Šta je novo?

AIK Banka

Meni ne radi ceo dan. Plus ne radi ebanking.
Moraće da se menja banka.
Ne opravdavam AIK ali, od onog spajanja sa Eurobankom prosle godine i dalje hvataju konce jer su banka koja raste. RB i OTP, pa cak i Inteza su celu deceniju ispred sa inovacijama jer su imali priliku da iste testiraju na sirokom broju korisnika. Ako mene pitas, prelazak u drugu banku ne treba da bude definitivan razlog 1 dan bez aplikacije za placanje.

Ma desi se i drugima da ne rade, pogotovu navedenoj Intesi (plus ovih dana i Raiffeisen dosta brlja, a i OTP ima svoje bagove), tako da ovo sa Aikom objektivno nije bilo ništa strašno (utisak mi je, inače, da su po dostupnosti možda i najpouzdaniji od svih kod kojih imam račun), mada je jasno da je bilo neprijatno onima kojima je trebalo. Još je juče bio nezgodan dan, kao rok za plaćanje struje (a i uopšteno ponedeljak), ali to je što je.

Uveče se situacija stabilizovala i otad je sve fluidno, uz manje trzavice, poput toga da se prilikom brze navigacije ne učitaju podaci (value cannot be null, znači u brzini se nešto ne prosledi kako treba). Van toga sve radi, a nadam se da ćemo od nekoga uskoro čuti kako u praksi funkcionišu devizna plaćanja. Da iskoristim priliku da iznesem (još) neke opšte utiske.

Od već navedenog, složio bih se da je šteta što nisu u ovom ažuriranju dodali kontrolu limita kartica po kanalima, ali verovatno ima neki razlog tome. Svakako nije malo ni ovo drugo što su dodali. Od dosad nepomenutih stvari, fin dodatak je i što sada piše datum otvaranja svakog pojedinačnog računa, kao i spisak ovlašćenih lica. Rođak kog često pominjem se tako podsetio da je ovlastio majku po štednom deviznom računu, što je skroz zaboravio. Sada se lepo prikazuju i viševalutni računi, pa je tako neko drugi koga znam shvatio da mu preneti devizni iz Eurobanke nije strogo EUR nego EUR/CHF/GBP.

Kao zamerku bih naveo prijavljivanje i odjavljivanje sa uključenom biometrijom. Čim se uđe u aplikaciju, traži se otisak prsta, nema prečita kao kod mPIN-a, konkretno token i IPS. Isto tako, kada se odjavi, odmah opet traži otisak za prijavu, što je nelogično.

I ako sam korisnik Start paketa, u novoj aplikaciji je dostupna/vidljiva Master Debit kartica. Dostupan je i broj kartice, PIN kartice... Da li je to bag? 🙂

Pa šta piše, za koji račun je vezana? Ako je za tekući, onda će biti da je greška. Druga opcija mi je da imaš Flexi štednju na koju si zaboravio, ali ona je bila vidljiva i u staroj aplikaciji valjda.

Da, Flex stednja je bila vidljiva i u staroj ukoliko je aktivirana.

Pa šta piše, za koji račun je vezana? Ako je za tekući, onda će biti da je greška. Druga opcija mi je da imaš Flexi štednju na koju si zaboravio, ali ona je bila vidljiva i u staroj aplikaciji valjda.
Vezana za tekući. Otvorio sam račun pre par meseci, tako od štednje za sad nista.

Flexi štednja je stara ponuda, to je bio baš specijal, sa sve tom karticom. Uz klasičnu aktuelnu se ne dobija posebna, čisto da napomenem. Ti im definitivno piši. Nezgodno je što ne piše paket u aplikaciji, možda te je neki bag prebacio na viši, ništa me ne bi čudilo. S tim u vezi, dokad kao traje ta kartica? Ako je do nekog septembra, stvarno je juče izdata.

kakva je ova nova aplikacija za Android

šabloni za plaćanja se sada teže nalaze, sad su ovde: Plaćanja -> klik na "Više" -> Imenik primalaca
e, u okviru ovog "imenika primalaca" su sada šabloni, pri čemu postoje lični (preuzeti iz stare aplikacije) i automatski
kome je palo na pamet da taj deo nazove "imenik primalaca"?! 🤯

što se prikaza kartica utiče, mogli su da se potrude. ja imam Master Card iz doba AIK banke (zeleni logo, ne AIK bank) i Dina iz sadašnjeg doba (plavi logo, AIK bank). sve kartice su prikazane prema aktuelnom dizajnu, što može da zbuni

što se prikaza kartica utiče, mogli su da se potrude. ja imam Master Card iz doba AIK banke (zeleni logo, ne AIK bank) i Dina iz sadašnjeg doba (plavi logo, AIK bank). sve kartice su prikazane prema aktuelnom dizajnu, što može da zbuni
Cilj im je totalni rebrand-ing, samo sto postoji previse rupa za pokrpiti. Primera radi, ja sam svoju Mastercard dobio nakon skoro 6 meseci cekanja 🥲 Kada nesto najosnovnije ne mozes da resis, ocigledno je da ne znaju gde ce pre.

Ne znam samo sto su flat dizajn ikonice zameniii za ovu sa odsjajem, kad im je sve sada u flat fazonu.

Najnajnovija aik aplikacija... jedno pitanje, kada se promeni pin, da li moram ici do bankomata ili moze i placanje na pos terminalu za kartice?

Prilozi

• Screenshot_20260929_220939.webp
    Screenshot_20260929_220939.webp
    22.9 KB · Pregleda: 15
uz manje trzavice, poput toga da se prilikom brze navigacije ne učitaju podaci (value cannot be null, znači u brzini se nešto ne prosledi kako treba)
Ovo ipak nije manja trzavica. Ispostavlja se da, makar od klijenata iz moje okoline, apsolutno nikome ne rade poruke kako treba. Obaveštenja o transakcijama stižu bez problema, ali ih je skoro nemoguće pročitati iz same aplikacije zbog navedene greške. A i kada se uspe, poruke se ne označavaju kao pročitane, teško ih je arhivirati, itd. Dakle tu je loša situacija.

kome je palo na pamet da taj deo nazove "imenik primalaca"?! 🤯
Nije neobično što su primaoci, jer taj termin koriste i druge banke, uglavnom za sve one kojima je slat nekad novac (ne samo sačuvane šablone), ali mahom je to spisak/lista, ne imenik.

Sa ovim se slažem, ali opet, isto je kod drugih banaka. Ista situacija je u mobilnim novčanicima. Uvek se prikazuje aktuelan dizajn, iako u teoriji imaju mogućnost da prikažu drugu sliku za svakog klijenta (neke strane banke to koriste jer imaju personalizovane kartice), ali eto, u praksi idu na najlakše: jedan za sve. Pisao sam u nekoj drugoj temi kako to ponekad zbuni rođaka, jer mu je isto MC stara svetla, i na to je navikao, pa onda ovu novu teget u digitalnom novčaniku nekad pomeša sa Yettelovom kreditnom, koja je iste boje.

Ne znam samo sto su flat dizajn ikonice zameniii za ovu sa odsjajem, kad im je sve sada u flat fazonu.
Isto mi je ikonica bez veze, ali nije baš da nema odsjaja (doduše, manjeg, ali ipak nije sve ravno) i na drugim elementima interfejsa, pa i na samoj debitnoj Mastercard.

jedno pitanje, kada se promeni pin, da li moram ici do bankomata ili moze i placanje na pos terminalu za kartice?
Nije eksplicitno definisano, ali nema razloga što ne bi moglo. Tako je i kod drugih, tj. ista je procedura kao i za nove kartice, a za nove potvrđeno može i POS terminal.

Najnovija aik aplikacija... jedno pitanje, kada se promeni pin, da li moram ici do bankomata ili moze i placanje na pos terminalu za kartice?
Setio sam se situacije gde jedna žena nije mogla da plati u Ideji guranjem čipa u terminal pošto je promenila PIN za MC u OTP pa bolje idi sa jednim manjim artiklom i drugom rezervnom karticom u slučaju da kosristiš samouslužnu kasu.

Flexi štednja je stara ponuda, to je bio baš specijal, sa sve tom karticom. Uz klasičnu aktuelnu se ne dobija posebna, čisto da napomenem. Ti im definitivno piši. Nezgodno je što ne piše paket u aplikaciji, možda te je neki bag prebacio na viši, ništa me ne bi čudilo. S tim u vezi, dokad kao traje ta kartica? Ako je do nekog septembra, stvarno je juče izdata.
9/29 . Definitivno bag.

Zašto je limit za online štednju ponovo namešten na 5100 EUR ?

Da li neko zna koliko brzo se salje 5k vaucer za Ananas i/ili Shoppster sad kad su custom-izovali sistem dijeljenja tih vaucera (tj. otvaranje racuna preko namjenskog linka)?
Da odgovorim sam sebi, a mozda ce i nekom drugom biti korisno.
AIK je dostavio vaucer SMS-om nakon nekih 7-8 dana od otvaranja racuna.
U pitanju je bio vaucer za shoppster, ako i to igra ulogu.

Nazad
Vrh Dno