Šta je novo?

aDSL - pocelo je sine!

mene licno je vec smorio teski download....ali zavisi....neki moji drugovi skidaju po par giga dnevno i nije im dosta.....ja mislim da te filmove/igre/muziku nikad i ne pogledaju/odigraju/odslusaju :)

download jezivo smara ako se strazari ispred kompa i ceka na zavrsetak ,ali komp za to vreme moze da se koristi i u druge svrhe( :,,: :type: ),a da ne pricam za vreme spavanja...
ovaj moj skida i skidace dok mu dusa ne izadje na nos....tj. ja mogu da odspavam ,ali on nema tu privilegiju :-devil-:

Sve je to lepo, ali dok neko ne proba kako radi, nemoj te da pricate svasta. Oni krecu od Semptembra 2004 godine sa uskoro, sada kao prodaju, ali da li je neko uopste to video u praksi sem test korisnika? Moja procena: najmanje godinu dana da ovaj nas adsl postane kako treba, brz! Bacite pogled na www.free.fr da vidite kako izgleda ADSL 2+ na 20 Mega...

prvo voyager, imaju pravo ljudi da se bune jer ako bude 1mbit na 16 korisnika, to vec nije ono shto si ti platio
dalje postoji bolja varijanta, jer ko moze da uvede sbb, on ima pravih 128/256/512kbit/s a ne nekih 1mbit/16 korisnika iako mozda placa 768kbit adsl za 5.5k dinara
dalje te priche da ce download da te smori, su gluposti, imam cable vec 8 meseci i uvek neshto skidam,ako bar malo potrazhite neki p2p ili irc server, skidacete svakog dana nove filmove, igre, muziku i sl kao shto rade i napolju, tako da verujem da ce tek sad na pochetku biti dobar protok ako budu stvarno tako delili, a kasnije ce biti sve gore i gore

Cena je bezobrazno velika jer kod Verata je bezicni 512kb 2000 dinara a ovde je skoro duplo. Gledao sam Telekomove cene prema provajderima i cena za 256kb za provajdera koji sa Telekomom ima vec sklopljeni ugovor za standardni dial up internet (uzmimo za primer Eunet) je 1.000 dinara a ako taj isti provajder zakupi odjednom 1.000 ADSL linija onda ga kosta samo 600 dinara + porez. Dakle sami izracunajte koliko ce da nas sisaju (ko ovce).

Čekaj, šta misliš koliko na kablu ili wirelles recimo 16 korisnika koja su uplatila po 256 kb/s ima link rezervisan za njih. Sumnjam da oni dele mnogo brži link. Pa opet većina ima maksimalan protok pri DL ili bar 90% max protoka.
I zašto bi se bunio ako ti u praksi izguraš svojih npr. 256kb/s, jer tebe ne treba da interesuje kako je provajder to postigao tj. koliko nam je zbirno dao. Valjda oni umeju to bolje da procene od mene ili tebe. Ako to ne funkcioniše kako treba imaš naravno pravo da se buniš. Ovo što se ovde radi a nismo videli ni a od ADSL-a je smešno.

bez zezanja, mislim da ne downloaduju svi. Od tih 16 korisnika pola (maximum) ima da downloaduje, dok ce ostali nesto da malo kuckaju preko chata i na forumu.

mene zanima da li telekom kada jednog dana resi da jos malo odvrne slavinu (usled zagusenja i povecane traznje za brzinom :)) , da li je potrebno da on menja celokupnu opremu i da cekamo jos x godina, ili se sve to moze obaviti relativno bezbolno.

Ma ko nece da downloaduje. Ja ima wireless bednih 64K i komp ne gasim vec 3 meseca, uvek mi nestto skida, a ako budem uzeo ADSL nece da stigne ni da se restartuje! ( evo posle 3 meseca, nocas sam ga ugasio, nije mi nishta palo na pamet da skidam, a i ne idu bash filmovi sa 64K )
A za cene sasvim je ok, mogu reci da u poredjenjem sa mojim gradom da je jeftino.
Wireless kod jednog provajdera je 64K 1500 din, + veliki ping i za online gaming nema vajde, a ima dosta korisnika, a kod provajdera kod kog sam ja je 1800 din - 64K, a 128K - 2450din, za 256K necu ni da razmishljam
E da Ziveo ADSL u Srbiji, bice od toga neshto, makar i za pola godine, taman da se zavrshi shkolska godina, pa onda kupanje, surf, download......... i josh po neshto
Poz :wave:

P.S. svako mislim da ce biti moguce, kako je rekao Hajlji, zaliti se ako protok nije ocekivani, svakako nije u redu da placamo 256/64 a da ne dobijemo ono shto smo platili!

i jel se zna jel ce moci na sve digitalne centrale po bgd-u i ako ne,samo da nije da mora cela centrala da se menja, jer to necu docekati.

Poslednja izmena:
misterno je napisao(la):
i jel se zna jel ce moci na sve digitalne centrale po bgd-u i ako ne,samo da nije da mora cela centrala da se menja, jer to necu docekati.

ja mislim da to nema veze sa digitalnom centralom...vec sa necim drugim....

hocu da kazem da kol'ko sam ja razumeo, centrala i ne mora da bude digitalna...

Ivan® je napisao(la):
ja mislim da to nema veze sa digitalnom centralom...vec sa necim drugim....

hocu da kazem da kol'ko sam ja razumeo, centrala i ne mora da bude digitalna...

