Šta je novo?

AMD Preparing Radeon HD 4890, Slated for April

@pcv co.

iskreno - firing squad je napravio totalno amd biased review, kao i vecina koja je juce izbacila testove. Ko je testirao crysis i crysis warhead na nvidia i ati odma vidi o cemu se radi. tamo gde svako zivi dobija 5fps vise na nvidiji oni dobijaju (i ne samo firing) 2fps vise na atiju. Svaka im cast.
Medjutim, nije toliko to bitno (meni) posto otprilike vidim odnos i skaliranje karte, takodje vidim da samo ti test primerci uglavnom dostizu 1ghz, useri iz radnje uglavnom dobijaju do 940mhz tako da je to ista patka ko i nvidijina patka kad daju prebudzene primerke koji idu na 750, a ti kad kupis nece ni na 700.

Poslednja izmena:
9a.jpg

Powercolor Preparing Non-Reference HD 4890 PCS
Barely a week into the launch of Radeon HD 4890, AMD's partners are already emerging ready with non-reference PCB and cooler designs for the card. One of the first in the league is Powercolor Radeon HD 4890 PCS (Professional Cooling System), a name given to the card owing to its superior cooling system and factory-overclocked parameters. The company seems to have worked on a non-reference PCB design.

The 10-layer PCB breaks away from the reference design with its simpler VRM area consisting of standard chokes and MOSFETs. The design-approach is known to greatly reduce manufacturing costs. The GPU is cooled by a Zerotherm cooler with a large central fan, and aluminum fins to which heat is conveyed by four heat-pipes. The card will feature a rather high clock speeds of 950/1100 MHz (core/memory), against the reference speeds of 850/975 MHz. The price isn't known at this point in time, though we don't expect it to be priced much higher, looking at the design.

source

Posle detaljnijeg ispitivanja 4890, ja sam oduševljen ovom kartom. Prosto, ovo čudo od 200-ak i kusur evra radi u Crysisu u modu u kome ja igram (19 x 12, 8xAF, very high, plus jos graphics mod za jos bolju grafiku) - radi brže od GTX285!!! Doduše, u proseku jeste malo sporija, al koga je briga za igre koje su manje zahtevne od Crysisa, tamo je i GTX285 i 4890 dovoljno brz. Bitan je Crysis, koji opet igram na najtežem modu, ono, za dušu :)

Blago sam kloknuo ovaj primerak - 900 / 4400, može i preko, ali ovako nikad ne ide preko 70 stepeni, tako da je skroz ok.

Ludnica od karte, stvarno ti nije potrebno ništa jače od ovoga!!!

Svaka čast AMD-u!

pišem još jedan test gde ću se fokusirati na performanse klokovane 4890 protiv GTX285, u 19x12 sa i bez AA i AF.

Posle detaljnijeg ispitivanja 4890, ja sam oduševljen ovom kartom. Prosto, ovo čudo od 200-ak i kusur evra radi u Crysisu u modu u kome ja igram (19 x 12, 8xAF, very high, plus jos graphics mod za jos bolju grafiku) - radi brže od GTX285!!! Doduše, u proseku jeste malo sporija, al koga je briga za igre koje su manje zahtevne od Crysisa, tamo je i GTX285 i 4890 dovoljno brz. Bitan je Crysis, koji opet igram na najtežem modu, ono, za dušu :)

Blago sam kloknuo ovaj primerak - 900 / 4400, može i preko, ali ovako nikad ne ide preko 70 stepeni, tako da je skroz ok.

Svaka čast AMD-u!

pišem još jedan test gde ću se fokusirati na performanse klokovane 4890 protiv GTX285, u 19x12 sa i bez AA i AF.

Ajd odvrti neki CINEBENCH i onaj SPECViewPerF, ne bilo ti zapovedjeno, oces?

Svaka čast AMD-u!

Nisi rekao sa kojim grafickim modom ;)

Svaka čast AMD-u!

Ccc.....crysis pa crysis...:)

^ slide show master ?

I bre pa nije bas toliko lose radio;),moj kum lazar je slide show master on ga je igro na 7600gt agp,amd1700+,2g ram.Kako god da ga je stelovao.......uvek je bio skoro slideshow.:wave:

mislis mod za "jos boljuu grafiku" ? Verovatno onaj zbudzeni config, ne znam sta drugo.

Problem je sto kreatori tih modova pricaju o boljoj grafici uz bolje performanse, a ustvari dosta toga izbace ili iskljuce. Zato igra i radi bolje. Extreme Quality 1.34 mod recimo stvarno dize grafiku na extremni nivo, ali uz losije performanse:

extreme version;
----------------

***FEATURES***

* Increased lod distances on terrain, vegetation, sprites & shadows.

* Increased water reflections distance and quality & tweaked the update
distances.

* Added "sys_spec_Full" to force all other cmds not in the config to
very high.

* Increase battle dust range in meters.

* Tweaked shadows & ssao varibles for best visual lighting.

* Solved many artifacts with lod & shadows with vanilla settings.
(ie; screen flickering, terrain, water, and shadows updating)

* Optimize particles & physics.

* Better detailed mountains and surface terrain.

* Better shadows & post processing effects.

* Better water reflections, waves, & update distances.

* Better view distances.

* Heighten bump maps.

* Better HDR effects.

Hocu reci da mi Maksova izjava djeluje cudno. Zato sam i pitao koji mod koristi. Nema sanse da sa 4890 u 19x12 sa 8xAF ima 30+ frame!

hvala za linkove! ovo je do yaya!!

Ja sam primetio da se uvek vracam Crysisu za polusatne seanse opustanja :)

Naravno. Najbolja igra i dalje. Crysis na hard, plus LOD i ultra high mod i to je to!

Problem je sto kreatori tih modova pricaju o boljoj grafici uz bolje performanse, a ustvari dosta toga izbace ili iskljuce. Zato igra i radi bolje. Extreme Quality 1.34 mod recimo stvarno dize grafiku na extremni nivo, ali uz losije performanse:

Hocu reci da mi Maksova izjava djeluje cudno. Zato sam i pitao koji mod koristi. Nema sanse da sa 4890 u 19x12 sa 8xAF ima 30+ frame!

Samo koristim mod koji menja config, tj. LOD, generalno. Obara performanse, ali ne mnogo i dosta bolje izgleda. Ne koristim Time of Day mod jer mi onda previše šljašti igra, mada lepo tad izgleda, nema priče...

I da, može 4890, overklokovan i na mojoj mašini, sa 8xAF daje 34.5 fps-a u proseku i to sa tim modom. Ili oko 36, bez moda ;)

pogledaj rezoluciju...

kakve to veze ima? Da vidim ko ovde sme da tvrdi da sa 4870 512Mb kartom ima bolje rezultate od nekog sa GTX260 216SP kartom u crysisu? Imas koliko hoces rezultata u rubrici Testovi, takmicenja ili kako se vec zove, gde je i u 1280 i u 1680 NVidia GTX260 216SP daleko bolja od 4870 sa 512MB. Model sa 1Gb je vec druga prica, ali je druga i cena, a o 4890 samo reci hvale, ali je i cena cca 240-250e. Koliko para toliko i muzike.

Zaboravljas da pri ukljucenim AA gtx260 puno vise gubi na performansama. Los AA kod 38x0 serije kartice se svima nabijao na nos a sada svi cute ,)
Ne tvrdim da je test tacan, samo treba to uzeti u obzir.

Zaboravljas da pri ukljucenim AA gtx260 puno vise gubi na performansama. Los AA kod 38x0 serije kartice se svima nabijao na nos a sada svi cute ,)
Ne tvrdim da je test tacan, samo treba to uzeti u obzir.

Upravo tako. ATI ne samo da je ispravio pad performansi koji ga je klao sve do 2900XT serije, nego je situaciju obrnuo u svoju korist. Nisu je samo malo popravili, nego su mu je...li kevu! :). To je ono o čemu sam x puta pisao u testovima, ali sam se trudio da sakrijem sopstveno oduševljenje kao entuzijasta, jer, da sam pisao tako, neko bi pomislio da me AMD plaća da tako pišem. A i ovo sad što pišem o 4890 je rezultat realnog igranja sa kartom. Jedno je kad ti za 36 sati provrtiš sve što se može provrteti i prepišeš sa papira u Excel sve te cifre. To je već rutina - ova je brža, ok, ova je malo sporija itd. Kad jednom malo osetiš na sopstvenoj koži kako sve to radi u igrama koje tebe interesuju, onda dolazi pravo oduševljenje (ili razočarenje, kako god). Jer, konkretno, primerak 4890 koji koristim, blago klokovan, radi brže nego 120 evra skuplji GTX285, koga kod nas i nema u prodaji (ima na par mesta, ali po užasnoj ceni). To što je u proseku GTX285 brži, nije me briga, jer je brži u igrama u kojima ionako imaš više od 60, 100 ili 150 frejmova, a u tim igrama mi je dovoljan i GTS250 :).

Upravo tako. ATI ne samo da je ispravio pad performansi koji ga je klao sve do 2900XT serije, nego je situaciju obrnuo u svoju korist. Nisu je samo malo popravili, nego su mu je...li kevu! :). To je ono o čemu sam x puta pisao u testovima, ali sam se trudio da sakrijem sopstveno oduševljenje kao entuzijasta, jer, da sam pisao tako, neko bi pomislio da me AMD plaća da tako pišem. A i ovo sad što pišem o 4890 je rezultat realnog igranja sa kartom. Jedno je kad ti za 36 sati provrtiš sve što se može provrteti i prepišeš sa papira u Excel sve te cifre. To je već rutina - ova je brža, ok, ova je malo sporija itd. Kad jednom malo osetiš na sopstvenoj koži kako sve to radi u igrama koje tebe interesuju, onda dolazi pravo oduševljenje (ili razočarenje, kako god). Jer, konkretno, primerak 4890 koji koristim, blago klokovan, radi brže nego 120 evra skuplji GTX285, koga kod nas i nema u prodaji (ima na par mesta, ali po užasnoj ceni). To što je u proseku GTX285 brži, nije me briga, jer je brži u igrama u kojima ionako imaš više od 60, 100 ili 150 frejmova, a u tim igrama mi je dovoljan i GTS250 :).
OK, kapiram sustinu price, samo su mi ovi rezultati tvog testa nekako u koliziji sa njom.
http://www.benchmark.rs/Benchmark-t...Radeon-HD4890-Gigabyte-MSI-i-XFX/Page-13.html

Poslednja izmena:
Vrh Dno