Šta je novo?

[A1] Kucni net

Naravno da je limitirana jer je paket 100/10. Promena sa KN i KN+ na 5G KN i 5G KN+ nije moguća, barem ne još uvek.

U svakom slučaju, razlika u brzini odziva se na 5G u odnosu na 4G poprilično oseti.
To sto je paket 100/10 na papiru nista ne znaci.
Kod mene je malo drugacija situacija sa njihovom KN karticom, naravno ne sa njihovim uredjajima koji su blagi uzas.

Prilozi

• IMG-388e1763137363381d573a47ec763979-V.jpg
    IMG-388e1763137363381d573a47ec763979-V.jpg
    18.5 KB · Pregleda: 143
Ne treba gledati samo brzinu protoka, već i brzinu odziva. Imao sam na 4G MF289F istu brzinu protoka 100/10, kao na 5G MC888 sad, ali se sad stranice očitavaju bukvalno momentalno, što nije bio slučaj ranije. Ping je na testovima marginalno manji, na 4G MF289F je bio u proseku 18 ms, a na 5G MC888 je sad 15 ms, međutim packet loss se mnogostruko smanjio. SINR na 5G mi je odličan, uvek preko 20 dBm, dok je na 4G loš, oko 0 dBm.

Takođe, MC888 očigledno ima odlične interne antene, jer na MC888 mi je jačina 5G signala od -77 do -80 dBm, a na istom mestu na telefonu Galaxy S23 od -90 do -93 dBm. Takođe, već pomenuti ping od 15 ms proseku na MC888, dok je na S23 oko 25-30 ms u proseku sa mnogostruko većim packet loss-om.

Koji ruter koristis.Ja sam po beogradu na 5g izvlacio uvek 100/10 na tom paketu.Imam svoj ruter a njihov je u original kutiji
Tacno je da zavisi od lokacije to sam video na 4g mrezi
Pozdrav
ZTE MF296R to je njihov ruter, ne znam da li je isti i za paket 50/10?

Da li je Xplore tv bolji na a1 optici ili 5g kućnom netu? Dvoumim se izmedju optike i 5g kn duo. Do sada sam bila u sbb- u i njihov eon je funkcionisao odlično.

Meni A1 kućni net varira samo tako. Namerno sam ga šetao po gradu. Negde rafi super negde baš loše. I svuda sam ga postavljao da ne bude omeđen zidovima i sl.

Meni A1 kućni net varira samo tako. Namerno sam ga šetao po gradu. Negde rafi super negde baš loše. I svuda sam ga postavljao da ne bude omeđen zidovima i sl.
Ako sam dobro razumeo tvoj post NET varira zavisno od pozicije u gradu sa koje ga probas. To znaci, da tamo gde dobro radi nema varijacije ili.... ?

Ako sam dobro razumeo tvoj post NET varira zavisno od pozicije u gradu sa koje ga probas. To znaci, da tamo gde dobro radi nema varijacije ili.... ?
Da. Imam kuću, lokal i dva stana. Svi u različitim delovima mog mesta. Hteo sam da uzmem na adresu jednog stana. Nisu mi dali. Kažu previše ugovora na toj baznoj stanici. Uzeo na drugi stan. U tom drugom stanu radi top. U prvom kad odnesem, radi loše. I ako je zadnji sprat, pogled pokriva celo mesto. U kući radi isto top. U lokalu loše. Imamo tri bazne stanice u gradu.

Da li neko zna kakav je ovaj ruter ? Da li podržava A1 kartice. Želim samo da se rešim ovog njihovog koji jedva hvata 6Mbps...

Prilozi

• IMG_20251222_162957.jpg
    IMG_20251222_162957.jpg
    72.5 KB · Pregleda: 96
  • IMG_20251222_163008.jpg
    IMG_20251222_163008.jpg
    111.7 KB · Pregleda: 99
Koji ruter imaš trenutno?

Da li neko zna kakav je ovaj ruter ? Da li podržava A1 kartice. Želim samo da se rešim ovog njihovog koji jedva hvata 6Mbps...
Ako uzmeš taj ruter molim te napiši da li ti bolje radi net. Ja sam htela isti zte od a1 da zamenim za taj 5g ali u međuvremenu su na mojoj lokaciji skroz ugasili 5g na a1 mreži. Par dana dok je bio hajp i gasi svetlo, nosi bandere...

Samo da napisem i ovde. Brzine koje pokazuje speed test su nerealne. Kada se stavi neki download brzina je oko 55-60 Mb.
Tako nemojte da bacate pare na 5g ruter ako se na kraju dobiju iste brzine kao sa 4g ruterom

Pa sam si rekao da si na KN 50/10. Šta si očekivao?
Da su ti limiti po paketima za ukras? 😂
A šta mi da pričamo koji izvlačimo po 500mpbsa a limit je 100/10? 😂

To što nema limita prema par srpskih speedtest servera gledajte kao neku vrstu bug-a. Mislim, nije bug, to je A1 namerno ostavio tako ali tako gledajte na to.
Ostavio ga namerno da vas navuku da predjete na skuplji paket sa većim limitom kad vidite veće brojke. 😂

Poslednjih dana mi je prema svim serverima limitirano. Kao danas prate. 😅

Javljam sutra prijatelj se iznervirao sa supernovom i otisao u A1 uzeo 5G ruter i TV. Tako da prvi korisnik u mom okruženju da je zamenio halapljivu telekomovu optiku sa 5G. Nije mogao da ceka agenta otkazao i impulsivno uzeo... Eto kako telekom utice na ljude 🤣

Ja sam čak nakačio Supernova Move na A1 modem. I radi premotavanje top. Stremio isto radi ekstra.

Samo da napisem i ovde. Brzine koje pokazuje speed test su nerealne. Kada se stavi neki download brzina je oko 55-60 Mb.
Tako nemojte da bacate pare na 5g ruter ako se na kraju dobiju iste brzine kao sa 4g ruterom

Meni radi neuporedivo bolje otkako sam na 5g kućnom netu, koliki je tačno download ni ne gledam, šta god kliknem skoro da se trenutno otvara, dok je na 4g KN bilo kao usporen film

… sigurno je da će raditi bolje sa 5g ruterom, tu nema dileme… ko je na starom paketu, a nabavi negde povoljno 5g ruter pre isteka UO i promene paketa na neki novi, imaće sigurno stabilniju vezu… naravno, ako je dobro pokriven 5g signalom…

Ne treba gledati samo brzinu protoka, već i brzinu odziva. Imao sam na 4G MF289F istu brzinu protoka 100/10, kao na 5G MC888 sad, ali se sad stranice očitavaju bukvalno momentalno, što nije bio slučaj ranije. Ping je na testovima marginalno manji, na 4G MF289F je bio u proseku 18 ms, a na 5G MC888 je sad 15 ms, međutim packet loss se mnogostruko smanjio. SINR na 5G mi je odličan, uvek preko 20 dBm, dok je na 4G loš, oko 0 dBm.

Takođe, MC888 očigledno ima odlične interne antene, jer na MC888 mi je jačina 5G signala od -77 do -80 dBm, a na istom mestu na telefonu Galaxy S23 od -90 do -93 dBm. Takođe, već pomenuti ping od 15 ms proseku na MC888, dok je na S23 oko 25-30 ms u proseku sa mnogostruko većim packet loss-om.
SINR na 5Gu je bolji zbog manje gustine mreze trenutno i manje pokrivenosti 3.5ghz,manje korisnika, manje intetferencije a ti si dovoljno blizu stanice. Btw to je 5G SINR SSBa, a ne data kanala.
Sa vrednostina preko 20db bice koriscena max modulacija pa samim tim i bolji coding rate, sa vecom koding shemom scheduler ce dodeliti veci transport block size -> bolji protok
MC888 je uredjaj malo vece kategorije nego s23 ako se ne varam, a i sigurno ima bolje antene zbog velicine ako ni zbog ceg drugog.
Ping u mnogome zavisi od UL jer telefon salje pakete kao i od velicine paketa, pa zavisno da li idu preko 4g i 5g patha zavisi i brzina pinga,ali i da li su lte i nr stanica na istoj lokaciji ili razlicite, a i od UL SINRa, mnogo veceg broja kontrolnih kanala kojih je mnogostruko vise sa 100mhz kanalom na 5gu pa stanica moze schedulovati lakse i vise korisnika sto na dl sto na ul.
Probaj naci tacku sa DL ispod -105dbm pa ces videti drastican pad UL speeda ali ako bi se ul prebacio na lte bio bi bolji. Sve zavisi kako podese mrezu ako uopste se bave time., kako se radi switching i na osnovu cega.

Nazad
Vrh Dno