Šta je novo?

AMD Piledriver a.k.a. Vishera, official thread

Novi setup: FX-8320@[email protected] (18.5X260), CPU/NB@[email protected], DDR3-2080MHz [email protected]

Cim sam spustio bus 3DMarkovi su dosli na svoje, a Cinebench ocigledno i dalje smeta jer je dosta ispod onih prvih 8.5. Istina da je tamo CPU na 5GHz, ali sve ostalo je bilo dosta nize. Zambezi je bas lepo i primetno skalirao sa visim busom, sto ovo chudo nece, bem li ga.

Prilozi

• FX8320_3DMark11_Physics.jpg
    FX8320_3DMark11_Physics.jpg
    637.3 KB · Pregleda: 94
  • fx8320_4866_3DMarkVanatge_Physics.jpg
    fx8320_4866_3DMarkVanatge_Physics.jpg
    673.9 KB · Pregleda: 87
  • fx8320_4866_C11.jpg
    fx8320_4866_C11.jpg
    540.1 KB · Pregleda: 87
Ne sme napon vise ili neces?

Lep CPU score, naterao je AMD to lepo da radi.

^Jel bi ovo mogao da bude neki optimalan setup i za nas sa obicnim hladjenjem? Bas me zanima koliko bi se grejao procesor sa Brockenom ili slicnim kulerom..

Ne sme napon vise ili neces?

Lep CPU score, naterao je AMD to lepo da radi.

Vishera trpi i 1.5V+ (sa vecinom boljih kulera) bez problema kao i Zambezi, nego me Stilgar istripovo pa sad samo zevam u HWM iako od vreline koju je bacao Zambezi ni traga ni glasa. :) Kad ispitam ovu "bus anomaliju" pokusacu opet da primirim malog na 5GHz.
Oni na xs forumu za 5GHZ Cinebench skoro svi cepaju 1.5V, e sad dal je ovo stvarno neki mnogo dobar primerak ili oni preterano overvoltuju znace se kad se pojavi jos novih "Visherovaca".

@hsv.stoned
Verovatno bi mogao, mada dok Stilgar ne dobije novi CPU ili jos neko pazari, ne znamo sigurno jel ovako radi vecina primeraka ili je u pitanju izuzetak.:)
(Ja ga hladim sa H70 a to nije nista posebno)

Poslednja izmena:
Ma u sustini bih bio zadovoljan i sa 4,5Ghz i jos nizim naponom/temperaturama, za te pare i to je odlicno.

Kull, racunajuci da si najnacitaniji ovde, sta je bolje tj sa kojim su vece sanse za veci OC, 8320 ili 8350?

Poslednja izmena:
Novi setup: FX-8320@[email protected] (18.5X260), CPU/NB@[email protected], DDR3-2080MHz [email protected]

Cim sam spustio bus 3DMarkovi su dosli na svoje, a Cinebench ocigledno i dalje smeta jer je dosta ispod onih prvih 8.5. Istina da je tamo CPU na 5GHz, ali sve ostalo je bilo dosta nize. Zambezi je bas lepo i primetno skalirao sa visim busom, sto ovo chudo nece, bem li ga.

Kako si podesio LLC na ovim cutovima? Onaj predhodni kod mene je 4.8 radio sa manjom voltazom, probaj ovaj setup, stavi u biosu 1.550, stavi llc na regular i cpu cur cap 100% ostalo auto, drzace ti 1.52v i pasce u LinX voltaza na 1.428 ako stavis cpu cur capo na 110% pasce u toku rada i na 1.416 i imaces 12c nize temperature. Prvi setup sa ,cpu bios-1.4523v ,llc extreme , cpu cur cap 130% Captureproba1.jpg a zatim ,llc regular Capturerradna voltaza.jpg razlika u temperaturi 12c a isti klok, drugacije se ponasa od phenoma i ja sam se iznenadio, kad sam pustio Linx i video da volataza pada na 1.428 mislio sam puca 100% a kad ono stabila i ladnoca... :smoke:

Poslednja izmena:
Kull, racunajuci da si najnacitaniji ovde, sta je bolje tj sa kojim su vece sanse za veci OC, 8320 ili 8350?

Gledajuci shotove sa neta, nema nekog pravila. Mislim da nema potrebe da se zaleces, drz se i dalje slobodno intela, jedino ako bas zelis da se igras. :)

@Stilgar
Blagodarim na veoma korisnim sugestijama. Probacu i tako. :wave: (na navedenom setup-u LLC je bio Very high za CPU, High za CPU/NB)
Trenutno se bavim trazenjem optimalnog kloka za stabilan duzi linx sa svom raspolozivom memorijom (u ovim kratkim runovima temp. ide do 84C medjutim ne puca) Inace nova Aida64 2.70 takodje ocitava temp. realnije i slicno poslednjem HWM-u. I sa Zambezijem sam imao slicne temp. u linxu, a LLC sam drzao slicno. Probacu da ga spustim, a podignem CPU voltage kako si mi sugerisao.

Edit: Probao sam kako si mi sugerisao i temp. su zaista dosta nize, ali dzaba kad Formula bez napucanog LLC-a ima strasan vdrop. Stavio sam u BIOSu 1.52V, ali za vreme ovog"malog linxa" spade na 1.392V i puf odmah error. (4740MHz, 22.5X210) Mozda bih mogao da dodam jos malo, ali izgleda mi da bez viseg LLC-a ne vredi.
Kako mi izgleda, 4.7-4.8 GHz 100& stabilno uz bozju pomoc i veliku srecu je neki limit za vecinu korisnika bez skupih vodenih hladjenja.

Prilozi

• fx_stilgar_linx.jpg
    fx_stilgar_linx.jpg
    314.5 KB · Pregleda: 44
Poslednja izmena:
Čestitam ti na uspehu, kull, međutim ima tu još prostora za pokoji tweak, kako si i sam rekao. Zar se ne može nikako doći do 5 GHz stabilno ??? Imaš li neki plan, kull, na koji način se može ostvariti 5 GHz, možda da spustiš bus na 240 MHz ?

Još jedno pitanje, pošto svi znate da nikad u životu nisam imao prilike da koristim UEFI BIOS, jer imam ovu krš mašinu iz potpisa :( , molim nekoga da mi objasni šta je to "cpu cur cap" i kako on utiče da overkloking ?

Gledajuci shotove sa neta, nema nekog pravila. Mislim da nema potrebe da se zaleces, drz se i dalje slobodno intela, jedino ako bas zelis da se igras. :)

@Stilgar
Blagodarim na veoma korisnim sugestijama. Probacu i tako. :wave: (na navedenom setup-u LLC je bio Very high za CPU, High za CPU/NB)
Trenutno se bavim trazenjem optimalnog kloka za stabilan duzi linx sa svom raspolozivom memorijom (u ovim kratkim runovima temp. ide do 84C medjutim ne puca) Inace nova Aida64 2.70 takodje ocitava temp. realnije i slicno poslednjem HWM-u. I sa Zambezijem sam imao slicne temp. u linxu, a LLC sam drzao slicno. Probacu da ga spustim, a podignem CPU voltage kako si mi sugerisao.

Edit: Probao sam kako si mi sugerisao i temp. su zaista dosta nize, ali dzaba kad Formula bez napucanog LLC-a ima strasan vdrop. Stavio sam u BIOSu 1.52V, ali za vreme ovog"malog linxa" spade na 1.392V i puf odmah error. (4740MHz, 22.5X210) Mozda bih mogao da dodam jos malo, ali izgleda mi da bez viseg LLC-a ne vredi.
Kako mi izgleda, 4.7-4.8 GHz 100& stabilno uz bozju pomoc i veliku srecu je neki limit za vecinu korisnika bez skupih vodenih hladjenja.
Ako je drop pri opterecenju u linx-u 1.392, podigni je jos iz biosa, znaci 1555+ tako da ti dodje pri opterecenju negde oko 1.428, znac izmedju 1.416 i 1.436 bi trebao da bude sweet spot i stavi onda cpu cur cap na 100% okruglo pa probaj, mada s obzirom da imas mnogo vise memorije nego ja mozda ce ti trebati i vise, ali nista bez trial and error
edit: ili probaj da stavis llc medium i da spustis gornju voltazu sa 1.555v na 1.544 ili 1543v pa probaj onda, sve ostalo drzi na auto cpu/nb freq .nb itd...
Sve u svemu sam primetio ograjuci se overklokera da sto sam isao vise to mi je trazio uzu marginu voltaze tj mani vdrop(sto je i normlano jel) tako daje sa 4.8 i pomenutog seta, sledeci bo 4.9ghz bios set volt 1.543 llc medium ,cpu cur cap 110% i dobio sam Capture4.9.jpg tj 1.536 pri bleji (u hw monitoru je greska sa 2.48, vec je 1.54) i 1500v pri opterecenju.

Poslednja izmena:
Čestitam ti na uspehu, kull, međutim ima tu još prostora za pokoji tweak, kako si i sam rekao. Zar se ne može nikako doći do 5 GHz stabilno ??? Imaš li neki plan, kull, na koji način se može ostvariti 5 GHz, možda da spustiš bus na 240 MHz ?

Još jedno pitanje, pošto svi znate da nikad u životu nisam imao prilike da koristim UEFI BIOS, jer imam ovu krš mašinu iz potpisa :( , molim nekoga da mi objasni šta je to "cpu cur cap" i kako on utiče da overkloking ?

Hvala ti kosta mada nisam nista postigao posto zelim da bude 100% stabilno, a zeza me. Na 5GHz je moguce izvrteti skoro sve osim ovih jakih "stress" testova. Doduse sa napucanim LLC-om (na 4.8GHz) prolazim ovaj kratki linx bez problema (samo uz detekciju temp. od 84C) Probacu linx sa svom memorijom, jes da smara koliko traje, al ako prodje 10 runova bice dobro. Video sam da vecina ovih stranaca drzi bus na 200-215MHz pa sam i ja sad u tom rangu.

Sto se tice ovog drugog evo ti shot pa pogledaj.

Prilozi

• fx_4.png
    fx_4.png
    131.3 KB · Pregleda: 88
Poslednja izmena:
Pa opet nisam ništa shvatio sa slike...taj cpu cur cap se ne spominje na tvojoj slici ili se to drukčije tu zove ? Ako nije problem objasni mi ukratko o čemu se zaista tu radi, kull.

Pa ok, ali probaj da sa bus-om od 230 MHz makar doguraš do 4.9 GHz, trebalo bi da može da izdrži stress testove na toj frekfenciji.

LLC i Cpu cur cap su povezani sa voltazom koju cpu dobija-uzima, imas nekoliko podesavanja llc-a u zavisnosti od ploce regular-medium-high-ultra high i extreme na regular podesavanju imas naj veci vdrop u odnosu na set iz biosa(npr ako podesis bios na 1.555 pri optereenju voltaza ce pasti na 1.428 kao u predhodnom primeru) na sledecem medium vdrop je manji(npr bios set 1.555 on load 1.488) na high(bios 1.555, drop 1.500) ultra high voltaza bi trebala da ima naj manji drop od prilike na 1.555 set ici ce 1.528-1.536 inace ovo su primeri sa moje ploce, neke ploce verovarno imaju i manji drop ,dok ako postavis na Extreme voltaza ce inicijalna ce biti naj bliza postavljenoj dok ce load ici preko nje npr 1.500 bios ide do 1.536-1.556 pri loadu
Cpu cur cap koliko sam imao prilike da procitam dodatno suzava ili ti siri load marginu voltaze npr: voltaza 1.555 llc regular ,cpu cur cap 100% load voltaza je 1.428v, ako cpu cur cap stavis na 110% voltaza ce imati tendenciju da padne na 1.416, ako stavis 120% vise ce drzati 1.416, 130% drzace 1.416 na 140% dotacices i 1.400v, dok ako je llc na extreme sa bios 1500v i load 1.556 pri cpu cur cap 100% ,sa 110% ici ce ka 1.576, sa 110% cesce drzati 1.576 dok sa 140% furace i 1.586, to ti sve omogucava mnogo preciznije stelovanje voltaze i stabilniji klok.
E sam mislim da je ovo osnova, kapiram da ima mnogo vise iskusnijih na benchu koji bi precizije i tacnije objasnili pa neka se nadovezu.....

Hvala ti kosta mada nisam nista postigao posto zelim da bude 100% stabilno, a zeza me. Na 5GHz je moguce izvrteti skoro sve osim ovih jakih "stress" testova. Doduse sa napucanim LLC-om (na 4.8GHz) prolazim ovaj kratki linx bez problema (samo uz detekciju temp. od 84C) Probacu linx sa svom memorijom, jes da smara koliko traje, al ako prodje 10 runova bice dobro. Video sam da vecina ovih stranaca drzi bus na 200-215MHz pa sam i ja sad u tom rangu.

Sto se tice ovog drugog evo ti shot pa pogledaj.
Ja nam mojoj seansi nisam dirao cpu/nb llc i cpu/nb llc iz prostog razloga sto sam NB O.C stavio za trenutak kad dobijem stabilan klok, takodje sam voltage freq drzao na auto, takodje sam primetio da procesoru nije prija cpu power phase control na extreme vec je oprimised bio naj bolji tj pri 4.9 je bio uslov stabilnosti, standard je bio prespor a extreme prebrz.

@kosta10

4.jpg

Pre nego sto zakukam na temperaturu mog procesora, evo malo konkretnih brojki :eyebrows:

U pitanju je 1600T/1605T @ 3.2GHz - HT 2600MHz (simulira 1090T) i FX-8350 @ 4.0GHz sa istom HT frekvencijom i iskljucenim Turbom.

Sav ostali hardware i software su bili isti u oba slucaja :trust:

Jedino sam se zeznuo sto nisam izabrao dobar metod za arhiviranje u 7-zip, pa je radilo samo jedno jezgro umesto svih, ali sad nema nazad :lupko:

Prve brojke su za shatro 1090T, a druge za FX-8350, pa da krenemo :smash:

7-zip arhiviranje sa jednog SSD-a na drugi: 5m:23s vs 4m:26s

After Effects exporting: 44s vs 34s

Premiere CS6 rendering: 8m:00s vs 5m:53s

Premiere CS6 exporting: 1h:09m:42s vs 51m:03s (drugi projekat)

Cinebench: 5.28/0.95 vs 6.89/1.06

Ono sto sam jos probao je Cinebench na 4.4GHz, gde je rez 7.58/1.16 i manji Premiere projekat koji se izrenderovao za 5m:37s.

Na 4.6GHz sam odradio veci projekat za 44m:43s :banana:

Problem je samo sto su temperature jako visoke, a ne mogu da znam da li su i realne.

Linx doterao na 82ºC, bez pucanja i smanjivanja GFlops rezultata, ali sam odmah zaustavio kad sam video :S:
Na dodir je hladnjak jedva mlak, a temperatura u kucistu tek malo iznad sobne. Cim se prekine sa "mucenjem", temperatura brzo opadne, a u idle je CPU temperatura manja nego temperatura kucista, tako da kontam da hladnjak radi svoj posao.

Inace, default voltaza je 1.3625V, ali sasvim lepo radi na 4.4GHz @ 1.3250V. Ne znam da l' je ovo do procesora ili BIOS-a, kao sto ne znam ni za hebenu temperaturu :smash:

Ono sto me jos nervira je sto se komp ugasi posle bilo kakve promene u BIOS-u :wall:

Sad sam stavio da se odvoza x264 benchmark, pa ocekujte i to poredjenje.

Nego sta da radim sa ovim temperaturama - kontam da bi, bez obzira na BIOS i chipset, CPU throttle-ovao na visokoj temperaturi, a to ipak ne cini - da li je moguce da su ocitavanja debelo pogresna?

Da li da CPU VDDA podesim manuelno? Mnogo su visoke temperature za tako mali overklok na tako malom naponu :mad:

Prilozi

• 01.jpg
    01.jpg
    205.3 KB · Pregleda: 558
  • 02.jpg
    02.jpg
    211.3 KB · Pregleda: 52
prvo, potpisi komponente, drugo, skini novi hw monitor pro prilagodjen visheri, trece, citas core temp za amd ne soket, cetvrto , citaj predhodne postove.

Poslednja izmena:
Evo i rezultata x264 Benchmark-a:

Pass 1
------
encoded 11812 frames, 29.50 fps, 7753.72 kb/s
Pass 2
------
encoded 11812 frames, 10.76 fps, 8002.28 kb/s

vs

Pass 1
------
encoded 11812 frames, 56.85 fps, 7754.03 kb/s

Pass 2
------
encoded 11812 frames, 14.86 fps, 8002.25 kb/s

s16 prodaje svoj set, ja guram 960T mi se 8350 ne vrati dok je @kull-i kapiram trenutno naj kompetentniji za duel :) a i uleteo mu je primerak koji moze da osvetla obraz AMD-a pred nasviranim ivicom....
Kasnije sam video da s16 prodaje svoj setic. Covek se ozbiljno nameracio da nabudzi nesto preko 5.0GHz :) Svakako drzim palceve svima entuzijastama i vidim da ovde AMD dobija ozbiljan vetar u ledja i pokazuje se interesantnim za posedovati...

Kasnije sam video da s16 prodaje svoj setic. Covek se ozbiljno nameracio da nabudzi nesto preko 5.0GHz :) Svakako drzim palceve svima entuzijastama i vidim da ovde AMD dobija ozbiljan vetar u ledja i pokazuje se interesantnim za posedovati...

koliko vidim na overclocking net skoro svaki 8350 ide preko 5ghz
e sad kakva zverka od hladjenja treba to je vec druga stvar :)

Da nisam imao overklokovanog Zambezija godinu dana i da nisam iskusio njegovu vrelinu, verovatno bih sa Visherom cupao kosu od zbunjenosti. Temp. iz HWM-a ili Aide pod jakim opterecenjem izgledaju maltene isto (jezgra oko 85C, socket 75C), medjutim razlike u toploti VRM kulera ploce, CPU hladnjaka i izduvnog vazduha su ogromne. Bas ogromne. (temp. vazduha u sobi mi je 27C prema digitalnom termometru, 26C prema zivinom) Overklokovani Vishera sistem je mnogo hladniji i to je lako primetno tako da iskreno sumnjam u ova HWM i sl. ocitavanja. Mislim da je jedino bitno drzati se CPU napona do 1.5V koliko je to moguce i biti siguran u dobru montazu kulera te provetrenost kucista. Ako nista ne zabada nek HWM pokazuje sta hoce. Onih AMD-ovih 62C jedino se lako postizu sa stock podesavanjima, a posto je poznato da to ne meri nikakva stvarna sonda nego CPU instrukcija na osnovu nekih termoelektricnih procesa, mislim da ona cim detektuje visok napon izbacuje preterane vrednosti.
Iz predostroznosti sam malo smanjio oc apetite i evo prvi malo duzi linx koji prolazi bez problema. Podesavanja su navedena u slikama. Mislim da to moze stabilno i vise uz jos malo napona, a sa pravim vodenim hladjenjem sigurno. CPU@4616MHz, CPU/NB@2350MHz,DDR3-2280

Primetio sam i jednu zanimljivu stvar sa ovim novim BIOS-om. Cim svojim podesavanjima predjete DDR3-2200 mod, ploca sama nabudzi CPU/NB na 1.4V. (inace default je 1.175V za moj primerak CPU-a, a ja obicno ne volim da idem preko 1.25V) Videcu moze li to da se koriguje.

Prilozi

• fx8320_4600_linx.jpg
    fx8320_4600_linx.jpg
    416.6 KB · Pregleda: 73
  • setup_1.jpg
    setup_1.jpg
    114.4 KB · Pregleda: 57
  • setup_2.jpg
    setup_2.jpg
    118 KB · Pregleda: 58
  • setup_3.jpg
    setup_3.jpg
    119.4 KB · Pregleda: 48
Poslednja izmena:
Da nisam imao overklokovanog Zambezija godinu dana i da nisam iskusio njegovu vrelinu, verovatno bih sa Visherom cupao kosu od zbunjenosti. Temp. iz HWM-a ili Aide pod jakim opterecenjem izgledaju maltene isto (jezgra oko 85C, socket 75C), medjutim razlike u toploti VRM kulera ploce, CPU hladnjaka i izduvnog vazduha su ogromne. Bas ogromne. (temp. vazduha u sobi mi je 27C prema digitalnom termometru, 26C prema zivinom) Overklokovani Vishera sistem je mnogo hladniji i to je lako primetno tako da iskreno sumnjam u ova HWM i sl. ocitavanja. Mislim da je jedino bitno drzati se CPU napona do 1.5V koliko je to moguce i biti siguran u dobru montazu kulera te provetrenost kucista. Ako nista ne zabada nek HWM pokazuje sta hoce. Onih AMD-ovih 62C jedino se lako postizu sa stock podesavanjima, a posto je poznato da to ne meri nikakva stvarna sonda nego CPU instrukcija na osnovu nekih termoelektricnih procesa, mislim da ona cim detektuje visok napon izbacuje preterane vrednosti.
Iz predostroznosti sam malo smanjio oc apetite i evo prvi malo duzi linx koji prolazi bez problema. Podesavanja su navedena u slikama. Mislim da to moze stabilno i vise uz jos malo napona, a sa pravim vodenim hladjenjem sigurno. CPU@4616MHz, CPU/NB@2350MHz,DDR3-2280
Moram da pitam, mozda ce biti glupo pitanje al ajd, vidim na cutu da si cpu/nb voltazu stavio na 1.400v, s obzirom da ti je nb nesto ispod 2400 sto je 200mhz preko default jel ti je zaista potrebno 1.400v?... jel te je mracio BSOD-ovao na defaultu? Dok sam se ograo nisam dizao cpu/nb preko 1.265v radio mi je bez problema na rucnih 2400mhz na to sam i primetio znacajnu razliku u temperaturi izmedju 1.100v i 1.250v, mislim da je bilo citavih 8c.

@Stilgar

Editovao sam prethodni post povodom CPU/NB-a, ploca automatski promeni tu vrednost cim predjes DDR3-2200. Moze da se spusti rucno nakon toga, ali nisam video odmah dok sam bio u BIOSu. :) I juce mi je to radila, kad sam isprobavao DDR3-2400 samo sam odmah korigovao iz istog razloga kao sto si naveo. Posto mi juce nije htelo [email protected] a CPU/[email protected] pomislio sam da mozda stvarno treba povecati taj CPU/NB, ali kasnije nisam se vise vracao na to jer sam trazio generalno najveci stabilni takt CPU-a.

Poslednja izmena:
skreno sumnjam u ova HWM i sl. ocitavanja.

Zaustavio se Linx posle 15-og kruga, a Max. ocitavanje za core je bilo 160ºC :smash:

Podigao sam voltazu sa 1.3250 na 1.3375V i sad Linx fercera 9-i krug, Max. CPUTIN je 75ºC, a Max. Core 239ºC :D :smash:

Al' su ga napravili, svaka im cast :bottle:

Kull, što ne probaš da nabaviš Phanteks kuler ili Thermalright SB-E Extreme ? Čuo sam na netu da tek sa ovim monstruoznim kulerima Vishera može STABILNO da radi na 5 do 5.1 GHz maksimalno.

Kako to da niko od vas nema neki od ova dva najbolja CPU kulera ? Tek tada kada neko nabavi neki od ova dva kulera, moći ćemo da imamo jasnu sliku šta može Vishera za zaista fantastičnim vazdušnim hlađenjem.

Primetio sam i jednu zanimljivu stvar sa ovim novim BIOS-om. Cim svojim podesavanjima predjete DDR3-2200 mod, ploca sama nabudzi CPU/NB na 1.4V. (inace default je 1.175V za moj primerak CPU-a, a ja obicno ne volim da idem preko 1.25V) Videcu moze li to da se koriguje.

Konstantno citam u zadnje vreme da ljudi imaju probleme sa tim ocitavanjem temperature komponenti :mad: Sad mozda malo glup predlog sa moje strane http://www.amazon.com/Taylor-Classi...Thermometer/dp/B00004XSC4/ref=pd_bxgy_k_img_z, :p ili mozda malo pametniji predlog http://www.amazon.com/Red-Dragon-GT...3068387&sr=1-22&keywords=infrared+thermometer ,)

Hahahaha, koje temperature *** :) Mozes komotno ceo stan da grejes :)

To nisu stvarne teperature vec glich-evi koje svaki drugi phenom ima a koliko vidim provlace se i kod Fx(naravno sa predpostavkom da kamikaza korsti prilagodjen sw inace ako je hw monitor verzija 1.0, ko zna mozda se pojave i strumfovi)

Konstantno citam u zadnje vreme da ljudi imaju probleme sa tim ocitavanjem temperature komponenti :mad: Sad mozda malo glup predlog sa moje strane http://www.amazon.com/Taylor-Classi...Thermometer/dp/B00004XSC4/ref=pd_bxgy_k_img_z, :p ili mozda malo pametniji predlog http://www.amazon.com/Red-Dragon-GT...3068387&sr=1-22&keywords=infrared+thermometer ,)
Sto se temperatura tice, primetio sam igrajuci se sa otklj 960T (sto je jel i logicno) gde pri otkljucavanju toplotna sonda vise nesljaka te da ploca prati soket temp, slicno je i sa fx, kao se soket podigne dize se i PWM, tako da ti termostat i netreba u sustini.

Poslednja izmena:
Vrh Dno