Koristim za sitne kucne radove i popravke, nista pro i previse.
Za te namene, uzmeš bilo šta (sem onih najjeftinijih sa NiMh baterijama).
Konačno ti battery pack-ovi nisu više toliko specifični po modelu bušilice da su zamena i reperacija neisplativi.
Imam Einhell TH-CD12 Li, sa onom manjom baterijom što ulazi u ručicu. Veoma kompaktna, lagana, a snažna.
Baterija se sastoji od 3kom 18650 ćelija. Baterija se reparira za 15 minuta, ako baš mora. Interesantno je da je kontroler punjenja u bateriji. Ali opet se ćelije lako menjaju.
Mogu je i sam reparirati jer se zaista lako otvara. A nova original baterija je bila 20€. Sada imam dve.
Napunjena baterija ne traje jako dugo, ali to je cena male mase i kompaknosti. I opet, jako brzo se puni sa ovim fast punjačem što sam dobio u kompletu, za oko 25 min. A već rekoh da imam dve baterije te se ne može desiti da ne možete da radite.
Jako je dobro da bušilica ima dve brzine, ono, mehaničke brzine, menjač kornjača/zec...
Tada ima sporohodni mod velikog obrtnog momenta, za zavrtanje šrafova ili bušenje tvrdog čelika, i brzohodni mod za druga bušenja, za drvo, plastiku....
Napon, opet nije toliko bitan, osim za natpis na kutiji. Džaba napon od 24V ako ni motor, ni kontroler ne mogu da podrže velike struje i obrtne momente. Kvalitetna aku bušilica sa LiIon baterijom od 12V radi bolje od neke sa NiMh od 18V.
LiIon baterije su u velikoj prednosti (pored same LiIon tehnologije) i što imaju malo ćelija pa je reparacije jeftina i jednostavna.
Treba gledati alate koji imaju standardne pack-ove međusobno izmenjivih baterija. Za njih će tih paketa biti da se kupi još jako dugo.
Spomenuo sam u drugoj temi, ParkSide baterije iz Lidla nisu toliko loše koliko su jeftine. Čak su jako dobre za taj budžet. Za sitne pare na akcijama ima paket od dve baterije plus punjač
A onda ima po netu cad modela za 3D štampače, da napravite adapter sa ParkSide baterije na bilo koji drugi brend sa sličnom formom baterije. Ima za Makitu, Bosh, Hilti... I za kontakte, ima uputstvo kako se prave.
...i sve to je za osnovnu kućnu povremenu upotrebu. Koja je svrha el. alata od 200-300€ koji će efektivno raditi 3-4h godišnje?!?
Ko radi svakodnevno i profesionalno, nije da je za ovu temu.
Ali i njima je pitanje da li će duže trajati 7-8-10 komada ParkSide, ili jedna Makita/Bosh?!?
Hilti je van konkurencije.
Amerikanci se kunu u Milwaukee koji je tek skoro krenuo da se širi u Evropi.