzistu ali dual-x apsolutno zavrsava posao na R9 280X karti.

Ne grije se karta, ono standardno, buka je subjektivna stvar do 40% se ne cuje preko pocinje lagano da se raspoznaje buka koju prave ventilatori, vec preko 50% jasno je odakle dolazi buka :D sve u svemu moze se podesit da je karta prilicno hladna i tiha, ne mozes ocekivati da ti radi recimo na 50c i da bude tiha to dosta zavisi od prostorije kolika je amb. temperatura.
Ja sam tu kartu probao u prostoriji u kojoj je temp.oko 27-28 bas vruce isla je na 76c i bas bucna ventilator je radio na preko 55% samo sam ugasio komp i prebacio ga u drugu prostoriju gdje je temp oko 15c i pokrenuo isti test, temperatura karte se zaustavila na 65c i vec ugodno za usi.
Mnogo zavisi temperatura prostorije, provjerenost kucista od toga kolika ce temperatura biti te R9 280X dual-x karte a samim time i buka jer karta bas razasipa vruc vazduh u kuciste, ako nemas dobro provjetreno kuciste moze da se desi da imas visoke temperature a samim time i buka ce biti velika.
Ako obezbjedis neke optimalne uslove sta znam temp prostorije oko 20c dobro provjetreno kuciste neces imati problema sa R9 280X dual-x istina da ima bolji hladjenja na trzistu ali dual-x apsolutno zavrsava posao na R9 280X karti.

Sta mislis koja bi bila bolja Asus Strix GTX960 2GB GDDR5 OC ili Sapphire R9 280 3GB GDDR5 DualX OC znaci bez X , u na primer Crysis 3

Imaš poseban deo foruma za takva pitanja...

slicno,nadji 280x polovnu sa garancijom,dosta jaca a u krizi svaki frejm znaci.

GTX960 je jaca od 280, a slabija od 280X.

Najvise ti se isplati da ides na 280X, uzmes je polovnu sa bar 10 meseci domace garancije (140-170 evra), pa i ako vec nemas uzmes neko novo jace napajanje (50-60 evra) za nju.

Poslednja izmena:
Kad bi birao izmedju GTX960 i R9 280 izabrao bi R9 280 zbog 3Gb rama.
Na def taktovima GTX960 je nesto brza medjutim R9 280 je ustvari tahiti pro chip sa jako dobrim oc potencijalom tako da sto se tice performansi moze bez problema da sustige R9 280X kartu, a kad tad dobro ce doci 3GB rama.
GTX960 ne bi uopste razmatrao zbog 2GB rama.

Zaboravio si vazan detalj. Maxwell ima prednost u poslednjih par AAA igara, a tako ce i dalje biti. :/

Polovna 280X je vec vise od pola godine ubedljivi best buy. :)

Poslednja izmena:
Zaboravio si vazan detalj. Maxwell ima prednost u poslednjih par AAA igara, a tako ce i dalje biti. :/

Polovna 280X je vec vise od pola godine ubedljivi best buy. :)

Naravno polovna R9 280X - to je best buy slazem se definitivno.
Ako mu se ne gadi polovno onda je to rjesenje za njega ;)

Naravno polovna R9 280X - to je best buy slazem se definitivno.
Ako mu se ne gadi polovno onda je to rjesenje za njega ;)

Ne bih uzimo polovnu vec samo novu . jer je Sapphire R9 280 3GB GDDR5 DualX OC kvalitetno uradjena kartica vidim samo 2 godine garancije, jer bolji od Asus ili Gigabyte

Sve je to isto, dobro odradjeno. Sapphire i Powercolor daju dve, a ostali proizvodjaci tri godine garancije.
Uzmi najjeftiniju.

Ili ako ti je bitna garancija, za isti novac imas Gigabyte/MSI GTX960. (3 godine)
Jer ti se ne isplati da preplacujes 280 ili 280X od ovih sto daju tri.

