Šta je novo?

[A1] Kucni net

Kupio A1 sim karticu da uradim probu pre nego kontaktiram agenta. Preko Honor magic 7 lite večeras nakon 20h više merenja sa mesta gde bi mi ruter stajao (najbolje u stanu samo drvo i prozor između telefona i bazne stanice koja je na zgradi preko puta) uglavnom 50-80Mbps jedno merenje preko 100 i jedno 30 Mbps…
Jel to otprilike što bi najviše mogao da izvučem sa solidnim ruterom?
Možeš i više sa ruterom, ukoliko podržava 3 i 4 CA, band I/ili cell lock, I sa externim antenama

Upravo bio A1 agent. Na telefonu testirao kod mene u stanu preko neke aplikacije. Ukratko iskace mu da ne moze da mi proda kucni net na lokaciji tako da nista od toga.
Prosto neverovatno da u novoj zgradi u digitalno vreme ostanem u mraku bez televizije i interneta ukoliko ne uzmem sbb.
Јеси ли размишљао @Difermo да пробаш са екстерним антенама кроз прозор/на терасу? Можда би агент био вољан да одради мјерење негдје напољу како би могао да те убаци у систем, а ти да видиш како то стварно функционише током пробног периода? Неко је спомињао да дају рутер на пробу неко вријеме, ако је то истина ова опција би можда могла да прође :unsure:

@duki92, stvarno misliš da bi mi eksterna antena pomogla a bazna stanica mi je na 50m vazdušnom linijom? I da ovaj telefon nema agregaciju?

Možeš i više sa ruterom, ukoliko podržava 3 i 4 CA, band I/ili cell lock, I sa externim antenama

Ruter koji se dobija od A1 je 2CA, a Honor Magic 7 je 4CA (maksimum na A1), tako da bi dobio manje.

Trošak boljeg rutera i kvalitetnih eksternih antena je preveliki. A rezultat upitan.

Upravo bio A1 agent. Na telefonu testirao kod mene u stanu preko neke aplikacije. Ukratko iskace mu da ne moze da mi proda kucni net na lokaciji tako da nista od toga.
Prosto neverovatno da u novoj zgradi u digitalno vreme ostanem u mraku bez televizije i interneta ukoliko ne uzmem sbb.
SBB je jos uvek najbolja opcija. Doduse nije kao ranije.

Јеси ли размишљао @Difermo да пробаш са екстерним антенама кроз прозор/на терасу? Можда би агент био вољан да одради мјерење негдје напољу како би могао да те убаци у систем, а ти да видиш како то стварно функционише током пробног периода? Неко је спомињао да дају рутер на пробу неко вријеме, ако је то истина ова опција би можда могла да прође :unsure:

Testirao je agent i ispred zgrade i dobija ista ocitavanja. Isto to sam dobijao i ja sa karticom A1 koju sam kupio na probu. Prosetam 50m dalje i dobijam 235 Mbps. Definitivno je zgrada na nezgodnom polozaju. Mozda bi stanovi na poslednjem spratu imali bolji signal. Da je mogao da mi proda kucni net pristao bih, uzeo bih ja bolji ruter samo bez eksternih antena (na terasu). Ne zelim ista da busim. Zgrada je nova i tek par stanova iznajmljeno u vlasnistvu investitora koji se nece prodavati, a cekaju legalizaciju da prodaju ostale stanove. Jedino da cekam do tada i nadam se da ce tad stanari na svoju ruku uvoditi mts itd.. Jer suludo da su napravljene tri zgrade, od kojih samo u srednjoj nije sproveden ni bakar ni opticki vec samo coax.
Ubedjen sam da ce novi kupci stanova busiti kroz hodnik i uvoditi optiku.

SBB je jos uvek najbolja opcija. Doduse nije kao ranije.
Kad bih mogao da dobijem 12x1 +12xPuna cena, ili bar 6x1 +18xpuna uzeo bih sbb

Da li je izmerio jačinu signala ? Usmerene antene imaju senku ispod i iznad antene gde je signal značajno slabiji.
-81 dBm

Malo pre sam sam ubacio u drugi telefon (Xiaomi Mi 11) i dobio oko 120Mbps. Verovatno uveče dolazi do malo većeg opterećenja...

Da bar ne pada ispod 50-60Mbps (i to na telefonu, ko zna kakve bi rezultate imao sa ruterom) jer sa padovima do 30Mbps to nije prihvatljvo jer često na više televizora istovremeno idu striming servisi.

Isteklo vreme za edit…

preko neke android aplikacije sam pregledao ceo stan što se signala tiče od 88-105 dBm

Pa i ja to kontam, RSSNR je 9 a RSRQ -13 db između telefona i bazne stanice je drvo, izgleda ono smeta…a i bolje da sam malo dalje od same antene.

… osetljiv je taj Zte na pozicionitanje, ali ima i ta ograničnja sa 2ca… kakav je signal…?

pa pogledaj na telefonu koliko frekvencija uopste koristi, mozda i ne koristi vise od 2. ako je tako, onda ce isto raditi i na ruteru. ako ipak na telefonu koristi vise od 2 frekv., onda znas da ce na ruteru ici sporije

Stvar je što trenutno plaćam dva SBB i vdsl, a mislio sam da ću na ovaj način sa jednim koji bi šetao između dve lokacije srezati troškove… ali izgleda da bez velikog rezanja brzine i stabilnosti to ovde teško da može.

MTS i Yettel su druga kategorija, jer nemaju neograničen net, a i sa cenom su daleko. Svi imaju svašta za i protiv, ali je trenutno, za kategoriju mobilni internet, A1 najbolji izbor za većinu korisnika.

Uvek može da uzme e-sim mtel cg i da fura hotspot na lokacijama. Sad svi Androidi imaju i brze punjace i dobre čipove. Nepotrebno je imati Ethernet u 2025 godini

@Pauk 1TB kod Yettel-a je nekad znao da mi potraje do 20-og. 🫠 Posle sam trošio podatke sa telefona.

Nikakve garancije kad je bezicni prenos u pitanju nema. Najveci problem jeste sto ne postoji nacin da se forsira agregacija=vece brzine (ako odluci tako bazna stanica, da ti "ne dozvoli agregaciju", dzaba tebi i najbolji 5CA ruter i antene i sve) i naravno preopterecenost same bazne stanice.
Sve zavisi od konkretne bazne stanice.

Najbolje da iskoristis onih 14 dana da isprobas, da vidis kako ce se ponasati internet (u toku dana i bitnije u toku veceri).
Pa da vidis da li ti zavrsava posao.

Poslednja izmena:
Kad kupite A1 Sim karticu i ubacite u telefon, jel merite brzinu direktno na telefonu ili podelite sa telefona hotspot pa merite na uređaju koji hvata internet sa telefona?

Da znam koji su rezultati relevantni.

Takođe ako može neko mi prosledi kontakt agenta za Beograd. Hvala.

Direktno na telefonu.
Ali svejedno je svakako.

Jel stari telefon sa hotspotom i wifi utičnicom sa programiranim punjenjem istog "ne pije vodu"?

Do kraja septembra 2025. možeš da zameniš svoj stari KućniNet ruter za novi, napredniji model, bez dodatne naplate.

Kada pređeš na novi ruter imaćeš bržu i stabilniju internet konekciju.

Sve što je potrebno jeste da posetiš A1 prodajno mesto i poneseš lični dokument.

Jel neko upucen kakav je ovo ruter. Ja imam onaj krsic 293 pa mozda ce samo da mi daju ovaj 296. U svakom slucaju cu otici da zamenim.

500GB preamlo ?
Jeste premalo, naročito ako dođete u situaciju da gledate OTT televiziju, onda je apsolutno premalo.

Ako samo koristite par telefona na wifi-ju bez "velikog ekrana" onda može da bude i dovoljno.

Ne znam zasto bi bilo malo? Kod mene se vrti Eon jedno 12 sati,svi uredjaji, torrenti, i trosim oko 750-800gb.

Ja sam za dva dana na oko 80GB downloada i 20GB uploada, doduše nisam neki "običan" korisnik. To mu dođe na 1200GB DL i 300GB UL.

Koristim OTT televiziju na 3 uređaja, radim od kuće, skidam i velike fajlove (ne štedim), gledam (slušam) YT dosta u toku dana... Imam doduše kući nextcloud server na koji se backupuju telefoni automatski. Self hosting.

Nazad
Vrh Dno