Šta je novo?

aDSL - pocelo je sine!

Ljudi aj da mi neko objasni, ako nije problem, šta je to PCM i šta je FM priključnik. ( ne verujem da FM priključnik ima ikakve veze sa radiom )

Immortal_SurvivoR je napisao(la):
Ljudi aj da mi neko objasni, ako nije problem, šta je to PCM i šta je FM priključnik. ( ne verujem da FM priključnik ima ikakve veze sa radiom )

PCM - Pulse Code Modulation
FM - Frequency Modulation

Najprostije moguce to je nacin da vise pretplatnika koristi istu paricu naustrb sirine propusnog opsega. Za glas je dovoljno 3kHz , dok je za prenos podataka potrebno mnogo vise. Npr. 4 korisnika koriste istu paricu za telefoniranje, ali kada se zakace na net maksimalni protok je 14.4kbps.

djolle je napisao(la):
Glupo pitanje, maximalni protok mog modema varira između
37.2 - 38.6 :S: Da li je stvar u nekom "uređaju" ili je jednostano
linija loša? (podzemni kabl do bandere, bandera, kabl od bandere
do kuće) Centrala je digitalna - 397x-xxx

Dok sam imao 667-xxx, nisam mogao da izvucem preko 41kbps, ali je veci problem bio sto vrlo cesto uopste nije bilo protoka nezavisno od brzine. Kada su mi dodali dvojku tj. prebacili na novu centralu odmah sam imao 56kbps, bez prekidanja veze, siguran i stabilan protok -> samo je problem bio u centrali jer parice sigurno nisu menjane. Ovo sve uopste ne iskljucuje da problem koji si ti naveo ne postoji.

Stigao mi odgovor od beotela, mada sam to i znao jer imam PCM

Poštovani,
Telekom Srbije nam je dostavio obaveštenje da tehničke mogućnosti za uvođenje ADSL sistema za pristup Internetu ne postoje za prijavljenu noseću telefonsku liniju.

S` poštovanjem
ISP BeotelNet

Evo i odgovora koji sam ja dobio:
Za sada ADSL usluga je moguca samo u Beogradu, a planovi
su da do kraja godine celokupna teritorija Srbije bude pokrivena.

S'postovanjem

BeotelNet
Pitao sam da li daju ADSL u VŠ-u i ovo su mi odgovorili.
Ljudi podsećam vas da je još uvek januar tako da oni van BG-a ima da se načekaju. Samo mislim da ni ova informacija da do kraja godina biće za sve, da nije tačna, zar nisu najavili ADSL pre par meseci, a gle koliko se odužilo, tako da 1 godina ne bi me iznenadili da bude 1 god = 3 god, ipak je ovo Srbija

dishapaun je napisao(la):
PCM - Pulse Code Modulation
FM - Frequency Modulation

Najprostije moguce to je nacin da vise pretplatnika koristi istu paricu naustrb sirine propusnog opsega. Za glas je dovoljno 3kHz , dok je za prenos podataka potrebno mnogo vise. Npr. 4 korisnika koriste istu paricu za telefoniranje, ali kada se zakace na net maksimalni protok je 14.4kbps.
Hvala na odgovoru !
A kako mogu da znam da li sam na liniji sa PCM-om, FM-om ili je linija čista.
Ne znam da li je ovo važno, pre 2 meseca dok sam imao stru centralu, dok nešto pozovem imam da čekam po pola minuta i više, a sada od kad imam digitalnu centralu, veza se uspostavlja za 2-3 sekunde? Znači li ovo nešo, da li na osnovu ovoga može da se vidi da li sam iza PCM ili FM priključnika?

E a jel aj samo reci kad si ti poslao tu prijavu,da znam otprilike kad da se nadam odgovoru.. Aj poz

Immortal_SurvivoR, popuni anketu i reci ce ti da li mozes da imas adsl ili ne, tj da li si " iza PCM ili FM priključnika"

(po koji put ovo pricam? :D )

Poslednja izmena:
mojo_jojo je napisao(la):
Otkud ti ova cijena? Ja je ne vidim na sajtu? :trust:[/QUOTE

To na sajtu su stare cene a nove korisnike ne primaju dok ne prosire kapacitete, procesljaj malo po forumu...

Sad sam zvao Beotel, rece devojka da bi ovih dana svi trebali dobiti mailove dali postoje tehnicke mogucnosti. Sto je najbitnije rekla je da bi telekom trebao u roku 10 dana od potpisivanja ugovora sa Beotelom pustiti adsl korisniku.

mene zanima sta tacno znaci ova tacka ugovora:

6.3 Ugovorne strane imaju pravo da jednostrano raskinu Ugovor, sa otkaznim rokom od 3 (tri) meseca.
sta je taj otkazni rok? moram unapred tri meseca da im javim da ocu da raskinemo, ili od trenutka raskida jos tri meseca mogu da koristim (i moram da placam) net, ili nijedno od ova dva? :D

Ja sam se prijavio na onu listu (za proveru tehnickih mogucnosti) nekoliko sati nakon postavljanja iste na sajt, a jos uvek nisam dobio info.
Ako ne stigne jos 2 dana, prijavljujem se opet :roll:

Ogi, zar taj Ugovor nije za ISP-ove?!?

Ne, ovo je ugovor za fizicka lica, danas sam trazio da mi ga posalju pre nego sto potpisem.

Polako Pedja, juce su izgleda poceli da salju odgovore svima, valjda bi trebalo da ti stigne uskoro. ;)

Ti ga posalji meni na mail, pa cu ja da ga okacim :d

Zasto ne bi smeo? To je verovatno samo model ugovora....

ok, ako neko smatra da sam ovim prekrsio neki zakon, neka obrise poruku :)

Kod:
 Ugovor
o pružanju Internet usluga

Ugovor o pružanju Internet usluga (u daljem tekstu Ugovor ) se zaključuje između

A.D. TELEFONIJA 
(u daljem tekstu BeotelNet)

I
IME I PREZIME
(u daljem tekstu Korisnik)

Predmet  Ugovora
	Član 1
Predmet Ugovora je definisanje uslova za priključenje Korisnika na Internet mrežu korišćenjem ADSL servisa putem Internet sistema AD Telefonije, (u daljem tekstu Servis).
Korisnik, ukoliko nije registrovan u Sistemu BeotelNet-a, plaćanjem Setupa dobija korisničko ime koje može koristiti i za Usluge dial up-a, ukoliko su na nalogu uplaćeni sati.
	Definicija Internet Servisa
	Član 2
ADSL(Asymmetric Digital Subscriber Line) je asimetrična digitalna pretplatnička linija.  Ova usluga bazirana je na stalnom i brzom pristupu Internetu po već postojećoj telefonskoj liniji (parici), a bez njenog zauzeća ili promene telefonskog broja, bez garancije protoka.
•	Broj noseće telefonske linije upisuje se na Korisnički obrazac i Potvrdu o izvršenim radovima
•	Korisnički paket (MiniHome, MidiHome, MaxiHome) Korisnik bira potpisivanjem Korisničkog obrasca
	Važnost Ugovora
	Član 3
Ugovor stupa na snagu danom potpisivanja obe ugovorne strane. Mesečne obaveze Korisnika prema BeotelNetu počinju danom  uspostavljanja potpune funkcionalnosti Servisa, što se potvrđuje obostranim potpisivanjem Potvrde o izvršenim radovima, od strane po jednog predstavnika obe ugovorne strane.
	Cena Servisa i način plaćanja

Član 4
Korisnik je dužan da uplati naknadu za Setup i Korisnički paket prema važećem cenovniku datom u Prilogu 1 ovog Ugovora.
Setup je inicijalno otvaranje Korisničkog naloga (ukoliko je to potrebno) i stvaranje tehničkih mogućnosti sa instalacijom ADSL modema kod korisnika.
	Instalacija i korišćenje opreme

Član 5
5.1 BeotelNet će pristupiti izvršenju svojih obaveza po ovom Ugovoru pošto od Korisnika primi naknadu za setup i Korisnički paket.
5.2. BeotelNet daje, a Korisnik prima na korišćenje sledeću opremu:
•	ADSL modem  (osnovno sredstvo AD «Telefonije») čiji je tip i serijski broj naznačen  na Potvrdi o izvršenim radovima 
Po isteku ovog Ugovora, Korisnik je u obavezi da opremu navedenu u stavu  dva ovog člana, osnovno sredstvo AD «Telefonije», vrati BeotelNet-u  u ispravnom stanju, kakvu je i uzeo na korišćenje. 
Troškove eventualnih opravki  opreme,  iz člana 4 ovog Ugovora, za sve vreme važenja Ugovora snosi BeotelNet, ukoliko do kvara ne dođe neadekvatnim rukovanjem od strane Korisnika.
5.3 BeotelNet ne garantuje kvalitet rada Servisa ukoliko je oprema samostalno instalirana od strane korisnika. 

Slučajevi obustave servisa i  raskid  ugovora

Član 6
6.1 Ugovor se sklapa na neodređeno vreme
6.2 BeotelNet ima pravo da obustavi pružanje Servisa u slučaju da Korisnik ne izvrši plaćanje obaveza za naredni period  po stavu 4 ovog člana i u slučajevima propisanim Zakonom
6.3 Ugovorne strane imaju pravo da jednostrano raskinu Ugovor, sa   otkaznim  rokom od  3 (tri)  meseca. 
6.4 Pet (5) dana po isteku uplaćene naknade, korisnik je dužan da uplati kontinuirani Servis, ukoliko se pretplata ne produži petnaestog (15-og) dana po isteku zakupa Servisa sledi demontaža opreme.
6.5 Ukoliko se Ugovor raskine i oprema se vrati BeotelNet-u, ponovnu uspostavu Servisa BeotelNet će regulisati sklapanjem novog Ugovora i ponovnom uplatom Setupa
6.6 BeotelNet zadržava pravo da bez obaveštenja Korisniku ukine korisničko ime i prestane sa pružanjem Servisa ukoliko Korisnik zloupotrebljava ili ugrožava funkcionalnost mreže ili ugrožava rad ostalih korisnika nepridržavanjem uputstava i obaveštenja TELEKOMA za pravilno korišćenje usluge ADSL-a.
	Član 7
Čin raskida Ugovora ne oslobađa ni jednu ugovornu stranu od ispunjavanja svih Ugovorom prihvaćenih obaveza dospelih do dana prestanka važnosti Ugovora.
Po raskidu Ugovora Korisnik prestaje da koristi usluge Servisa.
	Obaveze Korisnika

Član 8
Korisnik se obavezuje:
•	da će javnu telekomunikacionu uslugu koristiti samo za svoje potrebe
•	da će sam snositi sve obaveze za telefonski priključak (noseći broj) shodno Ugovoru koji ima sklopljen sa Telekomom Srbije. U slučaju prekida nosećeg broja BeotelNet ne snosi odgovornost za prekid rada ADSL Servisa
•	da javnu telekomunikacionu uslugu neće koristiti u svrhu pružanja telefonske usluge primenom bilo koje tehnologije, a posebno primenom VoIP tehnologije 
•	Korisnik se obavezuje da uvođenje Servisa i njegovo korišćenje neće kršiti važeće Zakone i Propise.
	Opšte odredbe
	Član 9
BeotelNet zadržava pravo promene cena usluga.
Korisnik će biti obavešten o promeni cena putem zvanične prezentacije BeotelNet-a

Član 10
Korisnik prihvata da je način korišćenja Servisa u potpunosti odgovornost samog Korisnika i da BeotelNet ni u kom smislu ne snosi odgovornost  za moguću neposrednu ili posrednu štetu, troškove, zahteve i gubitke nastale korišćenjem Servisa. 
	Prelazne i završne odredbe

Član 11
Za rešavanje sporova nadležan je III (treći) opstinski sud u Beogradu.

Član 12       

Ovaj Ugovor je sačinjen u 2 (dva) primerka, od kojih svaka ugovorna strana zadržava po 1 (jedan) primerak.

Prilozi:
PRILOG 1 - Cenovnik usluga 

Setup (jednokratno)                                                                                                                       3.000,00 dinara          
Mesečna pretplata
MiniHome  256/64 kbps	2.000,00 dinara
MidiHome  512/128 kbps	3.800,00 dinara
MaxiHome  768/192 kbps	5.500,00 dinara

Cene su izražene sa uračunatim porezom.

Ne kapiram što se bre toliko ložite na taj download preko ADSL-a kada možete da nabavite šta god vam padne na pamet (softwer, MP3, Dvix...) za džabaka u mestu gde živite? Zaista ne kapiram da je nekome primarni razlog uvođenja ADSL-a download, al ajde nema veze, vremenom će ljudi da shvate neke stvari.

Zok1 je napisao(la):
Stigao mi odgovor od beotela, mada sam to i znao jer imam PCM

Poštovani,
Telekom Srbije nam je dostavio obaveštenje da tehničke mogućnosti za uvođenje ADSL sistema za pristup Internetu ne postoje za prijavljenu noseću telefonsku liniju.

S` poštovanjem
ISP BeotelNet

A sta cemo ako svima stigne ovakav odgovor? :)
Predlazem kolektivno samoubistvo na Trgu slobode. :d x16 :-devil-:x3

Stvorenje je napisao(la):
Ne kapiram što se bre toliko ložite na taj download preko ADSL-a kada možete da nabavite šta god vam padne na pamet (softwer, MP3, Dvix...) za džabaka u mestu gde živite? Zaista ne kapiram da je nekome primarni razlog uvođenja ADSL-a download, al ajde nema veze, vremenom će ljudi da shvate neke stvari.

Ma gresis. Evo na wifi mrezi na kojoj sam ja samo se vuku filmovi i prastare igre. Opteretise sve zivo a nikad nece da shvate da za te novce koje daju na net mogu da kupe 30 naslova koje nece odgledati narednih 5-6 meseci...

Mogu li nekako sam da vidim da li na mojoj liniji ima PCM ili FM ? I čemu služe PCM i FM ?
Odgovor na pitanje šta su dobio sam, ali ne znam čemu služe i zašto smetaju aDSl-u, i ima li mogućnost da se uklone? Da li je to neki aprat pa može da se otkači i šta se time gubi? Stvarno nemam pojma kako to izgleda i čemu služi.

Stvorenje je napisao(la):

Uzmi u obzir da ne slusaju svi ljudi Cecu ili Britney Spears npr. Ima stvari koje je tesko ili nemoguce naci u ovoj zemlji, cak i ako si spreman da platis originalni CD.

Ili gledaj to na sledeci nacin. Uveo si ADSL, placas koliko placas. Zasto ga ne iskoristiti pored primarnih stvari i za download. Naravno da se ne isplati uvoditi ga radi downloada, ali zasto ne skidati stvari sa interneta ako je vec uveden?

shagrath je napisao(la):
Uzmi u obzir da ne slusaju svi ljudi Cecu ili Britney Spears npr. Ima stvari koje je tesko ili nemoguce naci u ovoj zemlji, cak i ako si spreman da platis originalni CD.

True. Što se mene tiče, ovo je glavni razlog zbog čega bi mi trebala dobra veza za download.

Posto sam dobio odgovor da NEMAM uslova za ADSL jer imam PCM:mad: prijavio sam i drugu liniju (od stanara) ali koliko vidim ni od toga nece biti nista posto je broj na 5-icu sestocifreni, stara centrala... :S:
Ovi sa kablovskim smaraju, ima sutra da ih hvatam za vrat!!! Ovako vise ne moze... Ili ti ne daju nista ili ti postave uslove koje ne mozes da ispunis i zbog kojih i trazis to bolje

Pa kako jedan prosecan korisnik da dobije normalan NET?!? :trust: :wall:

Da li neko zna? Uredjaj koji se dobija (i koji se uredjaj uopste dobija??), tj. aDSL modem, da li on moze da se poveze na komp preko LAN-a ??
I drugo, sta ako npr. meni iskljuce aDSL zbog neplacene obaveze ka provajderu, sta se onda desava sa telefonskom linijom??? Da li je i ona prekinuta, posto oni sve premestaju na aDSL??? Takodje, koji je otkazni rok, tj. posle koliko meseci oni dolaze po svoju opremu u slucaju ne placanja?
Unapred zahvalan.

p.s. Ima li nekog iz Mirijeva (Eventualno Zvezdara,kod Kluza?) da je dobio pozitivan odgovor za uvodjenje aDSL-a ??

Poslednja izmena:
Vrh Dno