Šta je novo?

Aku busilica?

Pa dobro, nekom ce mozda biti od koristi. Kapiram da je mnogim ljudima ovo verovatno trivijalno, ali nekom ko nije koristio busilicu vise od par puta u zivotu mozda nece biti ocigledno. Nije da vecina ljudi bas razmislja o nacinu izrade burgije i da nece pretpostaviti da postoje burgije koje mogu da buse u oba smera :)

Kako nece kad sam izbusio skoro 3 cm u betonu sa rotacijom u kontra smeru :D
Samo 3 cm lupajući bušilicom, u stvari kako si napisao "da pritiscem ko sivonja"? Liči mi na onu priču sa motornom testerom za drva-treba je upaliti.
Smer okretanja je bitan da bi burgija svojom spiralom izvlačila u ovom slučaju izmrvljeni beton a u ostalim slučajevima bi bila strugotina a teško da postoji "obosmerna" burgija, može biti ili sa desnim ili sa levim prolazom.

Nije da vecina ljudi bas razmislja o nacinu izrade burgije i da nece pretpostaviti da postoje burgije koje mogu da buse u oba smera :)

To k'o kad bi im'o šraf koji mož' da zavrćeš u bilo koju stranu... :p :D

BTW, izbušio si samo 3cm jer si imao taj slabiji Bosh. Da si imao jači Hilti, izbušio bi ti i 6cm. :p

Samo 3 cm lupajući bušilicom, u stvari kako si napisao "da pritiscem ko sivonja"? Liči mi na onu priču sa motornom testerom za drva-treba je upaliti.
Smer okretanja je bitan da bi burgija svojom spiralom izvlačila u ovom slučaju izmrvljeni beton a u ostalim slučajevima bi bila strugotina a teško da postoji "obosmerna" burgija, može biti ili sa desnim ili sa levim prolazom.
Taj odgovor NSHappyju je zezancija, jasno je i meni bilo nakon nemilog dogadjaja sta sam uradio.

Tako nekako, ali kad covek ne razmislja... :D

BTW, izbušio si samo 3cm jer si imao taj slabiji Bosh. Da si imao jači Hilti, izbušio bi ti i 6cm. :p

Imam ja osnovnu udarnu Bosch bušilicu, 450 W i sa Kiel burgijom bušim i armirani beton. Naravno, hobi varijanta, ne bušim svaki dan. U principu, burgija je najbitnija stavka. Onaj set Bosch burgija što je došao uz bušilicu spaljen odavno.

Ma i ovaj moj Bosch je izbusio 6 cm u armiranom betonu skoro kao kroz drvo onog momenta kad sam "pogodio" smer.
Prva rupa mi oduzela 5 minuta, a onda jos tri rupe izbusio za minut ukupno. :D
Inace naleteh u jednoj rupi na armaturu, zasula me sitnim vrelim i ostrim komadicima po rukama (busio u plafonu) - mislim da cu sledeci put da koristim neke rukavice kad busim kroz armirani beton.

Kad govorite o obosmernim burgijama, verovatno mislite na ovaj tip, ovakva završnica. Spirala pak mora da odnosi materijal vani.

Hamer burgija M4 SDS Bosch.jpg

Kad govorite o obosmernim burgijama, verovatno mislite na ovaj tip, ovakva završnica. Spirala pak mora da odnosi materijal vani.
To je standardna burgija za beton, vrh je uvek takvog oblika i od drugog je materijala u odnosu na telo burgije, ne postoje obostrane burgije. Svaka firma razvija svoj oblik spirale jer je poenta što pre odvući prašinu da se smanji zagrevanje vrha koji može i da se istopi, smanjuje se habanje vrha. Recimo vidija kad natrči na metal (armaturu) istopi se i možeš da baciš burgiju.
Ma i ovaj moj Bosch je izbusio 6 cm u armiranom betonu skoro kao kroz drvo onog momenta kad sam "pogodio" smer.
Prva rupa mi oduzela 5 minuta, a onda jos tri rupe izbusio za minut ukupno. :D
Inace naleteh u jednoj rupi na armaturu, zasula me sitnim vrelim i ostrim komadicima po rukama (busio u plafonu) - mislim da cu sledeci put da koristim neke rukavice kad busim kroz armirani beton.
Znači naravoučenije brže se buši kad vrti burgija nego kad se udara bušilicom :ROFLMAO:
Da ti vreli komadići nisu možda razbijeni kamen u betonu?

Poslednja izmena:
Da, sve izrečeno sam mislio ali smatrao suvišnim za pisanje.

Preporuka za neke burgije? Marka?
Low budget varijanta

Klasika neki set od 3-12mm

Za low budget, Lild...

Moze predlog za budzet aku busilicu sa cekicem?

Ako ti nije hitno, vidi u Lidlu, kada naleti...

Ne iskljucujem nista, ali imalo je boju zardjalog gvozdja i bas je delovalo da su komadici armature. Zalepilo mi se po rukama (koje su bile znojave jer sam prvu rupu busio ko sivonja :D).
"boja zardjalog gvoždja" ne mogu ništa da kažem jer nisi uzeo ton kartu da odrediš RAL. Uzmi parče cigle, bloka, monte svejedno i nakvasi pa ćeš videti da li je to boja zardjalog gvoždja. Bušio si najobičniji plafon gde ti je prvih 2-3cm malter a posle toga gredica, punioc ili monta. Ako si očekivao da ispadaju kockice leda da se ne znoje ruke teško to a bušilica vrtela kontra te i ono što je uspelo da ispadne je još vrelije nego što treba da bude.

Haha, pa zardjalo gvozdje je zardjalo samo po povrsini. Da je zardjalo po dubini, plafon bi ti odavno pao na glavu :)
Da si zagrebao armaturu, na njoj bi se videli sitni ostri opiljci boje gvozdja (dakle, srebrno-sive)

Ovako nekako, osim sto je na slici burgija za metal

@Ketridž
Ako ti je za kućne majstorije i povremenu upotrebu imaš u Woby set od svega po malo (za drvo, za metal i za ciglu) 4-10mm ukupno 15 kom (3x5) za nekih 800-900din. Svaka burgija ma koliko bila kvalitetna ako se pregreje (siluje se u upotrebi) je za bacanje, i da je naoštriš dž je, omekšao se materijal.

Pozdrav drugari,
Uzeo sam u Okovu za 16k Bosch gbh 240, i zanima me da li je normalno da je (za pocetak barem) ovako pomalo 'masna'?

Sudeci po pakovanju deluje kao da je malo pustila nekog lubrikanta i sad kada sam je obrisao i probam je - deluje da pusta jos malo dok radi.

Ne znam da li je to i ok da je fabricki malo 'preuljena', ili zapravo negde nesto curi sto ne bi smelo ni malo??

Srdacan pozz,
Djordje

Prilozi

• IMG_20230721_172643.jpg
    IMG_20230721_172643.jpg
    152.8 KB · Pregleda: 121
  • IMG_20230721_172658.jpg
    IMG_20230721_172658.jpg
    208.2 KB · Pregleda: 124
Bušio si najobičniji plafon gde ti je prvih 2-3cm malter a posle toga gredica, punioc ili monta. Ako si očekivao da ispadaju kockice leda da se ne znoje ruke teško to a bušilica vrtela kontra te i ono što je uspelo da ispadne je još vrelije nego što treba da bude.
Nema kod mene vise od 1 cm maltera, pa posle toga krece beton. Klasicna stara betonska gradnja na NBGD. Inace, nisu me zasuli ovi vruci komadici na prvoj rupi kada je busilica vrtela kontra, nego na trecoj ili cetvrtoj rupi kada je sve islo glatko. Sve je trajalo par sekundi samo, zato sam i posumnjao da sam naleteo na gvozdje. Ali kao sto rekoh, sasvim je moguce da gresim i da je bio u pitanju i neki kamen ili sta vec. Sustina cele price je: sta god da je bilo, sledeci put cu koristiti neke rukavice :D

@frrka
Lidl ima svoju low budget liniju alata pod brandom Parkside.
Neretko to budu rebrandirani low budget alati drugih firmi poput Scheppach.
Moje misljenje je da su ti jeftini alati uglavnom slicnog kvaliteta i da od alata do alata i modela do modela zavisi da li vredi kupiti ili ne.
Najbolje je pre kupovine pogledati neke reviewe na youtube pa u skladu s tim odluciti da li ce raditi posao za planirani nacin koriscenja.

Da li je neko imao susret sa ovim aku hilti hobi busilicama?

Kako su se pokazale u praksi?

Uzeo pre mesec dana imitaciju Makitine srafilice na KP, 6000, tacan opis
Aku šrafilica Makita 128V,sa čekićem, dve duple baterije li-ion 128V 3.0Ah, 400-1300 obrtaja.
Zahvat glave 13mm, metalni futer, led svetlo, levi i desni smer, dve brzine, punjač.
Odmah sam dao zetu da je isproba (majstor pa vec 10 godina barata sa raznoraznim alatom), pre narucivanja sam se konsultovao sa njim i njemu ova zapala za oko jer ima metalnu glavu i zahvat od 13mm.
Kaze zet da je dobra, cak bi i njemu za posao zavrsavala (namestanje i pravljenje vrata, prozora, roletni i komarnika).
Normalno ne moze da ima vek kao prava Makita. Ja sam je koristio za neke sitne stvarcie po kuci ovih mesec dana i preporodio sam se, do sada sam imao Bosovu ali joj je riknula baterija pa je bilo mucenje raditi sa njom, ili sam pozajmljivao od komsije ili od zeta. Neke popravke sam odlagao bas dugo zbog toga.

Prilozi

• srafilica.jpg
    srafilica.jpg
    73.5 KB · Pregleda: 80
Moze link za makitu?

Za ljude koji se ne razumeju dovoljno (gde spadam i ja), verovatno je cena najbolji pokazatelj. Uglavnom u svim radnjama koštaju slično i ne vredi rizikovati na KP. Neće baš svako da naglasi da je kopija u pitanju.

Pa znaju kad uvate u ruke tako mi rece zet odma prepozna sta je original a sta kopija

Nazad
Vrh Dno