Šta je novo?

Aku busilica?

Tako je. Ja nemam iskustva koliko i pomenuti majstor ali sam viđao i da magnetni stator privuče svakakve opiljke a kako je i rečeno - skoro sve komponente na elektronici su na izvolte (nisu prelivene / zalivene) i onda je to katastrofa u najavi.
A trulih vodova po elektronici sam se nagledao.
Svodi se na to da ne znaš da li je bolje kada je elektronika zalivena sa nečim (onda je buklvano nepopravljiva) ili ovako nezaštićena.

To što vrišnjava elektronika je isto što se dešava i sa rotorima, drži se alat u vlažnim podrumima i navuče vlagu ili u hladnim prostorijama i čim izadje na toplo eto kondenzacije i ko zna šta je sve u spoju. Nagledao se iskrinih brusilica i bušilica koje su tako vrišnjavale a pitanje da li su imale i po 10 h rada.

Evo ponovo zanimljive ponude u Lidlu.
U pitanju su dve klasične aku bušilice/šrafilice na 20V, znači nisu brushless modeli, već klasični motori sa četkicama i bez elektronike.

Evo prvi model:
Solo klasična šrafilica 20v, metalni futer, dve brzine:
Screenshot_20250901-113543-426.png

U ponudi je i punjač sa baterijom 2Ah:
Screenshot_20250901-113423-368.png

E sada nešto još zanimljivije:
Bušilica/šrafilica kao prethodna gore, sa dodatnom funkcijom udarnog bušenja i ručkom U Combo pakovanju (sa baterijom i punjačem):
Screenshot_20250901-113509-712.png

Ovo je ubedljivo najbolja ponuda, jer dolazi sa punjačem i baterijom. Ako se pogleda cena punjača i baterije, ispada da se bušilica dobija za 1500 dinara, što je nerealno povoljna cena. Ovo je bušilica koju i ja imam, i za razliku od prve ovde navedene, ima i udarni mod(bušenje zidova/cigle), koji ja uopšte ne koristim, ali zato itekako koristim ručku kada se sa njom čisti enterijer automobila, felne, nameštaj...

Kome ne treba neka previše zahtevna šrafilica, ovo je najpovoljniji način da se uzme zaokružen paket od jednom, sa mogućnošću kasnijeg dokupljivanja alata na istom sistemu.

Ja ne znam zasto vise pokusavam da objasnim da ovde nista nije povoljno.

zasto gledate samo cenu alata kada je on neupotrebljiv bez baterije?
lidl je mudro iskljucio baterije i punjace pod parolom kako to vec imate

naravno da imate ako vam je to vec prodao za solidnu lovu, ali ne smete cenu baterije ispustiti iz ukupne cene alata!

Za te pare imate brushless alat sa 2 baterije i punjacem u wobiju po redovnim cenama, pa sta god da mislili o njemu.
Na akciji to bude jos jeftinije.

Svaki alat u lidlu kosta 20-30% skuplje od drugih hobi alata po redovnim cenama i moze da se kupi samo par puta godisnje kada je na akciji

Oni su samo uveli dobar trend da alat kupimo u samoposluzi.

Nisi pročitao do kraja moj post.
Udarna Šrafilica, sa baterijom i punjačem u kompletu je 4500 din. To je alat na 20V

Upravo sam pogledao Woby i ništa od 18-20V alata nema za te novce u kompletu sa baterijom i punjačem a da odgovara i drugim alatima.

Najbliže ovoj ponudi je neka aku šrafilica od 16v sa brushless motorom za 4760, ali sa plastičnim futerom do 10mm, bez vibracije, sa manje Nm, i baterijama koje odgovaraju samo za nju...

Mnogi alati u Lidl-u u solo pakovanju su precenjeni, ali ovaj u kombo pakovanju je ipak jako povoljan.

Nije njima preslikana ponuda
ali evo na primer brushless srafilica koja je bolja od te lidlove za 4500 u kompletu sa 2 baterije na 20V punjacem i koferom

Ovo je daleko bolja šrafilica, plus dodatna baterija. Vrlo lep set. Možda se oslanjaju na to da mnogi drže njihov alat pa će da se uklope sa dodatnim setom, baterijom ili alatom bez baterije.

Vidiš u tome je problem.
Woby ima dve linije baterijskih sistema gde različiti alati koriste istu bateriju: S20V i P20

Ova bušilica nije ni u jednom od ta dva sistema, i ta njena baterija se samo za tu bušilicu može koristiti...hebg...imao sam njihovu bušilicu nisam obraćao pažnju i kupio takvu. Em što je nisam ni za sta drugo mogao koristiti, kada je oslabila nije bila više da se kupi zamenska.

Njihovi standardizovani sistemi jedna baterija-više alata su dosta skuplji i nije samo jedan sistem 20V.
Kod Parkside imaš samo jedan sistem 20V i jedan sistem 12V i svaki alat na isto volti može koristiti istu bateriju .

Meni odgovara ovaj sistem sto Lidl radi, povoljnija verzija bez baterija, sta ce mi 10 alata i 10 baterija, kad su mi 2-3 baterije dovoljne. I da se razumemo, Parkside nije zlatan, ali je miljama ispred Womax-a...

Vidiš u tome je problem.
Woby ima dve linije baterijskih sistema gde različiti alati koriste istu bateriju: S20V i P20

Ova bušilica nije ni u jednom od ta dva sistema, i ta njena baterija se samo za tu bušilicu može koristiti...hebg...imao sam njihovu bušilicu nisam obraćao pažnju i kupio takvu. Em što je nisam ni za sta drugo mogao koristiti, kada je oslabila nije bila više da se kupi zamenska.
Pa sta?
Opet ne racunas baterije u cenu alata
Dobio ili ne dobio bateriju, da bi dobio ukupnu cenu alata za poredjenje moras racunati zajedno sa baterijom cak i kada je vec imas.

To je jeftin alat u startu vec dobijes dve baterije...gratis
tj toliko kosta u lidlu alat bez baterije

Ako ti bas treba, ima da se kupi dodatna baterija posebno, od 2k kosta 1300, od 4k je 2k RSD

a kad ne bude bilo za par godina bacis taj i kupis drugi komplet za 5k, sa sve baterijama....
licno mislim da je ova opcija najjeftinija ko hoce jeftino da prodje.

ako bas hoces sistem sa jednom baterijom ima i to i opet je brushless pa kome se isplati

Uglavnom sve postoje opcije, i uvek je sve od alata i baterija dostupno pa moze da se bira.
Linda ipak zavrce usi koliko god nama bilo zgodno da uz sir i masline kupimo i busilicu

Lidl u zadnje vreme dosta ulaze u alat, cak je u DE otvorio i prvu probnu radnju bez hrane, a ima i Parkside velika radnja na autoputu oko Budimpeste, ko ide ka Becu ili gore.

Mislim da je samo pitanje vremena kada ce poceti online radnja u Srb, kao sto je maltene svugde vec ima, uz par izuzetaka.

Ja imam licno vise sistema, a kod Lidla mi se svidja sto imam busilicu, impact, kompresor, udarnu, kosilicu, trimer, makaze za ogradu, vise LEDa… i dve baterije :) fora je sto cesto imaju neke stvari za smesne pare, tipa 4ah 12v baterija za 5 evra ili X20 od 2ah za 7 evra pa se vremenom nakupi.

Kvalitet im je mesovit,i ne zanosim se da su previse kvalitetni, nesto sam morao da zamenim odmah po kupovini (udarni, 12v busilica, dremel, crni laser), ali imaju dosta raznovrsnih stvari.

Ali mi je omeljeni plavi Bosch 12v :) a Parkside za prljanje :)

Poslednja izmena:
Ako ti bas treba, ima da se kupi dodatna baterija posebno, od 2k kosta 1300, od 4k je 2k RSD
To ne može da bude dobro tj. kvalitetno tj. bezbedno.
Ali ako vidimo da DeWalt ne radi zasebnu kontrolu ćelija odnosno da njihov punjač može da zapali Li-Ion bateriju dok je puni (kao naojobičniji no-name), ako Makita ima čip u bateriji koji upiše u firmver baterije (ej, baterija ima firmver!) da je ne neispravna kada ne uspe da počne da je puni 3 puta, kada čak i Milwaukee ima hladne lemove... Onda je Lidl sa Parkisde ponudom zlatan, naročito kada uzmemo i cenu kao faktor, naročito što nudi i BL (crni) alat.
Da se odma' ogradim, nisam otvorio ni jedan Womax aku alat.

u samoposluzi mozete da kupite samo igracke. Meni jedna baterija za makitu kosta 90 evra, ali mi traje 10-12 godina za profesionalne potrebe.

Od kvalitetnih, a jeftinijih marki srafilica/busilica i sl, mogu da izdvojim "Skil", kako sa baterijama, tako i elektricne na 220v sto mislim da je bolje resenje za amatere kojima redje trebaju. I neki stolari ga koriste.

I elektricne alate cuvajte u kuci, ne po garazama, terasama i podrumima zbog vlage.

Makite i Dewalt ispod 10-12000 na KP su sve plagijati (osim polovnih) i vrlo sumnjivog kvaliteta, verujem da je i einhel za njih marka, pa to slobodno zaobidjite.

Nazad
Vrh Dno