Šta je novo?

A1 optički internet

Ja na sajtu ostavio podatke. 12 meseci free onda 3000 onaj jeftiniji paket. Jutros ugovorio ugradnju. Privatna kuca, samo mts Optika došla.
Jel njihova aplikacija radi preko drugih provajdera, nisam našao da je neko pisao?

Poslednja izmena:
Koliko se dobija preko agenta?

Mi smo dobili za jedan stan 12 meseci za dinar, pa narednih 12 meseci 1999 din. Samo internet 300/150 sto je sasvim ok.. Imamo Eon i Iris slotove, Netflix, Hbo i sl. i sasvim fino radi.
Danas sam ih kontaktirao rekli su da ne mogu da mi ponude uslugu jer kod njih u sistemu ne piše da je dostupna ( fali im pola ulica u sistemu za proveru nisu dodali sve.. ) iako sam im rekao da je mts kabl i ima preko MTS izgleda ništa... ne znam da li bi mogao nekako da podnesem zahtev da se to sredi?

Danas sam ih kontaktirao rekli su da ne mogu da mi ponude uslugu jer kod njih u sistemu ne piše da je dostupna ( fali im pola ulica u sistemu za proveru nisu dodali sve.. ) iako sam im rekao da je mts kabl i ima preko MTS izgleda ništa... ne znam da li bi mogao nekako da podnesem zahtev da se to sredi?
Namerno ih telekom ne obavestava gde sire mrezu da bi njihovi ljudi prvi cesljali teren. U mojoj ulici vec godinu dana imamo MTS optiku ali niko nije ovavesten o tome. Ni Yettel ni A1.

• Like
Reagovanja: G17
Па сад... Ни то не мора бити неко мерило. Ево, конкретно, моје место Севојно има МТС оптику свугде развучену. Чак и по брдима, где год има бандера за телефон - стигла оптика. У центру, наравно, подземни водови. Моја зграда 2 улаза, 8 станова. Једино ја на оптици. Осталима довољан ртс/информер/курир/нова/н1... и очигледно мобилни интернет. Додуше, проверено знам да је у мом улазу 1 стан на СББ коаксијалцу (као и ја, који имам и МТС и СББ до истека уговора код СББ) и 1 стан на ADSL, али и он користи мобилне податке за телефон, наравно.
А у оба улаза су уредно окачени лифлети од МТС-а са бројем телефона аквизитера, али нема за кога. Претпостављам да је слична прича у осталих пар мањих зграда. У солитерима је већ друга прича - ту су обавештења за МТС и јетел оптику. Верујем да ће и А1 ускоро поставити своја обавештења.

Mozda..Svakako vredi pokusati.

Pitanje pošto sam isčito temu za a1 optiku, i razumeo sam da A1 nema posebno izdvojen saobraćaj za box uređaje, da li se dešava da oko ja na kompjuteru skida neki fajl da povuče sav sabraćaj, a da boksovi zakucaju ili ipak oni imaju podešen neki prioritet u radu da ne dođe do tog scenaria.

Pitanje pošto sam isčito temu za a1 optiku, i razumeo sam da A1 nema posebno izdvojen saobraćaj za box uređaje, da li se dešava da oko ja na kompjuteru skida neki fajl da povuče sav sabraćaj, a da boksovi zakucaju ili ipak oni imaju podešen neki prioritet u radu da ne dođe do tog scenaria.
Ovo nikada nisam cuo da neki provider radi i iskreno se nadam da je losa informacija/dezinformacija.
To bi bila katastrofa da se deli net sa streamingom boxa.
Kod mene se gleda na tri uredjaja istovremeno plus isto toliko uredjaja nesto na netu rade.(pc, tel, konzole itd)
Planiram da predjem na A1 ali bi to bio definitivno dealbreaker.

Ne znam kako drugi rade ali moze npr da boxovi dobijaju drugi ip/subnet i da saobracaj za net ne utice za iptv.

Mene zanma da li je ovo za mts optiku (da ce a1 da koristi od 1.11 mts optiku) 100posto ili ne?:) da znam da na vreme otkazem sbb, necu da im placam ceo mesec bzvz. Imam kako da premostim 10-15 dana npr ali ne bih da to bude marta 2026. :)

Ja nemam njihovu optiku u zgradi, kad sam ih pitao u poslovnici kada mogu da očekujem njihovu optiku, rekli su mi od 1. Nov. Verovatno misleći na MTS na koju će da se prikače.

E sad, koliko je to pouzdano...

Sad sam ih opet zvao i porvrdili mi da jw krajnji rok 1.11, da ce tada ili da se uvede njihova optika ili ce da koriste mts

Kod mene je A1 spojen preko mts-a. Idi na sajt i popuno formular za dostupnost da znaš na čemu si.

Kod mene je A1 spojen preko mts-a. Idi na sajt i popuno formular za dostupnost da znaš na čemu si.
Ako ti nije problem kreni da skidas neki torerent punom brzinom i pusti xploretv da vidis jel stuca pod punim optertecenjem .
Obrati paznju da li pada brzina D/L kad pokrenes xploretv.

