Šta je novo?

Aku busilica?

Nisu kompatibilne Bosch plave i zelene, na zalost.

Ne znam ni sam sta radim osim namestaja i raznih sitnica :)

Jednostavno kada vidim nesto interesantmo sto mogu da dohvatim, uzmem, a prethodnu prosledim kuci u Srb ili drugarima :)

Нови члан Девалт породице се добро показао претходних дана.
20240316_130648.jpg

Nije bušilica, al može da seče. ;)
Koliko može sa jednom baterijom da se uradi i kog je kapaciteta?

Имам од пре сет од 3 батерије, 5 амперсати, данас сам користио само једну нпр, сецкао неких 3 сата лагано. Држи прилично за разлику од тримера који потроши батерију очас посла. Није за поређење са бензинским моделима, али за мања сечења и крчења око куће је одлична.

Kakva je za držanje aku bušilica sa baterijom od 5Ah? Deluje mi onako laički da nije baš najzgodnije rešenje zbog težine?

Није ми била превише тешка, мада сам бушилицу/шрафилицу користио највише на почетку радова. Почео сам по навици са њом, а онда сам схватио да је ударни одвијач далеко лакши за коришћење, мање замара руке, и са лакоћом шрафи и велике шрафове, па сам њега користио после. 5 амперсати батерије су практичне за веће целодневне радове.

Прилично велики је био пројекат, дрвени приземни плато од 45 квадрата и балкон/веранда од неких 25 квадрата, због тога сам и одабрао Девалт на крају. Размишљао сам у старту о Риоби, али највише ме одбила циркулациона тестера због дубине реза од 45 мм (добро да сам проверио на време :) ) . Девалт има 55 мм. Све носеће греде овде су 48 мм дебеле, и сечење тога је био један од главних делова пројекта. Сам сет алата је такође био далеко повољнији него да се узима појединачно, писао сам чини ми се на почетку теме.

Screenshot_20240317_075117_Photos.jpg
Screenshot_20240317_075206_Photos.jpg

pozdrav ljudi, unapred se izvinjavam ako se ponavaljam jer nisam pregledao celu temu , imam nedoumicu jednu, naime imam aku busilicu bosch gsb 180-li i uz nju sam kupio i punjac i dve baterije, a sad vidim jednu varijatnu na raznim sajtovima za duvac lisca gbl 18v 120, pretrazujem malo po netu ali nigde nmg da vidim da li su baterije sa ove aku busilice podobne za duvac koji zelim da uzmem? pretpostavljam da jesu ali nisam siguran. evo i slika istih.cak i na slikama deluju iste baterije. hvala vam unapred i izvinjavam se ako postavljam glupa pitanja, nisam toliko u materiji.
1711010495283.png
1711010568084.png

Kompatibilne su baterije obzirom da je GBL 18v-120 takodje na Bosch 18v platformi i oba alata su u plavoj seriji. E sad koliko je taj malecni duvač pogodan za neki iole prihvatljiv posao duvanja lišća je već druga priča. :) I sasvim je moguće da ti baterije koje si dobio uz bušilicu, ako su npr od 2ah, neće pružiti zadovoljavajuću autonomiju rada.

Kompatibilne su baterije obzirom da je GBL 18v-120 takodje na Bosch 18v platformi i oba alata su u plavoj seriji. E sad koliko je taj malecni duvač pogodan za neki iole prihvatljiv posao duvanja lišća je već druga priča. :) I sasvim je moguće da ti baterije koje si dobio uz bušilicu, ako su npr od 2ah, neće pružiti zadovoljavajuću autonomiju rada.

hvala na odgovoru, meni uglavnom treba ispred kuće na betonskim površinama da sredim sve što padne sa drveća pošto imam dosta zelenila , mislio sam da će mi biti dovoljna neka ovako igračkica. :) imaš li neku preporuku za naravno nešto veći novac a da je jače, ne mora biti akumulatorski? naravno da ne bude neka paprena cena. Ako ima uopšte nešto.

Upadam u temu, stara aku riknula, što pre moram da kupim novu. Nije za svakodnevnu/profesionalnu upotrebu, ali ne bih ni neki krš da kupim.
Šta mislite o ovom modelu? https://www.einhell.rs/en/p/4513914-tc-cd-18-35-li-1x1-5-ah/
Raspon cena od 7500-11000din, prodavnica u kojoj košta oko 7500 din. mi je na 300m od kuće, pa ako je ova ok, onda da ne gubim vreme dalje.

Imaš u Lidlu jaču za 4k din bez baterije i punjača. U katalogu je koji važi do danas. Pošto ih menjaš kao pelene a slabo koristiš zar ti nije bolje da uzmeš električnu?

Вероватно ок за цену, са ограничењима попут нејаког макс. момента, распона стезне главе (ваљда се тако зове) од 10 мм, и слабашне батерије.

Upadam u temu, stara aku riknula, što pre moram da kupim novu. Nije za svakodnevnu/profesionalnu upotrebu, ali ne bih ni neki krš da kupim.
Šta mislite o ovom modelu? https://www.einhell.rs/en/p/4513914-tc-cd-18-35-li-1x1-5-ah/
Raspon cena od 7500-11000din, prodavnica u kojoj košta oko 7500 din. mi je na 300m od kuće, pa ako je ova ok, onda da ne gubim vreme dalje.
Za te pare ako ne mora iz radnje mozes skoro kupis 2 kompleta sa po 2 baterije kineza ala Bosch, Makita na KP. Duze ce ti traje nego taj 1 Einhell sigurno.

Imaš u Lidlu jaču za 4k din bez baterije i punjača. U katalogu je koji važi do danas. Pošto ih menjaš kao pelene a slabo koristiš zar ti nije bolje da uzmeš električnu?
Sve što sam kupio u Lidlu je krš (doduše, mali broj artikala, jer sam znao da su krš generalno), tako da mi ne pada na pamet da kupujem više tu. Isto tako izbegavam kupovinu i kod kojekakvih Delbojeva sa KP.
Odakle ti ideja da bušilice ''menjam kao pelene''? Prethodna je trajala dvocifren broj godina. Ne sumnjam da Bosch, Makita, B&D mogu da traju duže, ali za moje potrebe mi deluje da ne moram da dajem 200 evra.

Ja uyeo na KP Makitu(imitaciju) sa 2 baterije, metanu glavu, raspon do 12mm, ya 6000.
Odmah dao zetu majstoru da je isproba i kaze za moje potrebe odlicna
detaljniji opis u postu #565

Sve što sam kupio u Lidlu je krš (doduše, mali broj artikala, jer sam znao da su krš generalno), tako da mi ne pada na pamet da kupujem više tu. Isto tako izbegavam kupovinu i kod kojekakvih Delbojeva sa KP.
Odakle ti ideja da bušilice ''menjam kao pelene''? Prethodna je trajala dvocifren broj godina. Ne sumnjam da Bosch, Makita, B&D mogu da traju duže, ali za moje potrebe mi deluje da ne moram da dajem 200 evra.
Napisah za te pare 7500-11000din 2 kompleta (2 srafilice i 4 baterije). U pitanju su kineske kopije, tj nisu opste ni kopije nego samo tako lepe etikete Makita i Bosch. Nista losije od Einhell nisu. Vrlo moguce da ih pravi i isti kinez.

Imam sličan model i nije loša kao šrafilica. Za bušenje uvek koristim Enhell jači model koji je bez četkica. Od skoro sam kupio Parkside Performance (crna) i bolja je od oba Einhella koja imam i sad mi je omiljena.
Baterijski alati se kupuju u zavisnosti koje baterije imaš. Ako nemaš još ni jedne, pogledaj malo cene baterija pa se na osnovu toga odluči.
Meni je i dalje Parkside prvi što se tiče odnosa cene i performansi, pogotovo za kućnu upotrebu.
Inače Einhell je vlasnik Parksidea, a oba su većinom made in PRC.

Ok, pogledaću i te Parkside.
Napisah za te pare 7500-11000din 2 kompleta (2 srafilice i 4 baterije). U pitanju su kineske kopije, tj nisu opste ni kopije nego samo tako lepe etikete Makita i Bosch. Nista losije od Einhell nisu. Vrlo moguce da ih pravi i isti kinez.
Nisam pristalica kupovine takvih kopija na KP, tako da ta opcija otpada. Najviše volim da uđem u prodavnicu, kupim, reklamiram tu ako zatreba i to je to.
E da, imam dobru električnu bušilicu, tako da mi više treba aku/prenosiva šrafilica.

Poslednja izmena:
Ja koristim Parkside Performance manju od 12v bez cetkica sa glavom koja se skida, vise nego odlicna.

Inace samo crna, zelene busilice zaobilazim, mada ima odlicnih.

Ovo je moja kolekcija od pre godinu dana, sada ima jos po nesto :cool:

IMG_2709.jpeg

Alat1.JPG

Evo mojih Parkside i Einhella (ono crveno u sredini nabacano). Još nekoliko od oba imam van slike.
Kad mi jednom bude bilo dosadno, sve ću da izvadim i poređam da vidim koliko čega u stvari imam. Žena kaže da preterujem, i počinjem da mislim da je u pravu :)
Mada, većina ovih se već odavno isplatila. Naša kuća nije videla majstora godinama.

P.S. Teško ćeš da uđeš u LIDL i da kupiš šta ti treba. Možeš samo da kupiš to što nude u tom trenutku. Po meni je to najveća mana kupovina alata kod njih.

Pogledajte prilog 446856

Evo mojih Parkside i Einhella (ono crveno u sredini nabacano). Još nekoliko od oba imam van slike.
Kad mi jednom bude bilo dosadno, sve ću da izvadim i poređam da vidim koliko čega u stvari imam. Žena kaže da preterujem, i počinjem da mislim da je u pravu :)
Mada, većina ovih se već odavno isplatila. Naša kuća nije videla majstora godinama.

