BOX kulerce
Kada sam uzeo svoj FX 6300, otvorio pakovanje i uzeo u ruke maleni, lagani, slabasni box kuler pomislih u sebi "do you kidding me?". Nikada to maleno, slabasno ne bih stavio na proc.
E sad, mozda (i verovatno) je box kuler dovoljan za procesor sa popaljenim svim mogucim opcijama za stednju energije, zastite od pregrevanja, obaranja kloka... idt bas onako kako je proizvodjac opisao. Problem nastaje kada pokusate da RENDERUJETE sa box kulercetom
Malo mog iskustva:
Mom drugu pre 1.5god sklopih masinu i5 2500k. Covek drzi proc na default, stock kuler, u biosu jedino sto je cackano je ram na 1600. I tako sve fercera. Odem ja kod njega posle nekog vremena na kafu, i (profesionalna deformacija) pogledam temp procesora i vidim 90+C u idle-u. Istog momenta gasim komp i ima sta i da vidim (i dan danas krivim sebe sto nisam slikao i podelio sliku ovde) kuler se pretvorio u mesalicu za prasinu, nisam mogao da razlikujem sta je sta od prasine. Koliko je to dugo radelo tako pojma nemam a znam da je covek koristio masinu u 3DMax-u, Premieru kolike li su tamo temperature bile mozete da zamishljate, a kuler nije prelazio 2000rpm, i nije ni primetio (i posle gasenja svih opcija za usporavanja kulera na Gigabyte ploci, update biosa, itd, kuler nece preko 2000rpm).
Na moj predlog da kupi Loki-a, TX3 ili bilo sta samo da skloni taj box rekao je: "ako je intelov inzenjer proceno da ovo moze da ohladi procesor leti na 100% load ja mu verujem" i kraj price o menjanju kulera.
Pre oko mesec dana me zove i kaze "e komp se ugasi sam od sebe", kad sam dosao i otvorio kuciste, opet isto. Koliko li ce ziveti ta masina pojma nemam s obzirom da nema ni jedan dodatan kuler u kucistu
Poenta ovoga je BOX je dovoljan, ako ga odrzavate, dobro provetreno kuciste, ali i samo kod intela, kod AMD-a ne bih se igrao.