Znate li koji LTE band koristi VIP u Zaječaru? Ženi sam kupio Huawei P9 Lite kod VIP-a i telefon uredno prepoznaje LTE signal (doduše, nismo ni probali net jer ona ima neki slabašan prepaid pa da joj ne pojede sav kredit). Ali za sebe razmišljam o nekom Xiaomi telefonu, pa me brine što oni ne podržavaju LTE na 800 (koji VIP ponegde koristi), dok podržavaju druge frekvencije.
Probao sam sa ženinog telefona aplikacije LTE Discovery i SignalCheck Lite ali mi nisu pomogle. Prikazuju da telefon jeste na LTE mreži, ali ne prepoznaju band.
Kako da proverim frekvenciju?
Evo jedna korisna informacija. Informacija je sa Telenor foruma.
Iako je prenos podataka isključen na telefonu, uređaj kada pokušava da se poveže na 4G LTE mrežu u roaming-u, on ipak šalje određenu količinu podataka koja se zbog toga i naplatila. Ovo nije propust u mreži ili do operatera, već je takva infrastruktura i način funkcionisanja same LTE mreže kao tehnologije. Da bi ovo izbegao, potrebno je da izabereš mrežni režim WCDMA/GSM dok si u roaming-u.
Evo jedna korisna informacija. Informacija je sa Telenor foruma.
Iako je prenos podataka isključen na telefonu, uređaj kada pokušava da se poveže na 4G LTE mrežu u roaming-u, on ipak šalje određenu količinu podataka koja se zbog toga i naplatila. Ovo nije propust u mreži ili do operatera, već je takva infrastruktura i način funkcionisanja same LTE mreže kao tehnologije. Da bi ovo izbegao, potrebno je da izabereš mrežni režim WCDMA/GSM dok si u roaming-u.
Ne razumem se mnogo ovu priču, ali ono što sam u praksi primetio je da je definitivno unutar objekata bolji prijem signala na 800MHz.
@ Nitro
Evo ovako. Da pojasnimo malo te famozne sirine kanala.
Po evropskim standardima, bazne stanice na 800MHz imaju sirinu kanala od 10 MHz (80 kanala). Ta sirina kanala koristi se za internet protok. E sad kada bi Telenor ubacio i GSM saobracaj (voice) u 4G kanal sirine 10 MHz, onda bi za GSM morao da izdvoji polovinu kanala, odnosno, citavih 5MHz, sto bi prepolovilo prostor za promet podataka u IP protoku, sto bi opet znacilo upola manje brzine 4G neta. Posto Telenor ima dobru 3G infrastrukturu, onda umesto da prepolovljava net protok na 4G, on GSM radi preko 3G baznih stanica.
Bazne stanioce na 1800MHz imaju sirinu kanala od 20 MHz. (90 kanala) i kada bi na toj BS odvojio 5 MHz koliko zahteva GSM saobracaj, ostalo bi 15Mhz po kanalu za 4G sto je 50% sire od sirine jednog celog kanala na 800MHz.
Zato se VoLTE na 800MHz ne pusta sve dok se sasvim ne zadovolji potreba za internetom 4G korisnika vecim brojem BS ili BS na visim frekvencijama.
Bazne stanioce na 2700MHz imaju sirinu kanala od 30 MHz. (90 kanala). E tu se postizu brzine od 200, 300 mbps... i VoLTE se podrazumeva jer je 5MHz mali deo kanala sirokog 30 MHz.
Postoje bazne stanica i na visim frekvencijama, i vecim protocima.
u podesavanjima interneta dodaj novi apn koji ce za APN imati uneto gprswap, korisnicko ime mts, password je 064. stikliraj i "Koristi ovaj APN za LTE..."Hajde da ne otvaram novu temu.
Pre par meseci sam uzeo od Telekoma za "1 din." Lumia 550.
Naravno i SIM kartica je nova i tako to.....pa bi 4G trebao da radi, s obzirom da oni tvrde da i kartica a i telefon podržavaju 4G.
Elem, ja kad na Telefonu prebacim da Data Transfer iliti "telefonski internet" ide preko 4G mreže umesto 3G, na telefonu kao da se SIM kartica ugasi, kao da nema signal.
Naravno Telekom se pravi LUD tvrdeći kako je to do mog telefona.
Ima li iko predstavu o čemu se radi???
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari