Šta je novo?

AMD Piledriver a.k.a. Vishera, official thread

Evo napokon neko da odradi direktno poredjenje BD-a i Pillet-a na istom kloku i to jos sajt obojen crveno ;)

http://semiaccurate.com/2012/11/05/amds-bulldozer-core-compared-with-piledriver/

Znaci bio sam u pravu klok za klok razlika je ~6% ......a ne ko pojedini ovde sto tvrde 15%

Pogledaj Nexuiz test, Bulldozer minimalni fps 30, Piledriver 40 fps. Sama igra jeste krs ali je uradjena u CE3 kao i Star Citizen. Crysis 2 test je nebitan jer je fps uvek iznad 60, ali druge slabije optimizovane i igre sa drugacijom strukturom nivoa (kao SC) uradjene u cry enginu su meni bitne.

Cak i u CS: GO (opet meni bitna igra) ima finih unapredjenja.

Ne kazem da razmatram Piledriver, ali nije toliko los proc koliko se prica. Btw. poslednji demo Star Citizena se vrteo na 1060T ;)

stigla mi je konfa iz emmija sa fx 8320 procesorom..

samo mi nije jasno zašto su dali garantne listove za ostale komponente pojedinačno i uz to fiskalni račun, dok za procesor ne dadoše garantni list nego je samo odštampan u računu?!? garancija na procesor bi trebala biti 3 godine, prema tome ja mislim da mora garantni list uz njega? ili grešim?

ali da u oglasima vidim fx8120 za 10000 din,

Procitaj malo bolje, napisao sam posle da bd dx8120 ne bih kupio ni da kosta 60e i da bih uvek pre dodao za nov fx8320 koji se bolje overklokuje, manje trosi i manje zagreva.

fx8320 koji se bolje overklokuje, manje trosi i manje zagreva.

Koliko ja vidim, FX-8350 se solidno greje, a nemam razloga da verujem da je FX-8320 nesto bolji po tom pitanju :trust:

Nego, ne mogu nigde da nadjem pouzdanu informaciju kolika je default voltaza (napon) i kolika je maximalna temperatura :smash:

http://www.cpu-world.com/CPUs/Bulldozer/AMD-FX-Series FX-8350.html

http://www.amd.com/us/products/desktop/processors/amdfx/Pages/amdfx-model-number-comparison.aspx

@hsv.stoned za 60e niko ti ga ne bi ni prodao - budi siguran. Tako da si miran po tom pitanju.:)

U sklopu priprema za dolazak Pileta u moj skromni dom, pazario sam danas Kingston HyperX Predator-a 2400. (nasao sam potvrdu na vise mesta da ova memorija hoce da radi punim potencijalom u kombou sa Zambezijem/Visherom i Asus Formulom V) Uostalom taj kombo je vidjen i kod Bozza bencha.
Usput sam naravno pitao sta je sa FX-8320/8350, kad ocekuju i sl. (Kimtec bi trebalo da je uvoznik) i rekose mi da im trenutno stoje pod stavkom "u pripremi". Kad sam pitao sta to znaci, odgovorise mi da su CPU-ovi tu, samo je pitanje dana kad krecu u maloprodaju. Mozda cak i sutra.
Nazalost, zaboravih da pitam za slabije modele.

@KAMIKAZE
Nemas jednu vrednost napona kao default za svaki primerak jednog istog modela. (npr. jedan primerak FX-8350 ima default VID 1.325V, drugi opet 1.365V i sl.) Kod FX-8150 je default VID bio u granicama izmedju 1.25V-1.4V, odnosno zabelezeno je oko desetak vrednosti) Max. temp bi trebalo da je ista kao i za Zambezi, 62C s tim sto niko nigde nije siguran na koju se to temp. odnosi i cime da se meri. AMD tvrdi da je to AMD Overdrive, ali i on ponekad izbacuje nebulozne vrednosti pa ga korisnici ne uzimaju za ozbiljno.

Poslednja izmena:
@kull, i meni su rekli slicno za FX-eve, "procesori su u dolasku", ma sta to znacilo. Nego me zanima ovo sto si napisao za HyperX Predator 2400, jesi siguran da moze da se potera na deklarisanih 2400 na Formuli ili si video primere na Formuli-Z ipak? Ako moze i na ovoj nasoj "obicnoj" Formuli, ja bih svakako pazario, tih 400MHz bi FX-u dosta znacilo, i to taman tamo gde treba, u igrama i sintetikama. Mene doduse zeza hladnjak, Predator ni pod razno ne mogu da zavucem ispod NHD14 a H100 vec duze vreme bezuspesno vijam.

Sto se Bozinog testa tice, ja bih ga ipak uzeo s dozom rezerve jer je neko vec primetio da je mu je test sistem bio na Hyper612s ispod kojeg takodje ne staje Predator tako da se nadam da imas jos neke linkove ka 2400MHz sa Predatorom na Visheri;)

@kull, i meni su rekli slicno za FX-eve, "procesori su u dolasku", ma sta to znacilo. Nego me zanima ovo sto si napisao za HyperX Predator 2400, jesi siguran da moze da se potera na deklarisanih 2400 na Formuli ili si video primere na Formuli-Z ipak? Ako moze i na ovoj nasoj "obicnoj" Formuli, ja bih svakako pazario, tih 400MHz bi FX-u dosta znacilo, i to taman tamo gde treba, u igrama i sintetikama. Mene doduse zeza hladnjak, Predator ni pod razno ne mogu da zavucem ispod NHD14 a H100 vec duze vreme bezuspesno vijam.

Sto se Bozinog testa tice, ja bih ga ipak uzeo s dozom rezerve jer je neko vec primetio da je mu je test sistem bio na Hyper612s ispod kojeg takodje ne staje Predator tako da se nadam da imas jos neke linkove ka 2400MHz sa Predatorom na Visheri;)

Meni opet ulete neka trange-frange shema, tako da cu opet imati nov cpu malo povoljnije, a i bez odlaska u prodavnicu. :)
Sto se tice Predatora, prvi put sam ga video bas na Formuli V i to pre nekih mesec dana, kada sam postovao one 8350 preview shotove od nekog arhitekte koji radi na razvoju POVRay aplikacije. Tada sam ga i osacovao jer se pojavio i kod nas u prodaji, mada je ubrzo prodat. Bozza je testirao na Sabertoothu 990FX R2.0 i koliko sam primetio ima lepe shotove fizicki utaknute memorije (doduse bez kulera) ali postoji i CPU-Z shot sa memorijom selektovanom na 1200MHz (DDR3-2400).
Na xs forumu imas od juce i shotove sa nekim GSkill-om na 2400MHz i to na 2 jos slabije ploce, Gigabyte 990FX-UD3 i UD7 v1.0!!! (one bez LLC-a, ali sa poslednjim BIOS-om koji im konacno donosi UEFI) U svakom slucaju znace se uskoro i iz prve ruke. :)

Jel su se pojavile neke informacije kad stizu 63xx i 43xx kod nas i koja ce biti cena?

Zelim da se zahvalim gos'n latesu na prodatom FX-8320 primerku. :)
Kako stvari stoje, primerak "obecava". default VID mu je 1.3375V, a batch FA 1234PGN. Posto nisam cistio kuciste 2 meseca, nakon potpune dezinfekcije i deratizacije istog te apdejta BIOSa ploce na 1703, Vishera je zabodena, memorija zamenjena i ploca je lepo bootovala iz prve. Namerno sam ostavio sve @stock (CPU sve na auto, iskljucen LLC, memorija startuje sama na DDR3-1333 CAS8 1.5V ) da vidim kako se masina ponasa i jel sve u redu, a postavljeni zadaci su izvrseni bez greske. Ono sto me fascinira je cinjenica da je ovo cudo nekih 10C ladnije od FX-8150 @ stock, a nakon multi-thread zezanja od nekih 1h circa, radijator od H70 nije cak ni mlak, jedva da je primetno topliji od ivice kucista. U sobi mi je oko 25C, dok senzori pri load-u pokazuju 37-38 sto izgleda krajnje nerealno, medjutim kuler je zaista 'ladan i pipanjem jako slicne temp. kao i GTX 660 u idle-u, koji se krece tu negde oko 35C.
Bilo kako bilo, videcemo sta ce biti kad bude overklokovan.
Cisto da bih bio siguran da je sve ispravno (pogotovo memorija) pustao sam sat-dva vise testova i to je proslo fino medjutim primetio sam prilican vdrop, sa 1.32V koliko registruju monitoring programi pri idle-u, sa multi-thread testovima napon pada do 1.25V. Nista nije puklo, ali ocigledno bec LLC-a nista od dobrog oc-a. Uglavnom, zabava pocinje. :)
Jos nesto, kamarad magny-cours me lepo izbaksuzir'o sa poslednjim postom posto mi se prvi pokusaj setovanja memorije na DDR3-2400 zavrsio crnim ekranom, ali ne odustajem ja ima tu jos lufta za pokoji tweak. :)
(trenutno sam zab'o samo jedan 2X4GBkit, ali ako stvarno ne bude hteo preko 2000MHz, zaboscu i drugi pa makar sve radilo na samo 1600)

Prilozi

• fx8320default_arauna.jpg
    fx8320default_arauna.jpg
    538.6 KB · Pregleda: 82
  • fx8320default_linx.jpg
    fx8320default_linx.jpg
    555.9 KB · Pregleda: 86
Ajde ajde kolega, samo polako i sa srecom :D

Poslednja izmena:
Na sajtu jedne nase firme na E stoji da ima 8350 za 20k dinara.

Zelim da se zahvalim gos'n latesu na prodatom FX-8320 primerku. :)
Kako stvari stoje, primerak "obecava". default VID mu je 1.3375V, a batch FA 1234PGN. Posto nisam cistio kuciste 2 meseca, nakon potpune dezinfekcije i deratizacije istog te apdejta BIOSa ploce na 1703, Vishera je zabodena, memorija zamenjena i ploca je lepo bootovala iz prve. Namerno sam ostavio sve @stock (CPU sve na auto, iskljucen LLC, memorija startuje sama na DDR3-1333 CAS8 1.5V ) da vidim kako se masina ponasa i jel sve u redu, a postavljeni zadaci su izvrseni bez greske. Ono sto me fascinira je cinjenica da je ovo cudo nekih 10C ladnije od FX-8150 @ stock, a nakon multi-thread zezanja od nekih 1h circa, radijator od H70 nije cak ni mlak, jedva da je primetno topliji od ivice kucista. U sobi mi je oko 25C, dok senzori pri load-u pokazuju 37-38 sto izgleda krajnje nerealno, medjutim kuler je zaista 'ladan i pipanjem jako slicne temp. kao i GTX 660 u idle-u, koji se krece tu negde oko 35C.
Bilo kako bilo, videcemo sta ce biti kad bude overklokovan.
Cisto da bih bio siguran da je sve ispravno (pogotovo memorija) pustao sam sat-dva vise testova i to je proslo fino medjutim primetio sam prilican vdrop, sa 1.32V koliko registruju monitoring programi pri idle-u, sa multi-thread testovima napon pada do 1.25V. Nista nije puklo, ali ocigledno bec LLC-a nista od dobrog oc-a. Uglavnom, zabava pocinje. :)
Jos nesto, kamarad magny-cours me lepo izbaksuzir'o sa poslednjim postom posto mi se prvi pokusaj setovanja memorije na DDR3-2400 zavrsio crnim ekranom, ali ne odustajem ja ima tu jos lufta za pokoji tweak. :)
(trenutno sam zab'o samo jedan 2X4GBkit, ali ako stvarno ne bude hteo preko 2000MHz, zaboscu i drugi pa makar sve radilo na samo 1600)

Vdrop koji imas imam i ja na auto podesavanju i iskljucenom turbu c1 q ans q voltaza ide od 1.296-1.356 dok pod opterecenjm u glavnom drzi 1.296, za LLC se slazemo :). ajd ako mozes probaj da podignes memoriju BUS-om, kod mene to nikako nije islo....
Jos nesto bitno, obavezno skini HW monitor pro(novi za visheru) i core temp rc4 jer starije verzije lazu za temperature(barem je kod mene tako bilo)

Ovo sam da lapujem nema sanse...probao, odustao :)
Ide proc na 4.5ghz, doduse na prime sa temperaturama od 75 tako da sam ga za sada vratio na 4.2. Nisam stigao vise da se igram. Ako imas lapovan 612s i ako te ne mrzi da svratis do mene mozemo da testiramo proc kolko oces.

Cudno mi je kako ti je izdrzao toliku temperaturu bez freezzza, dok sam se igrao pre par dana primetio sam da bez obzira na voltazu cim predje 66c zabode se, kao da mu je to max, mada verovatno zavisi od primerka do primerka, ajd mogao bi da postavis neki cut zivo me zanima kako si stigao do 75 i sa kojom voltazom i VRM-om

Inace, odneo ja danas moj fx-8350 i trazio zamenu za isti ,prihvatili su pa sad cekam novi, ako ni na ovom nece memorija da radi kako treba onda se namece jedino zakljucak da je vishera bas osetljiva na tip memorije.

@s16 Fala, fala kamarad, staracu se...:)

Skinuo sam poslednji HWMonitor v1.21, on pokazuje circa 10C vise od ovih ostalih monitoring programa. Njegove cifre zaista izgledaju logicnije, ali ono sto mene hrabri je cinjenica da je kuler mnoooogo 'ladniji nego kod mog starog Zambezija. :p
Podigao sam mnozilac na 25, napon CPU-a na 1.46V, LLC Very high, DDR3-1866 CAS10, bus i memoriju jos ne diram dok ugrubo testiram domete ali bitno je da konacno Cinebench prolazi opusteno na 5GHz sto je sa bulldozerom bilo jako tesko. Zbog niskog takta busa i memorije skor je relativno nizak, kad se malo zategne dobacuje se do 9. Sad preostaje neophodno stress testiranje koje moze da potraje, ali srecom ima tu jos lufta i za poneki tweak. Ne bih da prejudiciram ali cini mi se da je stabilnih 5GHz zaista dostizno uz malo srece sa primerkom i uz dobru opremu.

Prilozi

• fx8320_5000_C11.jpg
    fx8320_5000_C11.jpg
    540.3 KB · Pregleda: 90
Poslednja izmena:
Lepo :)

Pocinje jako da mi fali ono kad nesto hladis a to se ustvari stvarno hladi, ako me razumes sta hocu reci...

@s16 Fala, fala kamarad, staracu se...:)

Skinuo sam poslednji HWMonitor v1.21, on pokazuje circa 10C vise od ovih ostalih monitoring programa. Njegove cifre zaista izgledaju logicnije, ali ono sto mene hrabri je cinjenica da je kuler mnoooogo 'ladniji nego kod mog starog Zambezija. :p
Podigao sam mnozilac na 25, napon CPU-a na 1.46V, LLC Very high, DDR3-1866 CAS10, bus i memoriju jos ne diram dok ugrubo testiram domete ali bitno je da konacno Cinebench prolazi opusteno na 5GHz sto je sa bulldozerom bilo jako tesko. Zbog niskog takta busa i memorije skor je relativno nizak, kad se malo zategne dobacuje se do 9. Sad preostaje neophodno stress testiranje koje moze da potraje, ali srecom ima tu jos lufta i za poneki tweak. Ne bih da prejudiciram ali cini mi se da je stabilnih 5GHz zaista dostizno uz malo srece sa primerkom i uz dobru opremu.

I vise nego ocigledno je bitna dobra memorija ,kod mene sa 4.9g i mem 2133 11-11-11-28 2T nije hteo da prebaci 8.30 u Ch R11.5
P.S. Ako ti je ch r11.5 nasvirao 65c tesko da ce na linX biti ispod 70c ako izgura dotle cini mi se....

Lepo :)

Pocinje jako da mi fali ono kad nesto hladis a to se ustvari stvarno hladi, ako me razumes sta hocu reci...

Razumem, mada treba imati i srece, a tebi izgleda sve neki maler sa onim Ivy-em. Uostalom, ti si navikao da cesto menjas procesore i platforme, mozda opet dodjes do tako necega, ko zna? :)

@Stilgar
Linx mi je prijavio gresku nakon 7min, ali masina nije zabola. Nije dostigao 70C u HWM-u. Sa Zambezijem mi je HWM prijavljivao i po 80C pa nije zabadalo tako da se ne sekiram mnogo oko tih temperatura dokle god ne osetim vrelinu od kulera.Fali mi jos malo napona i hocu li moci to da doteram do stabilnosti, a da vrelina zaista ne izbije videcemo.

Razumem, mada treba imati i srece, a tebi izgleda sve neki maler sa onim Ivy-em. Uostalom, ti si navikao da cesto menjas procesore i platforme, mozda opet dodjes do tako necega, ko zna? :)

@Stilgar
Linx mi je prijavio gresku nakon 7min, ali masina nije zabola. Nije dostigao 70C u HWM-u. Sa Zambezijem mi je HWM prijavljivao i po 80C pa nije zabadalo tako da se ne sekiram mnogo oko tih temperatura dokle god ne osetim vrelinu od kulera.Fali mi jos malo napona i hocu li moci to da doteram do stabilnosti, a da vrelina zaista ne izbije videcemo.
To zvuci super sto si napisao za linx i 7 minuta i zaista cini uz malo dodatnog tweaka veoma verovatnim 5.0ghz , kod mene nije hteo da cuje preko 2 min i 1.556v :wc: posle toga nisam hteo da je vise dizem a temperature su mi isle do 66c kad je i pucao ,izgleda da ti je extra taj primerak :party:

Evo podigao sam bus na 300MHz, mnozilac 16X, CPU/NB 2400MHz, DDR3-2000 CAS10 @1.65V, Cinebench score mi pade u odnosu na onaj setup malopre. Trebace tu vremena da se nadje sweet spot... :) Tebe mozda zeza ploca ili BIOS, a moz' biti i los primerak CPU-a. (Ako se prisetimo Zambezija bilo je par usera i ovde koji su imali problem sa memorijom i sa stabilnoscu uopste cim bus predje 220-230 MHz i to bez ozbira na takt CPU-a odnosno memorije. Cak i kad je memorija na sporijem taktu od svog nazivnog)

Prilozi

• fx8320_4800_C11.jpg
    fx8320_4800_C11.jpg
    560.6 KB · Pregleda: 66
Poslednja izmena:
Evo podigao sam bus na 300MHz, mnozilac 16X, CPU/NB 2400MHz, DDR3-2000 CAS10 @1.65V, Cinebench score mi pade u odnosu na onaj setup malopre. Trebace tu vremena da se nadje sweet spot... :) Tebe mozda zeza ploca ili BIOS, a moz' biti i los primerak CPU-a. (Ako se prisetimo Zambezija bilo je par usera i ovde koji su imali problem sa memorijom i sa stabilnoscu uopste cim bus predje 220-230 MHz i to bez ozbira na takt CPU-a odnosno memorije. Cak i kad je memorija na sporijem taktu od svog nazivnog)
Meni je gasio komp sa 215*19 sa obe memorije....

Ja inspirisan vasim klokovanjem pretvorih svoj u 6 core i sad ga maltretiram XD

s16 u intel taboru sa 3570k i Stilgar u amd taboru sa 8350. Procesori novi, slicne cenovne klase upakovani u dobre konfiguracije i momci klokerski raspolozeni pa da vidimo sta je bolje :)

s16 u intel taboru sa 3570k i Stilgar u amd taboru sa 8350. Procesori novi, slicne cenovne klase upakovani u dobre konfiguracije i momci klokerski raspolozeni pa da vidimo sta je bolje :)
s16 prodaje svoj set, ja guram 960T mi se 8350 ne vrati dok je @kull-i kapiram trenutno naj kompetentniji za duel :) a i uleteo mu je primerak koji moze da osvetla obraz AMD-a pred nasviranim ivicom....

Poslednja izmena:
smileyvault-popcorn.gif

Sa ovim gore navedenim podesavanjem izvrteo sam niz sintetickih testova plus CrysisWH i 3DMark11 + Vantage i proslo je bez pucanja, medjutim nesto nije u redu. Sintetika uglavnom pokazuje lep boost u odnosu na stock Zambezi odnosno Visheru, ali u Crysisu i oba 3DMarka dobijam rezultat egal sa starom masinom. (mislim na CPU testove) Konkretno kod 3DMarka11 Physics oko 7600 sto je malo u odnosu na 9000 koliko baca Vishera na klokovima 4.8-5GHz kod drugih. Jedino objasnjenje koje mi izgleda logicno je desinhronizacija na relaciji bus - CPU takt - CPU/NB takt - memorija (sto smo vidjali na onim tablicama skaliranja od prosle godine), odnosno da bi bus@300MHz doneo stvaran boost, potrebno je i da ostali cinioci znatno povecaju svoj takt, pre svega CPU/NB i memorija.
Gledajuci po netu i kod Vishere CPU/NB tesko moze stabilno preko 2600MHz tako da po svemu sudeci cu morati da spustim bus i uskladim vrednosti.

Nesto razmisljam, kad bi kull-i sobzirom da mu je natrcao daobar primerak, uspeo da ga natera na 5.1-5.2 sto nije nevidjeno, vrlo je muguce da bi s16 sa 4.8 ispao iz igre.... :-devil-:

Kojih crnih 4.8, ja ovo sranjce ne mogu da nateram preko 4.5 pa da ga *ebes... No dobro, natrcace pravi primerak kad tad :p

Nazad
Vrh Dno