Poslednja izmena:
Ne bih uzimo polovnu vec samo novu . jer je Sapphire R9 280 3GB GDDR5 DualX OC kvalitetno uradjena kartica vidim samo 2 godine garancije, jer bolji od Asus ili Gigabyte

E ako otpada polovno nije ti bas izbor neki, znaci ili GTX960 ili R9 280 jer su karte slicne cjene.
Ako se odlucis za GTX960 znaj da je mana te karte sto ima 2GB rama dok najveca opet prednost R9 280 jeste upravo ta 3GB rama
Baci ovde pogled :
http://www.legitreviews.com/sapphire-dual-x-r9-280-video-card-review_146996/10
Kao sto vidis iz gpu-z saphire R9 280 koristi max 3000MB Ram- dok bi znaci GTX960 ovde zestoko zapela a koliko je vec sada igri gdje je malo 2GB a bice ih u buducnosti jos vise.
Sa druge strane GTX960 ima prednost u Nv naklonjenim igrama a takvi igri je velik broj, jednostavno tezak ti je izbor.
Ako se odlucis za sapphire R9 280 dobivas nesto sporiju kartu sa 2g garancije ali 3Gb rama, dok sa druge strane dobivas GTX960 sa duzom garancijom trenutno nesto malo brzu kartu, ali sa velikim hendikepom a to je 2GB rama.
Moras odluciti jednostavno nije ti bas lagan izbor.

Mozda bi njegovo trenutno napajanje moglo da presudi kupovinu, kao i rezolucija monitora.
Ipak je GTX960 prilicno manji potosac.

Najbolje nek otvori temu u podforumu
nek napise ostatk masine i cifru koji bi izdvojio pa onda bi se lakse donio neki zakljucak, sigurno u ovom momentu uzimat novu kartu nije bas najzgodnije, a oko izbora GTX960 vs R9 280 to je bas tesko jer sta god odluci ima prednosti i nedostataka!

Najvise polovnih ima od Sapphire R9 280X , jel im fali nesto kakva je Sapphire kao marka

Dobra je. A najvise ih ima zato sto Sapphire i Powercolor prakticno uvek imaju najjeftinije modele karata u prodaji. Prvenstveno zato sto kod njih idu dve godine garancije, a kod ostalih proizvodjaca tri.

Poslednja izmena:
I imaju najlosije ventilatore ;)

Da ne budem dosadan , jeftinije su jer stavljaju losije komponente od ostalih ili

Ventilator konkretnog primerka karte je prica za sebe, skoro pa nevezano ko je proizvodjac.

zavisi od modela do modela,ali generalno kod 280x sa custom hladnjacima je sve manje vise isto sem ovih 3-4 premium modela.safir se najvise prodao,pa ga je najvise po oglasima,a i imaju najvise razlicitih modela za 280x.

Pozdrav narode, posto sam uzeo 280x vapor-x, imam 2 pitanja. Prvo, jel okej 65 stepeni pri opterecenju (konkretno BF3), u idle 30? Drugo kada sam u igri grafa krece da zuji, ne glasno doduse, i ne visokim tonom kao coil whine, vec kao da ventilator zakacinje nesto, a nije to u pitanju. Kako minimizujem igru, ili otvorim neki drugi program dok je igra u window modu, tako na milisekundu prestane, pa opet krene. Sve dok ne izadjem iz igre, ili je ne minimizujem. Vsync ili ogranicenje fps-a nije resilo stvar. Sta bi to moglo biti?

Sjajne temperature. Pretpostavljam da si uzeo rudara pa je moguce da je vent malo problematican.

Drugo kada sam u igri grafa krece da zuji, ne glasno doduse, i ne visokim tonom kao coil whine, vec kao da ventilator zakacinje nesto, a nije to u pitanju. Kako minimizujem igru, ili otvorim neki drugi program dok je igra u window modu, tako na milisekundu prestane, pa opet krene. Sve dok ne izadjem iz igre, ili je ne minimizujem. Vsync ili ogranicenje fps-a nije resilo stvar. Sta bi to moglo biti?

Jeste, to je coil whine. Tako je kod mene bilo na 7950.

Vrh Dno