Šta je novo?

AMD poslovao sa gubicima i u Q2

Daleko je od tako crno-bele situacije, ni MS nije imao ama-bas nikakvu konkurenciju na polju operativnih sistema, pa ih nisu pocepali. Deljenje kompanije je tek krajnje resenje kome se pristupa, i o tome nema ni govora na kratak rok. Uostalom, Nedjo ionako kaze da AMD nece propasti i da ce imati veliki come back (posto mi nemamo uvida u sve insajderske informacije :) ) tako da mi ustvari mlatimo praznu slamu ovde.

PS: Samo da ne bude kao sto je R600, po Nedji, imao tajno oruzje, a na kraju je tajno oruzje bila integrisana zvucna kartica :)

Nedjo, nhf - ovo je shala :)

Bilo bi dobro po sve nas da ne propadne AMD!
Stoga, go go go AMD :)

Zaboravljas da u vreme kada je Microsoft optuzen za OS monopol, EU nije imala udela u tome.

U Intelovom slucaju to ne bi proslo bez EU mesanja zbog uticaja nemacke vlade i njihove bliskosti sa AMD-om.

Sto da ne, vec se nazire pobeda...

Sto da ne, vec se nazire pobeda...

Zasto bez veze pravis noise ironicnim komentarima... Pogledaj kakav je tvoj doprinost temi, pa se zapitaj da li je uopste trebalo ista i da postujes u istoj. Moderator treba da sprecava shum i flejm, a ne da ga kreira.

Mislim, meni je svejedno sta pishes, posto si klasican fanboy bez argumenata, ali smara kada neko ponavlja non-stop isto.

Poslednja izmena:
To vazi i za tebe, klasican fanboy koji zatrpava svaku temu sa Intel PR materijalom. Pogledaj samo koliko ste postova ti i audiofreak napravili na ovoj stranici gde se sve svodi na pricu "a sta cemo kada propadne AMD, tuzice nas zbog monopola". U takvoj situaciji nemam nameru da pokusavam da vam skrenem paznju na to gde gresite.

Svaki tvoj post gde navodis "cinjenice" je do granice neukusa na stetu AMD-a, i posle mene prozivas da sam fanboy.

Da razjasnimo zasto mislim da je Phenom inferioran proizvod u odnosu na Penryn, pa i Merom...

- Skup i komplikovan dizajn i izrada (dug razvojni proces, odlagano predstavljanje vise puta, nizak yield, 65nm proces izrade itd...)

Naravno, Intel je CoreDuo razvijao mesec-dva, a odmah su se setili i da zalepe dva jezgra da naprave Quad Core. U kom procesu se pojavio C2D? Da nije mozda 65nm? Koliko dugo je trajao razvojni put? Da nije mozda malo duze od par godina u toku kojih smo trpeli Presshote? Pa se onda jadni (otpusteni) Izraelci setili da iskoriste P3 arhitekturu...

- Losije performanse (de facto nizi IPC u poredjenju sa Core 2)

U svim Intel favorizovanim testovima, Nedjo je u vise pokusaja postavljao rezultate gde su performanse IDENTICNE (klok za klok).

- Razvoj koji je trajao rekordno dugo i nije doneo ocekivani napredak (cak je i stariji Intel-ov proizvod, Merom, brzi)

Koliko dugo Intel razvija Nehalema? Da nije opet mesec-dva?

- Lose termalne karakteristike (perf/watt odnos je daleko povoljniji kod Peryn-a)

Zasto ne poredis Q6600 sa Phenomom? Nije li malo licemerno porediti >inferioran< 65nm procesor sa superiornim 45nm?

- Nemogucnost postizanja visih radnih taktova (default i o/c)

Tako je, samo Intel moze da se overklokuje, AMD Phenom ne moze ni preko 3.6GHz. Ajde kada tako nesto lupis na pauzi za kafu u Intelu, ali ovde poneko i cita ostale teme na forumu: http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=168117

Je govorim o tvom ironicnom i nepristojnom tonu kojim se obracas, a o temi ne kazes nista konstruktivno. To sto Audio pise, je jedan od mogucih scenarija i svakako je veci doprinos temi od tvojih irnoicnih komentara - ne kapiram cemu, ali to je valjda neka fora. Nebitno.

Naravno, Intel je CoreDuo razvijao mesec-dva, a odmah su se setili i da zalepe dva jezgra da naprave Quad Core. U kom procesu se pojavio C2D? Da nije mozda 65nm? Koliko dugo je trajao razvojni put? Da nije mozda malo duze od par godina u toku kojih smo trpeli Presshote? Pa se onda jadni (otpusteni) Izraelci setili da iskoriste P3 arhitekturu...

Ne. Kada je Core 2 Duo izasao, izasao je finlani proizvod bez famoznih bagova koje su mucile AMD Phenom. A to sto je Intel izasao sa takvih dizajnom quad-corea bitno je kao i zabi bicikl dok god takav Kentsfield ima bolji IPC broj i bolje performanse od tzv. native quad-corea. Uostalom i AMD ce predstaviti slican koncept kao Intel, tako da ono... Praksa je pokazala da je tzv. native quad-core koncept neisplativ u 65nm i nizak yield Barselone, problemi prilikom predstavljanja itd idu u prilog tome.

U svim Intel favorizovanim testovima, Nedjo je u vise pokusaja postavljao rezultate gde su performanse IDENTICNE (klok za klok).

E, ako je Nedjo koji radi u AMD-u postavljao rezultate - onda OK. Sve je oprosteno i verujemo da su ti testovi tacni za razliku od svih ostalih na webu koji tvrde suprotno. Svi ostali testovi na Internetu su "favorizovani od strane Intel-a" i Nedjo koji je zvanicno zapolen u lokalnoj AMD kancelariji je postovao "prave rezultate". OK. sorry - my bad. Sada je sve mnogo jasnije. Nista od sada pratim samo objektivne Nedjine rezultate testova.

Koliko dugo Intel razvija Nehalema? Da nije opet mesec-dva?

Razvoj je poceo kada je predstavljena Core 2 arhitektura. Predstavljanjem Nehalema, pocece rad na narednoj arhitekturi i tako u krug. To je bar poznata i vise puta objavljena stvar.

Zasto ne poredis Q6600 sa Phenomom? Nije li malo licemerno porediti >inferioran< 65nm procesor sa superiornim 45nm?

Koga briga sto AMD nije u stanju da napravi CPU u 45nm - poredimo najbolje sto imaju jedni i drugi. Ajde da poredimo mozda Pentium III i Phenom X3 - mozda bi tada bilo fer?

Cak i taj Q6600 koji spominjes, iako je dobio zamenu u 45nm u istom cenovnom rangu, je bio brzi i imao nizu potrosnju od najbrzeg Phenom-a, tako da ne vidim u cemu je poenta tvog pisanija. Ah da, to su sve na netu Intel favorizovani testovi i to su sve lazi. Medjutim, u to veruje samo par vas fanboyeva ili oni koji moraju da veruju u to. Ili da sacekamo Nedju da objavi prave rezultate? Ili cekaj da pogadjam, vec je objavio negde ovde?

Tako je, samo Intel moze da se overklokuje, AMD Phenom ne moze ni preko 3.6GHz. Ajde kada tako nesto lupis na pauzi za kafu u Intelu, ali ovde poneko i cita ostale teme na forumu

Moj recnik ne sadrzi uvrede, za razliku od tvog, ali izgleda da je to postao kriterujum kako izabrati moderatora na Benchmark-u.

Wow - citavih 3.47 GHz i to u Grckoj. Stvarno drama i panika - ljudi voze Penryne na 3.8-4.0 za svaki dan u Beogradu, a ovde su kacili rezultate i na 5 GHz.

Mislim samo jos ti i Nedjo tvrdite da je Phenom superioran proizvod. Za Nedju razumem, to mu je posao i respect za zestinu kojom brani svoju firmu, a pri tome Nedjo je i pristojan decko za razliku od tebe.

Pozdrav.

Poslednja izmena:
Amd ima brzi fsin i bilo sta transcedentalno nego intel...

@delimir: Vec sam ti napisao da kada u AMD temi ucestvujete ti i audiofreak, jako malo toga sto se moze procitati je konstruktivno. Izvrcete cinejnice, plasirate dezinformacije,... pa audio nema pojma o arhitekturi Phenoma a pljuje kao da je bio tamo dok su ga dizajnirali. Za mene je biti ironican mnogo manje nepristojno nego omalovazavati druge a sebe postavljati kao superiornog...

Evo meni je zao sto ja nisam u situaciji da pored Intela sklopim i AMD Quad Core masinu pa da postavim svoje rezultate, ali i to bi bilo okarakterisano kao "ma ti si AMD fanboy" i sve to ne bi vredelo ni boba...

Poslednja izmena:
@delimir: Vec sam ti napisao da kada u AMD temi ucestvujete ti i audiofreak, jako malo toga sto se moze procitati je konstruktivno. Izvrcete cinejnice, plasirate dezinformacije,... pa audio nema pojma o arhitekturi Phenoma a pljuje kao da je bio tamo dok su ga dizajnirali. Za mene je biti ironican mnogo manje nepristojno nego omalovazavati druge a sebe postavljati kao superiornog...

Evo meni je zao sto ja nisam u situaciji da pored Intela sklopim i AMD Quad Core masinu pa da postavim svoje rezultate, ali i to bi bilo okarakterisano kao "ma ti si AMD fanboy" i sve to ne bi vredelo ni boba...

Najmanji problem - evo ja cu da ti ustupim QX9770, Q9650, Q9550, Q9400 ili Q9300; podesi ih na isti takt kao i neki Phenom X4, koji bi trebalo da moze npr. Nedjo da ti obezbedi. Izmeri sta te zanima, izmeri potrosnju, zagrevanje - ma sta god...

Ili ako hoces da poredis E7200 sa Phenom X4-1, nije ni to problem.

Uporedi rezultate - ne moras ih postovati nigde, uporedi za svoju dusu, a mozes i da postujes user review. Kako god.

Poslednja izmena:
Nije da cepidlacim, ali tvoj post iznad sadrzi jednu recenicu, i poprilicno je smaracki i jedno cemu sluzi je da pokaze koliko si ti superioran a ja inferioran.

Neko ko izjavi sledece:

Da li je Phenom skalabilan?

Ocigledno ne zna mnogo o Phenomu...

Vidi ga ovaj Delimir kako se razbacuje sa procesorima i prica jednu pricu, a pre par godina Andreja je pricao neku drugu pricu.

Postalo je malo gadno citati forum i diskusije u kojima ucestvuju AMD-ovi, Intel-ovi i nVidia-ini jurisnici.

Poslednja izmena:
Moj recnik ne sadrzi uvrede, za razliku od tvog, ali izgleda da je to postao kriterujum kako izabrati moderatora na Benchmark-u.

Mislim samo jos ti i Nedjo tvrdite da je Phenom superioran proizvod. Za Nedju razumem, to mu je posao i respect za zestinu kojom brani svoju firmu, a pri tome Nedjo je i pristojan decko za razliku od tebe.

Pozdrav.

Molim te da licne frustracije ne prenosis na Benchmark, to sto ti smeta kada neko ima argument koji ne mozes da pobijes ti mozda ostavlja mogucnost da se duris i da ga prozivas na taj nacin na koji ti to radis, ali ti to ne daje za pravo da mesas ceo Benchmark u to. Moj stil obracanja i pisanja je takav kakav je, ironija mi ostaje kada neciju glupost ne mogu da ublazim argumentima i jednostavnim "kako ne vidis da (malo) gresis".

P.S. hvala na ponudi, ali AMD fanboy vec ima Intela....

Poslednja izmena:
Pogledaj samo koliko ste postova ti i audiofreak napravili na ovoj stranici gde se sve svodi na pricu "a sta cemo kada propadne AMD, tuzice nas zbog monopola".

Zasto ti mene svrstavas u isti kos sa Delimiron?!? :mad:

Ima bar dva razloga da to ne radis. Prvo, on je na Intelovom platnom spisku, a ja nisam. Drugo, ako nisi primetio ja se suprotstavljam i njemu kad napise nesto za sta smatram da nije tacno ili da nema smisla.

Izvrcete cinejnice, plasirate dezinformacije,... pa audio nema pojma o arhitekturi Phenoma a pljuje kao da je bio tamo dok su ga dizajnirali.

Covece ti si moderator, a vredjas me ovde. Ako imas argumente protiv onoga sto ja ovde govorim iznesi ih -- ucestvuj konstruktivno u raspravi ili nemoj da ucestvujes uopste, ionako to nije tvoj posao.

Neko ko izjavi sledece:

audiofreak je napisao(la):

Ocigledno ne zna mnogo o Phenomu...

Neko ko citira pitanje van konteksta, nazove ga izjavom, i onda na osnovu toga zakljuci da ja ne znam mnogo o Phenomu ne bi trebao da bude moderator na forumu.

Prvo, nauci da razlikujes pitanje (to je svaka recenica koja se zavrsava znakom ?), i izjavu (svaka recenica koja se ne zavrsava znakom ?, i koja nije pod navodnicima).

Drugo, posto si izvadio pitanje iz konteksta, neko moze da pomisli da sam pitao da li je Phenom skalabilan po pitanju performansi ili frekvencije. Ja sam pitao da li je dizajn skalabilan zato sto znam da nije, osim ako iskljucivanje jednog ostecenog jezgra da se skartovi ne bi bacili nazivas skalabilnoscu.

Poslednja izmena:
Uopste te ne svrstavam u isti kos sa delimirom, greska je "tuzice nas..." lose sam se izrazio, trebalo je da napisem "tuzice Intel zbog monopola". Izvini, obracao sam se delimiru, i nesmotreno spomenuo tebe. Greska, priznajem, izvinjavam ti se ovom prilikom.

Pitanje je izvuceno iz gomile teksta, ne iz konteksta, jer kada bih morao da citiram sve sto si napisao trebala bi mi cela tema za to. Nedjo ti je lepo postavio pitanje "Svidja mi se kako si definisao Skalabilnost, ali nisi rekao sta je to sto Nehalema cini skalabilnim, a Phenoma ne!", a dizajn jeste skalabilan, native QuadCore je dizajniran sa ciljem da se lako predje na native 6 core, kao i da se omoguce derivati kao sto je dual core. To je skalabilna arhitektura, dodavanje i oduzimanje delova procesora, a ne lepljenje dva ili tri C2D jezgra u jedno pakovanje.

A i ti i ja znamo da to sto si ti napisao nije bilo pitanje, jer i sam kazes:

Da li je makar brzi od Penryn-a?
Da li se proizvodi u 45nm?

To je moj odgovor na tvoje pitanje.

Nedjo je napisao(la):
Svidja mi se kako si definisao Skalabilnost, ali nisi rekao sta je to sto Nehalema cini skalabilnim, a Phenoma ne!

Koliko verzija Phenoma postoji? A koliko Nehalema?

Ovde nismo videli odgovor, tako da se i dalje na zna sta ti pod skalabilnoscu podrazumevas, jer termin moze biti koriscen na razlicite nacine, a najcesce se koristi da opise razlicite moguce konfiguracije istog sistema.

http://en.wikipedia.org/wiki/Scalability

Sto se tice mog moderatorskog statusa - uvek mozes da se zalis Peci ili Silveru i da oni taj tvoj problem sa mnom kao moderatorom rese u sto kracem roku. Nisam trazio da budem mod, a necu traziti ni da ostanem...

Poslednja izmena:
a dizajn jeste skalabilan, native QuadCore je dizajniran sa ciljem da se lako predje na native 6 core, kao i da se omoguce derivati kao sto je dual core. To je skalabilna arhitektura, dodavanje i oduzimanje delova procesora, a ne lepljenje dva ili tri C2D jezgra u jedno pakovanje.

Zato su onda kod Shangai-ja, da upotrebim tvoj izraz, nalepili 2x quad-core da bi dobili 8-core i 12-core? To je zato sto je tako, kako kazes, skalabilan?

Sto ih nisu, posto je po tebi i tvom poznavanju arhitekture kako kazes, moguce K10 lako upgradeovati na veci broj jezgara, najavili kao native octa-core, nego ce biti u pitanju 2x 4-core (odnosno, 3x 4-core)?

Ne znam da li si video, ali ocigledno da nisi, AMD je najavio svoj 8-core dizajn koji ce ustvari biti 2x 4-core na jednoj plocici i 3x 4-core na jednoj plocici. Toliko o tome da je to "skalabilna arhitektura, dodavanje i oduzimanje delova procesora, a ne lepljenje dva ili tri C2D jezgra u jedno pakovanje"?

Nije mi jasno. Evo, ajde ubedi me argumentima, za promenu...

Poslednja izmena:
Ne trosi vise zato sto je naitive quad ili zato sto nije skalabilan. Postoje drugi razlozi zasto trosi vise, ali ih ti ne bi razumeo.
Naitive quad u 65nm trosi manje nego dva dual core Brisbane-a u 65nm i sta cemo sad ? Istina, radi na 100-nak mhz manje, oc. margina je tu negde. Usput, naitive quad bolje skalira sa povecanjem threadova, nego "nalepljeni". Samim tim je i skalabilan. :d

Poslednja izmena:
Ne, bas suprotno - native quad-core dizajn je neprilagodjen skalabilnosti, nema previse razlike po tom pitanju izmedju native dual i native quad core-a - oba je tesko, tzv. nativno, upgradeovati na veci broj jezgara, bez da se napusta tzv. native multi-core dizajn. Prednost je u tome sto je Intel-u bilo mnogo laske da od uhodanih dual-core jezgara napravi quad, a AMD je zapao u probleme sa svojim "native" resenjem u 65nm.

Izvrćeš činjenice.
Dakle: imaš crossbar, imaš HT linkove, imaš IMC i n-broj jezgri. Po koncepciji ne može biti skalabilnije od toga, bilo da je sve u jednom pakiranju ili da se radi o MCMu ili multisocket rješenju. Nije li upravo Nehalem dokaz toga?
Koliko će toga biti u jednom pakiranju ovisi o ovladanom proizvodnom procesu, ali to nema veze sa skalabilnošću arhitekture.

Poslednja izmena:
Izvrćeš činjenice.
Dakle: imaš crossbar, imaš HT linkove, imaš IMC i n-broj jezgri. Po koncepciji ne može biti skalabilnije od toga, bilo da je sve u jednom pakiranju ili da se radi o MCMu ili multisocket rješenju. Nije li upravo Nehalem dokaz toga?
Koliko će toga biti u jednom pakiranju ovisi o ovladanom proizvodnom procesu, ali to nema veze sa skalabilnošću arhitekture.

Da, ako se skalabilnost posmatra kako je Fedja opisao - skalabilnost performansi. Ali, milanbb se osvrce na skalabilost sa 4 na x-jezgara... Tj, na skalabilnost po pitanju povecanja broja jezgara, a AMD je sam sebe tu demantovao i obesmislio ceo "native" koncept.

Mnogo bitnija stvar u celoj prici oko n-way sistema, jeste npr. HT link nego interni dizajn samog procesora, sto je AMD i potvrdio kroz najavu non-native 8/12-core cipova.

Poslednja izmena:
Zato su onda kod Shangai-ja, da upotrebim tvoj izraz, nalepili 2x quad-core da bi dobili 8-core i 12-core? To je zato sto je tako, kako kazes, skalabilan?

Sto ih nisu, posto je po tebi i tvom poznavanju arhitekture kako kazes, moguce K10 lako upgradeovati na veci broj jezgara, najavili kao native octa-core, nego ce biti u pitanju 2x 4-core?

Ne znam da li si video, ali ocigledno da nisi, AMD je najavio svoj 8-core dizajn koji ce ustvari biti 2x 4-core na jednoj plocici i 3x 4-core na jednoj plocici. Toliko o tome da je to "skalabilna arhitektura, dodavanje i oduzimanje delova procesora, a ne lepljenje dva ili tri C2D jezgra u jedno pakovanje"?

Nije mi jasno. Evo, ajde ubedi me argumentima, za promenu...

Kao prvo, kada se neko kulturan (ti npr.) obraca sagovorniku, red je da kaze "po tvom misljenju" a ne "po tebi", nadam se da ces prihvatiti ovu nikako zlonamernu ispravku.

Ne znam koliko ima smisla da ti na ovakav post odgovaram detaljno, pogotovo sto u svakoj mojoj recenici vidis samo vredjanje, napad na Intel i neagrumentovane teze.

K10 je dizajniran da se lako skalira u native 2-4-6core konfiguracijama, posto je tesko spakovati 6+2 jezgra da bi se dobilo 8, a mnogo lakse 4+4, AMD se odlucio da dok ne bude predstavljen Istanbul to resi na Intel-ov nacin... (koji po mom misljenju daje dobre rezultate, ali se ne moze nazvati superiornim niti inovativnim). Da li su u planu native 8core procesori, verovatno, ali nemaju veze sa Phenom arhitekturom, da li ce biti 3xIstanbul 18core, ako se pokaze da ima smisla - verovatno...

The main difference between Dunnington and AMD's six-core codenamed Istanbul is that K10.5, 45nm-based Istanbul is native six-core, while Dunnington is three dual-core Penryns stitched together.

Poslednja izmena:
Greska, priznajem, izvinjavam ti se ovom prilikom.

Izvinjenje prihvaceno.

Nedjo ti je lepo postavio pitanje "Svidja mi se kako si definisao Skalabilnost, ali nisi rekao sta je to sto Nehalema cini skalabilnim, a Phenoma ne!"

Nedjo se malko pravio "naivan" postavljajuci takvo pitanje.

Ja nisam nasao za shodno da mu navedem taksativno sta Nehalem cini skalabilnim dizajnom jer sam siguran da on to vec zna. Medjutim, posto ocigledno drugi ne znaju evo navescu vam citat sa sajta arstechnica.com pa se edukujte:

Nehalem-derived processors—if it's still appropriate to call them "processors" and not "systems-on-a-chip" (SoCs)—will mix the following elements in different proportions, depending on the platform and product:

* Number of cores
* Number of memory channels on the integrated memory controller
* Type of memory supported (registered and unregistered DDR3 or FB-DIMM)
* Number of links in the QuickPath interface (for scaling QuickPath bandwidth)
* L3 cache size
* Power management features
* Integrated graphics

That's quite bit of customization available, and this approach is what will let Intel slip Nehalem into all kinds of market segments.

Eto sad i vrapci znaju sta znaci skalabilan dizajn. Koliko ja znam, Phenom nema te mogucnosti.

A i ti i ja znamo da to sto si ti napisao nije bilo pitanje, jer i sam kazes:

Da li je makar brzi od Penryn-a?
Da li se proizvodi u 45nm?

To je moj odgovor na tvoje pitanje.

Zar ti nisi cuo da se na pitanje moze odgovoriti pitanjem? To se najcesce radi da bi se onaj ko je postavio originalno pitanje naveo da sam dodje do odgovora jer je znanje steceno sopstvenom analizom i razmisljanjem mnogo kvalitetnije i dugotrajnije.

Poslednja izmena:
Nehalem-derived processors—if it's still appropriate to call them "processors" and not "systems-on-a-chip" (SoCs)—will mix the following elements in different proportions, depending on the platform and product:

* Number of cores
* L3 cache size
* Integrated graphics

That's quite bit of customization available, and this approach is what will let Intel slip Nehalem into all kinds of market segments.

Eto sad i vrapci znaju sta znaci skalabilan dizajn. Koliko ja znam, Phenom nema te mogucnosti.

Dobro, da li onda mozemo da zakljucimo ovu raspravu sa sledecim: Intel Nehalem specifikacije sugerisu vecu skalabilnost arhitekture nego kod AMD K10 (Phenom) po pitanju broja jezgara, jer nije navedeno koliko ih moze biti i kako ce biti povezana unutar cip pakovanja. Kod AMD-a se zna da moze biti maksimalno 6 jezgara/die i da su za sada palnirane 2die i 3die MCM konfiguracije postojecih cetvorojezgarnih cipova. DDR kontroler deo je prakticno isti, kao i broj linkova za povezivanje i L3 kesh. Tako da osim neodredjenog broja jezgara (mozda moze da ih bude 128) ne bih rekao da je Intel napravio nesto (u arhitekturi) znatno naprednije od AMD-a. Kakve ce biti performanse kada se uporede Nehalem i 45nm Phenomi - znacemo vec za koji mesec...

P.S. da, Intel ima i integrisanu graficku :D

Poslednja izmena:

* Number of cores
* L3 cache size
* Integrated graphics

Ono "number of cores" je prilicno neodredjeno.
Ovo ostalo Phenom sve ima, vec godinu dana, osim integrisane grafike, ali i to ce biti.
AMD je odavno vec najavio "modularan" dizajn, koji podrazumeva dodavanje i oduzimanje jezgara, dodavanje grafickih jezgara i kojecega. Dakle, ne vidim nista novo u tome sto Intel radi sa Nehalemom.

Ono "number of cores" je prilicno neodredjeno.

Pa video si roadmap. Moze biti 2, 4, 8 + SMP. Sta je tu neodredjeno? Pokriva sve segmente trzista od low-end preko mainstream do high-end.

Jasno mi je da Phenom moze da se pakuje u MCM ako hoces vise od 4 jezgra, sad mi jos samo objasni na koji nacin moze da se smanji broj jezgara, a da to bude isplativo za proizvodnju?

Dakle, ja hocu da kupim na primer AMD dual-core, ali hocu da to bude K10, a ne K8. Hocu da radi na 2.66 GHz na primer (da bude pandam E8200 koji sada imam). Moze li AMD da mi ponudi to? Ako je odgovor na to pitanje DA onda priznajem da je Phenom skalabilan dizajn.

Ovo ostalo Phenom sve ima, vec godinu dana, osim integrisane grafike, ali i to ce biti.

Pa nesto ne vidim da koriste ako imaju. Jel ima Phenoma koji u ponudi imaju razlicite opcije za memorijski kontroler i razlicit broj HT 3.0 linkova?

AMD je odavno vec najavio "modularan" dizajn, koji podrazumeva dodavanje i oduzimanje jezgara, dodavanje grafickih jezgara i kojecega. Dakle, ne vidim nista novo u tome sto Intel radi sa Nehalemom.

Stvarno nista novo -- kao i obicno AMD je tek najavio, a Intel izbacuje za par meseci. :)

Fedja, masis poentu -- AMD je zaista utrosio enormne resurse na taj native quad-core koji su mogli biti mnogo pametnije upotrebljeni i meni je zao zbog toga. Od samog pocetka sam govorio da je glupo sto insistiraju na tome i da ne bi smeli sebi da dozvole luksuz da eksperimentisu u situaciji kada konkurencija ima bolji proizvod (Core 2).

Ne mogu da shvatim uopste kako im nije bilo ocigledno da monolitni dizajn u danasnje vreme nema smisla? Tehnologija napreduje svemirskom brzinom, i sto se lakse prilagodjavas trzistu i sto ti je kraci time to market imas vecu sansu da ostvaris profit. Taj Phenom kao da su forsirali neki ruski megalomani u upravi kompanije -- koliko je besmislen kao ideja jos je super ispao.

Na kraju, to sto su najavili modularan dizajn samo potvrdjuje da je insistiranje na Phenomu bila greska.

E, ako je Nedjo koji radi u AMD-u postavljao rezultate - onda OK. Sve je oprosteno i verujemo da su ti testovi tacni za razliku od svih ostalih na webu koji tvrde suprotno. Svi ostali testovi na Internetu su "favorizovani od strane Intel-a" i Nedjo koji je zvanicno zapolen u lokalnoj AMD kancelariji je postovao "prave rezultate". OK. sorry - my bad. Sada je sve mnogo jasnije. Nista od sada pratim samo objektivne Nedjine rezultate testova.

Ne znam o kojim rezultatima je rec? :trust: U svakom slucaju sta go sam postovao nisu "moji", a ni "AMD-ovi rezultati...

