Šta je novo?

3D printer - Opsta tema - FAQ

Ima li neka dobra dusa na temi da mi promijeni jednu vrijednost u step fajlu, ne snalazim se sa ovim alatima nikako 😂

Zasto je bitno da software bude free kada ovde prica o kucnoj upotrebi?
Free u smislu kucne/hobby upotrebe, jer vecina ili naplacuje isto ili debelo ogranicava funkcionalnost.
Fusion je popularan bas zbog free hobby licence gde imas sve sto ti treba za hobi + svi projekti koje si ikada radio ti ostaju na raspolaganju a ne iza paywall.

Ja sam vise mislio na to, svako za kucu moze skinuti sa torenta. Nisam znao da Fusion mora da probam.

@DukeLander ako bi bio ljubazan da mi kazes, da su svi iste cene, sta bi pre uzeo, H2D, H2S ili H2C i zasto? Zahvaljujem unapred.
Da pojednostavnim, kOliko su D i C po tebi kompleksniji, da sutra moram da se namucim, rastavljajuci kompleksnu D ili C glavu, ako se nesto desi???

@DukeLander ako bi bio ljubazan da mi kazes, da su svi iste cene, sta bi pre uzeo, H2D, H2S ili H2C i zasto? Zahvaljujem unapred.
Da pojednostavnim, kOliko su D i C po tebi kompleksniji, da sutra moram da se namucim, rastavljajuci kompleksnu D ili C glavu, ako se nesto desi???
X1C

@MegaSkot U nacelu, taj sam porucio i stize. Medjutim, vidim kolika je prednost "dvoglavog" stampaca, sa aspekta da stampas suport jednim materijalom a predmet drugim a to je H2D i H2C!

E sad, ono sto nisam napisao decidirano su zahtevi. Dizna 0.2 je obavezna. Stampam okvirno iz jednog dela 305x310mm predmet, vrv od ASA materijala. Probao sam jos ranije na A1 da stampam iz 4 dela pa da spajam, ali nije dovojlno cvrsto. Stampao sam na K1 Max ali nema dovoljnu povrsinu i nema 0.2 diznu.

Suport materijal ide u unutrasnjost objekat. Dakle nekih 280 x 270mm mislim da je povrsina u okviru koje se nalazi suport. E sad, ne znam da li to i mogu uopste da uklopim u D ili C printere...

@DukeLander Hvala, ali predmet je 305x310mm.

Zli jezici ce reci, Creality ne zna jednu "glavu" da napravi kako treba, mogu misliti sa 4 toolhead-a, koliko ce tu problema da bude 🙂
Da kalibrisu sve 4 glave da u realnosti extrudiraju na jedno mesto, nema teorijske sanse!

Naravno da nema i to nisu zli jezici vec realnost.
I to ne zato sto ne znaju da naprave vec najveci problem Creality od day one koji nikada nisu resili je quality control , ista stvar koja ih sada jako gura dole gde su poceli da beleze minuse.
AI slop kampanju da ne pominjemo...

Imam pitanje, neki modeli imaju ovu liniju, koja u slučaju crnog filamenta bude uočljiva. Da li to tako mora?

1780201227065.webp
1780201247704.webp

Kao da tu počinje svaki naredni sloj.

Sakrivena bude gde element ima malo deblji deo, tj. iznad linije je homogeno i tu je kanta sa duplim zidom zbog čvrstoće. Stvarno je ispalo na kraju super. Hoćemo što pre da potrošimo ovaj crni filament što u rezultatu uvek ima izražene linije gde glava popunjava, za razliku od narandžastog koji ispadne fantazija.

Za pohvalu uređaja, sa podešavanjima do kojih smo došli i filterima na ulazu filamenata u kanvas, printer ne staje do kraja. Stigao i neki novi firmware juče, verzija v2. Nema nešto ni đubreta unaokolo, pomalo izbacuje iza i skoro da nema otpada.

To je normalno i zove se Z seam.
Imas par mogucnosti
1. vase mode koji stampa kontinualno
2. opcija koja pomera tacku pocetka layera da nisu svi iz iste vertikale, ali onda ces imati 2000 malih tacaka umesto linije.

u svakom slucaju, kada znas kako se problem zove mozes lakse da trazis resenje, potencijalno i namenski za svoj stampac

Hoćemo što pre da potrošimo ovaj crni filament što u rezultatu uvek ima izražene linije gde glava popunjava, za razliku od narandžastog koji ispadne fantazija
Da li ste odradili flow rate test?

Nismo, valjda to radi automatski i nisam hteo ništa da čačkam jer drugi filament radi dobro. Ispravi me ako logika nije dobra. Čekam još informacija kada ubacimo još 2 rolne, da vidimo kako se ponaša (zasad deluje solidno idiotproof).

Čitam sad kako da uradim taj test, našao sam sad novi termin - ironing pre nanošenja sledećeg sloja da blenduje bolje linije. Interesantno.

Nazad
Vrh Dno