Šta je novo?

AMD Phenom 45nm

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Negde sam video da im je 9950BE trosio nekoliko vati manje nego 9850BE, naravno na istom sistemu. To je rezultat poboljsanja procesa proizvodnje.

Poslednja izmena:
65nm Phenom 9600, load
53f6639de7964b7eb5d5725tu1.jpg

vs
45nm ES, load
843103eeef994a1da3d2616fz9.jpg

http://en.hardspell.com/doc/showcont.asp?news_id=3789

Cenim da ce razlika biti i veca imajuci u vidu da je ovo jos ES primerak?

12,5% manje energije... Koliko se manje greje???

Ljudi, manite da razbijate glavu oko gluposti, svima je vrlo jasno da će 45 nm Propus i Deneb biti pun pogodak, a ja sam sasvim uveren da će AMD izbaciti odmah 3.0 GHz verziju Deneba, i to bez ikakvih problema.

Pošto se za sredinu 2009 sprema tzv. unapređeni 45 nm proces, ne bi me čudilo da Phenom dogura do 3.4 GHz.

Ljudi, manite da razbijate glavu oko gluposti, svima je vrlo jasno da će 45 nm Propus i Deneb biti pun pogodak, a ja sam sasvim uveren da će AMD izbaciti odmah 3.0 GHz verziju Deneba, i to bez ikakvih problema.

Pošto se za sredinu 2009 sprema tzv. unapređeni 45 nm proces, ne bi me čudilo da Phenom dogura do 3.4 GHz.

nadam se da ce zreliji 45nm proces postizati zavidne rezultate;)

Poslednja izmena:
12,5% manje energije... Koliko se manje greje???

Ako ja ono gore dobro kapiram 12.5% je razlika između potrošnje celog komjutera sa 65nm i 45nm procesorom. Ne vuče ni jedan phenom 200W sam.

Što će reći 45nm procentualno ima još manju potrošnju (možda i preko 20%)

Taj zreliji 45 nm proces, AMD zove advanced 45 nm, ak se ne varam, i u principu je to isto kao i sadašnji Intelov napredni 45nm proces.

Jedva čekam septembar i prve prave testove novog Phenoma 45 nm, pretpostavljam da će se do sredine septembra već skoro sve znati, ako ne i malo ranije.

Ali, Intel GLUPO forsira svoj Nehalem, oni uopste nemaju potrebe da pomeraju promociju Bloomfielda za septembar, kako kruže glasine ovih dana. To je apsolutno nepotrebno.

Poslednja izmena:
Ako ja ono gore dobro kapiram 12.5% je razlika između potrošnje celog komjutera sa 65nm i 45nm procesorom. Ne vuče ni jedan phenom 200W sam.

Što će reći 45nm procentualno ima još manju potrošnju (možda i preko 20%)

Pa naravno da je na slikama prikazana razlika u potrosnji cijelog PC-a a ne samo procesora.

Ici ce do 3 Ghz 125W TDP. Ovaj procesor ima 25W manji TDP nego sto je to slucaj sa 65nm Agena jezgrom, sto ce reci da je TDP oko 70W, sto nije tako lose.

Fino se klokuje... Da li su ES primercima otkljucani mnozioci?

Taj zreliji 45 nm proces, AMD zove advanced 45 nm, ak se ne varam, i u principu je to isto kao i sadašnji Intelov napredni 45nm proces.

Jedva čekam septembar i prve prave testove novog Phenoma 45 nm, pretpostavljam da će se do sredine septembra već skoro sve znati, ako ne i malo ranije.

Ali, Intel GLUPO forsira svoj Nehalem, oni uopste nemaju potrebe da pomeraju promociju Bloomfielda za septembar, kako kruže glasine ovih dana. To je apsolutno nepotrebno.
Silno grešiš sinak, Intel je rešio da dokusuri AMD i neće im dati ni najmanju šansu da povrate momentum. Ako se Phenom 45nm pojavi pre Nehlema AMD će makar na kratko imati quad procesor koji može da se nosi sa najboljim iz Intela. Ako se pojave u isto vreme, AMD-ov quad će biti tek jedan OK procesor, konkurentan otprilike kao i sadašnji Phenom.

Silno grešiš sinak, Intel je rešio da dokusuri AMD i neće im dati ni najmanju šansu da povrate momentum. Ako se Phenom 45nm pojavi pre Nehlema AMD će makar na kratko imati quad procesor koji može da se nosi sa najboljim iz Intela. Ako se pojave u isto vreme, AMD-ov quad će biti tek jedan OK procesor, konkurentan otprilike kao i sadašnji Phenom.

I onda je mrmot zavio Intel cokoladu.... A AMD sedi skrstenih ruku i ne znaju sta im Intel sprema.

Ma go-to-vi su, nema spasa,...

Poslednja izmena:
Fin klok ali mi se ne svidja napon od preko 1,5V za 45 nm procesor. Da to nije malo mnogo?

I onda je mrmot zavio Intel cokoladu.... A AMD sedi skrstenih ruku i ne znaju sta im Intel sprema.
Ma go-to-vi su, nema spasa,...
Jel ti zaista očekuješ da Phenom 45nm bude konkurentan Nehalemu ili si plaćen da izigravaš "duhovitog" moderatora?

Ja shvatam da je tebi frka da AMD/ATi pukne, broj diskusija na forumu će pasti na trećinu, ali otvori oči, vidi šta se dešava.

A ti si placen da izigravas dezurnog Nostradamusa?

Da pogadjam: video si NI JEDNOM Phenom 45nm i isto toliko (ako ne i manje) puta Nehalem, pa mozes sa sigurnoscu da tvrdis da ce AMD/ATI da pukne?

'Diskusije' na forumu (u narodu poznate kao "prepucavanja") su inace veoma edukativne i dosta toga moze da se nauci iz njih. Ako treba da propadne AMD da se broj ovakvih tema svede na trecinu - onda neka mi neko kaze kako da pomognem da ubijemo vise taj zli AMD i da zavlada mir i tisina...

Pa lako, samo zaposlimo par pametnjakovica sa foruma da rade tamo da im pokazu kako treba :d (sarkazam)

Negativno razmisljas. Ne daj boze da Intel dikusuri AMDa na polju CPUa. Naj....... tada. Otici ce sa cenama u nebo, kao sto je bilo do pre par godina... Fala AMDu sto je DualCore doveo u mase...

Prvo razmisli pa reci hop. :)

Negativno razmisljas. Ne daj boze da Intel dikusuri AMDa na polju CPUa. Naj....... tada. Otici ce sa cenama u nebo, kao sto je bilo do pre par godina... Fala AMDu sto je DualCore doveo u mase...
Ma ko je bre naj**** kad 90% ljudi danas ima brzi racunar nego sto ume da iskoristi jer nema sporijeg? Mozda ce entizijasti nay****? Da, jadni oni, nece se izbacivati primetno brzi procesori svake godine, pa nece moci svaki treci da se qr*** da je napravio novi WR u ovome i onome sa tim/onim ogranicenjima....
Ye, right... jadni mi, imacemo vishe vremena za normalan zivot ;)
@Bogda, AMD mora da zaradjuje, bez obzira da li je 10 ili 50% sporiji od Intela... prosto, AMD ne moze ni da napravi koliko moze da proda ;) Cak i da Nehalem ima 50% brzi IPC clock for clock za vecinu stvari, ipak ce AMD imati neki deo u kome ce moci da proda procesore - i kao sto smo videli do sada, 6 meseci nakon launch-a nije bilo Opterona u slobodnoj prodaji, jer je AMD jedva isporucio (ako i jeste..) procesore velikim kupcima.
Sva trojica kao da ste izasli iz "You don't mess with Zohan" filma...

Poslednja izmena:
A ti si placen da izigravas dezurnog Nostradamusa?
Da pogadjam: video si NI JEDNOM Phenom 45nm i isto toliko (ako ne i manje) puta Nehalem, pa mozes sa sigurnoscu da tvrdis da ce AMD/ATI da pukne?
'Diskusije' na forumu (u narodu poznate kao "prepucavanja") su inace veoma edukativne i dosta toga moze da se nauci iz njih. Ako treba da propadne AMD da se broj ovakvih tema svede na trecinu - onda neka mi neko kaze kako da pomognem da ubijemo vise taj zli AMD i da zavlada mir i tisina...

Ja zaista moram da se izvinim što sam uprljao ovu temu ljubitelja novog AMD jezgra sa svojim viđenjem surove realnosti. Niti sam AMD-mrzac, niti navijam za Intel, samo strepim za sudbinu koja nam uskoro sledi.
Da si pogledao moj komentar umesto da si po navici skočio za oči, video bi da je on veoma pozitivan za AMD. Rekao sam da Intelu treba Nehalem kako AMD ne bi imao konkurentan quad core u septembru. Znači pretpostavio sam da će Phenom 45nm biti konkurentan aktuelnom Core 2 quadu (Yorkfieldu), a to je, složićeš se, apsolutni best case scenario za AMD.
Šta sam još ružno rekao? Da Intel gleda da dokusuri AMD na svaki način, čak i po cenu da umanji svoj profit. Pa zar to nije očigledno? Zar za to treba biti Nostradamus???

@alfanus: AMD ne može da zarađuje na Phenom procesorima prodajući ih po sadašnjim bednim cenama, zbog ogromnih troškova proizvodnje. O izvlačejnu iz duga u koji su ga Hektor/Jerk ukopali nema ni govora.
Da je nesrećni Brisbane bio baziran na K10 arhitekturi, sa svojom malom površinom pločice i frekvencijama preko 3GHz tvoj rezon bi bio ispravan. Ovako ne stoji.

EDIT:
Pa lako, samo zaposlimo par pametnjakovica sa foruma da rade tamo da im pokazu kako treba :d (sarkazam)
Mislim da bi ti bio savršen za tu ulogu pošto si jedan od najizraženijih Intelovaca na forumu.

I na kraju, da proširim interesantnu Anandovu alegoriju: AMD je sa prvim Phenomom dobio R600 (apsolutni promašaj), novi Phenom 45 nm će verovatno biti RV670 (znatno bolje ali ne dovoljno dobro), ali AMD-u treba još jedan RV770 (mali, efikasni, pametno dizajniran čip koji stiže na vreme).

Poslednja izmena:
Mislim da bi ti bio savršen za tu ulogu pošto si jedan od najizraženijih Intelovaca na forumu.

A ja mislio da sam najizrazeniji NVIDIJAS na forumu... ili bese ATIJEVAC? ...never mind. U Srbiji svako vidi ono sto njemu licno smeta odnosno ne gleda dalje od nosa.

Najnoviji Deneb shot smrdi na fake, ali ko ce ga znati:
Deneb @ 4.0 GHz, a samo 1.168V,

Najnoviji Deneb shot smrdi na fake, ali ko ce ga znati:
Deneb @ 4.0 GHz, a samo 1.168V,

U AMD OD stoji voltaza 1.475 .;)
U svakom slucaju, ako je tacno, odlican rezultat za prve primerke.
Pretece me activated1.:)

Poslednja izmena:
@alfanus: AMD ne može da zarađuje na Phenom procesorima prodajući ih po sadašnjim bednim cenama, zbog ogromnih troškova proizvodnje
AMD ne zaradjuje koliko i Intel, ali primarnu zaradu AMD ima iz serverskog segmenta - gde ne moze da zasiti potrebe trzista. EoS.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno