Šta je novo?

3D printer - Opsta tema - FAQ

Ima li neka dobra dusa na temi da mi promijeni jednu vrijednost u step fajlu, ne snalazim se sa ovim alatima nikako 😂

Zasto je bitno da software bude free kada ovde prica o kucnoj upotrebi?
Free u smislu kucne/hobby upotrebe, jer vecina ili naplacuje isto ili debelo ogranicava funkcionalnost.
Fusion je popularan bas zbog free hobby licence gde imas sve sto ti treba za hobi + svi projekti koje si ikada radio ti ostaju na raspolaganju a ne iza paywall.

Ja sam vise mislio na to, svako za kucu moze skinuti sa torenta. Nisam znao da Fusion mora da probam.

@DukeLander ako bi bio ljubazan da mi kazes, da su svi iste cene, sta bi pre uzeo, H2D, H2S ili H2C i zasto? Zahvaljujem unapred.
Da pojednostavnim, kOliko su D i C po tebi kompleksniji, da sutra moram da se namucim, rastavljajuci kompleksnu D ili C glavu, ako se nesto desi???

@DukeLander ako bi bio ljubazan da mi kazes, da su svi iste cene, sta bi pre uzeo, H2D, H2S ili H2C i zasto? Zahvaljujem unapred.
Da pojednostavnim, kOliko su D i C po tebi kompleksniji, da sutra moram da se namucim, rastavljajuci kompleksnu D ili C glavu, ako se nesto desi???
X1C

@MegaSkot U nacelu, taj sam porucio i stize. Medjutim, vidim kolika je prednost "dvoglavog" stampaca, sa aspekta da stampas suport jednim materijalom a predmet drugim a to je H2D i H2C!

E sad, ono sto nisam napisao decidirano su zahtevi. Dizna 0.2 je obavezna. Stampam okvirno iz jednog dela 305x310mm predmet, vrv od ASA materijala. Probao sam jos ranije na A1 da stampam iz 4 dela pa da spajam, ali nije dovojlno cvrsto. Stampao sam na K1 Max ali nema dovoljnu povrsinu i nema 0.2 diznu.

Suport materijal ide u unutrasnjost objekat. Dakle nekih 280 x 270mm mislim da je povrsina u okviru koje se nalazi suport. E sad, ne znam da li to i mogu uopste da uklopim u D ili C printere...

@DukeLander Hvala, ali predmet je 305x310mm.

Zli jezici ce reci, Creality ne zna jednu "glavu" da napravi kako treba, mogu misliti sa 4 toolhead-a, koliko ce tu problema da bude 🙂
Da kalibrisu sve 4 glave da u realnosti extrudiraju na jedno mesto, nema teorijske sanse!

Naravno da nema i to nisu zli jezici vec realnost.
I to ne zato sto ne znaju da naprave vec najveci problem Creality od day one koji nikada nisu resili je quality control , ista stvar koja ih sada jako gura dole gde su poceli da beleze minuse.
AI slop kampanju da ne pominjemo...

Imam pitanje, neki modeli imaju ovu liniju, koja u slučaju crnog filamenta bude uočljiva. Da li to tako mora?

1780201227065.webp
1780201247704.webp

Kao da tu počinje svaki naredni sloj.

Sakrivena bude gde element ima malo deblji deo, tj. iznad linije je homogeno i tu je kanta sa duplim zidom zbog čvrstoće. Stvarno je ispalo na kraju super. Hoćemo što pre da potrošimo ovaj crni filament što u rezultatu uvek ima izražene linije gde glava popunjava, za razliku od narandžastog koji ispadne fantazija.

Za pohvalu uređaja, sa podešavanjima do kojih smo došli i filterima na ulazu filamenata u kanvas, printer ne staje do kraja. Stigao i neki novi firmware juče, verzija v2. Nema nešto ni đubreta unaokolo, pomalo izbacuje iza i skoro da nema otpada.

To je normalno i zove se Z seam.
Imas par mogucnosti
1. vase mode koji stampa kontinualno
2. opcija koja pomera tacku pocetka layera da nisu svi iz iste vertikale, ali onda ces imati 2000 malih tacaka umesto linije.

u svakom slucaju, kada znas kako se problem zove mozes lakse da trazis resenje, potencijalno i namenski za svoj stampac

Hoćemo što pre da potrošimo ovaj crni filament što u rezultatu uvek ima izražene linije gde glava popunjava, za razliku od narandžastog koji ispadne fantazija
Da li ste odradili flow rate test?

Nismo, valjda to radi automatski i nisam hteo ništa da čačkam jer drugi filament radi dobro. Ispravi me ako logika nije dobra. Čekam još informacija kada ubacimo još 2 rolne, da vidimo kako se ponaša (zasad deluje solidno idiotproof).

Čitam sad kako da uradim taj test, našao sam sad novi termin - ironing pre nanošenja sledećeg sloja da blenduje bolje linije. Interesantno.

Imam pitanje, neki modeli imaju ovu liniju, koja u slučaju crnog filamenta bude uočljiva. Da li to tako mora?

Ne mora da bude vidljiva, ovo kod tebe je baš loše ispalo iz nekoliko razloga, jednim delom je do štampača (baš je grubo i seckavo odradio spoj) ali dobrim delom je i do podešavanja u sliceru. Trenutno ti je postavljeno u Seam position na Aligned, tako da baš kao što kažeš, tu počinje svaki naredni sloj, a Aligned ga postavlja uvek na isto mesto, pa imaš tu odvratnu vidljivu vertikalnu liniju, koja je posebno izražena na tamnijim filamentima.

Recimo da si stavio Random, svaki sloj bi počinjao negde nasumično, ali nije ni to rešenje jer bi imao brdo ovakvih linijica unaokolo po printu na svakom sloju. Recimo da si štampao nešto što ima oštrije ivice, mogao bi da staviš Edge pa bi nabio seam uz ivicu, ali pošto ti je model donekle zaobljen, najbolje je da ubuduće koristiš Scarf joint seam, on ga lepo "umota" kao šal između linija slojeva, upegla ga tako da bude skoro pa nevidljiv. Nađi opciju da bude Contour+Hole i da dužina šala bude tipa 20mm - ovo ti pričam iz iskustva na BambuStudio sliceru, al verujem da je upotrebljivo i kod tebe.

Vidim da imaš i layer misalignement iliti layer shifting dole u dnu, pa imaš isto vidljivu horizontalnu liniju, problem je obično mehaničke prirode i do samog je štampača, tipa nešto nije zategnuto od pojaseva ili je pretegnuto ili pomereno, treba da se kalibriše i podesi, ako može.

Ironing ti je zanimljiv za gornje površine samo tamo gde ti je ravna površina, da upegla da bude glatko, nećeš ga koristiti nikad za sve linije jer nema smisla nikad jer štampanje traje tri puta duže i nikad ne daje dobre rezultate jer povlači druge probleme, dakle koristi ga samo na top layers.

Prognoziram da ćeš za par meseci da prodaš taj Elegoo, i da pređeš na neki Bambu štampač, kad skapiraš šta su nedostaci u kvalitetu štampanja i šta počinje da te nervira jer znaš da može bude čistiji print bez defekata 🙂

Ta linija dole, postoji i gore, je drugi deo objekta. Osnova je sa debljim zidom i tu počinje kompaktan deo. Vidi se taj prelaz u oba slučaja.

Primenićemo savet. Nećemo da odustajemo od cc2, posebno što upravo hvale kvalitet štampe, a postoji i neki open centauri firmware u koji se svi kunu koji ozbiljnije rade. Lagano, ne žurimo nigde. Ako svima njima na netu to dobro radi, radiće i nama.

Nismo, valjda to radi automatski i nisam hteo ništa da čačkam jer drugi filament radi dobro. Ispravi me ako logika nije dobra
Vidim da nisi upoznat sa nekim stvarima pa da ti objasnim na brzaka:
Filament flow je fundamentalna karakteristika svakog filamenta tj kako se filament ponasa kada se topi u kombinaciji sa kretanjem hotenda, gde kod topljenja imas material expansion, pressure itd faktore.
Komponente (materijali) od kojih je filament napravljen kao i nacin proizvodnje diktiraju ponasanje istog.
Jako je malo brendova koji imaju iste karakteristike npr od PLA da se ponasa isto u svim bojama.
Zato imas razlike izmedju crne i narandzaste jer komponentni sastav nije isti, iako bi trebalo da bude.
Resenje za te razlike + da bi makar priblizno idealno stampao je filament flow calibration, gde je Bambu koristeci Lidar senzor prvi full automatizovao kalibraciju bez ljudskog faktora za siroke narodne mase.
Ti nemas takav senzor na tvom printeru = moras rucno da ga radis.
Orca slicer ima sekciju Calibration gde se nalazi i filament flow calibration.
Odradi testove i trebalo bi da imas poboljsanje u kvalitetu stampe.
Sa pravilno kalibrisanim filament flow ces ta problematicna linija ce biti minimalna.

Pustio Yolo koji svi najpre preporučuju, skontali odvojen meni sa raznim kalibracijama odmah gore u vrhu. Sve smo tražili gde opisuju u Orca, kod biranja filamenta, ako i tu uputstvo nije zastarelo. Biće ovo super.

Dodali smo flow za 0.03 (sa 0.98 na 1.01) i potvrdili sa kulom da je oko 230-235C verovatno temperatura sa kojom nešto može da se uradi sa ovim koturom.

210C ni ne radi, slučaj sa početka avanture.

Šta kaže struka?

15156.webp

Uspori stampu na 70% i probaj sa 220 na nekom malom modelu

Uključio sam flow advance, ostavio 240c i 1.01 flow rate, jako dobro sad izgleda neka drška koju štampamo. To je izgleda trebalo oduvek da bude uključeno, što nigde ne pročitah da je spomenuto. Ćoškovi su nam sa ovom temperaturom bili katastrofa, a prvi put kad smo je štampali na 235C i 0.98 izgledala je dobro ali je pukla. Ova sad deluje bolje.

Postoji i beta opcija: Adaptive flow advance da se istraži.

Izgleda da sad radi korekcije protoka u skladu sa brzinom. Probao i sa 0.99 isto bilo loše, odmah se to videlo posle 5-6 slojeva, pa sam stopirao. Čekamo sad ovaj treći pokušaj da završi.

240 je previsoka temp za PLA. Imaces kasnije povisenu krtost i vrlo moguce odvajanje slojeva zbog toga.
Ne razumes da je taj tvoj filament prespor za tvoj stampac.
I zasto nas pitas ovde kada ne slusas savete i radis nesto po svom, cemu onda pitanja?
Lepo ti kazem - spusti brzinu stampe sa 100 na 70% i stavi 220 temp i proveri kako stampa.
Tek posle testa mozemo da diskutujemo.
Takodje flow preko 1 govori da tu nesto jako ne stima.

Ostalo samo još quiet, tj. najsporije moguće. On je već na nekom blend setingu, ima još 2 brža. Pogledaćemo sutra ako ima neko dodatno fino podešavanje brzine da skinemo od ovog blend. Ako nema će pustimo na quiet 220c, sad je vreme za spavanje. Hvala.

Poslednja izmena:
Na gomili mesta ima svakakvih brzina, tako da sam zaključio da bi moglo da bude optimalno mesto koje će da utiče na sve ostale parametre u slučaju ovog filamenta: zapreminski protok. Bio je na 21, ja sam spustio na 14, i pustio temperature tower na štampu, pa ćemo da vidimo rezultat.

Nidzo, napravi mi SS "Device" dela (gde sam ja konektovao moj Klipper stampac na Elegoo Slicer) da vidim kakve ti opcije nudi CC2:

1780300095142.webp

I vrati volumetric kako je bio i nista vise ne diraj

1780303515850.webp

Print speed je trenutno na drugoj od 4 brzine štampe, recimo 50%.

Kula izgleda potpuno isto kao pre, zaglavio filament na 210C otprilike na istom mestu kao juče. Moj predlog je svakako da se ne smaramo sa ispodprosečnim filamentom, potrošićemo ga svakako, bitno da ne glavi.

Šta mi je popravilo kvalitet štampe sveukupno je štiklirano flow advance.

Nazad
Vrh Dno