Šta je novo?

AMD Phenom 45nm

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
AMD ne zaradjuje koliko i Intel, ali primarnu zaradu AMD ima iz serverskog segmenta - gde ne moze da zasiti potrebe trzista. EoS.

AMD već 2 godine ne zarađuje, već samo pravi gubitke.
Serverski procesori su poslednji bastion gde AMD još ima dobru zaradu. Međutim i to vrlo brzo može da bude prošlost, ako Intel uspe da ubrza izbacivanje Nehalema na serversko tržište.

Tako je, ATI im je pao sa neba...

Da ne počinjemo ponovo. Peace!:angel:

Tako je Bogda, samo jos da ti prestanes da trollujes po ovom threadu o tome koliko AMD zaradjuje i bice super. Ajde sad da se osvrnemo na tehnologiju kojom ce biti uradjen Deneb.

Pa pitanje finansija je trenutno apsolutni prioritet u AMD-u, ali ajde obećavam biću dobar.

Jeste, al' nismo dovoljno strucni da bi pricali o finansijama. Ako pogledas malo unazad, AMD nije uvek imao superioran proizvod u odnosu na Intel, ali je uvek imao jeftiniji. Istina je da i jedan i drugi proizvodjac procesora ima procesore koji kostaju tacno onoliko koliko su brzi. Pitanje je samo koliko ko ima market share i ko koliko zaradjuje na njima. Ako mislis da ce AMD tek tako propasti, mislim da se varas. A to sto ce mozda prodati fabove opet ne mora da znaci nista. Procesore mogu da prave bilo gde je to moguce, mozda i naprednijim procesom nego sto je to bio slucaj do sada iz prostog razloga jer im nece trebati mnogo kesha za razvoj novog procesa. Uostalom i nVidia je fabless.

Sto se tice 45nm za AMD kolaju price o nekakvom VAG - Vacuum Air Gate tehnologiji, koja ce se primenjivati za kasnije revizije 45nm procesa, sto bi trebalo da doprinese boljem switching-u tranzistora i manjem curenju.
Ipak misljenja sam da i sadasnji 65nm proces ne predstavlja toliki problem, ako je IBM svoj Power 6 mogao da natera na 4.0 + Ghz.

Sto se tice K10 sadasnji procesori mogu da rade na 3.0 - 3.1 Ghz na default naponu sa northbridgeom na 2.2 Ghz. Ovo sam licno probao i uverio se.

Poslednja izmena:
AMD bi trebao više da se fokusira na verziju Deneba bez L3 keša, jer je daleko isplativiji za proizvodnju, a i lakše će ga biti namestiti da radi preko 3.5 GHz nego standardni Deneb s 6 MB L3 keša.

Takođe, molim stručnjake koji se u to razumeju, da objasne da li je ikako moguće da AMD poveća sadašnju PREMALU količinu ultra-brzog L1 keša, sa 128 na 256 KB ?

Takođe me zanima da li bi to drastično unapredilo performanse bilo kog procesora, npr da uzmemo Deneb bez L3 keša.

AMD bi trebao više da se fokusira na verziju Deneba bez L3 keša, jer je daleko isplativiji za proizvodnju, a i lakše će ga biti namestiti da radi preko 3.5 GHz nego standardni Deneb s 6 MB L3 keša.

Takođe, molim stručnjake koji se u to razumeju, da objasne da li je ikako moguće da AMD poveća sadašnju PREMALU količinu ultra-brzog L1 keša, sa 128 na 256 KB ?

Takođe me zanima da li bi to drastično unapredilo performanse bilo kog procesora, npr da uzmemo Deneb bez L3 keša.

Po čemu je 128KB (2x64KB) po jezgru malo? Intel npr. ima 64KB (2x32KB).
Problem sa povećanjem kapaciteta L1 cachea je to što bi on onda latencija pri pristupu podacima postala veća. Što bi imalo za posledicu celokupno lošije performanse L1 cachea (hit rate bi neznatno porastao, ali bi latencija bila veća).

Poslednja izmena:
Ako pogledas malo unazad, AMD nije uvek imao superioran proizvod u odnosu na Intel, ali je uvek imao jeftiniji. Istina je da i jedan i drugi proizvodjac procesora ima procesore koji kostaju tacno onoliko koliko su brzi.

AMD Phenom™ X4 Quad-Core 9850+ Box 2500MHz 4MB L2 64-bit - 173,08e (+PDV)

...slzem se da je RANIJE (iliti "unazad") tako bilo, ali trenutno AMD nije bas ni jeftin, a daleko je od toga da kosta kolko je brz... (Q6600 je ~145e (+PDV))

necu raspravu, samo sam osetio potrebu da skrenem paznju na cenu.

:wave:

...slzem se da je RANIJE (iliti "unazad") tako bilo, ali trenutno AMD nije bas ni jeftin, a daleko je od toga da kosta kolko je brz... (Q6600 je ~145e (+PDV))

Ako vec skreces paznju na cene onda skreci malo tacnije:

AMD Phenom™ X4 Quad-Core 9850+ Box 2500MHz 4MB L2 64-bit - 150e (sa PDV) oko 12.000 din
AMD Phenom™ X4 Quad-Core 9950+ Box 2600MHz 4MB L2 64-bit - 180e (sa PDV) oko 14.000 din

Po tom tvom racunu Q6600 opet ispada jeftiniji, ali ko ce koji CPU uzeti stvar je individualnog izbora.
Ne poricem da se Q6600 super overklokuje, ali manjak SSE4 instrukcija mi je poprilican minus. (pogotovo jer je intel vec predstavio i SSE4 i 4.1)

Medjutim posto je tema Deneb 45nm ne razumem zasto se Q6600 uopste i pominje jer je vec sto puta prezvakana stvar da se intel dokazano mnogo bolje klokuje od 65nm Agene i da je cca 15% brzi na istome kloku.

Poslednja izmena:
Sta je bre ovo "4MB L2" kesha?Phenom-i valjda imaju 4x512KB?

Zar si ocekivao nesto bolje od nasih prodavaca :)

Pa pise na kutiji 4 MB total cache. Mada to nije tacno, ima 4.5 MB total kesha. :d

9850 BE sam platio 145 € pre neki dan.
MP. cena na PC Berzi je 154.56 €, http://www.pcberza.rs/komponente/detail.php?id=41864 ,sto je mnogo manje nego sto si ti napisao.
Ima 9850BE i za 200 + evra, ako ti se bas placa.

http://www.pcberza.rs/search/index.php Q6600 je 151.47 €. Prema tome, GX-X pricas nebuloze.

Cene treba da padnu. 2.5 Ghz K10 je otprilike brz koliko i 2.4 Ghz Kentsfield. Podrazumeva se koriscenje DDR2 1066 memorije, pristojne ploce i pristojnog podesavanja u oba slucaja.
Sto se overkloka tice, Q6600 ima veci OC. domet, ali 85-90% populacije drzi procesore na defaultu.

Poslednja izmena:
Potrošnja u full loadu je čisti sci-fi u odnosu na 65nm ;)
Bit će odlična kombinacija sa 790GX.

Poslednja izmena:
Stvarno izgleda neverovatno, skoro duplo manja potrosnja sa tri puta vise L3 kesha.

AMD se vraca na noge... Polako ali sigurno... Sa' ce padnu cene?

9850 BE sam platio 145 € pre neki dan.
MP. cena na PC Berzi je 154.56 €, http://www.pcberza.rs/komponente/detail.php?id=41864 ,sto je mnogo manje nego sto si ti napisao.
Ima 9850BE i za 200 + evra, ako ti se bas placa.

http://www.pcberza.rs/search/index.php Q6600 je 151.47 €. Prema tome, GX-X pricas nebuloze.

Cene treba da padnu. 2.5 Ghz K10 je otprilike brz koliko i 2.4 Ghz Kentsfield. Podrazumeva se koriscenje DDR2 1066 memorije, pristojne ploce i pristojnog podesavanja u oba slucaja.
Sto se overkloka tice, Q6600 ima veci OC. domet, ali 85-90% populacije drzi procesore na defaultu.

vadio sam cene iz CENOVNIKA jedne nase renomirane firme, a ne sa PC berze. Ako neko prica neboluze to je onda CENOVNIK, a ne ja ;) Ne moras odma da me vredjas. Uostalom, PC berza je pouzdana do mojega...Istrazivanje cena po PCberzi je ko istrazivanje IT trzista po "The Inquirer-u" :d
Ti uvek morash da napravis ovo neko takmicenje "ko ce naci nizu cenu" ili sta ?! :smash:

Mogu ja da uzmem Q6600 po 118e i sta sad ? :trust:

Aj molio bih te samo bez vredjanja plz :wave:

PS. I po tvojim cenama je Q6600 jeftiniji, ne vidim uopste poentu tvog posta ? Ako je poenta bila da 9850BE nije 171e, ok, point taken, al ja nisam to zato ni kacio. Nije bitna precizna cena vec sta je jeftinije, a sta skuplje. Ovako, mogao si da sacekas mesec dana, lupis reply i das neku cenu od 145e MP za 9850BE :p

Poslednja izmena:
Cene iz jedne firme nisu reprezentativne za cenu nekog proizvoda. Uzmi najnizu cenu na PC berzi za jedan procesor i za drugi pa ces videti da nije takva razlika. To nije nikakvo takmicenje nego prosto koriscenje search engine-a prilikom pretrage obicnih maloprodajnih cena. To sto ti mozda mozes da dobijes Q6600 za 118 ne znaci nista, jer obican kupac ne moze da ga kupi u radnji ili firmi za te pare.

Q6600 je jeftiniji mnogo, mnogo manje od 9850BE nego sto si ti to naveo i sta sad ?

Ja ne vidim poentu tvog naklapanja oko cena. MP cena za Phenom 9850BE je 152 €, a za Q6600 je 146 € i oni su u istom cenovnom rangu, narocito kada u to uracunas plocu, 9850BE sa jednako kvalitetnom plocom ce kostati mozda cak i manje nego Q6600. Prema tome, tvoje dokazivanje neispravnosti mog tvrdjenja je "pointless".
Ne kazem da Q6600 nije moguce nabosti u plocu od 60 €, kao i Phenom, ali i to je "pointless".

Aj molio bih te samo bez vredjanja plz :wave:
Ko te je vredjao ? :d

Poslednja izmena:
pa ti sa tvojim "budalastine" isl. stavom :)

Istina je, ja sam uzeo JEDAN cenovnik, firme koje je meni dostupna i u kojoj nemam dilerske cene, to stoji, ali stoji i ono sto sam ti napisao, kako god da okrenes jeftiniji je q6600.
E sad, ja mislim da je komplet platforma, makar na ploci od 60e (kao mojoj recimo, jako je losha kao sto vidish) bolja platforma od bilo koje kombonacije 9850 na bilo kojoj (makar i na nekoj od 200e) ploci. To je moje misljenje i sa njime se neko nece (normalno) sloziti i nemam nista protiv.
Isto sam govorio za bartona i XP seriju AMD-a na NF2 kad je ona bila bolja od onih netburst *prsotina, pa se opet nismo slagali (ne ti i ja, nego ti, ja i vecina protiv onih sa PIV-om (iliti PIVOM :p ), sto se mene tice, sada je situacija takva da je AMD navodno "budget" ali vise nema cenu "budzet" procesora kao sto je bilo u vreme K7. Kada se upadne sa slabijim procesorom u cenovni rang jaceg, iz intela, onda to vise nije budzet. Da je ovo (znam da nije) 2002-ga, 9850 bi kostao 100e i bio jednako brz ili brzi od q6600. Ja nekako obitavam u tom vremenu kada se prica o AMD-u, slavi i performansama...Slobodno mi zameri, ***. takav sam.. :S Voleo bih da se ta vremena vrate, dok se ne vrate - e8200 FTW :p

edit: problem nastaje kad neko, kao ja, obitava u toj 2002-goj i i dalje "navija" za AMD i brani ga po svaku cenu. Ja sam ptica selica, ne interesuje me to navijanje, iako cesto ispada da navijam, ja se samo zezam. Iz mog potpisa se vidi sta JA mislim da je MENI trenutno best buy i to je to. Mozda i gresim ali me to u sustini ne interesuje posto sam veoma zadovoljan onim sto kupim (posto se raspitam pre nego li bilo sta kupim).

Poslednja izmena:
Phenom i C2Q tesko da se mogu svrstati u budzet procesore.

zavisi kolki ti je budzet :d (inace, salu na stranu slazem se, poenta je to da je AMD budzet, pa u cenovnoj klasi sa q6600 to i nije, kao sto i sam kazes, u prevodu, AMD vise nije sto je bio - budzet (value for money) procesor)

Pa nije, ali i jedan quad procesor teshko da moze da bude budget proizvod, mada bice za koju godinu
oglasa tipa q6600, p35, 8800gt, 4Gb RAM, 500Gb hdd, HDTV ready, idealno za muziku, net i filmove.... Ponudite neshto :p

pa ti sa tvojim "budalastine" isl. stavom :)

Istina je, ja sam uzeo JEDAN cenovnik, firme koje je meni dostupna i u kojoj nemam dilerske cene, to stoji, ali stoji i ono sto sam ti napisao, kako god da okrenes jeftiniji je q6600.
E sad, ja mislim da je komplet platforma, makar na ploci od 60e (kao mojoj recimo, jako je losha kao sto vidish) bolja platforma od bilo koje kombonacije 9850 na bilo kojoj (makar i na nekoj od 200e) ploci. To je moje misljenje i sa njime se neko nece (normalno) sloziti i nemam nista protiv.
Isto sam govorio za bartona i XP seriju AMD-a na NF2 kad je ona bila bolja od onih netburst *prsotina, pa se opet nismo slagali (ne ti i ja, nego ti, ja i vecina protiv onih sa PIV-om (iliti PIVOM :p ), sto se mene tice, sada je situacija takva da je AMD navodno "budget" ali vise nema cenu "budzet" procesora kao sto je bilo u vreme K7. Kada se upadne sa slabijim procesorom u cenovni rang jaceg, iz intela, onda to vise nije budzet. Da je ovo (znam da nije) 2002-ga, 9850 bi kostao 100e i bio jednako brz ili brzi od q6600. Ja nekako obitavam u tom vremenu kada se prica o AMD-u, slavi i performansama...Slobodno mi zameri, ***. takav sam.. :S Voleo bih da se ta vremena vrate, dok se ne vrate - e8200 FTW :p

edit: problem nastaje kad neko, kao ja, obitava u toj 2002-goj i i dalje "navija" za AMD i brani ga po svaku cenu. Ja sam ptica selica, ne interesuje me to navijanje, iako cesto ispada da navijam, ja se samo zezam. Iz mog potpisa se vidi sta JA mislim da je MENI trenutno best buy i to je to. Mozda i gresim ali me to u sustini ne interesuje posto sam veoma zadovoljan onim sto kupim (posto se raspitam pre nego li bilo sta kupim).

E, bas me briga, mrzi me da se sa tobom prepucavam. :d U pravu si. :smoke: :wave:

Najjeftiniji q6600 u jednoj firmi 195e, jeee koliko je jeftiniji AMD. :p :d

Testovi su ohrabrujuci za AMD, izgleda da su poboljsali fino i CPU i chipset pa se dobilo dosta.

Vidim ja da cu nastaviti sa AMDom.:)

Videh da je Gigabyte izbacio 790GX plocu sa slotovima za DDR3 memoriju :)
Nadam se da ovo znaci da ce novom 45nm Phenomu biti "ukljucena" opcija da mem. kontroler radi sa ddr3 memarom :D

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno