Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

aaa341145d5a50fb3a2f94eeb44d3ae0.jpg

po ovom histogramu vidi se da je brzina varirala i da je dva puta na kratko skocila, kada je i zabelezeno tih 44mbps

Poslato sa Note 3

Vise puta sam video taj histogram da tako buguje identicno - merio sam bas nedavno jedan wifi link i merio je 9.8 Mbps bas konstantno, ali bi se nekada pojavljivali takvi peakovi na histogramu kada skoci na tipa 9.85 sto je jako mala razlika za tako drastican prikaz. Na routeru je histogram bio realniji i prikazao tacno to - 9.8, 9.85. Ovakve stvari sam iskusio vise puta pa im ne bih pridavao znacaj [emoji6]

Sent from my iPhone using Tapatalk

To je jako lepo. Možda onda puste i VoLTE.
Ali ako bude samo za poneke telefone, kao u nekim drugim zemljama, slabo će se koristiti...

Kao sto smo pominjali, svi operateri ce manje vise stici na istu LTE pokrivenost, neko prvi neko poslednji sto i nije vazno jer su to kratki vremenski razmaci.
Pretpostavljam da ce i MTS u svom stilu impulsivno uloziti 50 miliona eur i sustici ostale operatere ove godine.

Za VoLTE videcemo koga ce pre nuzda ili mozda prestiz naterati na ulaganje u VoLTE. Po meni, VIP bi trebalo ima interes za VoLTE jer im je 3G mreza "najtanja" za rolover dok Telenor ima ubedljiv 3G (zbog koga kasne sa 4G) i mozda moze to da istera ili zbog prestiza i/ili marketinga.

Poslednja izmena:
Ја не бих рекао да је тако, ваљда сама апликација треба да направи просек за тих 10-ак секунди у коначној бројци?!
Ne radi prosek, ali ne radi ni peak, vec "poslednje merenje" bi bilo nesto najblize.
Ako brzina pocne na 1Mbps, pola vremena, a zavrsi se na 40Mbps, pokazace 40Mbps. I obratno.

Dovoljno cesto sam video da tako pocnu merenja za kucni net, gde znam da je 20/30/40/50Mbps link, pocne na <10, preko pola vremena, ali na kraju kaze otprilike brzinu linka. To nije prosek, ni peak, jer je peak iznad obicno, vec kraj merenja sta je pokazao.
To se vidi i po potrosnji. Npr. imam jedno merenje 2.44Mbps - potroseno 1MB. A treba skoro 3MB da potrosi za to merenje (upload).
Kada je histogram konstantan, potrosnja je oko 1250% brzine. (2Mbps brzina bi koristila oko 2.4MB)
EDIT: 1250%, ne 1500% (meri 10 sekundi, za 8 sekundi bi bilo 1000%, 1250% za 10 sekundi)

Poslednja izmena:
I normalno je da tako radi pogotovo kod wifi merenja jer su cesto uredjaji na auto pa pregovaraju optimalnu brzinu u zavisnosti od signala, smetnji i gubljenja paketa, tako da uglavnom ta brzina sto se postigne na kraju bi bila brzina sa kojom bi ti skidalo nesto sa neta posle 2-3 sekunde...

Sumnjam da to ima smisla kada na gomilu lokacija sa super signalom jedva 20 izvuce... I da skinu tih 50 ogranicenje, radilo bi tom istom brzinom...

Ali ako 4G postaje prilicno potreban, zasto da se ulaze u 2G umesto da se odmah ide na 4G?
To sto je 2G dovoljan, ne znaci da je bolji uopste.

Ulaze se u odrzavanje 2G, zato sto samo jedna elektrodistribucija za nekoliko desetina hiljada poslovnih voice paketa koje korisi, plati Telekomu na ime pretplate, koliko i nekoliko hiljada vas 4G korisnika. Takav klijent se ne ispusta lako.

Celo zdravstvo Srbije takodje koristi MTS mrezu na 2g.

Pogledaj usluge:

https://www.mts.rs/poslovni

Poslednja izmena:
A to kao ne moze na 4G?? I to jos bolje i jeftinije?🙂

2i3G su vec izgradjeni, dozvole vaze, oprema kupljena, izgradjena predajna mesta, infrastruktura postoji i sve to zadovoljava potrebe odredjenih korisnika. Zasto bi arcili skupi 4G za nesto sto moze da odradi 2G ili 3G koji vec radi pa radi.

U 3G ok, ali 2G se za koju godinu gasi svakako, tako da je apsolutno neisplativo ulagati u njega.

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Isplativo je ulagati u 2g odrzavanje sve dok imas klijente koji koriste usluge koje mogu da se pruze preko 2g...

To je odrzavanje, ne ulaganje.
Ako negde nema 2G, ili je slab, predji na 4G.

Tamo gde ga ima, pa treba da se odrzava oprema, to je sitno.

A koje to usluge mogu da se pruže preko 2G, a da ne mogu preko 3G(a uskoro i 4G kad uvedu VoLTE)?

Još uvek na ponekim lokacijama ima samo 2G, nažalost. Pa i kod Telenora koji ima jako dobru 3G mrežu. Ako bi ukinuli 2G, tamo ne bi bilo nikakvog signala. A VoLTE verovatno neće tako brzo pustiti na svim telefonima, bez obzira da li sami telefoni to podržavaju.
Ako bi sada, dok nema VoLTE, isključili 2G mrežu, na Telenoru bi bila nešto manja pokrivenost signalom. Dok bi na Vip mreži bilo baš značajnih problema za obavljanje razgovora i uopšte korišćenje mreže.
Mislim da će još dosta vremena proći pre nego se to desi kod nas... Pretpostavljam da i nema neke potrebe za time, bar za sada.

Poslednja izmena:
A koje to usluge mogu da se pruže preko 2G, a da ne mogu preko 3G(a uskoro i 4G kad uvedu VoLTE)?

pa koliko korisnika ima 4g telefone a koliko korisnika ima telefone koji podrzavaju samo 2g?

mislim da ih ima vise u korist ovih drugih.

i ovi sa 4g telefonima imaju i 2g, dok obrnuto ne vazi.

u KCV NS su dobili svi sluzbene nokijice (mts) neke krs koje ne podrzavaju nista sem 2g. dosta njih je te kartice stavilo u neki normalan tel ali ima dosta i onih koji koriste te tel sto su dobili...

kod mene u selu ima samo 2g. 3g je u tragovima.

jos koju godinu nece moci da se iskljuci 2g..dok ne crkne vecina nokijica koje ne podrzavaju 3g..

Poslato sa Note 3

2G only telefoni se prodaju i dan danas i prodavace se jos dugo...

Mogu se oni prodavati koliko hoće, činjenica je da će dolaskom 5G-a doći do gašenja 2G, a to će se desiti kroz nekoliko godina.

Naravno da ga neće niko gasiti sad, jednostavno je normalno ulagati u 3/4G, 2G stoji takav kakav je.

Posto su nedavno svi produzili i platili licence za 2G, znaci radice bar jos 10 godina.

Za 15e mozes dobiti 3G telefon, obican dumbfon
Za nesto tipa ispod 50e mozes vec i smartfon dobiti.

Brate, vreme je da se iskoreni 2G. Nece to stvarno kod nas skoro, ali iam mesta gde vec nema 2G uopste.

U Evropi se može desiti da se ponegde pre ukine 3G nego 2G 🙂
http://rethink-wireless.com/2016/02/08/europe-may-lose-3g-before-2g/
Prema ovom članku tako može da uradi Telenor Norveška i T-mobile Češka.
U Singapuru mislim da je isključen 2G, čitao sam da i u Americi ide ka tome. U Australiji najveći operater Telstra je isključio 2G prošle godine, Optus je najavio 1. Aprila, a Vodafone 30. Septembra ove godine. Deo spektra koji je korišćen za 2G, koristiće za 4G.

Poslednja izmena:
AT&T je ugasio 2G prvog januara.

Posto su nedavno svi produzili i platili licence za 2G, znaci radice bar jos 10 godina.

Их бре 10 година, ма какви 😉 За сваку БС се добија дозвола посебно (на 10 година), односно текорећи континуирано издају... А кад крену неће гасити једну по једну како којој истекне дозвола, него ће или све одједном или по регионима, од Београда па надаље. Да су кренули бар годину раније са 4Г и да је увођење VoLte мало простије (као што изгледа да није), вероватно би око 2020. укинули 2Г, овако можда пар година касније.
И Теленор и Мтс имају 3Г на 95-99% БС, али Мтс нема 900 MHz па би за њих што се тиче покривености био доста већи хендикеп укидање 2Г тренутно (за Вип да не говоримо, по многим крајевима западне и јужне Србије, ни трага од 3Г).
А код колеге pajice123 у селу је неки изузетак 😉 Теленор БС је баш раритет са само једном ћелијом/сектором 2Г што нигде још нисам видео, давно постављена а 3Г никад није стигао на ред; све то из неког чудног/непознатог разлога.
Наравно и то што још 25 или чак 35% људи има само 2Г телефоне је проблем, али некако би то решили кад крене, можда неким попустима за 3Г телефоне; као и за дигиталну тв, стигла нова технологија, па мора замена...

Poslednja izmena:
kod mene ustvari ima samo repeater koji prosledjuje signal sa druge bs koja je udaljena oko 5km.. i to dosta kilavo radi. za 3g sam izgubio nadu.

Poslato sa Note 3

(за Вип да не говоримо, по многим крајевима западне и јужне Србије, ни трага од 3Г).
VIP ima nacionalni roming sa Telenorom za 2G i dalje, zar ne? Tako da je VIPova pokrivenost 2Gom veca od Telenora. A verovatno bi uradili prvo neki roming ugovor sa Telenorom/MTSom za 3G pa bi tek tada izbacili 2G.
Ili bi lepo dali jeftine 4G telefone, nesto ispod 50e, i cao.

Наравно и то што још 25 или чак 35% људи има само 2Г телефоне је проблем, али некако би то решили кад крене, можда неким попустима за 3Г телефоне; као и за дигиталну тв, стигла нова технологија, па мора замена...
Odakle ti ta brojka?

Ма процена моја, неко рече половина, а ја сам смањио 😉 До скоро јесте јако велики број старијих људи, као и оних које мобилни не занимају више од чисте нужде, су имали само 2Г телефоне. Али купују се нови тел, неки добијају половне од деце и рођака, па се ситуација полако мења...
Вип је имао национални роминг у почетку са Мтс-ом, а после с Теленором и то 2Г само. Али после ширења своје мреже су прво укинули у Бг и не знам коликој околини, а пре једно годину и у западној Србији (и на БС где немају 3Г). Пре тога су свугде поставили 2Г на стубовима Теленора или Мтс-а (или бар 90% у просеку); а мало касније су биле дозволе код Ратела и по јужној Србији за 2Г, па мислим да је свугде укинут роминг (али нисам сигуран наравно).

Poslednja izmena:
Znate li koliko treba mator fon biti da bi bio 2G only? Prilicno, neke Nokia 1110 i sl. mozda 😉
U sustini ja ni kod matorih ljudi nisam video tako stare i obicne telefone, imaju svi 3G telefon. (nisu smart, nisu uopste novi, ali imaju 3G)

Moj techa ima 3G telefon, a covek ima skoro 90 godina 🙂

Sve nokie ove male su 2g only. Nova nokia 150 je isto 2.5g.

Vip nacionalni roming uglavnom loše ili nikako ne funkcioniše.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno