Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

Почео други месец, оператери се још нису вратили са зимске паузе у ширењу 4Г...

Potez 3 bika - Vojvode Micka. Uglavnom, trasa 16ice posle mosta

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока

Vidi stvarno ima!!!Koji si ti car!!!:d E sad jedino,trenutno sam u gostima,a tu nema 4G.Javljam sutra cim dodjem do 4G signala,dali je uspelo!Hvala jos jednom,trebalo bi (nadam se) da je to-to!:D
Sad se lepo zahvali momku iz Telenora kad stigneš koji ti je rekao da je do telefona, a nije ti rekao da moraš sam da aktiviraš, što mu je posao...

Sent from my MI 5 using Tapatalk

Био је и понеки лепши дан, а посебно кад се запне и кад има средстава за опрему... ;)
Ако је тачна Септимусова инфо да Теленор постаља 900 БС у првој половини године, они то тешко могу да поставе за 5 месеци. Па ће развући до јесени, а онда још по неку до крај године и то ће бити то. А то у суштини и није лоше; само да су се тога "сетили" пре годину-две ;)

Poslednja izmena:
Ако је тачна Септимусова инфо да Теленор постаља 900 БС у првој половини године, они то тешко могу да поставе за 5 месеци. Па ће развући до јесени, а онда још по неку до крај године и то ће бити то. А то у суштини и није лоше; само да су се тога "сетили" пре годину-две ;)
Nije to nista tesko ako ima para za investicije.

Ide to brzo.
Lokacije su stare, stubovi postoje, optika postoji, linkovi postoje, samo se u vec postojeci ormar postojece bazne stanice doda modul za 4G i antena. Sve se to caskom iskonfigurise, i peglaj.

Poslednja izmena:
Radi!!!:banana:

Screenshot_2017-02-01-15-40-07.png

Evo,cim sam jutros dosao do signala,sam je prebacio na 4G!Umesto da se aktivacija automatski odradi,moram ja da cunjam i istrazujem kako i sta.

Sad se lepo zahvali momku iz Telenora kad stigneš koji ti je rekao da je do telefona, a nije ti rekao da moraš sam da aktiviraš, što mu je posao...

Sent from my MI 5 using Tapatalk

Ma idi,i jos mu ja govorim da imam novi telefon i trazim mu novu karticu,i govorim mu da nemam 4G,a on meni pokazuje njegov telefon i kaze "evo vidi,kod mene ima,to je nesto do tvog telefona"!!!!!Koji panj,***.

Ma trebalo bi na prvoj strani ove teme,moze i u "sticky" da se napise da moras samostalno da aktiviras 4G,i kako se to radi za svaku mrezu.A ne ko ja,slepac.:eyebrows:

Ide to brzo.
Lokacije su stare, stubovi postoje, optika postoji, linkovi postoje, samo se u vec postojeci ormar postojece bazne stanice doda modul za 4G i antena. Sve se to caskom iskonfigurise, i peglaj.

Па не знам баш, Rock86 је писао да су код њега постављали два дана...

Sad ne idu uopste zbog hladnog vremena... Jedino ako uhvate par sati oko nule pa da nesto urade nesto po terasama i ravnim krovovima ali na minusu se ne rade visinski radovi na stubovima.

Sad ne idu uopste zbog hladnog vremena... Jedino ako uhvate par sati oko nule pa da nesto urade nesto po terasama i ravnim krovovima ali na minusu se ne rade visinski radovi na stubovima.
А у родној им Норвешкој (Теленора) зима траје пола године, не верујем да толико одмарају ;)

Poslednja izmena:
А у родној им Норвешкој (Теленора) зима траје пола године, не верујем да толико одмарају ;)

Ja se ponekada zamislim kako uopšte u nekim krajevima postoje putevi i tako neke stvari... pošto se ovde asfaltira samo u idealnim vremenskim uslovima... kad li oni ljudi stigoše sve ono da naprave po belom svetu, nikako mi nije jasno.

Na ovoj trasi Telenor je jos prosle godine imao pun 3G signal. Tad nisam imao 4G telefon da testiram. Ako je pusten 4G na svim baznim stanicama koje pokrivaju ovaj deo, ne bi trebalo biti problema sa 4G signalom.

Ti posalji mail telenor.nl pa pitaj kako rade.
Po nasim zakonima, zabranjeni su visinski radovi na temperaturama ispod 3 stepena, osim ako ne postoji ogradjena tvrda podloga na kojoj mozes da stojis bez drzanja, i osim ako nije vanredna situacija (dalekovodi i slicno) gde se ugrozava zivot i imovina stanovnistva. Za takve radove su potrebne posebne dozvole, posebne obuke i sertifikati i posebna oprema.

Poslednja izmena:
Na ovoj trasi Telenor je jos prosle godine imao pun 3G signal. Tad nisam imao 4G telefon da testiram. Ako je pusten 4G na svim baznim stanicama koje pokrivaju ovaj deo, ne bi trebalo biti problema sa 4G signalom.
По свему и ја мислим да не требало да има проблема са покривеношћу 4Г, али никад се не зна на терену, можда је тренутно неки проблем, можда нешто друго...
А и ти можеш да обиђеш један круг 23-ом да видиш стање; пошто си експерт за Видиковац и ширу околину :) )

По свему и ја мислим да не требало да има проблема са покривеношћу 4Г, али никад се не зна на терену, можда је тренутно неки проблем, можда нешто друго...
А и ти можеш да обиђеш један круг 23-ом да видиш стање; пошто си експерт за Видиковац и ширу околину :) )

Ja bio malo pre bas u tom delu Karaburme kod rodjaka i net radio normalno,cak imao i viber poziv,sve ok bilo.
Brzinu nisam merio,to retko kad i radim,ali sam koristio i net za neke pretrage i taj viber i sve ok bilo.

Poslednja izmena:
Ja se ponekada zamislim kako uopšte u nekim krajevima postoje putevi i tako neke stvari... pošto se ovde asfaltira samo u idealnim vremenskim uslovima... kad li oni ljudi stigoše sve ono da naprave po belom svetu, nikako mi nije jasno.
U tim zemljama ne cekaju da im nesto padne s' neba, nego rade :)
Posto im s' neba obicno samo padne nesto nepotrebno viska ;)

Izvinite što ulećem, ali mi treba konkretno tačan info.
Za koje delove se koriste 800MHz i 800 MHz? Koji više za gradove, koji za selo/planinu/magistralu?
Koji provajder više forsira koji od ova gore dva?

Poslednja izmena:
800MHz se obično forsira za ruralna područja, jer ima veći domet, a manji kapacitet.

Obrnuto od toga je 1800MHz, i on se obično koristi za gusto naseljena mesta(što ne znači da 800mhz nema po gradovima, ima, ali obično tipa na periferiji ili tako nešto)

Telenor iz nekog razloga nenormalno forsira 800MHz, možda su im zbog toga brzine onakve kakve jesu.
Mts i VIP su normalni, pa kombinuju 800/1800MHz.

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Evo ja kasnim sa 4G na prepaidu, jedva sam namestio da radi, Lumia 1520, dok nisam zvao servis ništa. Tamo su resetovali uslugu i proradilo je konačno, ništa pre toga nije pomoglo... Brzina standardno za moj kraj, upload veći od downloada :D

Tapatalk 6.4.6(Build 852)

800MHz se obično forsira za ruralna područja, jer ima veći domet, a manji kapacitet.

Obrnuto od toga je 1800MHz, i on se obično koristi za gusto naseljena mesta(što ne znači da 800mhz nema po gradovima, ima, ali obično tipa na periferiji ili tako nešto)

Telenor iz nekog razloga nenormalno forsira 800MHz, možda su im zbog toga brzine onakve kakve jesu.
Mts i VIP su normalni, pa kombinuju 800/1800MHz.

800 MHz i 1800Mhz u praksi na terenu imaju isti domet. Postoji jos mnogo parametara koji uticu na domet osim prepreka, tako da ta teorija ne stoji.

Kazes: 800MHz se obično forsira za ruralna područja, jer ima veći domet, a manji kapacitet. Obrnuto od toga je 1800MHz, i on se obično koristi za gusto naseljena mesta...

Upravo obrnuto, jer soliteri, zgrade, kuce, parkovi manje uticu na prostiranje talasa nizih frekvencija, pa se tu koristi 800MHz.
1,8G je idealan za postavljanje na visokim kotama, za pokrivanje mesta gde nema mnogo zgrada od armiranog betona, ali postoji opticka vidljivost...

800 MHz i 1800Mhz u praksi na terenu imaju isti domet. Postoji jos mnogo parametara koji uticu na domet osim prepreka, tako da ta teorija ne stoji.

Kazes: 800MHz se obično forsira za ruralna područja, jer ima veći domet, a manji kapacitet. Obrnuto od toga je 1800MHz, i on se obično koristi za gusto naseljena mesta...

Upravo obrnuto, jer soliteri, zgrade, kuce, parkovi manje uticu na prostiranje talasa nizih frekvencija, pa se tu koristi 800MHz.
1,8G je idealan za postavljanje na visokim kotama, za pokrivanje mesta gde nema mnogo zgrada od armiranog betona, ali postoji opticka vidljivost...
Onda po tebi ispada da je telenor uradio bolji posao posto je uglavnom pokrivao sa 800,jel?
Samo jos malo da pojacaju sa 1800 neka mesta i eto ;)

Послато са KIW-L21 уз помоћ Тапатока

Slabljenje u slobodnom prostoru raste sa porastom učestanosti koliko ja znam, na to sam mislio.

I mts i VIP forsiraju 1800 u gradovima, na gusto naseljenim mestima, jedino se Telenor pravi pametan pa stavlja 800, zato i ne može da se poredi njihov 4G sa ostala 2.

Na većim frekvencijama se takođe prenosi više podataka, odnosno veći je propusni opseg, eto još jednog razloga za 1800 na gusto naseljenim mestima.

Nazad
Vrh Dno