Šta je novo?

3D printer - Opsta tema - FAQ

Ja sam trenutno izuzetno zadovoljan MicroSwiss DD kit-om. Ne dešava se više da filament kliza i da se javlja underextrusion, kao što se dešavalo sa fabričkim i metalnim ekstruderom.

U kombinaciji sa pancake motorom, MS direct drive je odličan. Pancake stepper se ne greje puno, pa nisam ni dirao fabričko podešavanje radnog napona. Od kako sam ugradio MS DD Kit, nije mi se dogodilo da se javi heatcreep ili da se zapuši dizna. Svašta sam pročitao na netu, od jako loših do veoma pozitivnih iskustava sa MS hotendom/ekstruderom, od mene - sve preporuke za MS.

Pre par meseci sam kupio dual-z axis kit, ali nikako da ugrabim vreme da ugradim.
 
Jel moze neki link iz koje si prodavnice uzeo?
Blo je na Banggood-u, medjutim sada u toj prodavnici vise nema. Samo arrival notice opcija... Ono, potrazi varijacije na temu sa dosta review-ova i sl. klasika.

Meni od kako sam ugradio Mosquito sve sljaka odlicno, menjam dizne cesto (zbog velicina) i nemam ni najmanji problem sa ekstruderom niti hotend-om. Pancake kineski, radi na 0.9V a imam i E3D koji ceka da uskoci kada ovaj 'baci kasiku'.
 
Kako vam se cini perspektiva ovog resenja "3D printera za poneti"? Bas inovativno.

 
Pratio sam na reddit razvoj ovog stampaca, zanimljiva ideja i projekat ali kakav je use-case za ovaj stampac realno.. ko nema prostora u kuci ne treba ni da ga drzi.. ja samo vidim ovde probleme sa lepljenjem, vibracijama, kvalitetom stampe..
 
Sve u svemu "duh je pusten iz boce" pa cemo za za par meseci videti na masovnijoj primeni iskustva i perspektivu ovog koncepta.

 
Jel zna neko zbog cega mi na jednu ivicu napravio slajser ove isprekidane linije? Pravio sam preko fusion 360 i nisam u fusion video te isprekidane linije a Cura slicer pokazuje i naravno na stampi isto. To je samo na tu jednu ivicu na ostale 4 ivice nema.
Da li je to greska u curi ili meni ipak nesto u fusion 360 promaklo i sta?


isprekidane linije viber.jpg


Isprekidane linije cura.png


Evo i jedna slika iz fusion 360, ako treba poslacu i nekom fajl da proveri


fusion 360.png
 
Poslednja izmena:
Video sam sad na youtubu, u opcijama to je "Seam" na Curi meni je stavljeno na smart Hiding, isprobavao sam sad i druge opcije i drugacije bude.
 
Da li je Anycubic Photon 4k ovaj model tristotinak evra?
Jel potreban još neki uređaj za cure?

Da li je relano očekivati od takvog uređaj da uradi neki sitniji navoj, da može da se ušrafi u metalni navoj?
 
Nisam koristio vodoperivi rezin.
Od pocetka koristim creality i ok se pokazao. Koristio sam običan i low odor. Čini mi se da je običan neznatno bolji. Anycubic eco resin je brašnjav pa sam ga izbegavao, ali ovaj creality low odor ne pravi razliku. Ne bih ga preporučio jer i dalje smrdi, a duplo je skuplji. Na akciji sam uzeo nekoliko litara običnog i to koristim.
IPA ne znam gde sam kupio. Kontaktirao sam jednu firmu koja mi je dala broj telefona lika koji prodaje fizičkim licima, čovek mi je doneo na vrata balonče od 5 litara. Ispalo je oko 400rsd/L. Sada mi je krivo što se ne sećam jer će i meni trebati opet. Našao sam ih na google i ispostavilo se kao najjeftinije rešenje. Vidi da nije Gram https://www.gram.rs/ser/kontakt.htm.
Jedna tura alkohola se zaprlja brzo. Ranije sam koristio u manjim količinama, po 300-400ml, a sada sam kupio wash and cure 2 plus čiji kanister je za 8l :eek:. Ispod 1l ni ne može jer je to samo da se popuni dno kod miksera. 2-3 mora da se koristi za manje modele. Haos. Nisam ni znao koliko je to čudo.
Nisam koristio tokom zime jer se oseća u sobi, a preko zime ne mogu da luftiram satima. Čak i ne štampa toliko dobro kad je hladno, a nisam završio grejač u vitrini.
Ono što hoću da probam je da pročistim alkohol kroz filtere za kafu. To navodno produžava rok.
Takođe, nakon čišćenja treba pustiti da talog padne pa da gore ostane čistiji alkohol, mada ni ovako nisam razvio metodu za presipanje. Mali savet je da imaš dve verzije alkohola. Jednu za model iz štampača, a drugu u mikseru za polu čisti model. Stari IPA iz miksera koristiš za tek odštampan model kada ima najviše rezina.
Vreme menjanja ćeš da osetiš sam, ostanu lepljivi modeli nakon čišćenja. Zavisi od nekoliko faktora pa ne mogu da ti kažem precizno.
UV sam prvo improvizovao, ali sam onda prelomio i uzeo gotovu stvar.
Moje prvo rešenje je bila posuda sa ogledalo folijom i uv trakom. To je užas, ali kako tako radi.
Korak 2 je bio da napravim svoju mašinu. Ja sam dizajnirao elektroniku i programirao arduino, ali nisam mogao da uradim kućište pa sam čekao ortaka da mi za to pomogne. Evo dve godine kasnije, još uvek smo na pola kućišta.
 
Auh brate, drzati u stanu / sobi, stampac i wash&cure? Ne znam kako ti uspeva al ja to nikako ne bih. Taj smrad ostaje u zidovima i ne mozes ga se otarasiti, gore nego cigare i veruj mi da to oseti bilo ko kad udje u prostor. Da ne pricamo o tome koliko su stetna ta isparenja..

@PJ sto se tice navoja, da li je to neki pokretan deo? Nisam siguran koliko je resin dobro resenje za navoje
 
Navoj me interesuje kao nivo detalja. Ako može da uradi upotrebljiv navoj, može da uradi sve što mi je potrebno.
 
Auh brate, drzati u stanu / sobi, stampac i wash&cure? Ne znam kako ti uspeva al ja to nikako ne bih. Taj smrad ostaje u zidovima i ne mozes ga se otarasiti, gore nego cigare i veruj mi da to oseti bilo ko kad udje u prostor. Da ne pricamo o tome koliko su stetna ta isparenja..

@PJ sto se tice navoja, da li je to neki pokretan deo? Nisam siguran koliko je resin dobro resenje za navoje
Da li smrdi resin ili alkohol?
 
Da li smrdi resin ili alkohol?
Resin

^on topic. - Imam jedan problem, ne mogu ga nikako resiti.

Ako imam na build plateu vise modela, javljaju mi se oni mali blobovi na modelima, pretpostavljam kad se glava prebacuje sa jednog modela na drugi. Nema stringinga uopste, nego samo ostanu kuglice one male (nije seam). Igrao se sa retractionom, temperaturama ali uopste ne pomaze. Jel moze biti do dizne mozda?
 
Za smrad neće biti problem kada ugradim filtere.
Na sam štampač stavljam ABEK3 filter (za gas masku), plus je to u vitrini koja ima air purifier.
 
Navoj me interesuje kao nivo detalja. Ako može da uradi upotrebljiv navoj, može da uradi sve što mi je potrebno.
Čak i fdm printeri mogu da štampaju upotrebljive navoje, do možda m8. Računam da resin može makar m1.
 
Meni pomaze i ureznica/nareznica/mesingani insert.
 
^ukoliko se ovo odnosi na moje pitanje, nije problem urezati/narezati navoj. Prolazak nareznicom preko 3D štampanog naboja će da skine viškove, ali će manjak da ostane manjak.

Pitanje je bilo da mi je 3D štampač sposoban sam da ga napravi.
 
stampam vec 5 mjeseci, od 100 figurica imam samo 3 kompletno zavrsene bez problema .... imam creality ender 3 pro
ako moze neko da mi kaze dje grijesim, neka mi salje pm
stampac sam kupio da stampam klincima figurice
 
Pa prvo oraš reći šta su greške.
Da li dobijaš gnezdo, štampa u prazno, loš krajnji rezultat, fale layeri...
Problema ima stotine i svi imaju svoja rešenja.
 
pazi u 90% slucajeva je gnijezdo
mada sam primijetio da je inicijalni problem u tome sto se figurica uopste ne uhvati lijepo za podlogu na samom pocetku
sto kasnije pravi probleme
 
Onda ti verovatno bed nije dobro levelovan.
Kad izleveluješ, probaj i sa šećernom vodom umesto lepka ili šta si već koristio
 

Evo jednog jednostavnog testa da proveriš da li ti je bed dobro nivelisan.
 
Drustvo koje savete mi mozete dati sto se tice pripreme za stampu dugu 26 sati, do sada sve sto sam radio, radio sam max 5-6 sati... hvala!
 
Proveri planirana iskljucenja struje. :)
...probaj da optimizujes visinu sloja, generalno stampanje, da ukrades koji sat dole. Probaj slice u Cura 5, vidno optimizovanije radi. Ovo ostalo se svodi na prostor u kome se printa - da nema promaje, stranih faktora koji mogu pomeriti/zakaciti stampac i sl.
 
I dovoljno filamenta :)
 

Evo jednog jednostavnog testa da proveriš da li ti je bed dobro nivelisan.
Bravo, hvala.
Pustam na stampu veceras. 🙂🤞
 
Nazad
Vrh Dno