Šta je novo?

AMD R9 280X zvanicna tema!

Zasto "iskijavas", to je odlicna karta i vredi te pare, a sa druge strane ima mnogo skupljih stvari u zivotu od graficke, pa ih kupujemo, a nisu bas najbolje, a nisu ni 2. ni 3. po kvalitetu, vec 53. po kvalitetu, ali eto "trebaju nam". ja na to gledam kao na telefon, recimo dobar tel je cca. 300eur pa ga mnogo ljudi kupi, a kada trebaju da daju 350eur za grafiku onda im je "zao" i "ne treba im", ali zato 2x godisnje (u najboljem slucaju 1x) imaju za novi telefon. Treba covek sebi da priusti fine stvari ako moze, kome ces ako neces sebi? ;)

Da ne bude da sad nesto blatim ATI bez razloga, da sada moram da bas uzmem ATI, uzeo bi ili 7970 ili 290-ku (mnogo verovatnije), a sve 280/280x/270/270x bi preskocio. Generalno nemam lepa iskustva sa 280/280x/270/270x serijom, a sa 290-kom nisam imao kontakta, tako da o njoj nemogu nista da pricam/tvrdim, osim za onaj "subsampling" 4:4:4 koji je vezan cisto za drajvere, a ne za GPU.

Poslednja izmena:
goranM:

ona fora,ne valja meni,ne valja nikom?a kako objasnjavas da skoro sve od toga sto si ti pobrojao ja nisam video,a imam krosfajr setap na beta OS-u (nije ni beta,privju je),po tvojoj prici trebalo bi da je cudo kako ja uopste butujem racunar.ako si imao toliko problema,jel' moguce da si se zapitao da nije slucajno nesto do tebe?da ti odmah izbijem adut iz ruke,niko ovde ni ne spori da su zeleni imali uvek ispeglanije drajvere,ali ispade da fakticki svi mi imamo neupotrebljive karte,a ja pre pola sata vozio po san andreas-u u 2k skucano na 60fps i maksovano koliko je moglo,a karte sam platio 200ei to ukupno,i to ne juce.ako za to treba da skuvam kafu,zasucem rukave na sat dva i procackam net,drajvere i rodjeni hardver,meni nije tesko.da dam i vise nego duplo da bi mi sve bilo na klik,nije moj fazon,kuzis?postujem kome jeste,nema nista lose u tome,ali nemojmo se foliramo,otvoreno se kaze : tako i tako je,nismo bre deca pa da se prepucavamo ciji je tata jaci,muka mi je vise od te price.ako ti se licno toliko gade radeoni,sta uopste radis na temi o njima?ja sam ti lepo rekao da sam ja sve sam podesio,dakle sve moze,ti ako ne verujes lepo izvoli dodji do mene na pice i pogledaj sam.

goranM:

ona fora,ne valja meni,ne valja nikom?a kako objasnjavas da skoro sve od toga sto si ti pobrojao ja nisam video,a imam krosfajr setap na beta OS-u (nije ni beta,privju je),po tvojoj prici trebalo bi da je cudo kako ja uopste butujem racunar.ako si imao toliko problema,jel' moguce da si se zapitao da nije slucajno nesto do tebe?da ti odmah izbijem adut iz ruke,niko ovde ni ne spori da su zeleni imali uvek ispeglanije drajvere,ali ispade da fakticki svi mi imamo neupotrebljive karte,a ja pre pola sata vozio po san andreas-u u 2k skucano na 60fps i maksovano koliko je moglo,a karte sam platio 200ei to ukupno,i to ne juce.ako za to treba da skuvam kafu,zasucem rukave na sat dva i procackam net,drajvere i rodjeni hardver,meni nije tesko.da dam i vise nego duplo da bi mi sve bilo na klik,nije moj fazon,kuzis?postujem kome jeste,nema nista lose u tome,ali nemojmo se foliramo,otvoreno se kaze : tako i tako je,nismo bre deca pa da se prepucavamo ciji je tata jaci,muka mi je vise od te price.ako ti se licno toliko gade radeoni,sta uopste radis na temi o njima?ja sam ti lepo rekao da sam ja sve sam podesio,dakle sve moze,ti ako ne verujes lepo izvoli dodji do mene na pice i pogledaj sam.

Nije slucaj do mene, imao sam u zivotu vise karata nego ti 100% i stojim iza ove recenice, a primecujem skoro sve, neko ne primecuje, ja eto primecujem. Sto se mene tice 280/280x je fail, 7950/7970 je OK i stojim iza toga.

Imao sam od ATI karata u poslednje 3-4 godine:

Sapphire 7950 FlexX - Ok je radio
Sapphire 7970 - ok je radio
Sapphire 7950 vapor-X Crossfire - ok je radio
280x MSI Crossfire - skakala slika u 2D

Prodao i kupio GTX970.

Poslednja izmena:
cekaj,i sad nema veze sto sam ja imao 5 razlicitih tahitija,jer si ih ti imao vise,i moja prica nije relevantna i sto posto lazem /ili sam corav?ako je tako druze,nemamo sta da polemisemo,jer ako imas i priblizno takav stav prema sagovornicima u zivotu kao sto imas na forumu,cudo sto ti se iko javlja na ulici,sve i da sam ja najsrecniji vlasnik radeona u istoriji pa su bas mene zapali svi ispravni radeoni.

Ni ja nisam primetio skakanje slike na 280x. Na svim verzijama 270x jesam,nov bios je resavao problem. To skakanje je dosta varuralo,od jednom dnevno na nekim kartama do svakih par minuta na drugim. Imao gomilu 270 kartica,u to sam siguran

cekaj,i sad nema veze sto sam ja imao 5 razlicitih tahitija,jer si ih ti imao vise,i moja prica nije relevantna i sto posto lazem /ili sam corav?ako je tako druze,nemamo sta da polemisemo,jer ako imas i priblizno takav stav prema sagovornicima u zivotu kao sto imas na forumu,cudo sto ti se iko javlja na ulici,sve i da sam ja najsrecniji vlasnik radeona u istoriji pa su bas mene zapali svi ispravni radeoni.

Srcano branis ATI, kao da te placaju. Ima jos dosta ljudi koji su primetili ovo sto sam ja naveo sa skakanjem slike, ne tvrdim, mozda Powercolor "ne skace", ali da MSI skace, skace, da Sapphire skace, skace, da ASUS skace, skace. I da se razumemo nemamo se mi sta ubedjivati, ti imas svoje misljenje, ja svoje i to je to (a zbog toga necu generalizovati kakav si covek, dal ti se neko javlja ili ne itd - za razliku od tvog generalizovanja).

Ja sam probao dosta toga i imam pravo da napisem da sam probao vise stvari od tebe, da imam vise iskustva i to bi trebalo da nesto znaci, ali kod novijih generacija to vec duze vremena nema znacaja. Zakljucio sam da ne ide, da me te sitnice iritiraju, da vise volim svoje zivce nego 100-200eur i resio problem.

U sreci i zdravlju da koristis karte.

Ni ja nisam primetio skakanje slike na 280x. Na svim verzijama 270x jesam,nov bios je resavao problem. To skakanje je dosta varuralo,od jednom dnevno na nekim kartama do svakih par minuta na drugim. Imao gomilu 270 kartica,u to sam siguran

Dakle nisam jedini. Da li je BIOS nesto resio posle 5-6-8 meseci iskreno me ne zanima. To "out of the box" ne radi kako treba, tj. bar tada nije radilo. ;)

kolega Frigon, ovo sada na dalje se ne odnosi na tebe vec je genaralna diskusija:

U arhivi imam Sapphire 270 i MSI 270 BIOS-e koji "ne skacu", bilo ih je na tajvanskom sajtu sapphir i MSI, na USA i EU sajtovima nije bilo. Da li to znaci da treba da vijam i trazim BIOS-e za MIS 280x po tajvanskim sajtovima da mi slika ne bi skakala? Nisam u tom fazonu. Potpuno te razumem kolega, tebi je dosla pod ruku karta koja je OK, meni nisu dosle. Takodje subsampling 4:4:4 je posle cat 14.6 RC2 prestaod a radi kako treba. To ko ne koristi TV ni ne zna da ima problem, ja ga koristim i meni je to jako smetalo.

I da podsetim sta sam rekao, ATI je OK, ali ima te "bubice" i to je to. Radi to sve, nikada nisam ni tvrdio da ne rade igre, sve tu "radi" (sve igre), samo neke sitnice "raduckaju". Posebno mi je zanimljivo akda samnom ulazi neko u polemiku ko ima samo ATI, ko nema NVidiju i onda on kao "zna" i razume da je "to to" i da je sve "OK" i da to sve treba tako da radi. To sve traje dok ne predje na NVidiju, provede jedno godinu-dve sa njom i onda se vrati na ATI. E tu pocinje otreznjenje.

Ima tu jos jedan detalj. NVidija karta iste brzine kao ATI kosta uvek nesto vise? Zasto je to tako? Inteligentnima ce se samo reci ;)

Poslednja izmena:
280x fail?
Pa Gtx960 je knjiski primer sakatog proizvoda koji 280x-ci ne moze ni da prismrdi covece.
Haha e svasta cu procitati jos...
Ovde nam samo jos onaj PC Beast fali pa da mantra bude kompletna.
Ovaj forum je postao toliko neozbiljan da je to neverovatno. Ne mozes krsten i iskren post o proizvodu da procitas a da ne grakcu napaljenici na ovaj ili onaj brend. Kao da sam usao u predskolsko...

Poslednja izmena:
280x fail?
Pa Gtx960 je knjiski primer sakatog proizvoda koji 280x-ci ne moze ni da prismrdi covece.
Haha e svasta cu procitati jos...
Ovde nam samo jos onaj PC Beast fali pa da mantra bude kompletna.
GTX 960 je takodje fail zbog 2 GB.
Sta cemo sad? :D
Ja nemam problem da kazem ono sto jeste istina, neki ovde imaju i njihova diskusija se svodi na to ja imam ATI pa ga moram braniti :D Kao mala deca.

Dakle GTX960 je smece, da ne bude zabune, ali je i 280x smece zbog skakanja slike u 2d.

imao sam i asus 7970 ghz i par safir 280 bez x,sto kod sebe na duze sto kroz ruke i sl,nista od tog skakutanja na tahitiju nikad nisam video.a koliko moram da promenim radeona da bi bio kvalifikovan da smem da suocim svoje misljenje i iskustvo sa tvojim?dobije li se neko zvanje ili bar bedz?

nisam generelizovao,lepo sam te pitao,uz implicirani kontra odgovor.verovatno nisam vredan odgovora,ali moze da se implicira sa tvoje strane kako si ti neki iskusni stariji baja a ja klinac,jer si ti izmenjao buljuke karti pa da se svi pokrijemo usima,i ako kazes da su smece,onda su smece.nije to srcano branjenje,samo reagujem na tvoje usiljeno ponasanje,ne placa me amd i sutra bi ih prodao i uzeo nvidiju kad bi mi dali vise za iste pare,jer ja sam tu zbog sebe ne zbog njih.

@Goranm
Ne,bilo je vrlo brzo biosa da se skinu,tipa nedelju dve. Cak su svuda,cak i kod nas,dozvoljavali flash u kucnoj varijanti bez gubljenja garancije. Ali opet kazem,4 komada 280x kod mene - toga nije bilo,nit se secam da se neko zalio. To lako mozete da vidite,problem je bio za 270 u novembru ili decembru 2013. Samo prelistajte ovu temu dal se neko zalio tada.

Poslednja izmena:
Secam se ja da su se zalili, dobro pamtim. Ostavljam vas da uzivate... odo. ;)

Meni iskustvo sa 280x kaze da slika ne skace u 2d. I sta cemo sad?
Ma nije samo zbog 2gb rama vec i uska mem magistrala, cena. Nadonosce samo takvo.

Ma nije samo zbog 2gb rama vec i uska mem magistrala, cena. Nadonosce samo takvo.
Slazem se sa ovim 100%.

Meni je na 2komada MSI 280x skakala slika. Zato su i otisle, a i zbog onog subsamplinga 4:4:4. ;)

E da jos jedan detalj. U igranju 1x GTX 970 je brze od 2x 280x. U 3Dmarku je malo brza kombinacija 2x 280x, ali samo malo. 2x 280x sam prodao za 300eur (novembar 2014), NVidiju 970 sam platio 360eur. Dobio sam 1GB (0,5 - kako god volite) memorije vise i tisinu i hladovinu u kucistu. Meni je to vredelo 60EUR. ;)

Poslednja izmena:
Secam se ja da su se zalili, dobro pamtim. Ostavljam vas da uzivate... odo. ;)
Moguce. Jedino tvrdim da problem nije bio siroko rasiren. 280x je odlicna karta,koja sem slabog oc potencijala po meni nema manu.
Inace,ima li neki test 960 vs 280x,ali samo sa min fpsom? U teoriji bi 960 karta trebala da ima znatno nizi,zbog 128bit. Average je dobae,ali ako min nije,dzaba joj sve. U oba slucaja,280x je bolja

Poslednja izmena:
Pustite Gorana ljudi sta vam je sjecam se dobro mozda pre 2 godine i vise diskutovali smo na forumu GTx660ti vs HD7950 on i jos nekoliko moderatora ovoga foruma iznosili su te neke kao bitne stvari driveri bla bla prednost GTX660ti, ja sam sa druge strane bio sam i tvrdio da je HD7950 bolja karta(generalno uzimajuci i drivere i performance/price odnos i sve bubice koji imaju i jedni i drugi), gledaj danas primjer: jedan GTA V ne pamtim kad je neka igra ovako iscekivana Klizi na HD 7950 pogotovo uz Oc iste, mozes uplait filtere tu je 3Gb rama a sta sa GTX660ti? jok tada je Goran sijao svoju ideju ma bolja i bog onda su moderatori razdvojili sjecam se temu izdvojili je kao zasebnu HD7950vs GTx660Ti sto gotovo nikad ne rade kad se radi o poredjnju.... da ne idem dalje Goran ima neko svoje misljenje sa njim se morate sloziti ili ne mozete apsolutno ravnopravno diskutovati namece svoj stav on sve zna ti nista ne znas , onda jednostavno ili preskoci postove ili se slozi s njim, iako nije upravu, mora biti upravu zato sam i napisao prvu rjec" pustite"

Covjek kaze skace sapphire R9 280X evo ti moje 2 karte ako budu skakale eto ti ih na poklon i uzimam sve jednu konkurentsku Nvidia kartu ( ne kazem da ne skacu, ali ima i neki koje ne skacu) kad neko procita ove njegove postove stece utisak te karte nista ne valjaju govorim o generalnom utisku koji se stekne kroz njegove postove, ja se apsolutno sa tim ne slazem i tvrdim da bi se nesto generalizovati da to ne moze pojedinac zakljuciti, da se ovde ja vi 10-20 ljudi ja bi rekao stvarno ja sam srecnik postoji neki problem, ali ocito je vise oni koji su zadovoljni AMD kartama nego ne zadovoljni, pogotovo ljudi su zadovoljni performance/price odnosom koje pruzaju AMD karte pogotovo ove polovne za neku smjesnu sumu uzmes neku R9 280Xx 290/X i uzivas.

fringon:

odlicna kompresija vadi stvari do 1080p,posle je vec krkljanac,a i ima naslova gde je ne vadi kompresija.

goranM:

inace nije jedna 970gtx jaca u gejmingu od dve 280x,ni blizu.u 2k gubi i od 290x,kamoli od 280x cf-a.inace,zaborvio si da preracunas koliko si ustedio struje sa 970gtx. :)

Takodje ce vas i Goldi ubedjivati 300x da je ATI bolji od NVidije, a NVidju nije ni probao :D
A sto se GTA 5 tice, nimalo me ne cudi da dobro radi na AMD kartama uzevsi u obzir koji je GPU u PS4 i XBox One konzoli :D

Sa druge strane evo testa:

http://www.guru3d.com/articles_pages/gta_v_pc_graphics_performance_review,5.html

Jeste da nema GTX 660Ti, nema ni GTX 670 ima samo GTX680. Verujem da GTX 660Ti tu pravi cca 43-44fps (ako 660 pravi 37fps, a 680 61fps onda ce biti da veci uticaj na fps ima broj SP od sirine memorijske magistrale), dok 7950 pravi 49fps. Ne bih nazvao to katastrofom niti vidim da se iko sa GTX 660Ti zali na lose performanse u igri, naprotiv u temi o igri ima dosta pozitivnih iskustava.
Ako se sada vratimo na situaciju od pre 2 godine kada se diskutovalo o GTX 660TI MSI PE koji je dobro oveklokovana prelazila GTX 670 i dobro se priblizavala GTX 680 karti (bio je negde na pola puta), onda teskod a ko je tada kupio GTX 660TI ima problema sa njom danas u GTA 5.

Poslednja izmena:
fringon:

odlicna kompresija vadi stvari do 1080p,posle je vec krkljanac,a i ima naslova gde je ne vadi kompresija.

goranM:

inace nije jedna 970gtx jaca u gejmingu od dve 280x,ni blizu.u 2k gubi i od 290x,kamoli od 280x cf-a.inace,zaborvio si da preracunas koliko si ustedio struje sa 970gtx. :)

Haso bolan jes ti cito "Hasanaginicu", Cuj ba cito, h*bavo, h*bavo.

Prvo nesto probaj pa donosi zakljucke ;)

Pustite Gorana ljudi sta vam je sjecam se dobro mozda pre 2 godine i vise diskutovali smo na forumu GTx660ti vs HD7950 on i jos nekoliko moderatora ovoga foruma iznosili su te neke kao bitne stvari driveri bla bla prednost GTX660ti, ja sam sa druge strane bio sam i tvrdio da je HD7950 bolja karta(generalno uzimajuci i drivere i performance/price odnos i sve bubice koji imaju i jedni i drugi), gledaj danas primjer: jedan GTA V ne pamtim kad je neka igra ovako iscekivana Klizi na HD 7950 pogotovo uz Oc iste, mozes uplait filtere tu je 3Gb rama a sta sa GTX660ti? jok tada je Goran sijao svoju ideju ma bolja i bog onda su moderatori razdvojili sjecam se temu izdvojili je kao zasebnu HD7950vs GTx660Ti sto gotovo nikad ne rade kad se radi o poredjnju.... da ne idem dalje Goran ima neko svoje misljenje sa njim se morate sloziti ili ne mozete apsolutno ravnopravno diskutovati namece svoj stav on sve zna ti nista ne znas , onda jednostavno ili preskoci postove ili se slozi s njim, iako nije upravu, mora biti upravu zato sam i napisao prvu rjec" pustite"

Pa sad, ne bih rekao da je bolja 7950 ili 660ti. Maltene su iste. Svadjali ste se bez veze :p ako su bile iste cene, 660ti je bila bolja kupovina zbog nV dzidza-bidza, ako je 7950 bila jeftinija, onda ona.

Poslednja izmena:
O, pa brzo si se vratio.
Hoces da pricamo o kljakavim gtx-ovima koji nisu hteli da rade na default kloku?

Ovi grafici su SMESHNI JAKO.

285>gtx960>280??

Ovo je LOL.

ppredrag: Hoces da pricamo o kljakavim gtx-ovima koji nisu hteli da rade na default kloku?

Mislis o MSI GTX 660 Ti PE, par komada ovde na forumu? Mozemo, isto tako mozemo pricati o nesretnim Sapphire 7950 Boost koje je E**i uvezao pre 2 godine, pa svi potrcali da ih kupe, pa posle 2-3 nedelje svi vracali, ili hoces da pricamo o Gigabyte 7950 TF koja se kolegi odve sa foruma zapalila, a druga imala nagorelu stampu, pa su posle jos neki proverili i takodje trcali da menjaju? Moze samo napred, tu sam. ;)

Poslednja izmena:
Haso bolan jes ti cito "Hasanaginicu", Cuj ba cito, h*bavo, h*bavo.

Prvo nesto probaj pa donosi zakljucke ;)

radi se o tome da sam sedeo za 970gtx i video gde je u odnosu na moj CF.ali,verovatno vec ces naci nesto da me diskvalifikujes iz diskusije.mozda sam trebao da spavam sa jednom?

Pa sad, ne bih rekao da je bolja 7950 ili 660ti. Maltene su iste. Svadjali ste se bez veze :p ako su bile iste cene, 660ti je bila bolja kupovina zbog nV dzidza-bidza, ako je 7950 bila jeftinija, onda ona.

druze sad je HD7950 dere samo tako (aludiram na duplo vise rama ako igras GtA v znas o cemu pricam sa GTX660ti neces moci upaliti MSaa na 1080p dok ces na HD7950 to uraditi bez problema) ako jos dodamo u pricu OC nekakve bubice koje ima amd ne mogu promjeniti situaciji da je HD7950 bolja... dobro moje misljenje iznio sam ga na osnovu argumenta mozda nisam u pravu ali vjerovatno se sada vecina ljudi sa mnom slazu sto mozda tada i nisu ;)
Nije bitan 1-2 fps-a na nekim medium haigh detaljima tu su podjednake ali kad se odvrnu detalji/odvrne rezoluciji znaci iskoristi potencijal i jedne i druge karte tu se tahiti razmase to sam i tada tvrdio i dan danas je tako nista se ne mjenja

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno