Šta je novo?

AMD Piledriver a.k.a. Vishera, official thread

HT link na 2600? Smanji to na 2200, to te zeza, verovatno nisi povecao NB voltazu.
Koja su ti podesavanja na LLC ? Iskljuci turbo core.
I cisto iz radoznalosti koje napajanje koristis?
Nisam povecao nb voltazu ne znam za koliko treba,smanjicu ht link ja msm da nema kod mene LLC nemam uefi bios nego ami....turbo je vec disable....
Amd Fx 8350 Ga 990xa-ud3 rev 1.0
Ram 2X4GB 1600 MHZ HyperX blu
Coller Master 412 SLIM
Napajanje RECOM POWER PLUS 600W
GRAFICKA JE SMESNA HD 4670 1GB DDR3ali za mesec dana uzimam grafu DO 120 - 150e najvise...
Sada sam na 4.2 GHZ 21X200=4200 MHZ stock voltaza i ram latencija 9-9-9-24 1.65V
NEKI PREDLOG ZA OC?

Nisam povecao nb voltazu ne znam za koliko treba,smanjicu ht link ja msm da nema kod mene LLC nemam uefi bios nego ami....turbo je vec disable....
Amd Fx 8350 Ga 990xa-ud3 rev 1.0
Ram 2X4GB 1600 MHZ HyperX blu
Coller Master 412 SLIM
Napajanje RECOM POWER PLUS 600W
GRAFICKA JE SMESNA HD 4670 1GB DDR3ali za mesec dana uzimam grafu DO 120 - 150e najvise...
Sada sam na 4.2 GHZ 21X200=4200 MHZ stock voltaza i ram latencija 9-9-9-24 1.65V
NEKI PREDLOG ZA OC?

HT link mora da bude oko 2000, retko koja ploca/proc ce izgurati 2200... smanjuj taj mnozilac.

Što se AMDa tiče nisam baš upoznat ali mi treba savet za vaše mišljenje o mašini koju smo kupili za firmu (projektovanje, ACAD, ArhiCAD, Lumion Pro 3D) za navedene poslove (procesor me zanima prevashodno):

- AMD FX-8350 BOX
- Gigabyte GA-990XA-UD3
- KVR 4x8GB DDR3 = 32GB
- SSD Kingston V300 240GB system
- Seagate HDD sata3 1TB 64MB data
- Chieftec 700W PSU
- CM kućište
- Gigabyte GTX 650 Ti 2GB 192bit (bitan mi je brij SPa) ((u starijoj mašini imamo HD 6870 ali nisam zadovoljan kako se ponaša))
...

Poslednja izmena:
Što se AMDa tiče nisam baš upoznat ali mi treba savet za vaše mišljenje o mašini koju smo kupili za firmu (projektovanje, ACAD, ArhiCAD, Lumion Pro 3D) za navedene poslove (procesor me zanima prevashodno):

- AMD FX-8350 BOX
- Gigabyte GA-990XA-UD3
- KVR 4x8GB DDR3 = 32GB
- SSD Kingston V300 240GB system
- Seagate HDD sata3 1TB 64MB data
- Chieftec 700W PSU
- CM kućište
- Gigabyte GTX 650 Ti 2GB 192bit (bitan mi je brij SPa) ((u starijoj mašini imamo HD 6870 ali nisam zadovoljan kako se ponaša))
...

Misljenja sam da mi se ta rec BOX nikako ne svidja :) iz svima dobro poznatih razloga ;)

Ma slažem se što se toga tiče ali neka radi neko vreme tako pa će dobiti neki aftermate kuler.
Ovaj i7-3770K koji imamo na prethodnoj makini radi sa BOXom sve u 16 :d pa rako ako može on moći će i AMD :(
Sve ostale makine imaju i5-2500 BOX i sve ferceraju besprekorno s' BOX kulerima

BOX kulerce

Kada sam uzeo svoj FX 6300, otvorio pakovanje i uzeo u ruke maleni, lagani, slabasni box kuler pomislih u sebi "do you kidding me?". Nikada to maleno, slabasno ne bih stavio na proc.

E sad, mozda (i verovatno) je box kuler dovoljan za procesor sa popaljenim svim mogucim opcijama za stednju energije, zastite od pregrevanja, obaranja kloka... idt bas onako kako je proizvodjac opisao. Problem nastaje kada pokusate da RENDERUJETE sa box kulercetom :D

Malo mog iskustva:
Mom drugu pre 1.5god sklopih masinu i5 2500k. Covek drzi proc na default, stock kuler, u biosu jedino sto je cackano je ram na 1600. I tako sve fercera. Odem ja kod njega posle nekog vremena na kafu, i (profesionalna deformacija) pogledam temp procesora i vidim 90+C u idle-u. Istog momenta gasim komp i ima sta i da vidim (i dan danas krivim sebe sto nisam slikao i podelio sliku ovde) kuler se pretvorio u mesalicu za prasinu, nisam mogao da razlikujem sta je sta od prasine. Koliko je to dugo radelo tako pojma nemam a znam da je covek koristio masinu u 3DMax-u, Premieru kolike li su tamo temperature bile mozete da zamishljate, a kuler nije prelazio 2000rpm, i nije ni primetio (i posle gasenja svih opcija za usporavanja kulera na Gigabyte ploci, update biosa, itd, kuler nece preko 2000rpm).
Na moj predlog da kupi Loki-a, TX3 ili bilo sta samo da skloni taj box rekao je: "ako je intelov inzenjer proceno da ovo moze da ohladi procesor leti na 100% load ja mu verujem" i kraj price o menjanju kulera.

Pre oko mesec dana me zove i kaze "e komp se ugasi sam od sebe", kad sam dosao i otvorio kuciste, opet isto. Koliko li ce ziveti ta masina pojma nemam s obzirom da nema ni jedan dodatan kuler u kucistu :D

Poenta ovoga je BOX je dovoljan, ako ga odrzavate, dobro provetreno kuciste, ali i samo kod intela, kod AMD-a ne bih se igrao.

Sto se tice CPU , licno bih uzeo FX8320, koliko vidim fx8350 vs fx 8320 je da se razlikuje bazni klok 4gz vs 3.5ghz kad cpu nista ne radi - samim tim je fx8320 hladniji, a sto se tice opterecenja u turbo mod-u FX8350 je brzi za 200mhz.
Ako overklokujesh sa fx8350 eventualno mozesh postici do 100mhz veci takt, za mene licno bolje uzeti FX8320 + kuler (razlika u ceni 8350 vs 8320 je oko 23e).

Ja ne plaćam već firma pa uzimam najjače što se AMD DeskTopa tiče. Ne žalim love ;)

Ma slažem se što se toga tiče ali neka radi neko vreme tako pa će dobiti neki aftermate kuler.
Ovaj i7-3770K koji imamo na prethodnoj makini radi sa BOXom sve u 16 :d pa rako ako može on moći će i AMD :(

Pazi osnova AMDovog kulera je daleko ozbiljnija od intelovog ali je ventilator na istom jedan od najorih koje sam video..
Cesto znada se zavrti na 5000 obrtaja sto ga svrstava u buku usisivaca, ali ozbiljno. Tako da ako firma placa, bolje ces proci i sa
TX3 kulerom, nego sa kantom od BOX ventilatora koja ide uz AMD. Vase ce usi biti zahvalne :)

Čudi me da niko ovo nije video: http://hexus.net/tech/news/cpu/54057-rumour-amd-unleash-centurion-fx-5ghz/

Ako je ova glasina istinita AMD će dati Intelu povoda da se itekako zamisli.

Kasnis :p :D Pazi mene zivo zanima kako ce se to cudo ponasati na mozda vecim frekvencijama, jer je poznato da je bulldozer high freq dizajn i da
su mu performanse na standardnim freq od 3.4-4ghz bile srednje zalosne za premium procesor jedne kompanije :)

Poslednja izmena:

Radice ti sa box kulerom bez problema samo za standarde ovog foruma je i slab (za klok) i buchan :)
Doduse uvek je bolje uzeti neki solidan kuler do 20e i em je tisi em je procesoru lepo :)
Imas varijantu Fx-8320 (isti procesor kao 8350 samo manja frekvencija) i recimo TX3 evo i radice ti na frekvencijama kao 8350 i bice hladniji a kada se sve sabere ta dva imaju istu cenu kao 8350. Ako bas hoces najbolje onda 8350 + neki kuler.

Poslednja izmena:
Sto se tice CPU , licno bih uzeo FX8320, koliko vidim fx8350 vs fx 8320 je da se razlikuje bazni klok 4gz vs 3.5ghz kad cpu nista ne radi - samim tim je fx8320 hladniji, a sto se tice opterecenja u turbo mod-u FX8350 je brzi za 200mhz.
Ako overklokujesh sa fx8350 eventualno mozesh postici do 100mhz veci takt, za mene licno bolje uzeti FX8320 + kuler (razlika u ceni 8350 vs 8320 je oko 23e).

Mislim da nisi u pravu :trust:

Kad nista ne rade, bazni klok se obara, i oba su hladna. Koliko vidim, da bi FX-8320 dostigao frekvenciju FX-8350, mora bas dobro da se nasvira. Meni je trenutno FX-8350 @ 4.4GHz pri 1.3375V - kolika bi voltaza morala da bude da bi FX-8320 radio na 4.4GHz, i koliko bi se grejao? :exploder:

Radice ti sa box kulerom bez problema samo za standarde ovog foruma je i slab (za klok) i buchan :)
Doduse uvek je bolje uzeti neki solidan kuler do 20e i em je tisi em je procesoru lepo :)
Imas varijantu Fx-8320 (isti procesor kao 8350 samo manja frekvencija) i recimo TX3 evo i radice ti na frekvencijama kao 8350 i bice hladniji a kada se sve sabere ta dva imaju istu cenu kao 8350. Ako bas hoces najbolje onda 8350 + neki kuler.

Kod dilera nigde nisam mogao da nađem FX-8320 tako da će i ovo biti više nego ok (BOX) za početak.
Kada se renderuju veliki fajlovi ili "film" iz Lumiona Pro, to zna da potraje i po par sati (3770K a videćemo FXa) pa pustimo kada pođemo kući :D tako da nam buka ne smeta :d :d :d.
Mada će zasigurno čučnuti neki TX3 EVO ili Hyper 212 EVO ...

Kod dilera nigde nisam mogao da nađem FX-8320 tako da će i ovo biti više nego ok (BOX) za početak.
Kada se renderuju veliki fajlovi ili "film" iz Lumiona Pro, to zna da potraje i po par sati (3770K a videćemo FXa) pa pustimo kada pođemo kući :D tako da nam buka ne smeta :d :d :d.
Mada će zasigurno čučnuti neki TX3 EVO ili Hyper 212 EVO ...

A jeste li razmisljli o 3930K ili necem jos ozbiljnijem?

ASUS Sabertooth 990FX R2.0 + AMD FX 8350 + 2x8GB Kingston Beast + COOLER MASTER Hyper 612S = INTEL i7-3930K (cenovno gledano)

ali kad se 3930K popne na 4.5 stepenika... kraj price :d

Poslednja izmena od urednika:
3930K ja u legalnim distro kućama (kod uvoznika) ne mogu da nabavim a i ploče su preskupe za ovo što nama treba (a i on je preskup).
Ipak sam pravio kompromis.
O/Com se ne bavim na firminim mašinam tako da sve rade isključivo po difoltu (jedino uštekam AHCI i S3 u BIOSu).
Mislim da je 3930K preskup za programe u kojima radimo...
Javiću utiske.
Makina stiže u utorak ili sredu. Tako nekako...
Mislim da će 8350 extra završavati posao. Za razliku u cenama između Intel pandana nabavio sam 240GB SSD i Dell US IPS LED ;).
Malo li je na ovu skupoću :d

Poslednja izmena:
HT link mora da bude oko 2000, retko koja ploca/proc ce izgurati 2200... smanjuj taj mnozilac.

Otkud sad to?! Ja sam, vrlo moguce na ovom forumu, nasao informaciju da treba 2600 MHz, i tako drzim. Da smanjujem? :shock:

attachment.php

Razmisljao sam o jednom FX 83xx procesoru za gaming masinu iako znam da su sporiji u vecini naslova od i5 pandana(3570k), barem cu u plocu moci ubosti naslednika sledece godine, a mozda cak i krenu sve igre da lepo optimiziju za multithreading sledece godine :)
Jedina dilema je da li se isplati uzimati 8350 ili je 8320 dovoljan, uzeo bi i jedan CM 212 Evo (ima nesto bolje za max ~4k din?) i nasvirao ga na ~4.2ghz toliko bi morao svaki primerak da ide ? Ploca bi btw bila Gigabyte GA-970A-UD3.

Svaki primerak ide koliko mozes da ohladis, osim ako nemas neko uber vodeno hladjenje. Pre ce te ogranicavati ploca / kuler nego procesor :)

FX-8320 nema greske. Gledaj samo da imas zverku od grafike posto sa takvim procesorima to je mnogo bitnije ako hoces sve na max da teras :)

Otkud sad to?! Ja sam, vrlo moguce na ovom forumu, nasao informaciju da treba 2600 MHz, i tako drzim. Da smanjujem? :shock:

attachment.php

Pa ako je tako stabilan onda nemas problema :) Ne dobija se skoro nista povecanjem HTlinka koliko ja znam, a moze da utice na stabilnost kloka pa sam zato napomenuo iznad da ga smanji.

Vrednost HT linka kod FX serije je 2600MHz, odnosno 2400MHz na 970 čipsetu, nema potrebe da ga smanjuje. Ovako stoji kod mene sa default podešavanjima na M5A97 Pro.

hvataj.jpg

Ma da, pise i u uputstvu da je FSB 2600 MHz, tako da nema potrebe smanjivati. Doduse, morao sam ja da ga podesim tako, isto kao sto i memorija mora da se namesti na 1600 MHz.

Ma da, pise i u uputstvu da je FSB 2600 MHz, tako da nema potrebe smanjivati. Doduse, morao sam ja da ga podesim tako, isto kao sto i memorija mora da se namesti na 1600 MHz.

Ja se izvnjavam na maloj pometnji :D ja zaboravih da je HT link bio 2ghz poslednji put kod K10.5 procesora :)
Ali stoji prica da HT link ne treba cackati, i da je zbog stabilnosti najbolje da se drzi oko fabricke vrednosti :)

Ja se izvnjavam na maloj pometnji :D ja zaboravih da je HT link bio 2ghz poslednji put kod K10.5 procesora :)
Ali stoji prica da HT link ne treba cackati, i da je zbog stabilnosti najbolje da se drzi oko fabricke vrednosti :)

Ma meni je u glavi bilo da je 2600 MHz po JUS-u, al' reko' da proverim, posto jednom kad namestim da bude stabilno, vise i ne ulazim u BIOS i ne razmisljam o tome :d

1.jpg
linx 12 min Untitled.jpg

PROLAZI CINEBENCH I AIDA64 Extreme Edition povecao sam volatazu na 1.4500 iskljucio sve power sawere ali nisam dizao voltazu na northbridzu jel treba da se dize ili ne i koj test da uradim da vidim da li mi je stabilan ali necu ono da cekam dugo mrzi me bas to igrao sam need for speed most wanted 2012 i sve je full nema blue screna i td :type:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno