Šta je novo?

AMD R9 280X zvanicna tema!

Stavio sam i jedan deafult klok skrinsot cisto da se uporedi razlika. Nasao sam sweetspot za kartu - GPU [email protected]/5830. Mislim da nije lose uopste, evo rezova iz Heavena. Sad koliko ima realno razlike u gaming-u sa OC-om i bez OC-a u min FPS-u koji je slozicemo se svi najbitniji faktor. Idem da raspalim malo po Zombie Army Trilogy i testiram sweetspot klokove, mada cenim Umartovo misljenje da ako prolaze ovo 100% bez artefakta kao sto prolaze 100% bez artefakta bilo kakvih da ce raditi svuda i u svakoj igri bez problema. Krece prvi test Zombie Army Trilogy :)

Prilozi

• b.jpg
    b.jpg
    646 KB · Pregleda: 52
  • c.jpg
    c.jpg
    735.7 KB · Pregleda: 45
  • a.jpg
    a.jpg
    710.1 KB · Pregleda: 54
Sine, mora li taj silikon?

:D

Silicijum je u pitanju.

Sine, mora li taj silikon?

:D

Silicijum je u pitanju.

U pavu si, hvala ti sto si me ispravio na vreme. Editovao sam jedan post da mi se ne smeje narod :) a drugi je ostao :(

PS
Bice da su mi se previse motaju po glavi ti silikoni :D

Poslednja izmena:
Pre ce biti da su ovo apsolutno stabilni klokovi za igranje. Za GPU sam siguran, za memoriju nisam, mozda moze na 1830.

Prilozi

• a.jpg
    a.jpg
    723.3 KB · Pregleda: 52
Poslednja izmena:
Polako, bitno da dodjes do najboljeg primerka karte, pa ces lako da nadjes koji mu je sweetspot :)

Cudno mi je da za 1180mhz trazi toliki napon, ja mogu 1175 stabilno na 1.2V (stock) napon. S druge strane memorija je izgleda daleko kvalitetnija na vaporu kad ide u nebesa.
Ako se dobro secam Hynix memorije su se bolje pokazivale.

00000.jpg
Moja samo ovoliko.Def.napon 1.2V.Na koliko vam je fan speed?

Covek sinoc prodao 1 VaporX dok sam bio kod njega da uzmem drugu, ostale mu jos 2 280x AsusDC2 karte. Pre neki dan je prodao 3 VaporX karte. Sta znam, nije los primerak, nije ni zlatan, asic za nijansu bolji od prosle 69,1. Bolji od proslog definitivno. Generalno 280x jaka karta, ovako klokovana jos bolje.

Pitanje za vlasnike sa vise iskustva - kako skaliraju performanse kada se OC-uje karta, srazmerno ili ne bas? Mislim da joj je oko 1200 za GPU max, puna kapa uopsteno za 280x. Ova mislim da moze da bude perfektno stabilna bez artifakta na 1200-1210 ali uz 1.3V. Taj napon moze da degradira kartu vremenom? Verovatno se ne isplati drzati je na tom kloku zbog visokog napona.

Update:
Sad vidim, njoj je default napon 1.2V i zasto joj onda ne bih mizerno podigao napon na 1.3V ako vec radim OC?

Videcu da uzmem i one Asus DC2 na test voznju mada mi se cini da je gazda nekako sentimentalno vezan za njih i tesko cu da ih dobijem :) Njih odlucio da ne prodaje a ove Vaporke prodaje na kupujem/prodajem po 160e, garancija do 2016 mislim(fiskalni sve). Razmisljao dam i da uzmem sebi jednu ali mi se cena cini malo previse obzirom da je kolega uzeo istu kartu za 140e :)

Prilozi

• a.jpg
    a.jpg
    707.4 KB · Pregleda: 32
Poslednja izmena:
Dosta znaci taj OC, mozes i po 20% vise performansi da dobijes, sto uopste nije malo.

Vaporke su skuplje, jer je cooler skuplji. Asus uzmi troslotni ako je (Dc2t V2), posto cesto ljudi imaju problem sa memorijom (2 chipa nisu izolovana termicki na dvoslotnoj verziji) ako ti kuciste nije dobro provetreno. Ja recimo nikad nisam imao problem dok ne dignem voltazu preko 1.25V. 160e je ok cena ako je do kraja 2016-e garancija, ja sam 190e platio pre godinu dana, a garancija je do sredine decembra 2016.

Jedino imaj na umu da su Asus kartice ZNATNO tise.

@Spaad: Ja drzim na auto brzinu ventilatora, kad testiram onda manuelno dignem na 90-100%.

Poslednja izmena:
ja na 100 posto dizem kad se glupiram sa klokom,kad trazim 24/7 profil ili auto,apsurd je traziti klok za igre na maks ventu in maj onest opinjon.

Kod mene je na auto.Mada ovaj klok iz Heaven-a kod mene ne prolazi ni u jednoj igri.:S:,dok Heaven radi bez problema 5 prolaza.

Ovo sto sam klokovao sve je bilo sa fanom na auto, nisam primetio da se karta nista spec greje cak ni na 1.3V u Heaven-u niti sam ijednog trenutka cuo fanove da se vrte a karta se nalazi na 2m od mojih usiju i kuciste je otvoreno skroz, neka vrsta bench kucista. Bas je ql ovaj VaporX sto se tice buke i temperatura. Bas cu da testiram temp u Zombie Army Trilogy.

Vapor ipak ima 3 ventilatora, ali 2m je dosta velika distanca, meni je recimo kuciste na pola metra i cujem vent kad predje 50% do tad je necujan.
Ja mislim da moram 100% vent zbog memorije koja se pregreva u heavenu na visem naponu.

Sad sam odradio jedan brzinski rez, onako nasumice odokativno lupio voltazu i clockove. Ide ova memorija na gore ladno :D Nije bilo artifakta osim mozda 2-3 bljeska sunca da su delovala cudnjikavo.

rez11mart.jpg

Ova Vejporica ima samo 2 fana?

Prilozi

• a.jpg
    a.jpg
    1.1 MB · Pregleda: 44
  • b.jpg
    b.jpg
    1 MB · Pregleda: 40
Pa da, sta joj fali sa dva... :D

Poslednja izmena:
Ha, prvi put vidim dual fan verziju :) Znam za dualx i tri-x, ali nisam znao da i vaporke imaju 2 verzije.
Ja sam do sada uvek vidjao: sapphire_radeon_r9_280x_vaporx_3gb.jpg

Poslednja izmena:
Ta je verovatno jos bolja(mislim na ovu sa 3 fana)...

Nisam ulazio u temu toliko, gledajuci testove samo me je asus zanimao.
Uvek sam mislio toxic i vapor su po jedna verzija.

Igrao pola sata, 1175/[email protected] fan na auto, nisam video vise od 74 stepena temp. Nego nisam odavno klokovao karte, kako da podesim MSI afterburner da bih izvukao max iz kloka. Trenutno mi stoji ovako i radi ali cenim da mozda moze i bolje :)

Prilozi

• a.jpg
    a.jpg
    684 KB · Pregleda: 47
Poslednja izmena:
To je to, nema neke nauke oko clocka grafe. Dobro ok je to temp sasvim, malo ako je jos produvas i ocistis bice i bolje :D

Opet si hteo 1175/1800* :D

A koja je fora sa Unofficial oveclocking mode: disabled, with/without powerplay support? Sta je uopste taj powerplay support i kako se manifestuje pri overklokovanju? Citao sam u opcijama ali mi nije bas nesto najjasnije, takodje sam pokusao gugl ali opet gomila nekih tema bez objasnjenja sta zapravo to radi....

koliko se secam to je za crossfire,mislim da ne gasi drugu grafiku ili tako nesto.ni ja sa svoje dve to nisam cackao,samo otkljucam voltazu i to je to.

Ovako sam postavio i definitvno ovako OK radi, jel mogu setovanja da se postave bolje i time izvucem eventualno bolji OC?

Prilozi

• a.jpg
    a.jpg
    706.2 KB · Pregleda: 55
Ako ancekiram "Force constant voltage" od klokovanja nema nista. Jel to normalna stvar?

@Erik011

U pravu si bio malo pre, opet sam pogresio oko vrednosti memorije - 5800 umesto 1800

Prilozi

• a.jpg
    a.jpg
    676.9 KB · Pregleda: 43
Poslednja izmena:
Ne koristim afterburner, ali rekao bih da je to vezano za power saving. Da obara clock i voltazu kada nije uposljena. Odstikliraj to, pa pusti heaven i vidi koliki je clock.

Nazad
Vrh Dno