Šta je novo?

[A1] Kucni net

Kako/gde da proverim gde su A1 bazne stanice i da li su 5G u mom gradu?

Cellmapper.
5G (bar NSA) nazalost ne mozes da proveris na Cellmapperu.
To samo "fizicki".
Mozda gresim, ne tvrdim, nek ispravi neko slobodno.
PS: Mozes i na TeleSrbija. Oni vuku valjda sa RATELa.

Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: s5p
S23 ima Snapdragon X70 modem, dok MC888 ima Snapdragon X62 modem. Po specifikacijama X70 je bolji modem od X62.
https://www.reddit.com/r/qualcomm/s/1Tu3VcBk3d

Prednost MC888 je sigurno u antenama, koje su po informacijama sa inteneta dosta bolje u odnosu na MC801A.
X70 je daleko bolji u NR svetu, podrzava 300mhz bandwidtha za opsege ispod 6ghz , bolje karakteristike i u mm opsegu od X62 koji ima podrsku za 120mhz za sub 6ghz..mada sve kod nas nije presudno jer ovde jedva udelise ovih 100mhz za 5g.
A antene su sigurno jace i vece ,10dbi kod mc888 i ima ih vise po unutrasnjem obodu kucista dok ipak telefoni su ograniceni prostorom, s23 ima antenu od 4dbi.
Mc801 ima jos losiji procesor x50, 100mhz bandwidth podrsku za sub 6ghz.

Svakako da bi se izvukao maximum iz mreze bitan je uredjaj koji se koristi tj iz koje je kategorije, jacina signala nije presudna koliko kvalitet i podrzane dodatne funkcionalnosti i od strane mreze i od uredjaja. Dzaba npr MIMO 4x4 na telefonu ako na tvojoj stanici nije implemetiran ili UL256qam...

MC801A bi trebalo da ima X55.

Od MC888 serije svi osim Ultra imaju X62, dok Ultra ima X65 koji isto podržava 300 Mhz BW. No, u našim uslovima, sumnjam da će u dogledno vreme trebati išta preko 120 Mhz na 5G.

Zavisi odakle je dosao, valjaju po Bugarskoj gomilu takvih Yettelovih ali mnogi su zakljucani.

Dok ne stavis karticu ne zna se 100%.
Pa trebalo bi da moze da se otkljuca, po direktivi EU, moze i da se plati neki sajt sto nude za 20-tak € kod, samo je pitanje da li je softverski nekako zakljucan ili kodom

Kontam da nisu zaključani. Generalno, uglavnom nisu zaključani. Očigledno ih je lik doneo dosta komada iz Bugarske, da bi ih prodavao ovde. Verovatno da je proverio da li radi na našim mrežama. Mislim, baš bi mu glup potez bio da je kupio dosta komada, a onda ne može da ih proda jer su zaključani.

@djalf da li si mozda proverio ovo da li moze kod nas u Sv-u i okolini? Nas A1 da li prodaje to upste? 😀
Kucni verujem da moze, net i tv, a ovo drugo sto je direktno tv i optika, to mislim da jos uvek ne moze, jer optike i nema..

… jedino što nema jeste konektor za antenu, ostalo deluje ok… u gradskoj sredini, sa dobrom pokrivenošću 5g sektora, to je dobro resenje…

Testirao Telenor/Yettel karticom, dakle karticom sa mreze sa koje je dosao. Tesko je bilo da se uzme A1 ili druga kartica i njom isproba nego karticom sa mreze iz koje je.

Evo ti za G5B

1766487458164.png

Drugi za G5B

1766487588498.png

Treci za G5B i MC801A

1766487620660.png

Tako da dok ne da crno na belo da radi sa drugim mrezama (A1 u ovom slucaju) kod nas to ne bih uzimao u obzir.

Kako ti ruter baca wifi u odnosu na prethodni, mislim na pokrivenost u stanu?

Rekao bih da je ok, u kući sam i prilično su debeli zidovi u odnosu na klasičan stan, ali nisam ništa posebno podešavao ni nameštao, bukvalno samo raspakovao i stavio otprilike gde sam držao i prethodni i šljaka

Javljam akl uzmem. Kakve brzine ti imaš sa ovim zte?
Srednje žalosne. Imam i spoljnu antenu. Paket 100/10. Bude nekad ok preko tv-a koji je priključen kablom ali mnogo mnogo varira. Nije ovako loše bilo pre 5g revolucije. To mi je jedina opcija za net kod kuće. I na mobilnom netu koji je dosta bolji često ne učitava stranice na netu. Odem u centar grada kod prijatelja, brzine 300 i više, ne učitava stranice na netu uopšte. I oni se žale da ne radi net. Valjevo je u pitanju. Prvo sam mislila da raskinem ovo sa a1 i uzmem u yettelu, ali za toliku razliku u ceni, dok se brzina prepolovi na deljenje preko wifi mreže, i nije neka razlika. Niko mi ne garantuje stabilniji net. Onda bolje malo da sačekam, možda se situacija promeni na bolje. Ja mislim da 3 godine već čekam taj starlink i svaki put ništa, potpisuje se novi ugovor sa a1.

Evo ga stigao 5G duo sa televizorom. Ruter je stavljen samo za test za sada na sporetu soba nema prozore ka antenama A1 tako da ne znam ni kako hvata 5G. Ali radi solidno. Doduse upload od 50 Mbps strada zbog položaja a debeli su dosta zidovi...
IMG-07097b90e03399493e53bc4dc6bbda29-V.jpg

Screenshot_20251223_143110_org.zwanoo.android.speedtest.jpg
TV je radio normalno dok je trajao speed test nije nista prekidalo. Ruter ce ici kasnije na sprat pa ću postaviti da li ima razlike jer bi koliko toliko vizuelno i visinski trebalo da bude u ravni sa antenama... Ja sam odusevljen i sa ruterom i brzinom i aplikacijom za TV skroz je fluidna i lepo radi. Toplo preporucujem. Ovde je zamenita supernova odnosno telekom halapljivi koji je trazio 5000 za TV i Internet

Vidi da mu nađeš bolje mesto. Brzina protoka u DL je ok, ali latencija i UL bi mogla dosta bolja da ti bude.

Ima li ruter mogućnosti za band ili cell lock?

… rekoh da će ovim da postave standard, dok drugi i dalje spavaju… ko ne pati za velikim uploadom, koristi za TV i svakodnevni internet surf, pa i gaming… savršeno!

BTW, na A1 5G se očigledno javlja bufferbloat. Kada radim speedtest prema serveru sa ograničenjem brzine DL/UP latency mi je oko 35 ms, a kad je prema serveru bez ograničenja brzine onda je oko 100 ms.

@Miki919 na kom si paketu, sa kojom brzinom protoka?

Evo ga stigao 5G duo sa televizorom. Ruter je stavljen samo za test za sada na sporetu soba nema prozore ka antenama A1 tako da ne znam ni kako hvata 5G. Ali radi solidno. Doduse upload od 50 Mbps strada zbog položaja a debeli su dosta zidovi...
Pogledajte prilog 519903

Pogledajte prilog 519904
TV je radio normalno dok je trajao speed test nije nista prekidalo. Ruter ce ici kasnije na sprat pa ću postaviti da li ima razlike jer bi koliko toliko vizuelno i visinski trebalo da bude u ravni sa antenama... Ja sam odusevljen i sa ruterom i brzinom i aplikacijom za TV skroz je fluidna i lepo radi. Toplo preporucujem. Ovde je zamenita supernova odnosno telekom halapljivi koji je trazio 5000 za TV i Internet
Zar A1 Srbija deli rutere kao na slici za KucniNet? Koja marka i model rutera je u pitaju?

Zar A1 Srbija deli rutere kao na slici za KucniNet? Koja marka i model rutera je u pitaju?

Već je napisano nekoliko puta. TP-Link NX520. Verovatno su ih "označili" jer ih ne prodaju za 1 din više, kao što je slučaj sa 4G ruterima, nego ih ustupaju na korišćenje. Nakon prestanka korisničkog odnosa, korisnik je dužan da im vrati ruter.

Već je napisano nekoliko puta. TP-Link NX520. Verovatno su ih "označili" jer ih ne prodaju za 1 din više, kao što je slučaj sa 4G ruterima, nego ih ustupaju na korišćenje. Nakon prestanka korisničkog odnosa, korisnik je dužan da im vrati ruter.
Ne videh na sajtu A1 da ga imaju u ponudi, pa zato pitah, a temu nisam pratio par zadnjih nedelja jer mi ne stizu obavestena o novim postovima. Hvala na odgovoru.

Pogledajte prilog 519903

Pogledajte prilog 519904
Takodje je to moj sledeci potez, ako mi supernova ne ponudi za par meseci neku primamljivu/prihvatljivu ponudu (doduse hvala im i za 18m po 1 din) 😀
Meni svakako net treba za light koriscenje + tv.
Koji si paket uzeo?
Interesuje me koliko tv-a mogu da se povezu preko one njihove aplikacije za tv (ne box) i kako im radi tv preko te aplikacije?
Da li se tv box koji se dobija uz paket povezuje preko lan kabla, ili moze i preko wi-fia?

Da te u zdravlju sluzi, stabilno i da izvlacis sto vece brzine! 💪

Ruter je u Veterniku u kući,
Screenshot_20251223_190334_com.android.chrome.jpg
Tacno ovaj paket je uzet, jeste TP link nisam ulazio u ruter, vise sam proveo xplore tv da downloadujem i namestim.
I da vidim kako radi, TV mora biti smart ali dobije se i jedan box ako neko ima dumy TV, kad bude drugi TV stigao onda cu da namestim polozaj i da vidim sta ima odnosno nema od opcija. Sad sam out of box samo ustekao ima qr kod za setovanje defaultne sifre. Tako da ko nece da kuca dovooljno je da skenira ispod rutera qr i odmah se konektuje. Verovatno se moze sifra menjati i razdeliti wifi 2.4 i 5GHz ali radi skroz dobro out of box. Kazem nisam ni ocekivao da ce vatati C-band na šporetu posebno sto imaju dva zida do napolja odatle. 🙂
@mixkax nemas brige ugrađeni su radijatori i plinski kotao tako da ne bi niko trebao da potpaljuje toplo je 🤣

S23 ima Snapdragon X70 modem, dok MC888 ima Snapdragon X62 modem. Po specifikacijama X70 je bolji modem od X62.
https://www.reddit.com/r/qualcomm/s/1Tu3VcBk3d

Prednost MC888 je sigurno u antenama, koje su po informacijama sa inteneta dosta bolje u odnosu na MC801A.
Naša 5g mreža je baš najmodernike uraðena za x70 modem , , u praksi mislim da nema nikakve razlile
Kontam da nisu zaključani. Generalno, uglavnom nisu zaključani. Očigledno ih je lik doneo dosta komada iz Bugarske, da bi ih prodavao ovde. Verovatno da je proverio da li radi na našim mrežama. Mislim, baš bi mu glup potez bio da je kupio dosta komada, a onda ne može da ih proda jer su zaključani.
pa nije poenta samo da li je sim lock verovatno nije u tom smislu zakljucan nego bugarski yettel firmware/software lockovan totalno za njihovu mrezu to svi operateri rade , neko napise simfree i to je to , pa jos kaze i radi . operateri ubacuju svoje softvere zbog raznih ogranicenja. Nije telefon u pitanju pa da li je simfree bitnije je da je fw otkljucan a u 98% slucajeva je operatorski koji ga i prodaje uz paket pa nasi kupuju na kilo kao i ovi sto ce vracati kod nas pa preprodavati na oglasima kasnije 🙂

Poslednja izmena:
Stigao mi danas odgovor meilom na moju žalbu za sporu brzinu, i traže mi da im pošaljem pretplatnički broj kućnog interneta. Zna li neko gde se nalazi taj broj?

Da li na kraju može da se koristi 5G paket od 2200 tamo gde je samo 4G signal posto mi preko web podrške kažu da ne može, i koliko sada nude popusta? Potreban mi je internet imam dostupnu optiku ali samo kod Telekoma je dostupna, jedno 4-5 meseci a po komentarima sa druge teme izgleda da neće ustupiti A1 skoro...

Nazad
Vrh Dno