Ne mora da bude, ali je stvar u tome sto nece nikada instalirati opremu za DSL na staru centralu, to neka ti bude jasno :)

Posto vidim da ne spominju nigde IP adrese u tim paketima, da li neko ima informacije da li se dobija javna IP adresa ili cemo biti NATovani?

nIce Cream je napisao(la):
Ne mora da bude, ali je stvar u tome sto nece nikada instalirati opremu za DSL na staru centralu, to neka ti bude jasno :)

nisi me ubedio :)

Nadam se da misle na javnu dinamicku IP adresu... Posto recimo SBB je to sve krstio u "realnu" i "dinamicku".

Ja se nadam da ne mora digitalna, poshto sam ja na Vracharskoj staroj - 45... sa 6 brojeva, uostalom:
"Za uvodjenje ADSL priključka potrebno je da posedujete direktnu telefonsku liniju (paricu-par žica) ili ISDN liniju, tj. da Vaša postojeća telefonska linija nije realizovana preko dvojničke kutije, PCM ili FM uređaja. Da telefonskim kablom niste udaljeni više od 5,5 do 6 km od najbližeg DSLAMa (ili telefonske centrale)."

E sad pishe i neshto ovako " Filter sa ovim karakteristikama namenjen je pretplatnicima sa klasičnim telefonskim aparatima (Anex A) - POTS (Plain Old Telephone Switch), a za pretplatnike koji poseduju ISDN liniju namenjen je mikrofilter iz kategorije Anex B (jer ISDN linija obuhvata opseg od 0 do 80 KHz). Analogno ovome treba odabrati i ADSL uredjaj (Anex A ili Anex B)."

Poslednja izmena:
Ta centrala je prastara i mislim da na takve centrale nije moguće priključiti ADSL opremu. Pitanje da li može i na one "poludigitalne" centrale sa početka osamdesetih npr. Metakonte koje recimo imaju tonsko biranje. Drugo mislim da Telekom nema toliko ADSL opreme da bi je montirao i na starije centrale već će verovatno to rasporediti na kašičicu na centrale koje su potpuno digitalne. Pa Telekom za sve ove godine nije obetbedio dovoljno ISDN priključaka a kamoli ADSL. To ima da se sve rešava kao i do sada preko veze.

Moso je napisao(la):
Cena je bezobrazno velika jer kod Verata je bezicni 512kb 2000 dinara a ovde je skoro duplo.

Otkud ti ova cijena? Ja je ne vidim na sajtu? :trust:

Da,ima samo od 64-256Kb/s,a ova zadnja opcija kosta 7100 din...

Da bi se instalirao ADSL prikljucak potrebno je:
1. direktna telefonska linija tj. nema dvojnika
2. da se linija nalazi na digitalnoj centrali
3. da na liniji nema PCM, FM uredjaja (ako ste na digitalnoj centrali, a nemate protok od 56k na dial-up-u onda imate neki od gore navedenih uredjaja sto odmah znaci nema ASDL-a
4. e ko ispunjava sve ove uslove tek moze da pocne da se nada ADSL-u.

dishapaun je napisao(la):
Da bi se instalirao ADSL prikljucak potrebno je:
1. direktna telefonska linija tj. nema dvojnika
2. da se linija nalazi na digitalnoj centrali
3. da na liniji nema PCM, FM uredjaja (ako ste na digitalnoj centrali, a nemate protok od 56k na dial-up-u onda imate neki od gore navedenih uredjaja sto odmah znaci nema ASDL-a
4. e ko ispunjava sve ove uslove tek moze da pocne da se nada ADSL-u.

pa nije tacno, ne mora da se ima digialna centrala......druga je stvar sto ce se slucajno desiti da stavljaju samo na digitalne....inace sa tehnickog aspekta, digitalna nije obavezna

Ivan® je napisao(la):
pa nije tacno, ne mora da se ima digialna centrala......druga je stvar sto ce se slucajno desiti da stavljaju samo na digitalne....inace sa tehnickog aspekta, digitalna nije obavezna

Nazalost, mislim da je potrebna digitalna centrala. Ove stare nemaju prikljucke na koje se montiraju ADSL "modemi". Ovo je totalno laicki, ali mislim da je tako. Valjda neko ima na Bench-u ko to moze tacno da objasni.

Offtopic:
Sigurno znam da svaka Pupinova centrala omogucava 28 dodatnih usluga (caller ID, konferencija, cekanje i sl.), koje se kod nas enormno naplacuju, a potrebno je samo dva klika misem. Mislim da u poslednje vreme naplata ide procentualno u odnosu na racun, tako da su sa ranije visokih cena usluga presli na pljacku.

dishapaun je napisao(la):

cekaj ja imam 50.6 kbps.Nije valjda da sam na PCM ili FM prikljucku.Mislim cuo sam da kad si na PCM da imas 14.4 i sl.ali si me ti sa ovim od gore uplasio malo

a zasto jednostavno ne popunite anketu i stici ce vam mail da li imate tehnickih mogucnosti ?

Stefan1 je napisao(la):
cekaj ja imam 50.6 kbps.Nije valjda da sam na PCM ili FM prikljucku.Mislim cuo sam da kad si na PCM da imas 14.4 i sl.ali si me ti sa ovim od gore uplasio malo

[kvot samog sebe]a nemate protok od 56k na dial-up-u[/kvot samog sebe]

Ti imas 56k i dalje je sve na Telekomu.

Glupo pitanje, maximalni protok mog modema varira između
37.2 - 38.6 :S: Da li je stvar u nekom "uređaju" ili je jednostano
linija loša? (podzemni kabl do bandere, bandera, kabl od bandere
do kuće) Centrala je digitalna - 397x-xxx

Nazad
Vrh Dno