Šta je novo?

Aku busilica?

Ingco je zapravo kvalitetan alat, nije fušeraj, to što se desi feleričan primerak, dešava se svima.
I mnogo veći i popularniji brendovi se prave u Kini, a dosta toga za njih radi upravo Ingco.

Što se tiče alata, ako ga kupuješ u prodavnici, uvek možeš probati, dosta često se dešava da bušilica baca, a dešava se i brusilicama, što je daleko opasnije, tako da savet, uvek probajte u prodavnici.

Ingco inače uvozi SIM, imaju ogroman lager, pa probaš u prodavnici, ako ne odgovara, donesu ti drugu, imaju gomile svega na lageru.

Zato sam i uzeo Ingco jer sam jako zadovoljan sa njihovim aku trimerom, a mogu da koristim i baterije koje vec imam. Slazem se u potpunosti, najboje je uzeti u radnji i probati. Ne znam da li SIM ima u Bg, od njih sam uzeo trimer pre godinu i po ali online.

Kakav je ovaj Parkside model od sutra u ponudi za 4k?

PBSSA 20-Li A1​

Da uzimam ili da čekam neki drugi?

Čekaj drugi.

To je njihov najniži/patos model. Od toga se ne očekuje ništa, a da je cena neka smešna, pa i nije...za 500 din više je bio njihov komplet bušilice sa ručkom i vibracijom(udarni mod za malter/zidove) i normalnim punjačem kojim možeš puniti i jače baterije.

Ovo je kao malo unapređeni model, sad ima čak i drugu brzinu, ali i dalje je to najniže i najlošije od Parkside-a, slabašno i sve plastično, uključujući i futer/steznu glavu plastičnu.

Kreće od četvrtka ponuda za crnu aku udarnu bušilicu, zna li neko kakav je ovaj model i vredi li ove pare psbsap 20-li d4?

1765144371264.png

I ja sam bacio oko na Heat Gun 🙂
Imam na kabl i svaki put kad ga koristim kajem se što nisam uzeo baterijski kad je trebalo.

Što se tiče bušilice, imam i dobra je. Nemam ovakvo koferče, nego obično. Tada nije bilo, inače bih uzeo tako. Volim kad može lako da se organizuje.

Koliko dugo baterijski heat gun može da radi sa jednim punjenjem baterije?!? 🤔

Kablovski heat gun su 2-3kW.
Najjače baterije za ručni alat su 80-160Wh (20V, 4-8Ah).
Sa 2kW toplote, to može da radi 2.5-5minuta.

Ok je možda samo za veće termobužire.

Setovan na mininum, recimo 50C, verovatno može da radi veoma dugo.
Ali čemu služi heat gun koji greje na 50C?!

Imam heat gun zeleni aku i ni najmanje nisam zadovoljan sa njim.
Temperatura na njemu ide do 400°C.
Ovaj crni bi trebalo da ide 100° više.
Ne znam da li je tih 100° više dovoljno za neko upotrebljivo korišćenje. 400° nije(debelo baštensko crevo jedva omekša, plastiku još teže, treba mu dosta vremena, a to znači ćao baterijo)
Čak i taj zeleni proždire baterije, brusilica koja je jedan od žešćih potrošača, je mačji kašalj u poređenju sa heat gun, to bateriju iscedi dok kažeš keks...
U koliko nije baš preko potreban baterijski(rad na terenu) nema ga smisla uzimati pored normalnih žičanih, dobija se manje snage i brutalna potrošnja baterije sa mizernom autonomijom.

Dosta alata je najavljeno od cetvrtka, izbacili su sad i na sajtu letak pa mozete da pogledate. Bice jurnjava da se kupi nesto, nagrnuce preprodavci sigurno

Odgledao par YT testova. U uputstvu piše 16min na 500stepeni, na testu nešto preko 13min sa 4Ah baterijom. Mere i preko 500 stepeni (560). Na 150 stepeni 42 minuta

Ne verujem da je crni heat gun bolji od zelenog po pitanju potrošnje... sigurno isto troše bateriju. Jedino što možda crni može da se preciznije kontroliše ili tako nešto. Meni svakako treba samo za ponekad i to "na terenu". Poslednji put sam savijao glatke cevi za kablove dok sam bio na merdevinama na 4 metra visine. Koristio sam na kabl sa produžnim i stalno mi se petljao oko nogu.
Imam dosta baterija, čak i onih od 8Ah, tako da će sigurno izdržati koji minut. Ako treba nešto ozbiljnije uvek mogu da razmotavam ovaj na kabl. Nije mi puno da dam 3000 din da imam i baterijski u arsenalu.

Kreće od četvrtka ponuda za crnu aku udarnu bušilicu, zna li neko kakav je ovaj model i vredi li ove pare psbsap 20-li d4?
Crkavaju elektronike kao i na (crnim) brusilicama.
Ako ćeš ga koristiti (intezivno) u te dve godine dok ima garanciju - onda vredi razmisliti.
Ako nećeš - možda je bolje da ga preskočiš.

Ne verujem da je crni heat gun bolji od zelenog po pitanju potrošnje... sigurno isto troše bateriju. Jedino što možda crni može da se preciznije kontroliše ili tako nešto. Meni svakako treba samo za ponekad i to "na terenu". Poslednji put sam savijao glatke cevi za kablove dok sam bio na merdevinama na 4 metra visine. Koristio sam na kabl sa produžnim i stalno mi se petljao oko nogu.
Imam dosta baterija, čak i onih od 8Ah, tako da će sigurno izdržati koji minut. Ako treba nešto ozbiljnije uvek mogu da razmotavam ovaj na kabl. Nije mi puno da dam 3000 din da imam i baterijski u arsenalu.
Za tebe je to onda ko izmišljeno.

Crkavaju elektronike kao i na (crnim) brusilicama.
Ako ćeš ga koristiti (intezivno) u te dve godine dok ima garanciju - onda vredi razmisliti.
Ako nećeš - možda je bolje da ga preskočiš.
Pa jel su i ostali crni modeli isto tako problematicni? Planirao sam nesto da uzmem da imam za duzi period, a svidja mi se sto im sav crni alat koristi iste baterije pa moze da bude visestruko isplativo kad se nakupi vise stvari. U sustini ne intenzivno koriscenje, vec da mi bude pri ruci kad zatreba

Ne crkavaju u opšte kao što se priča.
Ja imam crnu brusilicu, dve crne elektropneumatske bušilice(u narodu poznate kao hilti), ubodnu...i još mi ništa nije crklo.
Hiltiji su Boga oca uradili na renoviranju kuće, uzeo dva jer ako se desi da crkne jedan...ali nije, rade ko sat oba.
A crni alat im je inače 5 godina bezuslovne garancije, tako da...opušteno.
Desi se njima nekad loša serija cela da bude, vrate pare i to je to.

Šta misliš može li ova sa akcije od četvrtka sa dobrim burgijama za beton probušiti zid stare gradnje u čekić modu ili da sačekam crnu "hilti" što pominješ? Ne treba mi za štemovanje nego za bušenje rupa za šrafljenje.

Pa jel su i ostali crni modeli isto tako problematicni? Planirao sam nesto da uzmem da imam za duzi period, a svidja mi se sto im sav crni alat koristi iste baterije pa moze da bude visestruko isplativo kad se nakupi vise stvari. U sustini ne intenzivno koriscenje, vec da mi bude pri ruci kad zatreba
Ajd da opet okačim sliku. Ovo je moja "crna" Parkside kolekcija (nije sve na slici), a zelenu ne kačim, pošto ne pričamo o njoj:
1765189446782.png
Za sada ništa nije crklo, a maltretiram ih maksimalno. Od svega što sam kupio marke Parkside, polu-crkle su mi 2 baterije ("jumpstart"-ovao sam ih, ali to je kratkog veka i nepouzdane su sada i ne koristim ih više).
Inače, ni od zelenih mi ništa nije crklo.

Šta misliš može li ova sa akcije od četvrtka sa dobrim burgijama za beton probušiti zid stare gradnje u čekić modu ili da sačekam crnu "hilti" što pominješ? Ne treba mi za štemovanje nego za bušenje rupa za šrafljenje.
Ne znam.
Te šrafilice/bušilice sa udarnim modom nisu namenjene tome, već da se ubuši nešto u zid(cigla, malter, blok...) i okači polica... da li mogu beton, ne znam. Tome služe sds bušilice(hilti) koje idu u beton.

Što se sds bušilice tiče, ne moraš da čekaš, na akciji je i ona od istog datuma.

Samo je malo zbunjujuće, jer je na slici PKHAP 20 model, a reklamira se PKHAP 2058 model.

Koji god od ta dva, oba su odlična, samo je PKHAP 2058 možda overkill, jer to je najveći model što imaju na bateriju, velika i teška, ako ne visiš stalno na merdevinama, onda ti nije problem tolika bušilica 😉

I da, obratite pažnju, u ponudi su dve šrafilice crne, jedna u koferu, druga solo.
Ta solo je skroz drugi model od ove u koferu, i uopšte i nema udarni mod.

Moja iskustva od sve tri navedene (imam starije modele, ali koliko vidim, ovo noviji nisu u ničemu lošiji, naprotov):

1765191674737.png
Odlična za bušenje u beton. Nije kao neki veliki "hilti" na struju, ali veoma praktična zbog dimenzija. Za 3-4 rupe uglavnom nju koristim umesto da raspakujem veliku. Buši ciglu kao kroz hleb.

1765191706599.png
Moja omiljena bušilica. Ima snage za sve što mi treba. Ručka koja se dobija sa njom treba da se koristi kada se buši recimo metal. Ako uhvati burgija, može da ti povredi zglob. Nešto teža od sledeće, pa je ređe koristim za šrafljenje.

1765192320052.png
Omiljena šrafilica i bušenje sitnijih stvari. Nije teška kao prethodna, pa je bolja kad treba dugo da se radi, a nema potrebe za jačom snagom. Nema čekić, tako da nije za ciglu ili, ne daj bože, beton. Provereno bez problema buši drvo, Ytong, rigips, plastiku i metal (rupe malog prečnika).

Ova što reklamiraju u koferu ima i čekić, psbsap 20-li d4?

Da.
U velikom crnosivom koferu sa baterijama i dodatnim alatima je model sa čekićem, a onaj jeftiniji isto ide sa nekim praznim koferom u kojem je samo bušilica, tj. u plastičnom koferu, ta nema udarni mod. Ova u velikom koferu ima.

Bilo koja standardna aku busilica srafilica tesko ide u beton, na primer kada zelis da izbusis rupe za garnislu na plafonu. Tu ide ona specijalna kao sto je kolega postovao gore kao kroz sir.

Apropo heat guna, meni znaci da je na batetije za sitne radove okolo, tipa otcepljivanje glave 3d stampaca, buziri, uklanjanje silikona gde je koriscen za pricvrscivanje kablova….

Primer kako izgleda elektronika na crnom alatu, slika uz ovaj post.
Ima mesta za 12 MOSFET-a, ugrađuju samo 6.
Kada korisnik optereti mašinu u skladu sa onim što očekuje iz reklamnog materijala (Švarcneger), FET-ovi ne mogu (dugotrajno) da izdrže to opterećenje i dolazi do katastrofe (kratak-spoj i čak uništen i PCB).
Elektronike su fabrički zalivene, ne nude zamenske kao opciju za popravku i crni Parkside alat posle garantnog roka postaje elektronski otpad.
EDIT: čisto da potkrepim kredibilitet - poslednja slika kao trenutno stanje.

Prilozi

• IMG_20251208_151337359.jpg
    IMG_20251208_151337359.jpg
    187.4 KB · Pregleda: 68
  • IMG_20251208_151106345.jpg
    IMG_20251208_151106345.jpg
    134.8 KB · Pregleda: 69
  • IMG_20251208_150814537.jpg
    IMG_20251208_150814537.jpg
    369.3 KB · Pregleda: 69
Za profi upotrebu bolje vam je nešto ovako:
1765222961909.png
Što bi koristili hobi alat za profesionalnu namenu? Zato Parkside košta 9999 dinara, a Hilti preko 100.000 dinara. Ovaj drugi sigurno ima dovoljno MOSFET-a 😉

Nazad
Vrh Dno