Šta je novo?

[A1] Kucni net

Imam pristup optici (box, orion itd..), ali trenutno ne bih uzimao nista na UO od 24 meseca.. Tako da iako imam pristup optici, pre bih izabrao kucni net (onaj stari sa opcijom 2/2), jer ne znam gde cu biti za godinu dana. A internet mi je potreban. To kazem u ovom trenutku, jer kucni net mogu da premestim gde hocu, a optiku ne mogu.. Meni ugovor za kucni net istice za mesec-dva (mozda je i istekao :D ), ali necu obnavljati sigurno.. Nove cene i ukidanje 2/2 nakon potrosenih 150 itd.. je ludost... Kome pare ne igraju ulogu, adsl je svakako bolja opcija. A kad malo bolje pogledam i cene adsl ,dodje mu na isto.. A po meni prica za 5G je ***.. Pa ni ovaj 4G nisu uspeli da naprave kako treba i da pokrivenost gradova bude kakva treba. Da ne pricamo o selima i predgradju itd..
Saglasan sam da postoje razni uslovi, prednosti i mane i sve to treba uzeti u obzir prilikom odabira. Ali novi kucni net je sprdnja.. Mislim da je ta zagarantovana brzina od 2/2 bila jak argument.. Ipak i nakon potrosenih GB, internet je bio funkcionalan. Mogao si da gledas YT do 720p beez problema, procitas vesti itd.. Sad postaje beskoristan..
Pa ne znam. Sta bih ti rekao. Nisam fan telekoma. Stvarno se nadam da ce bata Elon da za koju godinu smanji terminale i cenu i potrebno otvoreno nebo. Onda bi se svi trudili da budu bolji. Ko sad sto dialup nije opcija jer mobilni manje vise svagde ima bolju brzinu od dialupa. A 5G ne mora dobro da se unapredi. Dovoljno je da se frekvencije iskoriste sa postojećom pokrivenoscu za nesto bolju uslugu. Milimetarski talasi i slicno to mogu zaboraviti. Njima i vazduh sam smeta kamoli nesto drugo. Ali sama modulacija da se poboljsa znacice.
A za kućni net to je očekivano. Niko ne nudi neograničene brzine. Verovatno nemaju ni mogućnosti da postavljaju nešto više tornjeva nego sada. Tako da samo sa novijim modulacijama možemo da se nadamo nekom poboljšanju. A i verovatno su se malo zaglibili sa neo neo korisnicima pa sad udaraju restrikcije da ne pukne mreža. Mada koja god podešavanja da koriste izuzetno efikasno radi mreza sto se neta tiče. Ping je uvek minoran cak i kad je preopterećena mreza i to da padne i do nekoliko megabita brzina ping i dalje radi savršeno. Čisto statistike mogli bi objaviti koliko se neta provlaci kroz VIP od sva tri operatera pa bi i znali što vrše restrikcije

Lako je birati po centru većih gradova a pogotovo Beograda ali ja sam lociran ispod Avale, 12KM od Slavije i jako ograničen izbor provajdera. Trenutno mogu samo 4g da koristim. VIP/A1, Telenor, MTS i Orion.
Orion kod komšije je očajan, spor prekidi itd. Sa MTS-om sam u svađi oko nekog bogus računa od pre 10ak godina i prekinuo sam i stabilni telefon a zbog sudskog spora sam praktički banovan sa njihovve strame. Telonor sam imao 2 puta po 2 godine ugovora ali kada su promenili uslove i poskupeli usred drugog ugovora sam prešao na VIP sa kojima imam već treći dvogodišnji ugovor (telefon i kućni net) za koga su mi dali neke povlastice kao recimo da zadržim naj jeftiniji telefonski saobraćej a za Kućni net su mi podigli promet na 200GB sa 150. Brzina une da se menja tokom dana ali od kako ke A1 varijacije su daleko manje i još nije bilo prekida.
Uzeo bih ja rado nešto povezano kablom ali kablovski operater ovde ima očajan internet (i TV čak) a nisu ni hteli da mi dovedu kabl do kuće iako sam samo manje od 100 metara daleko od avalskog druma gde je kaabl.
ADSL nisam mogao da dobijem ni kada su unapredili telefonsku mrežu/centralu a oni koji su imali, gorko su zažalili. MTS ima optiku u okolini ali ja nemam šanse da dobijem.
Jedina nada mi je skori 5G ali toga sigurno neće biti u sledećih par godina. Tako da jedva 12KM od "centra" glavnog grada ja spao na jednu opciju za internet.

Lako je birati po centru većih gradova a pogotovo Beograda ali ja sam lociran ispod Avale, 12KM od Slavije i jako ograničen izbor provajdera. Trenutno mogu samo 4g da koristim. VIP/A1, Telenor, MTS i Orion.
Orion kod komšije je očajan, spor prekidi itd. Sa MTS-om sam u svađi oko nekog bogus računa od pre 10ak godina i prekinuo sam i stabilni telefon a zbog sudskog spora sam praktički banovan sa njihovve strame. Telonor sam imao 2 puta po 2 godine ugovora ali kada su promenili uslove i poskupeli usred drugog ugovora sam prešao na VIP sa kojima imam već treći dvogodišnji ugovor (telefon i kućni net) za koga su mi dali neke povlastice kao recimo da zadržim naj jeftiniji telefonski saobraćej a za Kućni net su mi podigli promet na 200GB sa 150. Brzina une da se menja tokom dana ali od kako ke A1 varijacije su daleko manje i još nije bilo prekida.
Uzeo bih ja rado nešto povezano kablom ali kablovski operater ovde ima očajan internet (i TV čak) a nisu ni hteli da mi dovedu kabl do kuće iako sam samo manje od 100 metara daleko od avalskog druma gde je kaabl.
ADSL nisam mogao da dobijem ni kada su unapredili telefonsku mrežu/centralu a oni koji su imali, gorko su zažalili. MTS ima optiku u okolini ali ja nemam šanse da dobijem.
Jedina nada mi je skori 5G ali toga sigurno neće biti u sledećih par godina. Tako da jedva 12KM od "centra" glavnog grada ja spao na jednu opciju za internet.
Možda da probaš sa kbcnet bežičnim provajderom? Zovi pitaj, možda mogu da ponude nešto ako ima optičke vidljivosti kad baznim stanicama.

Možda da probaš sa kbcnet bežičnim provajderom? Zovi pitaj, možda mogu da ponude nešto ako ima optičke vidljivosti kad baznim stanicama.
Imao sam već internet (WiFi 3.4GHz) kod njih pre nego što je počeo 4G. Odašiljač im je ili je bio na vrhu Kumodraškog brda u privatnoj kući gde je stalno nestajalo struje pa satima nisam imao ionako bedan internet ali u tom trenutku nije bilo ničega boljeg.

Imao sam već internet (WiFi 3.4GHz) kod njih pre nego što je počeo 4G. Odašiljač im je ili je bio na vrhu Kumodraškog brda u privatnoj kući gde je stalno nestajalo struje pa satima nisam imao ionako bedan internet ali u tom trenutku nije bilo ničega bolje
Prešli su odavno na 5 GHz, ne znam, ja bih probao ponovo kako to sve radi.
Kad sam davno koristio njihove usluge na 2,4 GHz (dok nije bilo mogućnosti za ADSL i kabl) radili su perfektno, prevukao sam "ceo internet" preko torrenta i DC++, sa 768/768.

U jednom trenutku sam hteo da otkažem kabl i da se vratim na 5G, ali nisu imali dobru optičku vidljivost sa moje kuće ka toj BS i radilo je traljavo, pa sam odustao.

Prešli su odavno na 5 GHz, ne znam, ja bih probao ponovo kako to sve radi.
Kad sam davno koristio njihove usluge na 2,4 GHz (dok nije bilo mogućnosti za ADSL i kabl) radili su perfektno, prevukao sam "ceo internet" preko torrenta i DC++, sa 768/768.

U jednom trenutku sam hteo da otkažem kabl i da se vratim na 5G, ali nisu imali dobru optičku vidljivost sa moje kuće ka toj BS i radilo je traljavo, pa sam odustao.
Pa sada sam "zaglavio" za još godinu ipo sa VIP ugovorom. Videću šta posle mada big ja naj radije optiku.

Znaci vratili su na staro.. Mozda citaju ovaj forum, pa su kritike urodile plodom :D heheheh

@Difermo Pošto napomenu da imaš dostupnu Orion optiku + averziju kao ugovorima na 24 meseca pretpostavljam da znaš da Orion ima prepaid optičke pakete bez UO? :D

Naravno sloboda košta pa moraš da platiš taksu za uvođenje usluge :)

Onda ti ostaje samo taj argument lakog seljakanja sa lokacije na lokaciju za "kućni" mobilni internet.

Pozdrav, treba mi kucni net za faks, gledao sam telenor 100gb i a1 100gb, koji se cini bolji posto im je ista cena? Hvala!!

Najbolje je da kupiš 2 pripejd kartice A1 i Telenor i na lokaciji na kojoj si testiraš brzine na telefinuu toku dana i noći pa koji ti se bolje pokaže...Mislim da je sam centar Kg solidno pokriven sa oba provajdera

Nemam vremena za to, zato sam i pitao koji da uzmem. Skoro da sam u centru Kg.

A1 je promenio pakete Kucni net dok Telenor, jos uvek, nije.

4GNet-A1Telenor.png

Ako neko zna zvanicne brzine uploada za Telenor pakete neka javi, izmenicu.
*Cene uz ugovor na 24 meseca.

@Difermo Pošto napomenu da imaš dostupnu Orion optiku + averziju kao ugovorima na 24 meseca pretpostavljam da znaš da Orion ima prepaid optičke pakete bez UO? :D

Naravno sloboda košta pa moraš da platiš taksu za uvođenje usluge :)

Onda ti ostaje samo taj argument lakog seljakanja sa lokacije na lokaciju za "kućni" mobilni internet.
Tad prilikom potpisivanja ugovora nisam imao optiku, pa je vip kucni net za mene bio najbolji izbor.. Zgrada je optiku dobila skoro, tako da je vip bio numero 1 :)
Bas juce su zvali iz A1 da produzim ugovor jer istice za mesec dana, tako da je taj orion bez UO ozbiljna ponuda (naravno uz 6000din instalacija i prvi mesec gratis..). Internet je neuporedivo brzi, a zbog lokacije i smetnji u radu sa A1, pretpsotavljam i neuporedivo kvalitetnije.. Definitivno vreme da posetim i orion temu :) Hvala za Orion info bez UO

@Difermo :
Ja koristim 500/20 prepaid već nekih 14 meseci na selu.
Naravno informiši se & povedi računa da li ZLOrion na tvoj adresi nudi baš FTTH optiku ili nudi "GPON Light" kako oni to fino zovu ili ti "optika preko antena na krovu".

@Difermo :
Ja koristim 500/20 prepaid već nekih 14 meseci na selu.
Naravno informiši se & povedi računa da li ZLOrion na tvoj adresi nudi baš FTTH optiku ili nudi "GPON Light" kako oni to fino zovu ili ti "optika preko antena na krovu".
Hvala. Bio bih ti zahvalan (da ne gusimo ovde offt-opicom) da mi odgovoris u orion temi ili posalji poruku, koja je razlika i kako to proveriti.. Pitati direktno njih i mora li to pisati u ugovoru..
Posto dva stana imaju optiku i u zgradi ima kutija za optiku od mts-a, to valjda iskljucuje "optiku preko antena na krovu" :)

koja su AP podesavanja za A1 kucni net kada premestam karticu u drugi ruter, pogotovu ova lozinka?

1629992485373.png

APN, korisnicko ime i password su svi isti: vipmobile

ako nekome zatreba novi ruter je sve iscitao sa kartice, ne treba nista da se podesava

Samsung Note 10+ . Brzine su oko 225Mbps, Kneza Miloša, Mostarska petlja u glavnom tu koristim. Za jedno pre podne skinem oko 500GB, znači moglo bi i više mesečno, samo me mrzi :D Pogledajte prilog 315504
Da li si nekad stavio sim u 4G modem da vidiš na koliko sati se restartuje internet sesija? vidim da si na paketu neo neo max.

Na paketima kućnog neta, sesija se restartuje na svakih 12 sati.

Imas dual Wan rutere kao jednu od opcija. Koristim bežični Orinon + A1

Nije spoj 2 u 1 već load balance

da li kad se meri brzina na speedtest net ima veze koji se server izabere? jer kada je prema A1 serveru ide brze pa sumnjam da to merenje i ne daje realnu brzinu

Nazad
Vrh Dno