Šta je novo?

[A1] Kucni net

Zar ne bi bilo najbolje da proba u telefonu?

Ja sam problem sa brzinom resio tako sto sam u kuci popeo modem na prvi sprat i stavio ga do prozora. Sa skromnik 10 brzina se popela na 40 nekad i preko 50. Vidi prvo modem da premestis negde gde nemas mnogo prepreka (zidovi itd...) ako u opste imas tu mogucnost

Kod mene u kući iPhone 13 pokazuje na A1 mreži brzinu od 70-80 Mbs inače pretplatnik sam njihove mreže tako da brzina je dobra.
Jedino da kupim neki ruter od ovih koji su spomenuti pa da vidim da li je to rešenje.
Možda uzmem Tp-link ruter Archer MR600 pa da probam ali opet nije mi nikakva garancija.
Oscilacije u brzinama su prevelike i znam da ovo nije optički net koji ide bez prekida ali da imam čas brzinu od 60 pa onda malo kasnije da padne na ispod 15 meni nije normalno.

Ma kakvi, ako imas opciju za kabl, uvek idi na to.
Na bezicnom netu ti niko nista ne garantuje, sve zavisi od konkretne bazne stanice, mozes da imas najbolji ruter i najbolju antenu i da ti bude dzaba.
Bolje 50Mbpsa preko kabla (npr. VDSL) nego "stabilnih" 100/10 bezicno.

To ti kaze neko ko vec koristi A1 kucni net i ima "dobar ruter" (CAT22 i 4CA na A1 mrezi).
Zasto ti sve ovo predlazem? Samo zbog jedne stvari, jer ne postoji nacin da forsiras CA (Carrier aggregation, stvar koja zapravo donosi vece brzine).
Najbolje sto moze da se uradi jeste da se zakljuca celija (cell lock) na B3@20Mhz i nadati se da u vecernjim satima ne bude preopterecena bazna.

Ali ponavljam, sve je to lutrija i ne moze da se poredi sa kablom. Uvek kabl ko ima opciju. Bezicni net samo za one kojima je to jedina opcija.

Vidi ako mozes da raskines ugovor a da platis samo razliku ova 2 meseca izmedju pune cene i popusta (u tvom slucaju puni iznos).
Naravno da ce na prvu da te odbiju ali upoznaj se sa zakonom (koji clan zakona i slicno) i budi uporan.
Pisi mailove, da imas dokaze, nemoj da ih zoves i slicno (tj. samo da ih zoves).

Poslednja izmena:
Platis dva meseca po 1500d i raskinuo si uo.Naravno najavis raskid i trazis da ti obracunaju. Brat je tako raskinuo uo sa mts za vdsl(platio jedan mesec punu cenu) i presao na a1 kucni net. Kod njega lepo radi.

Da li neko prodaje Huawei B535-232 ruter, nov ili očuvan u dobrom stanju? Može i korišćen, ali da je ispravan i bez oštećenja.

Nećeš ništa dobiti sa B535 u odnosu na npr. B525 ili E5186. I jedan i drugi osvaruju bolji sigan i bolje brzine od 535. To je bar iz mog iskustva.

Treba mi vaše mišljenje.
Da li bi Xiaomi 4G CPE AX3000 Cat12 Wi-Fi 6 rešio moj problem sa ovim skokovima brzina u mreži?

Jedino da znas je da probas u telefonu slicne kategorije da koristiš koji dan da vidis da li dodatna agregacija doprinosi poboljšanju kvaliteta interneta.

Nazad
Vrh Dno