Šta je novo?

A1 optički internet

Pozdrav svima. Kontaktirala me je agentkinja iz A1, i nudi mi uslugu optičkog interneta prvih godinu dana besplatno, zatim još godinu po 2000 din. Brzina kaže 300/150 Mbps. Ja sam do sada koristila Orion optički supersonic paket navodne brzine do 2.5 Gb, mada evo juče i danas proveravala više puta na speedtestu i to ide download/upload redom 161/314, 326/409, 270/344, 350/460 , danas 360/340 Mbps . Sada neznam da li da pređem u A1, jer ako je ovako u Orionu, gde imam ugovoreno 2.5/0.75 , kako će da mi funkcioniše na 300/150.
Kakva su vaša iskustva sa a1 optičkim, da li usporava, da li možete da regularno strimujete filmove, igrate igrice, i sve ostalo?

Pozdrav svima. Kontaktirala me je agentkinja iz A1, i nudi mi uslugu optičkog interneta prvih godinu dana besplatno, zatim još godinu po 2000 din. Brzina kaže 300/150 Mbps. Ja sam do sada koristila Orion optički supersonic paket navodne brzine do 2.5 Gb, mada evo juče i danas proveravala više puta na speedtestu i to ide download/upload redom 161/314, 326/409, 270/344, 350/460 , danas 360/340 Mbps . Sada neznam da li da pređem u A1, jer ako je ovako u Orionu, gde imam ugovoreno 2.5/0.75 , kako će da mi funkcioniše na 300/150.
Kakva su vaša iskustva sa a1 optičkim, da li usporava, da li možete da regularno strimujete filmove, igrate igrice, i sve ostalo?
Zašto jednostavno ne raskinete ugovor sa Orion telekom? Poskupljuju usluge od 01.09.2025. a rok za raskid ugovora bez penala* je 03.09.2025.

@ivanica95 da li brzinu meriš kada si povezana na kabl ili preko wifi-ja?

Meni je na 600/300 na merenjima 660/360 mada se desilo da padne dl na 300 pa sam prijavio i resilo odmah.

Ja sam imao MTS dugo i net i televizija su bili OK, nikada problem, jedino podizanje cena do besvesti. Ugovor sam prekinuo ranije samo da odem od njih.

Presao na A1, dosli momci na vrata, ponudiili 15 za 1 dinar, Netflix i Showtime free za 6 meseci, plus na mobilni paket 50% off ako zelim.

Sve u svemu cool, dosli montirali i sve radi kako treba. Brzina je 600/300 i uvek radi kako treba. Gajba mi je smart home i imam oko 20 uredjaja povezanih i ruter sve izdrzava.

Neke stvari za ljude koji prelaze sa MTS-a:

Box koji dolazi uz TV je duplo losiji od MTS-a, spor je i nije intuitivan uopste. Onda sam instalirao app na Samsung S90D i malo je bolje, ali navigacija treba privikavanja.
Mislim da je i kvalitet slike malo losiji.

Sada sam nesto zeznuo, stavio Google DNS server na router, i sada Xplore App ne radi 😄 Ako neko zna default DNS za ZTE:F6600P router i A1 bio bi mu zahvalan.

Nije baš toliko spor, al ima stvari koje malo ubijaju u pojam. S obzirom da su zeleni na ovom polju, valjda će vremenom da poprave stvari.

Što se tiče MTS-a, ista stvar, s tim što sam imao gubitke zbog provlačenja kablova od prizemlja preko sprata do potkrovlja i net je krenuo da ima pucanja, jer je nakačen i Yettel net u prizemlju.

Ne znam o kom boxu pricate ali ovi zte sto sam dobio rade kao sat 2/32 i na Android TV 14 je. Naravno samo regularne aplikacije (Stremio, Smarttube, Spotify, Plex) nema pretrpavanja.

Mts box se ne moze porediti sa A1 boxom. Iris box je zakljucan . Ocito se mesaju aplikacija i box.

Ne znam o kom boxu pricate ali ovi zte sto sam dobio rade kao sat 2/32 i na Android TV 14 je. Naravno samo regularne aplikacije (Stremio, Smarttube, Spotify, Plex) nema pretrpavanja.
O boxu od A1. Npr. ako hoću da vidim na više kanala šta ima unazad, odaberem jedan, motam da vidim šta ima unazad i kad prebacim na sledeći kanal u tom meniju(ne prebacujem kanal na TV-u) ostavlja mi sat i dan onoga što sam motao na prethodnom kanalu, umesto da krene ispočetka, od onoga što je trenutno na tv-u. Banalan primer, al pomalo smeta. Za to imam TV vodič, ne potrebe da postoje dve iste stvari.

Drugi problem je vezan za daljinac od TV-a. Kad koristim taj daljinac da pojačam/smanjim zvuk, A1 box me pita da li da prekine, ugasi nešto.

Na boxu Kodi,HBO,Netflix, Smarttube rade primetno bolje nego na Eon sdmc boxu koji imam.
@prashinar imas temu o Xplore aplikaciji,cak mislim da je u njoj aktivan jedan od programera A1. Pisao sam kad sam uveo optiku da je daljinac bas los. Sreca pa radi Eon daljinac na njemu.

На локацији код таста и таште уведена Duo услуга у петак. Ево већ 4 дана како користе, не жале се ни на шта...за то вријеме сам био 2-3 пута на кратко, ишчачкао шта сам мислио да је потребно и оставио им на коришћење. Рутер даје бољи сигнал него неки стари Телекомов који су имали већ 4+ године, брзина је у оквирима обећаних 300/150, тако да је с те стране све како треба.

У њиховој згради А1 има своју инфраструктуру (од бившег Тарго телекома), питао сам момка кад је дошао да ли може да сплајсује влакно са већ постојећим Телекомовим, што је инсталатер (само један је дошао, подизвођач, наравно) учинио без икаквог проблема, тако да није било никаквог бушења нити прљања, превезао је шта је било потребно по ормарима, укључио и регистровао уређаје, дао да се носилац уговора потпише на таблет (радни налог и уговор), те су аутоматски стигле копије на имејл адресу, услуга је провјерена, документовао је то фоткајући истим тим таблетом и то је то, за сат времена све било готово...

Кад је већ колега @Gileb споменуо даљински, моје импресије су биле сасвим другачије :) Ограђујем се тиме што сам га држао 2-3 пута по пар минута, али сам баш помислио како је згоднији за употребу људима који не могу да савладају компликованије моделе са више дугмића. Има нумерички дио, довољно су велики сви тастери и нема сувишних, постоје посебни тастери за појачавање/смањивање звука, мјутовање, пребацивање канала, паузирање и поновно пуштање садржаја, минималан број пречица за друге функције - за простог корисника милина...

a1 stb daljinski.jpg

kako funkcioniše box
jel se odmah pokreću tv kanali ili mora da se odabere aplikacija
Да одговорим и @dj90 - прво укључивање бокса који је рецимо био искључен из струје води на home мени самог Google TV система, али тамо нема никаквог bloatware-а, само апликације Xplore TV, Netflix и SkyShowtime. Након укључивања XploreTV апликације у подешавањима може да се изабере да се након укључивања одмах покаже Live TV опција (чини ми се да се тако зове, не знам сад напамет), углавном после тога након било ког гашења на дугме даљинског који уређај води у standby и поновног укључивања, аутоматски се диже XploreTV и може одмах да се гледа канал на коме је остало. Могуће да има још неки детаљ у вези са тим како се понаша након које акције, али то је оно што сам сам примјетио за то мало времена док сам чачкао и подешавао и обрадовах се што то може да се подеси, да немамо компликацију и објашњавање старијим људима више корака да би дошли до жељеног циља који је свакако гледање тв програма а не чачкање по менијима самог бокса...

… sasvim prihvatljiva opcija, ko god želi drugačiji izbor… da nisam na EONu, definitivno bi XploreTV odabrao za TV opciju… ayettel mi je još uvek nedovršen proizvod, MTS i Supernova ne razmatram…

Lep post @pastir89
Sto se daljinca tice- meni ne odgovara polozaj vol +- i Ch +- tastera. I nekako mi je manji od Eon daljinca. Navika,nista drugo.

… isto su orijentisani, na istoj strani kao i EONov… samo, zbog veličine istog, na drugom mestu… iskreno, meni je ok i deluje mi solidno kvalitetno… verujem da bi i EONov bez problema radio…

Da napomenem i ovo. Netflix koji se dobija promo je standardni paket(hd). Ko hoce premium paket doplata je 260 dinara tako da za sitne novce mozete imati premium nalog tih 3 ili 6 meseci koji ste dobili.

… sasvim prihvatljiva opcija, ko god želi drugačiji izbor… da nisam na EONu, definitivno bi XploreTV odabrao za TV opciju… ayettel mi je još uvek nedovršen proizvod, MTS i Supernova ne razmatram…
Ima li neko iskustva sa XploreTV u smislu kvaliteta slike, jel bolja nego na EON-u? Od kako su sportovi presli na Arenu kvalitet slike je primetno losiji, pogotovo na boljim televizorima gde je to jos lakse primetiti, da ne pricam o tome da ne postoji 4k kanal kao sto je bio SK4K

Razmisljam o raskidu ugovora sa SBB-om zbog uvodjenja novih kanala koji nisu deo ni najveceg nekadasnjeg paketa, efekitvno ukidajuci sportove koje sam do sada imao (f1 i tenis npr), pa razmatram sta su mi opcije, ne deluje da ih je puno.

Имаш тему за A1 xplore - ово је тема за ОПТИЧКИ ИНТЕРНЕТ као што у називу теме и пише.

Zvao sam A1 da uvedem net u stanu i rekli su mi da je planirano za 1.11. Optika ima do same zgrade ali nisu usli u samu zgradu. Upravnik zgrade je rekao da nece da ih pusti tek tako. Sta to znaci za mene? Da li A1 u tom slucaju prelazi da koristi MTS optiku koja vec postoji u zgradi ili ce da ceka da udje sa svojom optikom?

Cao. Ne mogu da komentarisem druge timove i nezvanicne informacije. Sem Xplore TVa. Nadam se da razumes. Uglavnom samo malo strpljenja :) :)
Sto se ostalih pitanja oko XploreTv a vidim da ih ima puno na ovoj temi molim vas da se prebacimo na drugi topic pa tamo da nastavimo razgovor.

E počeli su opasno da se cimaju oko korisnika. Zvao me Yettel propušten ooziv onaj fiksni a malo pre mts nude na prvu 15m po dinar mob paket.

Ratovi operatera 2025 nema šta

Može li mi neko proslediti u pp kontakt A1 akvizitera za optički net? Hvala

E počeli su opasno da se cimaju oko korisnika. Zvao me Yettel propušten ooziv onaj fiksni a malo pre mts nude na prvu 15m po dinar mob paket.

Ratovi operatera 2025 nema šta
I mene Yettel zvao danas pre 2 sata, nede optiku al nisam ni slusao sta nude odmah sam je prekinuo i rekao da imam optiku u mts, kaze super koristimo njihovu infra. rekoh znam, kad istice UO pita, rekoh 13.10, ona se obradova, al nastavih al '26, tako da je ostalo da se sujemo za god. dana rece.

Vi sto imate A1 optiku, jel ste iza NAT-a?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno