Šta je novo?

[A1] Kucni net

OK AI mi je izbacio da je to marketinški trik i da imam 500GB mesečno interneta po punoj brzini za taj paket na 4G mreži (koja je u mom mestu) a da nakon toga pada na 5Mpbs zbog nekog pravila o fer korišćenju koji kao piše sitnim slovima u ugovoru pa reko da proverim ovde

A1 zadržava pravo da ograniči brzinu, a do sada se niko nije žalio na to.

Radi obezbeđivanja optimalnog kvaliteta usluge za sve korisnike, a u cilju sprovođenja redovnih mera za upravljanje saobraćajem, A1 zadržava pravo da korisnicima KućniNet Basic, KućniNet, KućniNet Plus tarifa privremeno ograniči brzinu prenosa podataka na maksimalno 5 Mbps za download. Ograničenje brzine se automatski uklanja po prestanku sprovođenja neophodnih redovnih mera za upravljanjem saobraćajem.

Meni treba slicno za Nis. Pitao jednog tu i on mi rece 6 meseci gratis posle 1800 za kucni net 4g.

OK AI mi je izbacio da je to marketinški trik i da imam 500GB mesečno interneta po punoj brzini za taj paket na 4G mreži (koja je u mom mestu) a da nakon toga pada na 5Mpbs zbog nekog pravila o fer korišćenju koji kao piše sitnim slovima u ugovoru pa reko da proverim ovde
Samo ti veruj sta kaze AI.

Da li je Xiaomi 4G CPE AX3000 bolje resenje od Huawei B535 gde postoji samo B1,B3 i B20?
Мешаш фрекфенцијске опсеге (бендове) и агрегацију истих. Оба рутера подржавају све бендове које се користе код нас, разлика је у томе што Xiaomi може да комбинује 3 бенда истовремено док наведени Huawei 2 бенда.

Kod mene su samo tri benda.
Jos ako je prijem bolji nego kod zte,ekstra.

Прави разлику на то колико бендова емитује одређена базна станица у односу на то колико бендова рутер може искористи за агрегацију и брзину протока (dl/upl).

Ne mogu da pretražim kako treba, praštajte: Da li neko koristi A1 Kućni net sa EON aplikacijom koja je deo nekog/nečijeg SBB paketa (dakle, ne onaj EON van mreže), i kako šljaka? To bi umnogome odredilo da li da net migriram u A1 ili ne.

Stigao danas Xiaomi cat12 umesto Huawei cat7 od kog sam odustao.
SINR mi je skocio sa 5 na 15,brzina sa 30mb na 60mb.
Da li napraviti novi profil trenutno radi sa profilom vipmobile?

U poslednje vreme, primećujem da dobijam CAPTCHA test kada pretražim nešto preko Google-a.

Ne dogadja se na svaku pretragu, ali se skoro uvek pojavi kada pretražim nešto prvi put od kada otvorim Chrome.

Da li se još nekome ovo dešava?

Prilozi

• Screenshot_1.webp
    Screenshot_1.webp
    113.2 KB · Pregleda: 24
CA Info:
15MHz(B1)+20MHz(B3)+10MHz(B3)
RSRP:
-75.0dBm
RSSI:
-48.0dBm
RSRQ:
-16.0dB
SINR:
11dB
Band:
B1
PCI:
319
MCC:
220
MNC:
05
PLMN:
22005
TAC:
768
CELL ID:
319/377/241
DL EARFCN:
375
UL EARFCN:
18375

Da li je moguce da u BW kod hotela St.Regis nema A1 5G mreze?

Probao sam sa 2 telefona i najbolje sto moze je 4G+

Protok za 4G mrezu nije los, ali... 5G je nesto drugo.

Da li ima smisla uzeti kućni net preko kojeg bi se gledala televizija i bila bi dva setup box-a (Xiaomi TV box s), uglavnom samo na jednom televizoru, i nešto malo brauzovanja interneta i YT, bez igrica?

Lokacija je Beograd blizu Slavije što može eventualno da znači dosta opterećenja. Neće da daju ruter na testiranje. Sa svojim Samsung Galaxy s telefonom 5g mrežu mogu da imam samo kada sam na ulici i nikada u zatvorenom prostoru, i to važi za sve domaće kartice koje sam probao i dosta inostranih, nikada 5g u stanu ili hotelu ili u kancelariji a čim izađem napolje mogu da pređem na 5g. Dakle ne znam da li bih u stanu mogao da imam uopšte A1 5g.

Vidim da trenutno postoje dve ponude:
1) Kućni net 50 (ne stoji pored oznaka 5g), piše da najveći broj korisnika može da očekuje 25 mbit u sekundi.
2) kućni net 100 pored kojeg stoji oznaka 5g i piše da najveći broj korisnika može da očekuje 50 mbit u sekundi.

Da li bi neka od ove dve opcije mogla da garantuje da se neće pojavljivati pikselizacija i artefakti i kočenje tokom gledanja televizije što je potpuno neprihvatljivo?

I konačno, pre dva meseca je pisalo da nakon isteka ugovorne obaveze sam uređaj ostaje korisniku (ruter), dok sada stoji da se pod opcijom jedan za jedan RSD može kupiti ruter dok za opciju dva stoji da se dobije na korišćenje. Da li ovo neko može da potvrdi?

Bezicni net i garantovanje ne idu zajedno.
Kolike brzine (na 4Gu kako skapirao) izvlacis na telefonu u tvom smestaju?

@scylla
Ne mogu da odgovorim na to pitanje jer nisam A1 korisnik već MTS. Nemam A1 karticu i ne znam koliko mogu da se porede telefon i ruter koji vrlo verovatno ima antene i bolji domet. Jasno mi je da bežični net i garancije ne idu zajedno.
Da li onda savetuješ da za sigurno dobro gledanje televizije uzmem optički internet a ne bežični net (kućni net)? Hvala.

Vidi nekako da dodjes do neke A1 kartice (ili neki prijatelj/rodbina, neko koga znas da je na A1 i ima koliko toliko bolji telefon (ne bas neka budzet klasa) da dodje do tebe) i da probas.
Telefon ce u vecini slucajeva izvlaciti mnogo vece brzine u odnosu na one krs rutere koje daju uz 4G pakete. Nije sve u signalu/dometu.
Moci ces verovatno da izvlacis solidne brzine i da nemas problema sa gledanjem televizije, ali uz kupovinu nekog boljeg rutera.
Sa njim je veliko pitanje, zavisice mnogo od tvoje lokacije (ni bolji ruter ne garantuje nista, ali opet, u centru BGa si, nisi u sumi nekoj).
Zapravo, s obzirom na lokaciju, mozda ni sa njihovim ne bi imao problema (pogotovo ako bese imaju band lock, javice se neko ovde ko je azurniji sa informacijama).
Kljuc je naravno u vecernjim satima, koliko ce biti opterecenja, tj. da li ce opterecenje biti toliko da ces imate probleme sa gledanjem televizije i ostalo u vecernjim satima.

Jesi siguran da nemas 5G signal na toj lokaciji? Mora da imas, pogledaj na sajtu, verovatno imaju A1 pokrivenost.
Zapravo, ako imas blizu negde A1 poslovnicu, najbolje da udjes i pitas za 5G paket i da proveris dostupnost na tvojoj adresi.
Ako mozes da uzmes 5G paket, to bi bila moja preporuka (i sa njihovim ruter, zapravo najgori 5G ruter ce raditi bolje vecinu 4G rutera).
Na 5Gu ces biti relativno siguran i miran.

Ako hoces 100% garanciju, onda samo optika (mada, da li postoji 100%, i tamo mogu postojati neki "radovi", razni prekidi, bla bla, ali van toga, stabilnost se ne moze porediti sa bilo kojim bezicnim netom).

P.S.: Nisam siguran ni sta sam ispisao, mozak mi na 1%, a mrzi me da citam sve ponovo. Ako nesto gresim, ispravice me neko sutra.

@scylla
Hvala ti na vrlo lepom i temeljnom odgovoru. Nećeš verovati ali niko od mojih prijatelja nije na A1 nego na MTS ili jetel. Jedino što mogu da uradim je da kupim A1 prepid karticu i sa njom da testiram, koristeći svoj Samsung Galaxy S telefon. Vidiš uvek sam mislio da su ruteri bolji od telefona jer su baš napravljeni za te svrhe i da podržavaju 4G+ (LTE-A) ili 4G++ (LTE-A Pro). Dakle konekciju na različitim frekvencijama i sa različitim širinama opsega i to toliko da mogu da se konektuju na pet do sedam različitih konekcija na istoj ili na više baznih stanica. Ali nikada nisam koristio bežični ruter tako da je moje znanje o tome zapravo slabo (praktično iskustvo).

Budući i da sam blizu Slavije tu se dešavaju i mnogi protesti kada se zatvori Nemanjina ulica ili protest na samom trgu i pretpostavljam da veliki broj ljudi kao na utakmici tada doživi zagušenje i da neki ne mogu da dobiju signal a oni koji mogu imaju vrlo ograničen signal. No dobro protesti nisu svaki dan.

Jedino što je bitno ovde je da televizija ne sme da štuca jer to pravim za svoju majku i ako se to desi ona će biti vrlo nezadovoljna i sešće mi za glavu. 😁

Imam sigurno 5g signal. Problem je što mereno mojim telefonom nikada nisam imao 5g signal ni u jednom stanu niti u zatvorenom prostoru niti u bilo kojoj zemlji Evrope čiju karticu sam kupio i ima 5g nego uvek u zatvorenom prostoru dođe do roll over na 4g+ i samo jedino kada sam na ulici imam 5g. To važi i za najveće provajdere u velikim evropskim gradovima čije sam kartice imao ili i dalje imam. Tako da ne verujem da bih sa ruterom uspeo da uhvatim 5g u samom stanu čak i ako montiram antene (ako ne dolaze sa uređajem). Dodatno si napomenuo da telefon mnogo bolje hvata 5g signal nego ruter, čemu se nisam nadao! 🙃

Imam blizu poslovnicu ali oni su u A1 toliko nesposobni i ne žele ni sa čim da se bave da je to neverovatno. Jako sam razočaran osobljem u poslovnicama kao i njihovom podrškom koja je katastrofalna. Ne znam na kakav 5g paket misliš da uzmem od njih jer mislim da ne postoji mogućnost da dobijem uređaj za testiranje.

Sve si vrlo lepo napisao i hvala ti što si to uradio bez obzira što si na 1%! Kasni su sati a ja sam slučajno budan jer radim nešto sa sjedinjenim državama i hoću da završim mejlove za početak naredne sedmice kako bih bio miran. Hvala ti puno!

Nazad
Vrh Dno