- Učlanjen(a)
- 18.09.2000
- Poena
- 740
Broz, da li bi mogao da pojasnis funkcionisanje sistema deonica. Tj na koji nacin deonice cine 'deo' neke kompanije (na koji nacin se utvrdjuje koliku emisiju deonica kompanija moze da emituje u odnosu na ono sto poseduje?)
Cesto se cuje da AMD sada vredi manje nego sto je vredela kupovina ATI-ja. Kako je to moguce, da li su fab-ovi, IP, patenti, u medjuvremenu izgubili vrednost zajedno sa padom akcija ili sta? (i da li to znaci da ce im volsebno porasti vrednost u slucaju rasta vrednosti deonica?)
Pa mogao bih naravno ali cemo/cu otici u off a takodje stvari su tu veoma kompleksne. Ima tu svega. Tvoje pitanje se odnosi najvise na izvore finansiranja i pravila koja tu vaze. Ozbiljna tema.
Uopsteno govoreci, teorija kaze da M&A treba da izazovu sinergy effect. Medjutim, mnogi misle a medju njima i ja da je to veoma veoma retka pojava i da se u takvim akcijama slabe spojeni entiteti i dobija se da je 2+2=3. Ja sam kako bih rekao 'kivan' da ne kazem 'ljut' na AMD/ATI zato sto imaju krizu identiteta, rasipaju resurse i bave se sporednim stvarima. Izabcuju polu-proizvode. Ja bih veooooma voleo da vidim snazan i ozbiljan AMD/ATI. Sada kako stvari stoje to nije na radaru.