Šta je novo?

AMD poslovao sa gubicima i u Q2

@audiofreak: AMD je napravio gresku sa native quad core, a Intel native quad core je pravi potez? Ne razumem, i grozdje je kiselo dok ga Intel ne napravi?
Mislim da ga nisi dobro razumeo, ja takodje smatram da je AMD pozurio sa native Quad reshenjem, tj nije to trebao da uradi u 65nm ;)...ali lako je sad prichati o tome...
audiofreak je napisao(la):
Dakle, ja hocu da kupim na primer AMD dual-core, ali hocu da to bude K10, a ne K8.
[joke] ne mogu da verujem...ocesh da predjesh na AMD ladno...:D [joke]
mipko je napisao(la):
Phenom zaista mnogo bolje radi na papiru nego u praksi - na zalost.
:) E ako si nam rekao svima :)
Inache, klok za klok Phenom je itekako konkurentan svom 65 nm Intel pandanu ;)

Poslednja izmena:
@Animan: Pa ja to ka' Njegos !

Salu na stranu, nije upitno da li je AMD tehnicki konkurentan ili ne. Da bi prevazisao ovu nezavidnnu situaciju mora da napravi nesto kao sto je bio AMDX2 ili kao sto je intel uradio sa C2D. Nesto zbog cega bi se ljudi opredelili da predju sa Intel platforme na AMD. Ja nisam fanboy, pre C2Q sam imao X2 i presao sam na Intel. Sad bih bez razmisljanja presao na AMD ako bi ponudio bolji proizvod. Sve dok su priblizno isti nema sanse da pomislim na promenu proizvodjaca.
Mi mozemo samo da spekulisemo u kakvoj su situaciji i pravo je uzivanje citati Nedju vs audiofreak. Nauci se dosta (ako nista drugo dobiju se hintovi za googlanje).

poz
M

Poslednja izmena:
Samo je pitanje trejdofa da li praviti masku ili puniti to trziste procesorima kod kojih su dva jezgra iskljucena.

Pa ako je skart toliki da moze da se puni trziste onda je to po meni los znak. Sa druge strane neisplativo je proizvoditi native-quad cip i gasiti jezgra da bi se zadovoljila potraznja u low-end segmentu. Zato smatram da je skalabilnost dizajna bitna.

procesor koji ima sve to sto ti trazis se zove opteron.

Opteron? Zar ima K10 Opterona?

Da nije razvijena tehnologija native quadcorea nikakve vajde ne bi bilo od modularnog dizajna, jer bi on bio ogranicen na nedovoljnu kolicinu jezgara...

Ne slazem se, a i sam si rekao da mislis da ce i cetiri jezgra biti previse -- odluci se.

Zasto se ne slazem? Zato sto je sasvim svejedno da li je native-single, native-dual ili native-quad u osnovi -- u svakom slucaju moras koristiti MCM (kao sto ce AMD raditi za 8-core i 12-core) sto opet povlaci za sobom sve probleme vezane za interkomunikaciju koje si pominjao.

Po meni najidealnije bi bilo kada bi broj jezgara bio proizvoljan, odnosno kada bi proces proizvodnje omogucavao da se pravi procesor "po zelji". Intel je u ovom trenutnku mnogo blize tome nego AMD.

@audiofreak: AMD je napravio gresku sa native quad core, a Intel native quad core je pravi potez? Ne razumem, i grozdje je kiselo dok ga Intel ne napravi?

Citaj pazljivije sta pisem. Nigde ja to nisam tako rekao.

Pa video si roadmap. Moze biti 2, 4, 8 + SMP. Sta je tu neodredjeno? Pokriva sve segmente trzista od low-end preko mainstream do high-end.
Pa isto vazi i za K10.

Jasno mi je da Phenom moze da se pakuje u MCM ako hoces vise od 4 jezgra, sad mi jos samo objasni na koji nacin moze da se smanji broj jezgara, a da to bude isplativo za proizvodnju?
Na isti nacin kao sto je to moguce i kod Nehalema.

Dakle, ja hocu da kupim na primer AMD dual-core, ali hocu da to bude K10, a ne K8. Hocu da radi na 2.66 GHz na primer (da bude pandam E8200 koji sada imam). Moze li AMD da mi ponudi to? Ako je odgovor na to pitanje DA onda priznajem da je Phenom skalabilan dizajn.
Poredjenje ti je bezveze. Mislim da je to vec milion puta prezvakana tema sta je za sta dobro.

Pa nesto ne vidim da koriste ako imaju. Jel ima Phenoma koji u ponudi imaju razlicite opcije za memorijski kontroler i razlicit broj HT 3.0 linkova?
Phenom za sada podrzava samo DDR2 memoriju, ali 45nm verzija ce podrzavati DDR3 i DDR2. Nehalem za sada ne podrzava nista, jer jos uvek ne mozes da ga kupis.

Stvarno nista novo -- kao i obicno AMD je tek najavio, a Intel izbacuje za par meseci. :)
No comment! :d

Fedja, masis poentu -- AMD je zaista utrosio enormne resurse na taj native quad-core koji su mogli biti mnogo pametnije upotrebljeni i meni je zao zbog toga. Od samog pocetka sam govorio da je glupo sto insistiraju na tome i da ne bi smeli sebi da dozvole luksuz da eksperimentisu u situaciji kada konkurencija ima bolji proizvod (Core 2).
Sa te tacke gledista si u pravu, ali priznaces da je i u vreme izbacivanja prvog K8, koji je radio na bednih 1.4 Ghz, bilo kasnjenja i utroseni su veliki resursi za integraciju memorijskog kontrolera, da bi 5 godina kasnije Intel isto uradio. Verovatno je da sa danasnjom tehnologijom i proizvodnim procesima je lakse integrisati IMC nego sto je to bilo pre pet godina. Isto vazi i za naitive quad.

Na kraju, to sto su najavili modularan dizajn samo potvrdjuje da je insistiranje na Phenomu bila greska.
Greska je verovatno manja nego insistiranje na Netburst-u. :d
Zar mislis da modularan dizajn podrazumeva iskljucivo forsiranje MCM pakovanja ?

Opteron? Zar ima K10 Opterona?
Ti zaista nisi upucen u AMD proizvodni portfolio.
Baci pogled na ovaj link: http://products.amd.com/en-us/OpteronCPUFilter.aspx?f1=Third-Generation+AMD+Opteron™

Prvi K10 koji se pojavio je bio Opteron 2350, sredinom prosle godine. Imas modele za AM2+ i za LGA1207. Primera radi, Opteron 1356 za AM2 radi na 2.3 Ghz i trosi samo 75W, dok 8360SE radi na 2.5 Ghz i trosi 105W i namenjen je 4+ socket plocama.

Poslednja izmena:
Po meni najidealnije bi bilo kada bi broj jezgara bio proizvoljan, odnosno kada bi proces proizvodnje omogucavao da se pravi procesor "po zelji". Intel je u ovom trenutnku mnogo blize tome nego AMD.

Broj jezgra iskljucivo zavisi od maske. Teoretski AMD bi mogao da napravi QC procesor tako sto bi 4 odvojena K10 jezgra stavio u "kuciste" i povezao ih cHT linkom.
Kombinacija nije bitna, poenta je da K10 arhitektura to dozvoljava, ali ponavljam za tako nesto potreban je drugaciji "recept" za proizvodnju i po tome se Intel u opste ne razlikuje.

Drugim recima Havendale, koji je DC procesor ce biti proizveden na potpuno drugoj maski u odnosu na Bloomfield, a lternativno on moze nastati od gasenja 2 jezgra. Naravno to Intel nece raditi jer pored Havendalea mora da smesti i jedno G45 graficko jezgro u pakovanje, pa bi bilo previse da za taj procesor pakuje full QC sa iskljucena dva jezgra.
P.S
naravno da postoji K10 Opteron ;)

Koji intel CPU je pandan Opteronu 1356?

Poslednja izmena:
Ne znam o kojim rezultatima je rec? :trust: U svakom slucaju sta go sam postovao nisu "moji", a ni "AMD-ovi rezultati...

Pa, milanbb kaze da ti imas rezultate koje si kachio i po kojim se vidi realno stanje stvari. Ima njegov post u ovom threadu. Mozda on zna koji su to rezultati.

Pa, milanbb kaze da ti imas rezultate koje si kachio i po kojim se vidi realno stanje stvari. Ima njegov post u ovom threadu. Mozda on zna koji su to rezultati.

Pa Nedjo nije kacio svoje rezultate, vec testove sa par sajtova gde je Phenom na istom taktu pobedio(doduse vrlo tesno) intelov quad u 3d marku 2006, gde je pre intel bio nedodirljiv.Cudo, pa si preskocio da to vidis.

Potrosio sam svo strpljenje koje sam imao za tebe delimire, sada si stvarno preterao. Mozes da me vredjas i prozivas koliko hoces, ali nemas prava da uvlacis druge ljude i Benchmark u to.

milanbb je napisao(la):
Nedjo je u vise pokusaja postavljao rezultate gde su performanse IDENTICNE (klok za klok).

http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=154777

Ovde ti je tema, pa citaj do mile volje, ja cu od sada samo da ti brisem postove i udaram warnove. Gube smisao svi pokusaji da ti pokazem koliko je nekulturno trpati dezinformacije u svaku temu o konkurentskom proizvodu. Tvoje ponasanje pri tome necu da komentarisem, neka procene ostali clanovi foruma...

Citaj pazljivije sta pisem. Nigde ja to nisam tako rekao.

Nisi, to te ja pitam ;)

Ne prestajes da napadas i AMD i K10 dizajn, koji je u principu isto sto je Intel napravio godinu dana kasnije sa Nehalem-om. To nikako ne mogu da razumem...

Ne znam zasto AMD nije mogao da napravi MCM sa dva X2 jezgra, ali ocigledno je da je neko tamo zakljucio da je bolje kockati se, pa makar proci i ovako lose u consumer segmentu (QC Opteroni se jos uvek drze), ali imati uhodan native dizajn koji ceka 45nm. Do 2009 i Intel i AMD ce imati slican dizajn, isti proizvodni proces (uhodaniji kod Intela priznajem), ali sa +2 jezgra kod AMD-a jer je K10 od pocetka tako zamisljen...

Pa isto vazi i za K10.

Pa da ali AMD prakticno nema desktop/mainstream dual-core procesor u ponudi zasnovan na novoj arhitekturi!!! Zar vi ljudi tu ne vidite problem?!?

...priznaces da je i u vreme izbacivanja prvog K8, koji je radio na bednih 1.4 Ghz, bilo kasnjenja i utroseni su veliki resursi za integraciju memorijskog kontrolera...

Priznacu, ali to je bilo drugo vreme -- AMD nije imao dug, Intel nije imao bolji proizvod.

Greska je verovatno manja nego insistiranje na Netburst-u. :d

Sta da ti kazem na ovo osim "ima se, moze se"? :D

Zar mislis da modularan dizajn podrazumeva iskljucivo forsiranje MCM pakovanja?

Naravno da ne, ali smatram da je penal u brzini komunikacije izmedju non-native jezgara mnogo manje znacajan nego finansijski penal koji je rezultat jednog, dva ili jos gore tri neispravna cipa po jednom native quad-core modulu.

Ti zaista nisi upucen u AMD proizvodni portfolio.
Baci pogled na ovaj link: http://products.amd.com/en-us/OpteronCPUFilter.aspx?f1=Third-Generation+AMD+Opteron™

Bacio sam pogled i vidim samo quad-core procesore i to uglavnom za serverski socket. To nije desktop/mainstream. To je niche market. No da se ne ponavljam, pisao sam vec o tome na pocetku threada.

Broj jezgra iskljucivo zavisi od maske. Teoretski AMD bi mogao da napravi QC procesor tako sto bi 4 odvojena K10 jezgra stavio u "kuciste" i povezao ih cHT linkom.

I to bi po mom misljenju bilo 10x bolje resenje po AMD.

Kombinacija nije bitna, poenta je da K10 arhitektura to dozvoljava, ali ponavljam za tako nesto potreban je drugaciji "recept" za proizvodnju i po tome se Intel u opste ne razlikuje.

Ja pretpostavljam da je to sa cHT bilo moguce i na K8, i uopste mi nije jasno zasto se onda toliko insistiralo na native quad-core.

Sve u svemu bilo bi dobro kada bi neko uradio AMD K10 MCM quad-core .vs. AMD K10 native quad-core benchmark -- jako bi me zanimalo procentualno kako stoje stvari.

Svaki dobitak manji od ~30% bi se sveo na totalno neracionalno utroseno vreme i novac prosto jer se dodavanjem ~5% tranzistora moze napraviti SMT implementacija koja donosi isto takvo poboljsanje performansi, a daleko je jednostavnija i jeftinija za realizaciju.

Koji intel CPU je pandan Opteronu 1356?

Pa evo na primer Xeon L5410 koji kosta $359 (pomenuti Opteron je $399), i ima 50W TDP (Opteron je 75W), a ako ti ne smeta 80W TDP onda moze i E5410 koji je svega $269. Sve navedene cene sa newegg.com.

Poslednja izmena:
Gotovo je! Nema teorije da se fabless AMD može takmičiti sa Intelom u segmentu mikroprocesora.
Koprcaće se još malo a onda će se svesti na proizvođača grafičkih čipova. Moglo je biti i gore. Da ovo nisu uradili bankrotirali bi, pa bi ostali i sa monopolom na polju grafičkih čipova.
Hajde sada da čujem one stručnjake koji su tvrdili da je kupovina ATi-ja bio najbolji AMD-ov potez ikada.

Poslednja izmena:
Sto kaze Audio i nVIDIA radi pod fabless-om, pa opet ostvaruje odlicne rezultate na trzistu :)
:wave:

Sto kaze Audio i nVIDIA radi pod fabless-om, pa opet ostvaruje odlicne rezultate na trzistu :)
Ako je neko pokazao da zna znanje kad je u pitanju "fabless" biznis, onda je to ATI!

ATI vec godinu dana ima izuzetno kompleksne procesore izradjene u 55nm, ciji broj tranzistora prevazilazi sve ono sto se nudi u x86 CPU svetu... primer RV770 (55nm) ima blizu milijardu tranzistora i povrsinu manju od Nehalema (45nm) ;)

:alo: kupovina ATI-ja je bio najbojli potez AMD-a ikada!

;)
Prava istina o ovome sve više prodire u svest ljudi i nije daleko dan kada će ovo postati jasno svakom slobodoljubivom građaninu. Treba samo istrajati. Nije bitno što sada vredimo daleko manje nego što smo platili za ATi, što moramo da prodamo fabrike da bi opstali, bitno je da istina pobedi.

:lupko:

Two and counting...:d

@Bogda:

Moramo se suociti sa cinjenicom da su fabrike ekstremno skup biznis koje mala kompanija poput AMD-a ne moze sebi da priusti. Evo analize trenda porasta troskova koriscenja fabrike gde su ljudi odavno ukapirali da ce samo najvece kompanije moci da opstanu u tom poslu.

For products where design value added is high, foundries are and will continue to be an economically viable option. For commodity products such as DRAM, Flash, and even X86 type microprocessors, competitiveness will require that companies make their own product.

Samo da naglasim da x86 odavno vise ne spada u commodity product jer je kompleksnost dizajna uporediva sa GPU-ovima koje svi proizvode u foundry-jima. Takodje, uvek ostaje i varijanta konsolidacije manjih igraca na trzistu i njihovo udruzivanje na polju proizvodnje.

E moj audio pazi da im ne objasnis :zgran: Samo bezveze nabijas zuljeve na prstima :S:

@Bogda:

Moramo se suociti sa cinjenicom da su fabrike ekstremno skup biznis koje mala kompanija poput AMD-a ne moze sebi da priusti. Evo analize trenda porasta troskova koriscenja fabrike gde su ljudi odavno ukapirali da ce samo najvece kompanije moci da opstanu u tom poslu.

Samo da naglasim da x86 odavno vise ne spada u commodity product jer je kompleksnost dizajna uporediva sa GPU-ovima koje svi proizvode u foundry-jima. Takodje, uvek ostaje i varijanta konsolidacije manjih igraca na trzistu i njihovo udruzivanje na polju proizvodnje.
svaka ti je na mestu!

Postoji niz analiza jos od pre nekoliko godina na temu buducnosti proizvodnje poluprovodnika i svi govore u prilog tvrdnje da je ista neisplativa sem za Intel, Samsung i Tajvance!

I bas kao sto je jasno da je Intel lider u IC proizvodnji isto tako je realno da je mit da samo Intel moze da proizvodi izuzetno kompleksne IC proizvode. u ostalom, TSMC je najbolji dokaz za to... samo sto Intel na bazi svoje proizvodnje kreira izuzetno jak PR, a kinezi se oglasavaju samo na strucnim skupovima na tu temu.

Evo sta je Jerry Sanders imao da kaze na temu fabrika i proizvodnje davne 2002:

Jerry Sanders je napisao(la):
Speaking of which, where are next-generation fabs going to be built? They're going to Taiwan and China, because those countries want to be in the business and because capital is low-cost there. Wafer fabs today are like steel and automobile factories in the past. Every nation feels that if it's going to be a world player, it's got to have an indigenous semiconductor capability.

So what happened in Europe, which wanted an indigenous industry? They've got it. Siemens [Semiconductors]-or Infineon [Technologies AG], should say-- and ST [STMicroelectronics]. And then AMD in Dresden. Intel is in Ireland and Israel, if you consider Israel [part of] Europe. When you look at the economies, the reality is that very few companies can afford to have their own fabs.

In a study by the Goldman Sachs [Group], they determined that unless you're doing about $8 billion of revenue, you can't afford to have your own fab. Very few [semiconductor] companies are doing $8 billion in revenue.

And what about generations of technology? Everyone except Intel will have to be using foundry relationships or joint ventures. AMD is working with its own fab, because we developed the technology. Or [like AMD] you have to develop your own transistors, which is why a foundry like TSMC, UMC, or Grace Semiconductor would want to have a relationship with AMD. We can provide that extra performance in the transistor through our technology development.

Collaborations between foundries and leaders in process technology, like AMD, will mean we don't have to make the massive investments in plants.

Poslednja izmena:
Ljudi ajde samo da ne mesamo uzrok i posledicu. AMD je napravio nekoliko katastrofalnih gresaka pod Hektorovim liderstvom. Taj covek zaista nema njuha ni talenta da radi to sto radi. Mozda je i tim ljudi oko njega, ne znam ali kad nesto ne valja zna se ko odgovara vlasnicima na pitanja.

Pre nekoliko meseci da sam studentima da analiziraju izmedju ostalog i AMD i njihove poslovne poteze i identifikovali su/smo 7 neuralgicnih tacaka i kreirali strategiju kako bi se stvari mogle unaprediti. Tvrdim da bar 3 stvari koje smo izlozili mogu da donesu znacajna unapredjenja na srednji rok.

Ima toliko stvari koje nisu dobre kod AMD-a. Oni imaju sistemski i fundamentalni problem. Smesno je to banalizovati opstom situacijom na trzistu. Stvar je kompleksna.

Broz, da li bi mogao da pojasnis funkcionisanje sistema deonica. Tj na koji nacin deonice cine 'deo' neke kompanije (na koji nacin se utvrdjuje koliku emisiju deonica kompanija moze da emituje u odnosu na ono sto poseduje?)

Cesto se cuje da AMD sada vredi manje nego sto je vredela kupovina ATI-ja. Kako je to moguce, da li su fab-ovi, IP, patenti, u medjuvremenu izgubili vrednost zajedno sa padom akcija ili sta? (i da li to znaci da ce im volsebno porasti vrednost u slucaju rasta vrednosti deonica?)

Poslednja izmena:
@Bogda:

Ne prodaje AMD svoju fabriku zato što mu se ne isplati, već da bi izservisirao dug u koji se ukopao kupovinom ATi-ja. AMD ne pravi operativne gubitke zato što mu fabrike prave prevelike troškove, već zato što su toliko zaostali u performansama da im je ASP očajno nizak. Dolaskom Nehalema i prelaskom na to da im tamo neki TSMC pravi čipove ASP će se toliko sniziti, da AMD više neće moći uopšte da proizvedu konkurentan mikroprocesor.

Buldozer koji su neki ovde toliko hvalili i nadali se unjega se nikada neće pojaviti! Phenom 45nm će biti zadnji klasičan mikroprocesor iz AMD-a.

Ostaje nam da se nadamo da će Fusion uspeti da pronađe mesto na tržištu. Međutim kako AMD-u ide izbacivanje čipova u poslednje vreme, lako se može desiti da dok se on pojavi, ni za njega ne bude mesta na tržištu.

Poslednja izmena:
Average Selling Price - prosečna cena po kojo se nešto prodaje.

Imao bih i jedno pitanje za Neđu ili nekog ko ima bliže informacije o budućim AMD Fusion/Falcon/Swift/Buldozer procesorima. Ne vidim koje će to dramatične prednosti imati integracija CPU-a i GPU-a za AMD.
1) Logično je očekivati da će postojati brža komunikacija između ova dva dela ali to nije usko grlo sadašnjih sistema niti sistema u bliskoj budućnosti.
2) Priča se o manjoj potrošnji ali se do sada nije pokazalo da jedan veći ćip troši manje od dva manja čipa.
3) Potencijalno najveća prednost može biti od koršišćenja GPU-a za još neka izračunavanja osim grafike. Međutim opet ne vidim kako AMD uopše može tu imati prednost jer razvoj GPGPU primene diktiraju Intel i nVidia.

Poslednja izmena od urednika:
nemam informacije koje trazis, ali mi nije jasno odakle ti da GPGPU razvoj diktiraju Intel i NVIDIA? Intel nema GPGPU proizvod, NVIDIA se upreze svim snagama da dominira ovim infantilnim trzistem, ali nije u nista boljoj poziciji u odnosu na AMD, koji je cinjenica radi prvi izbacio Streaming akcelerator, prvi imao F@H klijent i do sada uspeo da izgradi sasvim respektivnu infrastrukturu i partnersku mrezu... doduse ne tambura u dobos o tome koliko i NVIDIA, ali to nema veze sa bilo kakvim diktiranjem primene!

Nazad
Vrh Dno