Ovo nikada nisam cuo da neki provider radi i iskreno se nadam da je losa informacija/dezinformacija.
To bi bila katastrofa da se deli net sa streamingom boxa.

Kako to misliš, nisi čuo?

Pa kod nas, ako se nešto nije menjalo, jedino Telekom ima pravi IPTV sa zasebnim kanalom sa odvojenim protokom za video - zato njihovi boxovi i ne rade na Wi-Fi-ju već se moraju kačiti kablom na tačno određene portove koji služe samo za to, svi ostali (Yettel, A1, Orion, Beotel...) imaju OTT tj. striming preko neta.

Bez obzira na to, nisam primetio štucanje na svom Xiaomi boxu kad računarom krenem da downloadujem nešto punim kapacitetom, tako da mislim da je to davanje prioriteta direktnom strimingu kod provajdera u odnosu na surf i download odavno sasvim pristojno rešeno.

Ako ti nije problem kreni da skidas neki torerent punom brzinom i pusti xploretv da vidis jel stuca pod punim optertecenjem .
Ne skidam torrente standsrdno godinama već. Skidam ih preko RD pa onda svlačim punom brzinom. Cenim da mu to dodje isto s obzirom da je opterećenje u fullu. Napraviću par caseva tokom dana pa ću javiti ishod.

Kako to misliš, nisi čuo?

Pa kod nas, ako se nešto nije menjalo, jedino Telekom ima pravi IPTV sa zasebnim kanalom sa odvojenim protokom za video - zato njihovi boxovi i ne rade na Wi-Fi-ju već se moraju kačiti kablom na tačno određene portove koji služe samo za to, svi ostali (Yettel, A1, Orion, Beotel...) imaju OTT tj. striming preko neta.

Bez obzira na to, nisam primetio štucanje na svom Xiaomi boxu kad računarom krenem da downloadujem nešto punim kapacitetom, tako da mislim da je to davanje prioriteta direktnom strimingu kod provajdera u odnosu na surf i download odavno sasvim pristojno rešeno.
Upravo tako, MTS koristi odvojen stream pa sam bio ubedjen da je to praksa. Imao sam pre toga SBB kablovsku, ove "cerke Telekoma" sam ocekivao da koriste istu metodu. Ali da tacno oni koriste OTT u pravu si.

OTT servisi uglavnom imaju bar 30 sekundi buffera, zato i "kasni strim", to samo po sebi ume prilično da "ispegla" stanje, ali da, taj buffer je i izmišljen zbog toga što kroz internet vezu ide svašta nešto. mts sa svojim multicast IP saobraćajem za Iris TV ima potpuno odvojenu mrežu za TV pa mogu da rade sa mnogo malim bufferima (ispod 1s), jer znaju da na tom delu mreže jednostavno ne može doći do zagušenja.

Prelazi i MTS na OTT pa ce kod svih biti isto, to sto nema poseban protok za IPTV naravno nije problem jer postoji prioratizacija/queue...

Ljudi, jedna mala konsultacija. Imam svakodnevne prekida na A1 optici, koji traju pa par minuta. Ne definisano je doba dana, nekada je pre ili posle podne.

A1 optika je povezana preko MTSa, dok sam bio na MTS optici bila su dva prekida za dve godine korišćenja.

ChatGPT kaže da je preslab signal optike i da bi trebao da se obratim provajderu?

Ja bih pre konsutlaciju sa ljudima ovde ako se neko razume, pre nego da krenem da cimam A1

Prilozi

• IMG_6219.png
    IMG_6219.png
    177.4 KB · Pregleda: 74
Uperi laser operativac i vidi gde je prekid ili što šaman (svaki put mi dodje da napišem šaban 🤣) kaže loš spoj.

Evo dva slučaja, prva slika A1 upaljena dva TV i preko browsera A1. Pušten da se skida film od 11GB preko Jdownloadera a direkto sa RD servera na koji je pre toga skinut Torrent. Xplore preko browsera negledljiv non stop prekida tacnije stane pa krene ali stane na 30 sekundi, znači negledjivo ali i logično pošto koristi isti saobraćaj kao i download i speed test. Kada se pusti speed test download ide dole i varira. Kako speed test prestane download ide na full. Celo vreme testa na oba TV nikakavi prekidi.
a1.png

Drugi slučaj A1 - 2 je bez Xplore preko browsera i isto na TV nema nikakvih promena, pritom tu je speed test kao i DL bolji.

a1-2.png

Po meni deluje da TV ne koristi isti protok. Kad sam ugasio televizore brzina niti je skocila niti pala. Pritom DL preko 80 teško da će da bude i da izbacim TV iz kuće :)

Šta reći film sam morao 3 puta da skinem koliko brzo skida.

P.S. danas "izmerena" puna brzina je 480 što je daleko od 660 koje sam imao prošle nedelje. Da li je to kritično ili ne ne znam šta bih rekao ali dok nemam problema sa DL ok je. Svakako kad god primetim da protok nije na deklarisanih 600 ja prijavim, sem kad me mrzi :)

Vrh Dno