Šta je novo?

AMD Piledriver a.k.a. Vishera, official thread

Jeste da je offtopic, ali baš me zaintigriralo.

Nije mi jasno zašto su svi napon prekrstili u voltažu, koliko znam ta riječ ne postoji ni na jednom jeziku.

Tacno je da je najispravnije reci napon, ali koristi se dosta i izraz voltaza, valjda neki slobodan prevod (voltage) ili zbog jedinice merenja (V). Pojavljuje se i u online recnicima (npr. http://onlinerecnik.com/recnik/engleski/srpski/voltage ili http://slavicnet.com/pls/cgi/web3.pre_search?in_word=voltage&direction=1&x=0&y=0). Evo iz Wikipedije (http://sh.wikipedia.org/wiki/Električni_napon):

Naponska razlika u električnom polju, kakvo postoji između dve tačke u elektrinom kolu, je isto što i potencijalna razlika, razlika električnih potencijala. Ova razlika je srazmerna elektrostatičkoj sili koja gura elektrone (ili druge nosioce naelektrisanja) iz jedne tačke u drugu. Potencijalna razlika, električni potencijal i elektromotorna sila se izražavaju u voltima (simbol V), što je razlog da se uobičajeno koristi izraz "voltaža".

Pogledajte prilog 112743
linx 12 min Pogledajte prilog 112744

PROLAZI CINEBENCH I AIDA64 Extreme Edition povecao sam volatazu na 1.4500 iskljucio sve power sawere ali nisam dizao voltazu na northbridzu jel treba da se dize ili ne i koj test da uradim da vidim da li mi je stabilan ali necu ono da cekam dugo mrzi me bas to igrao sam need for speed most wanted 2012 i sve je full nema blue screna i td :type:

BLUE SCRENNN AND FREZZ POMOCCCCCC :( :mad:

bilo je oko toga cela hrpa tema i svadja, nov si ovde pa se ne sećaš .

pišemo voltaža jer stalno čitamo voltage na ino sajtovima (uh pardon , - stranicama svetske kompjuterske mreže ) ...recidiv.

ako ćemo da teramo mak na konac kao braća hrvati, možemo da umesto fajl govorimo datoteka , umesto folder , direktorijum , umesto drajver upravljački program i tako dalje u cirkle ...

recimo , meni se jako svidja njihova reč za slot - utor . takodje i za hardver - sklopovlje . divno .

Poslednja izmena:
bilo je oko toga cela hrpa tema i svadja, nov si ovde pa se ne sećaš .

pišemo voltaža jer stalno čitamo voltage na ino sajtovima (uh pardon , - stranicama svetske kompjuterske mreže ) ...recidiv.

ako ćemo da teramo mak na konac kao braća hrvati, možemo da umesto fajl govorimo datoteka , umesto folder , direktorijum , umesto drajver upravljački program i tako dalje u cirkle ...

recimo , meni se jako svidja njihova reč za slot - utor . takodje i za hardver - sklopovlje . divno .
Mlad si pa se ne sećaš, ali osamdesetih godina prošloga veka su nas u školi učili iz osnova računarske tehnike i iz programiranja terminima kao što su datoteka, direktorijum, slog, upravljački program, pokazivač itd.

Ma kakav, nego ne volim prekršrene riječi sa drugih jezika.

Ti ocigledno nisi svestan koliko hiljada stranih reci ima u "nasem" jeziku :trust:

Mlad si pa se ne sećaš, ali osamdesetih godina prošloga veka su nas u školi učili iz osnova računarske tehnike i iz programiranja terminima kao što su datoteka, direktorijum, slog, upravljački program, pokazivač itd.

Shvatas valjda da se tada radilo o novoj oblasti i terminologiji sa kojom je bio upoznat jako mali broj ljudi - sada je situacija bitno drugacija, i stvari su dosle na svoje "prirodno" mesto :type:

BTW, tada je YU proizvodila svoje racunare :eyebrows:

Ko cita tesktove sa benchmark sajta odavno je ogluglao na te stvari jer nacin na koji oni pisu je mnogo gori nego sto se piskara po forumu ... sto je smesno :)

Nova pilad

FX-6350 and FX-4350

The FX-6350 features a nominal core clock speed of 3.90 GHz, a maximum Turbo Core frequency of 4.20 GHz, 6 MB of total L2 cache, and 8 MB L3 cache. The FX-4350, on the other hand, features 4.20 GHz clock speed, with 4.30 GHz Turbo Core, 4 MB of total L2 cache, and 8 MB of L3. Both parts feature unlocked base-clock multipliers, modern instruction-sets such as AVX, AES-NI, SSE4.2, SSE4.1, FMA2, and XOP. Both further have TDP rated at 125W. The FX-6350 retail PIB package will be priced as low as US $132, while the FX-4350 will go for as low as $122. The two will also ship with AMD's newest case-badge design, pictured below.

http://www.techpowerup.com/183366/A...Desktop-Processors-to-the-Retail-Channel.html

Pa da, šuška se o njima već duže vreme i konačno su se tek sada pojavili u prodaji ovi modeli.

Ima li neko informacije o Piledriver Refresh seriji procesora, o kojima smo govorili pre oko mesec i po dana čini mi se ? Od tog vremena NIJEDNA nova glasina se o njima nije pojavila...

FX-6300 je trenutno 140$ na Newegg, ekstra je što nude bolji proc za manje pare.

Veci radni takt i vise L3 memorije. To je ono sto je interesantno u odnosu na stare 4xxx i 6xxx serije, ostavili su L3 netaknut :) To moze biti dosta interesantno.

Samo da kratko javim utiske kompa koji smo kupili za firmu (obzirom da ništa ozbiljnije još uvek nije odrađeno na njemu):

- "Sporo" podiže sistem obzirom da je SSD Kingston V300 u pitanju a i nije mi baš živahan prilikom otvaranja aplikacija koje su na njemu (Intel makina koju sam prethodno pakovao sve to osetno brže radi).
Madaa sintetika SSDa ide u prilog Kingstona V300.
Mislim da je AMDov AHCI poprilično kilav.
- Sam BOX kuler procesora prilikom renderovanja određenih strana isti održava hladnim na oko 45-50C po jezgrima ali se rezvije takva buka koja poseća na Konkord :d.
Definitivno mora da nalegne neki afermate kuler. Što se samog rada procesora tiče, u poređenju sa i7 3770K, još uvek nemam na osnovu čega da ih poredim u realnom radu...
- Za grafu tek nemam podataka, osim da je špricer hladna :d

Čim koleginice odrade scene za renderovanje filma, pustiću to na obe makine istovremeno pa javljam realne utiske.

Za ahci probleme probaj update biosa, and znam da tehnički ne bi trebalo da ima veze ali meni je pomoglo dosta, mada jeste poznato da sad malo bolje radi na intelu
A dodatni kuler se podrazumeva na fx-ovima:)

Poslednja izmena:
Za ahci probleme probaj update biosa, and znam da tehnički ne bi trebalo da ima veze ali meni je pomoglo dosta, mada jeste poznato da sad malo bolje radi na intelu
A dodatni kuler se podrazumeva na fx-ovima:)

BIOS je poslednji apdejt ali nemere se meriti sa Intelom.

Mala digresija, imao sam prilike da probam Z77 plohu sa Intel 525 240GB SSDom što u dobitnoj kombinaciji "kida uši"...

Sta konkretno sporije otvara? Podizanje win-a na AMD-u jeste sporije iz nekog razloga. Imam sada i masinu sa g550 i obicnim hardom koja brze prodje samo podizanje tj onaj logo, ali se zato posle zaglavi na welcom screen-u, pa jos dok podigne i startup aplikacije i postane responzivan to ume da potraje. Evo ga moj video kada otvaram 20 aplikacija odjednom i mislim da tesko to moze brze prostom zamenom ploce/kontrolera i procesora http://www.youtube.com/watch?v=wSFnaGFTePU&feature=youtube_gdata_player

Osmica ima hybrid boot koji cuva kernel i drajvere u hybrid.sis fajlu (nesto jako slicno hibernaciji) i prilikom boot-a cita taj faj u celosti sto je mnogo brze od podizanja kernela i drajvera iznova.

Proverite Task Manager, ne resetuje se Up time tajmer kada se tako (po difoultu) gasi osmica.

Moze se i iskljuciti (ili koristite komandu za shutdown ili neko programce za scheduled shutdown) pa uporedite vremena. Kod mene sa hybrid boot -om od post-a do desktop-a oko 3-4s i jos 10-ak update antivirusa i startup programcici :D

Vise informacija o ovome.

koji od "socijalnih" kulera uzeti za fx8320? za ne preterani klok, znači do 4-4,2 GHz....naravno, da je bolji od štok kulera...hvala

Mislim da bi ti neki CM Hyper 212 EVO fino odradio posao.

+1 za 212 EVO

Nikako AMD da potvrdi da li ce i Steamroller FX procesori ici na AM3+. Kad bih to znao odmah bih odradio privremeni upgrade na hexa Visheru.

Nikako AMD da potvrdi da li ce i Steamroller FX procesori ici na AM3+. Kad bih to znao odmah bih odradio privremeni upgrade na hexa Visheru.

Koliko ja znam ici ce na AM3+ prilicno sigurno. Po onome sto sam sve citao do sada, 90% sam uveren ;)

Nazad
Vrh Dno