Šta je novo?

[A1] Kucni net

Evo i moje iskustvo sa A1 operatorom u Srbiji!

Ja sam korisnik tarifnog paketa "A1 KućniNet L" od 2022 godine, ali kako piše u mojem zadnjem ugovoru važi od 01.03.2024 i to 24 meseca. Znači da po tome bi trebao ugovor da istekne 01.03.2026. Saznao sam pre neki dan da nude ove nove tarife tj. brzine od 50 Mbps/10 Mbps i 100 Mbps/10 Mbps, pa sam juče otišao u obližnju A1 prodavnicu da promenim tarifni paket. Rekao sam prodavačici da hoću da pređem na tarifni paket od 50 Mbps, jer sada imam samo 2 Mbps i da u Africi imaju brži internet, jer tamo koriste optičke kablove. A ovde u ovom mestu gde živim, rekli su mi neki ljudi iz Telekoma da će optički internet biti tek 3000 godine!

Devojka mi je zatražila ličnu kartu i počela valjda da sklapa novi ugovor na kompjuteru. Pitao sam je da li važi još ta akcija sa popustom za 1 dinar i odgovorila mi je da je to prošlo i nema više. Onda sam je pitao da li važi ta cena od 1499 dinara za taj KućniNet paket od 50 Mbps/10 Mbps kao što je navedeno na A1 sajtu? I ona mi reče da to važi. Onda me je pitala koja mi je mejl adresa, a sve joj piše u kompjuteru, jer na moju adresu stiže svaki mesec elektronski račun za A1 internet. Tako da sam onda potpisao taj neki novi ugovor koji je ona sklopila, ali nema ništa na papiru, nego sam samo ostavio digitalni potpis na tom njihovom tabletu i to je to. Ali kada sam došao kući, proverio sam moj mejl i video da u ugovoru piše nešto drugo. Tarifni paket: KućniNet / Mesečna pretplata: 1749 RSD / Trajanje ugovorne obaveze: do: 26.04.2026.

Računajući od 01.03.2024, stari ugovor bi trebao da istekne već 01.03.2026 i to je za oko 5 meseca, a po njihovom tek za 7 meseca! Izgleda da su ga malo vremenski razvukli. Mada to nije toliko bitno, ali mesečna pretplata nije više 1418 dinara kao što sam do sada plaćao, nego je skočila na 1749 dinara i počinje od sledećeg meseca! Onda sam ponovo otišao u tu A1 prodavnicu i rekao joj da je valjda greška u pitanju i da bi trebalo da bude 1449 dinara? A ona mi je odgovorila da nije greška i nije mi rekla da sam sada bez ugovorne obaveze. Koliko sam razumeo da je ona mene prebacila na mesečnu pretplatu bez ugovorne obaveze, a to mi nije uopšte pre toga rekla i prema tome nisam mogao sa time da se složim!

Onda sam video da nešto mulja, pa sam zatražio da mi se ukine A1 Net Protect koji mi samo blokira sajtove i ničemu ne služi, pa je devojka počela nešto da čačka po kompjuteru. Posle oko 10 minuta čekanja i neuspelih pokušaja, nazvala je neku njenu koleginicu i zatražila pomoć. I ako je dobila Support preko mobilnog, šta gde treba da ukuca ili klikne, izgleda ta ni ona nije mogla da joj pomogne oko toga. I kada sam je pitao šta ćemo sada, rekla mi je da nazovem korisnički servis "060 1234", koji sam morao naravno da nazovem, pa da oni to završe, jer ova očigledno nema pojma!

Tako da ne preporučujem A1 Srbija internet, jer su počeli da mute tj. manipulišu i uvaljuju tarife sa kojima se nisam složio! Dok sam imao Telekom Srbija ADSL od 10 Mbps nije bilo takvih problema. Veza je bila brza i stabilna u odnosu na A1 Internet gde brzina mnogo variira i retko kad izvuče 10 Mbps! U zadnje vreme pogotovo noću opada brzina i mnogo koči otvaranje sajtova i streaming platforma kao na primer YouTube. Nažalost, ja sam odjavio fiksni telefon i zbog toga ne mogu naravno da koristim ADSL, jer bez telefonske linije ne radi ni ADSL.

Pozdrav svima
Ako sada imaš jako slab internet, nebi dobio ništa više i da pređeš na najbrži paket. Jedino ako ti stalno zakucava na najvišu brzinu tog paketa, onda se isplati brži paket. Na toj lokaciji im je loša ili prezauzeta mreža. Tu nema pomoći. ADSL i razne kablovske ne možeš da upoređuješ sa bežičnim, tu se signal ne menja. Možda možeš da raskineš ugovor na osnovu lošeg interneta a u to vreme pogledaj i probaj nekog drugog. Te prodavačice u agenciji nemaju pojma dalje od toga zašta su učene, uvek pitaj nekoga na višoj instanci ili u glavoj firmi.
Što se tiče trenutne konekcije prvo proveri jačinu signala.

Na tom istom sajtu na koji se pozivas, pise da je navedena cena uz dvogodisnji ugovor i el. racun.
Za IT strucnjaka koji se razume u africku internet infrastrukturu neshvatljivo mi je da nisi koristio chat podrsku A1 makar za osnovni info.
Na stranu sada sto stavljas potpis na neki ugovor koji nisi ni procitao a ni informisao sta u njemu pise, jako losa praksa, zaista.

Da ne govorimo da je uvek pozitivno preko agenta resavati te stvari a za brzinu je moguće i los ruter bez agregacije zaslužan. Nocu verovatno gase, pa na B20 ostaje samo pa zbog toga nastaje opterećenje. I tu ne pomaže ni dobar ruter. Ali za dana bi verovatno znacilo.

Koji ruter preporucujete za A1 kucni internet? Imam ZTE MF296R i mislim da mi nije dovoljan za moju lokaciju.

Nocu verovatno gase, pa na B20 ostaje samo pa zbog toga nastaje opterećenje. I tu ne pomaže ni dobar ruter.
Nije "verovatno", nego gase posle ponoci, to mogu da potvrdim. Ja sam kod Vukovog spomenika i uglavnom se kacim na BS-ove koje je @alfaunits mapirao, nocu je samo B20 dostupan (naravno sa krajnje mizernom brzinom), a danju sva tri opsega. Testirao na 3 rutera (LTE Cat5, Cat6, Cat7). Stvarno ne znam sta dobijaju gasenjem ta dva opsega nocu, narocito u centralnim delovima grada gde manje-vise uvek ima ljudi. Realno gledano, ovo bi se moglo klasifikovati kao prevara.

Ne preporucujes jer si naleteo na nesposobnu radnicu?
Ne nego je verovatno bot iz MTS -a
Mada možda i grešim, ali znajući koliko je MTS postao los poslednjih godina a on nikad nije imao problema, u meni se budi crvić sumnje...

Isto je i u NS i SU, nocu ili gase ili stavljaju bazne stanice u neki poseban rezim. Mene konkretno oko 1 baca na neke bazne stanice na -120dBm, SINR -14db, vrv udaljene, brzina 1-2Mbps. I tako svaku noc!!! Preko dana ful signal, bez sumova, brzina 50-60!!! Ne kapiram ih uopste! Pritom je rec o centralnim lokacijama.

Noću isključuju određene bazne stanice, a ne određene bandove. To što vam se konektuje na B20 je zato što vam je najbliža aktivna bazna stanica noću daleko, a B20 ima najveći opseg pa je ruter prepoznaje kao najjači signal i konektuje se na nju, a zbog udaljenosti, odnosno slabijeg signala agregacija ne radi.

Ja sam lično isključio B20 jer je beskorisan. Daje možda 5% na brzinu u toku dana kada je 4CA aktivan u odnosu na 3CA bez B20. Takođe, noću, kada isključuju bazne stanice, korisno je imati isključen B20, jer će se onda ruter povezati na B3. Meni je noću, kada su isključene bazne stanice, brzina sa uključenim B20 5 Mbps, a kada je isključena B20 50 Mbps, jer se onda ruter konektuje na udaljeni B3 sa lošijim signalom od B20, ali boljom brzinom.
Meni vec drugi put stize SMS poruka od A1 da preuzmem novi router uz ličnu kartu al ugovor mi vazi još dva meseca... Odem do poslovnice kažu da oni nemaju ruter treba da poruče... Kaže dobijaš ga džabe samo prebaciš SIM karticu iz starog u novi ruter ne potpisuješ ništa ni novi ugovor... Jel zna neko u čemu je fora ? Intermet mi radi normalno i sa ovim starim ruterom nisam ni ništa prijavljivao call centru.

Koji ti je stari ruter?

Piše ti B3. Što ne znači da ti se tokom noći neće prebaciti na B20 kada isključe bazne stanice. Skini HuaCtrl 1.0.32, zaključaj na B1+B3 i vozi.

Dal jos neko ima problem sa restartovanjem
ZTE MF296R SVAKI DAN? Nije ukljucen scheduler naravno. Sta bi to moglo da bude?

… nema na ZTEu mnogo informacija, sem tog kanala, SINR i po još nešto… btw, zna li neko koji je prosečan lease time za IP na BS…?!

Poslednja izmena:
Ne nego je verovatno bot iz MTS -a
Mada možda i grešim, ali znajući koliko je MTS postao los poslednjih godina a on nikad nije imao problema, u meni se budi crvić sumnje...
Brko, nemoj da pišeš kojekakve izmišljotine, nego pogledaj i pročitaj kao prvo ove komentare na fb:

Jel su sve te komentare neki botovi iz MTS-a napisali?

Polako kolega, manja mesta uglavnom imaju "A0 partnere" kao i neke yettel poslovnice sto su koncipirane. Ako smem da primetim nacinio si niz losih odluka... a mogao si kao i za rant, pre svega da ovde iznese problem koji imas, gde bi prvi savet bio da isprobas neku drugu poziciju/modem ili da se ne menja nista ako je rezultat i dalje los na istoj baznoj stanici.

A1 je poznat po gasenju bandova i preopterecenim baznim stanicama, vise puta sam to iskusio. I ne razumem kako si ocekivao sa ogranicenim kucnim neto da ce ti na neogranicenom povecati protok...

Nema veze sa A1 ali je jedino mesto gde se govorilo o tim bendivima a to je svuda isto. Isti je ruter koji sam upotrebljavao do pre nekoliko meseci na A1 mreži.

Čekaj, ti imaš A1 ili mts kućni net? mts i Yettel su počeli dobijati B7 i B28, ali nemaju dupli B3 kao A1 i na B1 im je manji bandwith u odnosu na A1, tako da itekako ima razlike.

Da naglasimo da je A1 morao da ugasi 3G da bi dobio vise bandwitha dok su mts i yettel dobili đuture frekvencije na lepe oči

Nazad
Vrh Dno