Šta je novo?

Aku busilica?

Gde će u univer da šrafi sa 5 ili 8 nm, čak ne može ni svaku vrstu drveta da prosvira.
To sve što spominjete su aku odvijači za vijke za metal i za uvrtanje u plastiku, serviserski alat i alat za sklapanje.
Da, meni treba nešto što može da šrafi fino u drvo, iako je dosta stvari od iverice danas, bilo je situacija da sam se pošteno namučio sa šrafcigerom i IKEA nameštajem.

Zato i gledam da uzmem nešto, samo da prestanem ručno da šrafim, em traje satima, a imam osećaj da bi sa šrafilicom završio posao za sat vremena, em me ruke posle ubijaju.

IKEA obično ima imbus šrafove baš da bi olakšalo sklapanje bez šrafilice.
Ali svako u stanu ili kući treba da ima makar najlošiju šrafilicu. Sa ovim cenama i dimenzijama, ne vidim razloga za drugačije.

Postoji i nameštaj od univera sa utisnutim navrtkama i u tom slučaju pomaže aku odvijač (predvidjen je za mašinske vijke) ali ne znam koliko je isplativo kupovati da bi se ušrafilo max 10 vijaka plafon 2x godišnje. Kao što je @component spomenuo vijke sa imbus glavom svi proizvodjači nameštaja isporučuju u kompletu i imbus ključ sa kojim se očas posla izvrti vijak i ne bole ruke. Za šrafljenje iver vijaka moraš da odradiš i predbušenje i uz odvijač moraš da imaš i bušilicu zato je najbolji odvijač/bušilica a da li će biti električni ili aku je lični izbor a cena ide od 3k pa nadalje.

Zašto ne one šrafilice za gips karton ploče ? Imaju graničnik dubine i držač šrafa
1748451986584.png

Od kada IKEA ima namestaj koji je od drveta? Sklopio sam preko 30 komada namestaja, stolovi, ormari, kreveti kupljeni u IKEA, Matis, Forma Ideale, SImpo. Jedino parce punog drveta je naslon za glavu na bracnom krevetu. Sve ostalo je iverica. Realno ko ima toliko namestaja od masiva kupovina neke Makite/Dewalta mu je sitnis :p

Ne interesuje me, upotrebljavao sam jednu mislim da je bila Boš sa bratom da sklapimo celu kubinju od naručenih ploča od iverice mada šrafovi nisu bili veliki, 3-5 mm

Wow... ne znam kako ste uspeli... Trebalo bi da ima jako veliku brzinu koja se aktivira samo kad pritisneš (dotle vrti u prazno). Prebrzo za ivericu, sa ili bez prethodno izbušenom rupom. Ali meni je najgore što nemaš kontrolu. Obična šrafilica sa kvačilom je mnogo bolja za određivanje dubine. Ili na osećaj sporijom brzinom pred kraj. Ove za rigips samo "bam" i ušrafljeno... "bam, bam" i dva šrafa gotova... za rigips nije problem, nije neophodno da bude precizno ni lepo. Sve prekrije fugenfiler i/ili traka.

te šrafilice za rigips nemaju nikakvu sličnost sa klasičnim šrafilicama, rade na drugom principu i stalno vrte.

Pravljene su za brzinu, treba zašrafiti stotine šrafova u što kraćem vremenu bez da moraš da paziš na dubinu. Postoji i glava za obične bušilice i električne šrafcigere. Meni je puno pomogla, radi isto tako dobro za različite mataerijale. Kada su mi postavljali ogradu od žičane mreže, upotrebili su istu takvu za samobušeće šrafove u metalne stubove. Njih dvoje su ogradili oko 20 ari za par sati. Stubovi su već bili postavljeni u beton ali u svaki ide po 4-5 šrafova.

Alat nikad nije bio problem. Uvek su u pitanju baterije.
Ako već nemaš njihove baterije i punjač onda je upitno da li vredi kupovati bušilicu + baeriju + punjač... Ali ako planiraš da u buduće kupiš još nešto Parkside onda se sigurno isplati. Već imam tu bušilicu i odlična je. Razmišljam se da kupim još jednu, a staru poklonim ćaletu pošto mi je stalno pozajmljuje. U poslednje vreme je više kod njega nego kod mene.
Ali ja već dosta njihovih baterija i za mene je to dobra kupovina.

1748527509272.png

Baterija od 2Ah sa punjačem je bila 3000.
Realno, za šrafilicu ti ne treba jača, bespotrebno opterećuješ zglob. Kome treba da buši po celi dan, onda ima smisla ova veća.

Najveća prednost parkside alata je, da na istu bateriju ide jaaako veliki broj uređaja, a koji znaju biti jako dobri za malo novaca, i kad jednom uzmeš bateriju posle ti je svejedno.

Obično je najisplativija kupovina kombo kompleta, gde kada sabereš pojedinačno cenu Alat+bat+punjač, na kraju ispadne da se sve dobije u pola cene.

U lidlu ns, udarni odvijač je u kombo paketu 7000, a samo baterija od 4ah je 3000din na istoj polici... Punjač plus udarni odvijač (alat koji kupuješ) dobiješ za 4000!!! Nerealno.

Ali kako god okreneš, isplati se.
Za hobi varijantu možda su najbolje one zelene dvobrzinske šrafilice, crna ima smisla za nekoga ko puno šrafi, pa mu je bitna duža autonomija, ali za mene koji nisam majstor, ova zelena će da traje dokle god bude bilo da se kupi baterija za nju 😄 A koštala je u kombo paketu kao solo crna.

Zapravo, kad pogledam sad, od aku alata najviše koristim aku trimer, koji sam usputno kupio neplanski, jer eto imao sam bateriju...dok šrafilicu ili brusilicu koje sam želeo da kupim, ne pamtim kada sam zadnji put koristio...jednom ili dva puta od početka godine.

Kod lidla nista ne dobijes u pola cene, nego vi ne znate koliko to treba da kosta :sneaky:

Pogledajte lidl cene preko pa jos jednom razmislite da li je precenjeno, ili prosto uporedi sa drugim robnim markama i zakljuci.

Zato sto se parkside toliko dize u nebesa oni imaju love da plate svarcenegera da ih reklamira. 😁

Pa nije ni skuplji, a uz to je i bolji.
Pre Parkside šrafilice, imao sam Womax, i to nije uporedivo, koliko je za manje novce Parkside bolji. Takođe imam još uređaja, isto Womax i Parkside gde mi je Parkside za manje novaca mnogo bolji nego isti Womax uređaj.
O poštovanju kupaca to je tek priča za sebe, garancija u Wobyhaus kada mi je posle 6 meseci crkla kosačica...mislim da sam dobro prošao da nisam dobio batine, jer sam se usudio da donesem uređaj na reklamaciju...

Sa druge strane, postoje alati koji su identični (očigledno im ih pravi ista fabrika, samo se u boji plastike razlikuju), ali je isti alat kod parkside-a upola jeftiniji, recimo konkretno:parkside.jpgwomax.jpg
U pitanju je identičan uređaj, napravljen u istoj fabrici, razlika u ceni dupla.
Sorry za offtopic.

uredjaji isti, i iz iste fabrike a jedan ti je bolji... :rolleyes:

I onda poredis cenu brusilice sa akcije bez baterije i womax koji ide sa 2 baterije po redovnoj ceni...
i zakljucis da je razlika dupla....kako?

Sto ne poredis srafilicu, kad je vec o njoj tema...i to ima iz iste fabrike.

garancija u Wobyhaus kada mi je posle 6 meseci crkla kosačica...mislim da sam dobro prošao da nisam dobio batine, jer sam se usudio da donesem uređaj na reklamaciju...
ne rece, jel si na kraju popravio kosacicu ili nisi?
verujem da jesi...

Ono sto sigurno znam da ako se pokvari parkside kosacica ostaces bez nje cak i ako ti treba,
u tome je najveca razlika.

necu novac, hocu alat!

Iako su isti alati i iz iste fabrike, nikako nisu isti vitalni delovi alata.
Parkside u pocetku bio dobar sa cenom, sada je (po meni) precenjen, makar gledajuci nemacku ponudu.
I sire se van Lidl, sada su u redovnoj ponudi i kod ostalih vecih marketa.

Normalna stvar da će biti skuplji, Lidl im napravio reklamu. Bosch se devedesetih pojavio sa hamerom i počeo da kupuje fabrike a kod nas se prodavalo na veliko jer je njihov alat bio jeftiniji od B&D a i razlika u kvalitetu je bila ogromna i proizvodnja im je na isti fazon kao B&D u zlatno vreme.

uredjaji isti, i iz iste fabrike a jedan ti je bolji... :rolleyes:

I onda poredis cenu brusilice sa akcije bez baterije i womax koji ide sa 2 baterije po redovnoj ceni...
i zakljucis da je razlika dupla....kako?

Sto ne poredis srafilicu, kad je vec o njoj tema...i to ima iz iste fabrike.

ne rece, jel si na kraju popravio kosacicu ili nisi?
verujem da jesi...

Ono sto sigurno znam da ako se pokvari parkside kosacica ostaces bez nje cak i ako ti treba,
u tome je najveca razlika.

necu novac, hocu alat!

Sve si pogrešno shvatio.

Po istoj ceni, u Womax dobijaš slabiji uređaj, dok za isti ti treba znatno više para.

Brusilica je za novu godinu koštala 5500 u lidlu u kombo paketu, u womaxu 11800 ista takva, identično pakovanje, identične performanse.

Nemoj porediti brushed i brushless modele, pričam o identičnim uređajima i identičnim kombo pakovanjima.

Da popravili su kosačicu u womaxu, ali posle 2 meseca, posle prvih mesec dana cimanja sa wobyhaus, bilo me sramota da više pozajmljujem kosačicu od komšija i odem u lidl i kupim drugu kosačicu. I sada imam dve kosačice...
Jednu sam platio 6000din i ima 1300w, drugu sam platio 8500din i ima 1000w, pogodi koja je koja...

Jedna stvar koja nervira kod Parkside-a je što ne možeš da kupiš šta hoćeš kad god hoćeš...

Pa nije ni skuplji, a uz to je i bolji.
Pre Parkside šrafilice, imao sam Womax, i to nije uporedivo, koliko je za manje novce Parkside bolji. Takođe imam još uređaja, isto Womax i Parkside gde mi je Parkside za manje novaca mnogo bolji nego isti Womax uređaj.
O poštovanju kupaca to je tek priča za sebe, garancija u Wobyhaus kada mi je posle 6 meseci crkla kosačica...mislim da sam dobro prošao da nisam dobio batine, jer sam se usudio da donesem uređaj na reklamaciju...

Sa druge strane, postoje alati koji su identični (očigledno im ih pravi ista fabrika, samo se u boji plastike razlikuju), ali je isti alat kod parkside-a upola jeftiniji, recimo konkretno:Pogledajte prilog 494085Pogledajte prilog 494086
U pitanju je identičan uređaj, napravljen u istoj fabrici, razlika u ceni dupla.
Sorry za offtopic.
Šta je na priloženim slikama identično?
Baterija od 2Ah sa punjačem je bila 3000.
Realno, za šrafilicu ti ne treba jača, bespotrebno opterećuješ zglob. Kome treba da buši po celi dan, onda ima smisla ova veća.

Najveća prednost parkside alata je, da na istu bateriju ide jaaako veliki broj uređaja, a koji znaju biti jako dobri za malo novaca, i kad jednom uzmeš bateriju posle ti je svejedno.

Obično je najisplativija kupovina kombo kompleta, gde kada sabereš pojedinačno cenu Alat+bat+punjač, na kraju ispadne da se sve dobije u pola cene.

U lidlu ns, udarni odvijač je u kombo paketu 7000, a samo baterija od 4ah je 3000din na istoj polici... Punjač plus udarni odvijač (alat koji kupuješ) dobiješ za 4000!!! Nerealno.

Ali kako god okreneš, isplati se.
Za hobi varijantu možda su najbolje one zelene dvobrzinske šrafilice, crna ima smisla za nekoga ko puno šrafi, pa mu je bitna duža autonomija, ali za mene koji nisam majstor, ova zelena će da traje dokle god bude bilo da se kupi baterija za nju 😄 A koštala je u kombo paketu kao solo crna.

Zapravo, kad pogledam sad, od aku alata najviše koristim aku trimer, koji sam usputno kupio neplanski, jer eto imao sam bateriju...dok šrafilicu ili brusilicu koje sam želeo da kupim, ne pamtim kada sam zadnji put koristio...jednom ili dva puta od početka godine.
Šta je kombo paket?
Kod mene u Lidlu baterija od 2Ah košta 3500 Dinara = regularna cena, ne ona narandžasta na rasprodaji.

Kombo kad je sve u koferu, alat, baterija i punjač.
Tako je najjeftinije.

Ista brusilica. Isto brushless motor, identične komande(raspored tastera za otključavanje, promene brzine), ručka, štitnik, iste specifikacije, ista fabrika, aluminijumski deo im se neznatno razlikuje, tj identičan je prethodnom modelu parksideove brusilice, sa mehaničkim dugmetom za uključivanje, u prevodu: od raspoloživih delova, sklapaju za brendove ko šta izabere...
Čak im je i uputstvo za upotrebu skoro identično.
Plastika je jedino unikatna za obe 😄 i cene im unikatne. Jednu možeš da kupiš kad hoćeš, drugu ne...

Što se tiče baterija, ebg takva im je neka politika nelogična. Recimo kombo pakovanje baterija od 2Ah + punjač, u Novom Sadu je bilo 3000, celi februar, mart i april. Solo punjač kao u tom pakovanju je 1600din, još ga ima.

Baterija 4ah je bila solo 3000 din za Uskrs.

E, sad...
Od ponedeljka, solo smart baterija od 4Ah je 3700din, veličine je regularne baterije od 2Ah, podržava bluetooth i Smart uređaje, to je u svim Lidlovima.

Najveći problem je što stvarno nema da se kupi kad hoćeš, već povremeno.

Ja imam gomilu i Boscha i Parksidea, i parkside je sa garancijom bezbolan, bukvalno no questions asked.

Ne znam za Womax, Inco i sl, verujem da su to sve slicni kinezi, i licno mislim da ih i ne vredi popravljati, vec dobiti pare nazad i kupiti drugo. Ja sam Parkside kupovao na bas dobrim akcijama, kojih ima sa vremena na vreme, tipa mala 12v crna busilica sa skidajucim futerom za 23 evra, a bateriju 12v 4Ah za 5 evra. Za te pare bilo kakav komentar je izlisan.

Ako mi treba nesto za vijek vijekova, i zelim kao dobru ivesticiju, uzmem Bosch jer imam njihov ekosistem.

Kod lidla nista ne dobijes u pola cene, nego vi ne znate koliko to treba da kosta :sneaky:

Pogledajte lidl cene preko pa jos jednom razmislite da li je precenjeno, ili prosto uporedi sa drugim robnim markama i zakljuci.

Zato sto se parkside toliko dize u nebesa oni imaju love da plate svarcenegera da ih reklamira. 😁
Nešto si pobrkao.

Ista bušilica, ova iz kataloga, PABSP20 na lidl.de, sa 20% popusta je 39.99e. Kod nas 4500din. U cent je isto.

Adekvatan model WOMAX BL P20 je 7000din. Sa manje Nm i 2 godine garancije. Woby više nema ni svoj servis, ni svoj magacin rezervnih delova. Šalju ljude u neku garažu u Rumenci.
Adekvatan model Villagera, VLP8120 je 13800 sa 3 godine garancije.
Crni Parkside daje 5 godina no-brainer garancije. Istina je, nekad ne dobiješ zamenski proizvod, ali novac vrate u roku od 2min pa do 6-7 dana. Testiraj Woby-jevu garanciju pa javi...

Woby iz prodavnica reklamacije šalje u NS u servis. Pre nekih 10 god. su radili sasvim solidno, za 15ak dana su završavali reklamacije za električni alat, na ubodnoj se raspala vodjica/njihalica na trećem poslu i odradilli su odlično da ni dan danas nema nikakvih problema sa ubodnom. u originalu je neki uskočni osigurač bio odradjen od običnog lima.

Woby ima veliku upravnu zgradu sa magacinom i prodajnim centrom u okolini NS. Tu je bio i servis i magacin rezervnih delova, odlazio sam tamo više puta. Pre nekih godinu dve mi je zatrebala rezervna vreća za onaj usisivač/duvač za lišće, Kupovao sam to već kod njih, propadne vremenom. Nema više ni servisa ni prodaje delova. Prodavačica u radnji mi da vizitku, kaže ovo je sada naš servis, probaj da potražiš tamo. Rekoh OK, Rumenka, 5 minuta odatle, i odem da potražim. Na toj adresi je porodična kuća, ima doduše neka garaža, zatvorena, u dvorištu. Nikakva oznaka ni tabla. Iz kuće niko ne izlazti, na telefon se ne javlja. To je moje poslednje iskustvo.

Nazad
Vrh Dno