P.S. Teško ćeš da uđeš u LIDL i da kupiš šta ti treba. Možeš samo da kupiš to što nude u tom trenutku. Po meni je to najveća mana kupovina alata kod njih.
Za LIDL tacno, bas zbog e cinjenice sam odustao od kupovine njihovog alata, jednom treba pogodim kada ima crni alat, pa mzoda nema baterija za njega, pa cekam sledeceg puta kada se pojavi.
Dosta bezveze je to organizovano kod njih

@hsv.stoned
Baterija teško da traje 10+ godina, to baterija više provede na punjaču nego što stoji na makini. Dao sam ti predlog za jaču bušilicu (moment 45Nm naspram 35) i Parkside baterija je 2Ah naspram 1,5 a sve je to u istom rangu kvaliteta krenuvši od Einhell preko Parkside, Womax pa do tih što kažeš krš sa KP, razlika je u kvalitetu plastike kućišta i u dizajnu.
Nisi napisao da mora da bude aku pa sam zato i predložio električnu jez za 3,5-4k sa sličnim karakteristikama i 5m kabla u kući završava posao i bez razvlačenja produžnog kabla. Ja tako funkcionišem a i GK ploče u većini slučajeva tako šrafim jer je makina mnogo lakša, manje bole ruke.

Ima li neko Xiaomi 12V Max Brushless Cordless Drill, da li je dovoljno dobar za amaterske potrebe ili je bolje kupiti nešto drugo sa sličnom cenom?

Jeste fensi, ali zaobidji ako hoces pravi alat. Integrisana baterija isto nije srecno resenje, moras stalno da dopunjavas i skracijes vek.

Poslednja izmena:
Ok, pogledaću i te Parkside.
Zelene Parkside su prihvatljive ali samo to, nije neka stezna glava, nije baš precizna, slabe snage. Ako imaju crne pro serije u ponudi, one su solidne šrafilice.
Od Boscha plavi alat valja mada ni to nije neko čudo da budem iskren, nemam šrafilicu, imam druge neke alate, nisam oduševljen.
Mislim da je najbolji izbor DeWalt za te pare, samo ja nikad nisam toliko pružao za alat.

Jedino vreme je Hikoki alat (Hitachi) bio jako povoljan kod nas, ali su brzo podigli cene trgovci.

Ta crna mi bode oci vec par nedelja uzastopce, tu na policama im bude i punjac i baterija ali kad se sve sabere izadje solidno jer mi se cini da ne pasuju one jeftinije Parkside baterije.

Srafilica bude 5-6k, baterija je oko 4k i punjac je sigurno 2-3-4k, ne secam se tacno koliko je on.

Za te pare je opet solidna ali ne pratim toliko srafilice pa da znam ima li bolje za taj kes.

Ima li neko Xiaomi 12V Max Brushless Cordless Drill, da li je dovoljno dobar za amaterske potrebe ili je bolje kupiti nešto drugo sa sličnom cenom?
Ako je poput IKEA šrafilice zaobiđi... eto ima nešto i za šta je zeleni Parkside klasa alat, ta IKEA šrafilica.
Za te pare je opet solidna ali ne pratim toliko srafilice pa da znam ima li bolje za taj kes.
Teško da ima bolje za te pare, crne su uporedive sa plavim Bosch slabijim modelima koji su 17k i više.
ZONA ALATA je poredio sa DeWalt modelom od 35k i jako dobro se držala u poređenju sa njom.

Ta crna mi bode oci vec par nedelja uzastopce, tu na policama im bude i punjac i baterija ali kad se sve sabere izadje solidno jer mi se cini da ne pasuju one jeftinije Parkside baterije.

Srafilica bude 5-6k, baterija je oko 4k i punjac je sigurno 2-3-4k, ne secam se tacno koliko je on.

Ako je u pitanju 20V alat, mislim da i za crne odgovaraju iste baterije kao i za zelene X20V team (baci pogled na yt da budes siguran, a mozes i da pitas Zonu Alata, mislim da bi ti odgovorio). Doduse, pozeljno je imati 4Ah za crnu, dok zeleni alati uglavnom dolaze sa 2Ah u pakovanju. Alat svakako radi i sa 2Ah, ali sa 4Ah radi bolje, zato sto nije razlika samo u kapacitetu, jer su u 4Ah dva seta od po pet celija koji su paralelno povezani, tako da mogu da isporuce dvostruko vise.

Inace, ako neko slucajno ne zna, kada poredite razlicite brendove, 20V je isto sto i 18V. To je pet serijski povezanih celija od 3.6 ili 3.7, tako da je stvarni napon 18 ili 18.5V.
Ovi koji pisu 20V su pilicari.

Nazad
Vrh Dno