Šta je novo?

[A1] Kucni net

Hoce da koristi 5G paket tamo gde ima dostupan (jos uvek) samo 4G.

Da li na kraju može da se koristi 5G paket od 2200 tamo gde je samo 4G signal posto mi preko web podrške kažu da ne može, i koliko sada nude popusta? Potreban mi je internet imam dostupnu optiku ali samo kod Telekoma je dostupna, jedno 4-5 meseci a po komentarima sa druge teme izgleda da neće ustupiti A1 skoro...
Moze da se koristi A1 KucniNet bilo gde u Srbiji, a od dostunosti signala (4G ili 5G mreza) na odredjenoj oblasti, kao i od opreme koju poseduje korisnik (4G ili 5G ruter) ce zavisiti povezanost sa Internetom - preko 4G ili preko 5G mreze.

Jedino ostaje pitanje kolike brzine bi imao korisnik paketa 5G KucniNet na lokaciji na kojoj je dostupna samo 4G mreza.

• Like
Reagovanja: G17
I ovi iz A1 su 4G+.
Ali su 2CA, a pretpostaviću da pomenuti 5G ruter NX520 može biti i 4CA.

Skoro sam rekao da mi je A1 kućni net super već par godina. Ide redovno preko 30Mbps. I ureče se izgleda.

Poslednjih nedelju dana brzine idu ispod 10Mbps konstantno u određenim delovima dana. Baš je problematično to sad postalo. Najbolje mi radi B1 + B3, i tu jedva hvata 10Mbps.

A 5G me izgleda ne pokriva, pa mi to nije opcija u A1.

Ugovor mi ističe sledeće godine...

Ako se ništa ne promeni, jedina druga opcija mi je da se vratim na Jetel kućni net (njihov 5G me pokriva), ali su im cene dosta skupe, a njihov kućni net mi je bio pakao sa brzinama dok je bio 4G, a i paketi su im ograničeni 😭

Jel shvatate da je 5G počeo pre par dana i da će se tek raditi na proširenju mreže.
Za godinu dana će oni nas da jure da pređemo na 5G
Doduse jedino A1 je sa kućnim netom i TV uslugom izasao sa pravom ponudom. Sestra isto ceka da stigne do nje A1 5G da se resi supernove. To je ono sto sam pričao da ce 5G da parira optici. Sa massive mimo kasnije mogu skalirati sektore. Trenutno je A1 5G sam protiv monopola Telekoma. Znao sam da ce u Mobilnoj omogućiti da svi korisnici mogu da pređu u A1 ali nisam očekivao da ce biti jedina alternativa telekomovom monopolu. Tu me je mts iznenadio. Posebno sa SBB.

Ja koristim Huawei B818-263 za 4G+

Jel shvatate da je 5G počeo pre par dana i da će se tek raditi na proširenju mreže.
Za godinu dana će oni nas da jure da pređemo na 5G
Ja ne očekujem da će ijedan od operatera da radi na proširenju mreže. To nam je što nam je. A zašto bi i radili? Ogromna ulaganja, a i ovako mogu da nas šišaju isto kao i da ulažu

roditelji od supruge gase supernovu jer ne zele da placaju 5500din za net + tv, plan im je da uzmu a1 net 50/10 i da im ja dam jedan viska yettel stb.
taj stb im je uredno radio na supernova internetu, da li ce protok koji nudi a1 internet biti dovoljan da pogura tv od yettela?

… u zadnje vreme LTE jeste malo rasterećen, ali nije svuda pravilo… proveri na lokaciji, A1 karticom na telefonu, više puta u toku dana i vidi koje su brzine… u suštini, radi - moji na tom paketu gledaju paralelno EON i Move, bez da smetaju jedno drugom… sa dva stba, do 20Mbps je maks. potrebna brzina…

roditelji od supruge gase supernovu jer ne zele da placaju 5500din za net + tv, plan im je da uzmu a1 net 50/10 i da im ja dam jedan viska yettel stb.
taj stb im je uredno radio na supernova internetu, da li ce protok koji nudi a1 internet biti dovoljan da pogura tv od yettela?
preko A1 agenta paket 50/10 ispadne 1112 din, dok paket 100/10 ispadne 1487 din

Pozdrav.
Pitanje za korisnike mobilnog interneta (4G).
Da li Iris smart apk za TV radi preko A1 kucnog neta, ili isključivo preko mts (kucnog) mobilni internet-a?

Inace TP link 5G ruter ima svašta od podešavanja. Ali cini mi se da nema nigde band ili cell lock.
Wifi 6 je, wi-fi je poprilično dobar za pokrivanje objekta. Klasicno ima odozdo usis za hladjenje i odzogo sakrivene u dizajn otvore za izbacivanje toplog vazduha ali nisam primetio da ima nekog zagrevanja poprilično je ladan. Moj telefon je wifi5 ali download ide 33MB/s wifi je negde na 400+ Mbps bio. Svakako 3 telefona + 2 televizora. Nema trunke znoja za ruter.

Da li ovo znači da ima 4CA?
Da klasičan 4CC setup za A1 koji je bio i pre dodele novih frekvencija. A1 fura samo opušteno 🤣

I ja planiram da odustanem od Supernove, da uzmem ovaj duo paket, bezicni 5g net i tv, nego mi devojka iz call centra rece da je na smart box-u samo xplore tv app, bez mogućnosti instaliranja drugih aplikacija preko play stora. Malo mi to cudno, da li je to tako?

Uzeo sam 5G KN Duo i dobio ruter TP-Link NX520. Za sad net fercera super.
Sa TV om odnosno aplikacijom imam zackoljicu.
Glavni ruter u kucnoj mrezi mi je Mikrotik. Ono sto sam primetio je, dok mi je TV konektovan na Mikrotik, Xplore TV aplikacija na Android TVu nece da se poveze na servis, kad TV povezem na LAN ili Wifi od TP Linka app se konektuje bez problema.
Da li neko zna da li postoje neka ogranicenja i ako postoje da li ima neko resenje kako da se zaobidje ogranicenje?

Verovatno je problem DNS.

A1 koristi CGNAT za sve korisnike koji je prilično skupa stvar - većina hardverskih CGNAT rešenja naplaćuju po kapacitetu.

Pa zato za Xplore TV i još neke servise koriste split DNS:
  • za korisnike koji pristupaju kroz njihovu mrežu vraća IPv4 adrese iz nekog privatnog opsega
  • za korisnike koji pristupaju van njihove mreže vraća javne IPv4 adrese

Pristup Xplore TV javnim IPv4 adresama je zabranjen iz njihove mreže jer ne žele da im troši resurse na CGNAT sistemu.

Jedno rešenje je da promeniš da se koristi njihov DNS i to mi moralo da radi.

Drugo bi da možda podesiš Mikrotik da prosleđuje zahteve za domene a1.rs i xploretv.rs na njihov DNS.

DNS serveri koji se koriste za mobilne telefone su 10.245.254.150 i 10.245.254.151 a ne znam da li su isti za Kućni net.

Nazad
Vrh Dno