Šta je novo?

AMD Phenom 45nm

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
sideport DDR3 memorija ... lokalna memorija za integrušu. Na ploču ide DDR2. Što se tiče 45nm Phenoma: da, kažu da ima i DDR3 kontroler.

Znam da je SP ddr3. Sada videh na gigabytovom sajtu tacne specifikacije.... taman sam se ponadao da ce ukljuciti tu podrsku sa 45nm revizijom :(

Pa kako je najavljeno 45nm Phenomi bi trebali da imaju oba mem kontrolera u sebi i DDR2 i DDR3 tako da u zavisnosti da li je uboden u AM2+ ili AM3 plochu radice sa ddr2 ili ddr3 memorijom.

Daj bože da bude podržana DDR2 1200 memorija i DDR3 1600, sve manje od toga biće loše.

Ne moze da bude podrzano nesto sto nije i nece biti po JEDEC standardu. DDR2 1200 sigurno nece biti. DDR3 1600 verovatno hoce, verovatno i vise od toga. Bandwidth nije usko grlo kod Phenoma.

Poslednja izmena:
Ali bi mu mozda doneo bolje performanse, a to ce i te kako trebati u narednom periodu AMD-u kako bi se odrzao.

Tesko da bi mu doneo mnogo bolje performanse.

Pa sta AMD briga za glupave JEDEC standarde, oni su tu da daju podrsku za sve tipove memorije, bilo one radile na brzinama DDR2 1333 ili DDR3 2133 MHz ?

Ja tu ne vidim nikakav razlog za smetnju.

@kosta10
Ne mogu oni da podrze nesto sto ni po jednom standardu ne postoji ;)
Drugo kad kupis DDR2 memoriju koja je sertifikovana na 1200 moze veoma lako da ti se desi da ne radi na 1200, onda slede reklamacije i sl. Drugo tako nasvirane memorije su obino testirane na Intel platformi na kojoj se bolje OC-uju, pa moze da se desi da na AMD-u nikada ni ne prorade u punom sjaju.
Poslednje je to sto za takve klokove treba visi FSB, sto opet dovodi do toga da mora da se OC-uje, pa je glupo podrzati / garantovati tako nesto...

Ne bih bas rekao da je glupo, al ajde, nek ti bude ovaj put. Sa danasnjom tehnologijom, ne bi trebalo da bude nikakvih problema.

Nisi razumeo, gotovo sigurno ces moci da nateras da radi sa tom memorijom, ali oni jednostavno nece da garantuju, posto ne postoji standard i moze da bude gomila razlicitih implementacija.

Pa sta AMD briga za glupave JEDEC standarde, oni su tu da daju podrsku za sve tipove memorije, bilo one radile na brzinama DDR2 1333 ili DDR3 2133 MHz ?

Ja tu ne vidim nikakav razlog za smetnju.

Kako nema razloga ? Prvo, retko koja ploca za AMD moze da istera DDR2 1200 u kombinaciji sa integrisanim mem. kontrolerom. Drugo, retko koja memorija uopste moze da zadovolji te specifikacije iako, overklokovana moze da radi na 1200 ili cak 1300 Mhz.
JEDEC sertifikat podrazumeva apsolutno stabilnu i kompatibilnu platformu. To znaci da ce po toj specifikaciji svaka DDR2 1333 raditi na svakoj ploci na 1333 Mhz, a mislim da se to ipak nece desiti. Usput, iako bi se tako nesto desilo, Phenom bi dobio 2-3% ubrzanja u memorijski intenzivnim aplikacijama.

Shvati da Phenom sa svojim IMC-om i DC DDR2 1066 memorijom ima cak 17GB/s memorijskog protoka, sto je vise nego dovoljno da nahrani sva cetiri jezgra. Mozda ce to biti malo, kada naprave 6-ojezgarni i jaci, ali do tada ce biti standard i DDR3 memorija.
Poredjenja radi, Intel Core 2 Quad sa FSB-om od 1333 Mhz ima samo 10.6 GB/s, a sa 1600 Mhz ima 12.8 GB/s.

Druga strana medalje su latencije, a one mogu da se smanje na razlicite nacine, a za to nije jedini nacin "brute force" metod.

@kosta10
Ne mogu oni da podrze nesto sto ni po jednom standardu ne postoji ;)
Drugo kad kupis DDR2 memoriju koja je sertifikovana na 1200 moze veoma lako da ti se desi da ne radi na 1200, onda slede reklamacije i sl. Drugo tako nasvirane memorije su obino testirane na Intel platformi na kojoj se bolje OC-uju, pa moze da se desi da na AMD-u nikada ni ne prorade u punom sjaju.
Poslednje je to sto za takve klokove treba visi FSB, sto opet dovodi do toga da mora da se OC-uje, pa je glupo podrzati / garantovati tako nesto...
Tacnije na AMD-u ce raditi u punom sjaju, ako pogledas bandwidth. Memory kontroler koji kod Intela radi odvojeno u čipsetu ne može da se poredi sa onim koji je integrisan unutar procesora.

odluci se, ili "retko koja ploca moze da istera 1200 sa int. mem. cntrl." ili "na AMD-u ce raditi u punom sjaju". :) Ne moze oba !
:wave:

Ne znam da li samo malo bockas posto znamo da to volis :D
ali lepo pise
drfedja je napisao(la):
Tacnije na AMD-u ce raditi u punom sjaju, ako pogledas bandwidth
Znaci ne gledas brzinu memorije "na papiru" nego koliki je memorijski protok pri odredjenoj brzini, u tom smislu ce raditi bolje
drfedja je napisao(la):
Shvati da Phenom sa svojim IMC-om i DC DDR2 1066 memorijom ima cak 17GB/s memorijskog protoka, sto je vise nego dovoljno da nahrani sva cetiri jezgra. Mozda ce to biti malo, kada naprave 6-ojezgarni i jaci, ali do tada ce biti standard i DDR3 memorija.
Poredjenja radi, Intel Core 2 Quad sa FSB-om od 1333 Mhz ima samo 10.6 GB/s, a sa 1600 Mhz ima 12.8 GB/s.

odluci se, ili "retko koja ploca moze da istera 1200 sa int. mem. cntrl." ili "na AMD-u ce raditi u punom sjaju". :) Ne moze oba !

Ko kaze da ne moze. Evo ja poterao Kingston HyperX 1200 na 1190 Mhz na budjavoj Asus ploci koja cak ni nema memorijska podesavanja! :d

Ne znam da li samo malo bockas posto znamo da to volis :D
ali lepo pise

Znaci ne gledas brzinu memorije "na papiru" nego koliki je memorijski protok pri odredjenoj brzini, u tom smislu ce raditi bolje
Bockam! :d :test: :hump:

Prilozi

• speed.jpg
    speed.jpg
    42 KB · Pregleda: 121
Poslednja izmena:
Shvati to ovako. Neka imas pumpu koja pumpa 100 litara vode u minuti i cev debelu 5 metara. Ako imas pumpu koja tera 200 litara u min, i cev debelu 3 metra, svakako ces vise vode ispumpati. Jel si sad shvatio ? :d :wave:

P.S. Drugo je pitanje kolike koristi imas od tolike vode. ;)

Poslednja izmena:
Da li AMD planira dvojezgrarne procesore (45 nm ili uopšte) i kada?

Mislim da od toga nece biti nista posto ce izbaciti Phenom bez L3 kesha za nas iz siroke narodne mase. A u planu su im procesri sa 6 i 12 jezgara (neka me neko ispravi ako sam omanuo cifru :) )

Mislim da od toga nece biti nista posto ce izbaciti Phenom bez L3 kesha za nas iz siroke narodne mase. A u planu su im procesri sa 6 i 12 jezgara (neka me neko ispravi ako sam omanuo cifru :) )

Jesu, ali samo za serversko tržište, koliko sam ja shvatio.

Navodno je planiran 45nm Phenom core X2, cak su demantovane vesti da je otkazan.

Zar nije Phenom X2 planiran da bude deo AMDovog FUSION procesora.

Shvati to ovako. Neka imas pumpu koja pumpa 100 litara vode u minuti i cev debelu 5 metara. Ako imas pumpu koja tera 200 litara u min, i cev debelu 3 metra, svakako ces vise vode ispumpati. Jel si sad shvatio ? :d :wave:

P.S. Drugo je pitanje kolike koristi imas od tolike vode. ;)

Meni je sve to savrseno jasno, ja sam TEBI skrenuo paznju na to da si u jednom postu napisao jedno, a u drugom drugo :) Meni je svejedno iskreno, izvuko - neizvuko 1200+ na AMD, posto imam drugu platformu. A i onima koji ce uzimati buduce AMD proizvode ce biti svejedno jer ce verovatno ici na DDR3 i novog Phenoma ili sta vec...

Poslednja izmena:
Tesko da ce biti 4 Ghz K10 stock speed. Ako bude 3.2 - 3.4 i Oc. mozda na 4 na nekom vazduhu i 4.4 na vodi, onda mozemo da se radujemo. Ovako cisto sumnjam, ta mikroarhitektura nije pravljena za tako visoke frekvencije, kao ni Core 2, narocito ne u 45 nm.

AMD je jos prilikom incijalnog predstavljanja Phenom brenda najavio: X2, X4 i FX. Medjutim, razvoj prilika na trzistu naveo ih je da vise puta menjaju roadmap i pozicioniranje Phenom proizvoda iz visih u nize klase... Phenom FX, kako je inicijalno najavljen, je potpuno besmislen, pa je AMD presaltao marketinsku strategiju na tzv. Black Edition modele...Zanimljivo je da AMD uopste inicijalno nije bio ni najavio X3 modele.

http://hothardware.com/News/AMD_Phenom_FX_X4_And_X2_Processors_Announced/

Inace, na Fudzilla.com (neko je stavio link u ovom threadu) je pre godinu dana bilo najavljeno isto to (Phenom FX-80), ali na 2.8 GHz :)

http://www.fudzilla.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3678&Itemid=1

Znaci, Phenom FX nije nista novo, a ovo je samo neka bezvezna glasina nekog malog sajta koji je zeleo da dobije malo na popularnosti izmislivsi pricu o stock clocku od 4.0/4.4 GHz i uporedivosti sa Kentsfieldom na 5 GHz...

Bar nije dosadno :)

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno