Pa ne znam. Sta bih ti rekao. Nisam fan telekoma. Stvarno se nadam da ce bata Elon da za koju godinu smanji terminale i cenu i potrebno otvoreno nebo. Onda bi se svi trudili da budu bolji. Ko sad sto dialup nije opcija jer mobilni manje vise svagde ima bolju brzinu od dialupa. A 5G ne mora dobro da se unapredi. Dovoljno je da se frekvencije iskoriste sa postojećom pokrivenoscu za nesto bolju uslugu. Milimetarski talasi i slicno to mogu zaboraviti. Njima i vazduh sam smeta kamoli nesto drugo. Ali sama modulacija da se poboljsa znacice.Imam pristup optici (box, orion itd..), ali trenutno ne bih uzimao nista na UO od 24 meseca.. Tako da iako imam pristup optici, pre bih izabrao kucni net (onaj stari sa opcijom 2/2), jer ne znam gde cu biti za godinu dana. A internet mi je potreban. To kazem u ovom trenutku, jer kucni net mogu da premestim gde hocu, a optiku ne mogu.. Meni ugovor za kucni net istice za mesec-dva (mozda je i istekao), ali necu obnavljati sigurno.. Nove cene i ukidanje 2/2 nakon potrosenih 150 itd.. je ludost... Kome pare ne igraju ulogu, adsl je svakako bolja opcija. A kad malo bolje pogledam i cene adsl ,dodje mu na isto.. A po meni prica za 5G je ***.. Pa ni ovaj 4G nisu uspeli da naprave kako treba i da pokrivenost gradova bude kakva treba. Da ne pricamo o selima i predgradju itd..
Saglasan sam da postoje razni uslovi, prednosti i mane i sve to treba uzeti u obzir prilikom odabira. Ali novi kucni net je sprdnja.. Mislim da je ta zagarantovana brzina od 2/2 bila jak argument.. Ipak i nakon potrosenih GB, internet je bio funkcionalan. Mogao si da gledas YT do 720p beez problema, procitas vesti itd.. Sad postaje beskoristan..
A za kućni net to je očekivano. Niko ne nudi neograničene brzine. Verovatno nemaju ni mogućnosti da postavljaju nešto više tornjeva nego sada. Tako da samo sa novijim modulacijama možemo da se nadamo nekom poboljšanju. A i verovatno su se malo zaglibili sa neo neo korisnicima pa sad udaraju restrikcije da ne pukne mreža. Mada koja god podešavanja da koriste izuzetno efikasno radi mreza sto se neta tiče. Ping je uvek minoran cak i kad je preopterećena mreza i to da padne i do nekoliko megabita brzina ping i dalje radi savršeno. Čisto statistike mogli bi objaviti koliko se neta provlaci kroz VIP od sva tri operatera pa bi i znali što vrše restrikcije