BTW, sto se tice "native" i "nonnative" i tih zavrzlama. Po mom skromnom misljenju, definicija treba da se vrti oko nacina na koji jezgra u okviru multicore procesora komuniciraju.

Primera radi Merom je native DC jer jezgra direktno komuniciraju preko shareovanog L2, Smithfield, kao zacetnik Intelovog Multicore pristupa nije native, jer mu jezgra komuniciraju preko QPB-a...

Phenom jeste native QC jer mu jezgra direktno komuniciraju, a Kentsfield je nesto izmedju, jer mu dva jezgra komuniciraju preko shareovanog L2, ali komunikacija sa druga dva se odvija preko QPB-a.

princip koji Intel trenutno koristi za Yorkfield i ono sto ce AMD imati za Magny Cours (ili kako se vec pise) noje isti jer Yorkie koristi gore opisani nacin komunikacije kao Kentsfield, a ovaj AMD-ov 12-core koristi vezu na bazi koherentnog HT linka... prednost je, izmedju ostalog, sto je kompletan sherovani cache, zaista shareovan jer cHT moze da odrzava koherenciju cachea. Kod Yorkia, zapravo je shareovano samo 6+6 MB L2!
BTW
NHF za "tajno oruzje" ;) to tajno oruzje je naprodavalo gomilu RV630 i RV610 kartica OEM-ovima ;)

Phenom zaista mnogo bolje radi na papiru nego u praksi - na zalost.

Dakle, ja hocu da kupim na primer AMD dual-core, ali hocu da to bude K10, a ne K8. Hocu da radi na 2.66 GHz na primer (da bude pandam E8200 koji sada imam). Moze li AMD da mi ponudi to? Ako je odgovor na to pitanje DA onda priznajem da je Phenom skalabilan dizajn.
AMD moze to da ti ponudi. I Intel i AMD da bi ti to ponudili moraju imati nove maske za proizvodnju. Samo je pitanje trejdofa da li praviti masku ili puniti to trziste procesorima kod kojih su dva jezgra iskljucena.
Pa nesto ne vidim da koriste ako imaju. Jel ima Phenoma koji u ponudi imaju razlicite opcije za memorijski kontroler i razlicit broj HT 3.0 linkova?
procesor koji ima sve to sto ti trazis se zove opteron.
Fedja, masis poentu -- AMD je zaista utrosio enormne resurse na taj native quad-core koji su mogli biti mnogo pametnije upotrebljeni i meni je zao zbog toga.
Eh zao! Mojne sad da postajemo sentimentalni ;)
Od samog pocetka sam govorio da je glupo sto insistiraju na tome i da ne bi smeli sebi da dozvole luksuz da eksperimentisu u situaciji kada konkurencija ima bolji proizvod (Core 2).
Kad tad se moras upustiti u razvoj native multicore procesora, pa je ond abolje to uciniti pre nego sto potrosis $5 milijardi na nesto drugo umesto na R&D takvog resenja.
Ne mogu da shvatim uopste kako im nije bilo ocigledno da monolitni dizajn u danasnje vreme nema smisla? Tehnologija napreduje svemirskom brzinom, i sto se lakse prilagodjavas trzistu i sto ti je kraci time to market imas vecu sansu da ostvaris profit. Taj Phenom kao da su forsirali neki ruski megalomani u upravi kompanije -- koliko je besmislen kao ideja jos je super ispao.
:D
Na kraju, to sto su najavili modularan dizajn samo potvrdjuje da je insistiranje na Phenomu bila greska.
Da nije razvijena tehnologija native quadcorea nikakve vajde ne bi bilo od modularnog dizajna, jer bi on bio ogranicen na nedovoljnu kolicinu jezgara...

U svakom slucaju, po mom licnom misljenju, taj modularni i 8+ core trend je samo faza koja ce trajati naredne 3-4 godine i nakon toga ce preimat preuzieti CPU+GPU hibridi kod kojih ce sve preko cetiri x86 jezgra biti nonsens... ma i cetiri ce biti previse.

@audiofreak: AMD je napravio gresku sa native quad core, a Intel native quad core je pravi potez? Ne razumem, i grozdje je kiselo dok ga Intel ne napravi?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno