Šta je novo?

3D printer - Opsta tema - FAQ

Ima li neko iskustva sa tampon stampom na PLA i da li to pije vodu uopste?

Tampon sta? :)

Sa PLA? Tesko. Sa TPU, vrlo moguce da pije vodu. Guma k'o guma, nadjes tvrdocu koja ti treba i cepas.

Da li je moguće napraviti dugmiće za G -Shock sat? Prilikom čišćenja sam pokidao sva 4 dugmića misleći da mogu da se vrate na osovinu, a ustvari osovina koja ulazi u unutrašnjost sata je ulivena u dugme.
Sa lijeve strane na slici je dugmić sa Alija ali ne odgovara veličina.
Tražio sam i kod Casio servisera, pisao i globalnom i lokalnom predstavništvu ali nemaju dio, a meni je život i brak na staklenim nogama 🙄

IMG_20240809_201614.jpg
IMG_20240809_201650.jpg

Pravim neke, verujem, pocetnicke greske prilikom stampanja (i slajsovanja).
Pa ako neko moze da proba i objasni gde pravim greske.

Elem, za neki DIY projekat mi trebaju neki M2.5 m-z i z-z distanceri. Kako ih kod nas nema (bar ja nisam nasao), dosao sam na ideju da ih odstampam, cisto da se uverim da je M2.5 velicina srafa koji treba da prodje kroz rupicu jedne stampane ploce. Nadjoh na thingverse sajtu vec gotov STL fajl, pa rekoh da odstampam.
Nisam ocekivao neki kvalitet, ali samo da se uverim da je 'to-to', tj. da je M2.5 velicina koja mi treba za 'mounting hole' na stampanoj plocici.

STL fajl iz primera (i pitanja) koja su dole navedena sam skinuo sa ovog linka:

STL fajl (skinut sa tog linka) je takodje zakacen uz ovaj post.

1.
XscDMIA.jpeg

rOR7UyA.jpeg

^
Ucitao sam STL fajl u Bambu Studio. U pitanju je jedan 'sraf' sa navojem velicine M2.5 (2.5mm). Sraf vec po default-u 'lezi' glavnom na plate.
Pa ipak, kada slajsujem, Bambu Studio javi da postoje 'floating' delovi. I zaista, postoje. Ali pre slajsovanja ih nije bilo.
Ne razumem zasto se 'navoj' odvojio od 'glave' srafa nakon slajsovanja. Da li neko moze da mi objasni gde sam pogresio?

2.
oJ0bZBJ.jpeg

yw2DYrW.jpeg

egUekEl.jpeg

^
Zasto kada prevucem neki STL fajl u Bambu Studio i slajsujem, vidim da mi na 'drugom' (severnom kraju) plate-a, obicno iscrta neku 'kockicu'?
Ta 'kockica' koju iscrta on i odstampa. Sto naravno ne zelim. A jos vise me 'ljuti' sto mi je potrosio mnogo vise filamenta za tu 'otpadnu' kockicu nego za zam objekat koji je odstampao? Gde gresim?

Hvala!

Prilozi

• 1_no_float.jpg
    1_no_float.jpg
    114.9 KB · Pregleda: 6
  • 2_float.jpg
    2_float.jpg
    161.1 KB · Pregleda: 3
  • 1_garbage.jpg
    1_garbage.jpg
    181.9 KB · Pregleda: 3
  • 2_garbage.jpg
    2_garbage.jpg
    196.7 KB · Pregleda: 2
  • 3_garbage.jpg
    3_garbage.jpg
    113 KB · Pregleda: 13
  • M2-5 V2 - 1245478.zip
    621.7 KB · Pregleda: 1
Poslednja izmena:
Otvori bilo koji radionički crtež vijka pa će ti se reći gde grešiš. Najbolje je nabaviti mašinske elemente za bilo koji razred srednje škole jer nije problem u štampi već konstrukciji. Što se tiče drugog dela prekontroliši šta se sve nalazi na crtežu.

Uh, tesko ces na fdm stampacu odraditi bilo sta sitnije od M6.

Mislim da je kvadar dodat zbog minimum layer time. Slojevi na tom srafu su ti vrlo mali i brzo se odstampaju. Plastika ne stigne da se ohladi i stvrdne kad dodje sledeci sloj i na kraju se dobije grumen plastike. Ovako sa kvadrom, odstampa se sloj srafa i dok se on hladi stampac stampa sloj kod kvadra. Te predmete za min layer time ja dodajem rucno u prusa sliceru, lepo je sto bambu doda automatski, mada ovaj mi deluje nesto bas velik, ali verovatno idu na to fa bufe sigurno.

Taj sraf ti je mali za taj stampac. Pokusaj da integrises (uvrtanjem, lepljenjem i sl.) pravi metalni sraf u plasticni distancet. Tako dobijas distancer i kvalitetan metalni navoj.

@Dusan94 Jako je sitan M2.5. Znam. Ali sam ipak hteo da mi odstampa, cisto probe radi. Da vidim da li je M2.5 velicina koja moze proci kroz rupicu na stampanoj plocici. Nisam ocekivao da to iskoristim za zamenu pravog srafa.

@BigBoy Bez supporta je, cini mi se, pisalo da stampanje traje par minuta. Ali sa ukljucenim supportom koji je slicer trazio, trajalo je 1.11 minuta. Probao sam da nesto promenim, da bih to smanjio. Posto sam pocetnik, i ne razumem jos dosta opcija, nisam uspeo. Na kraju sam rekao, 'ajde stampaj sat vremena kada si navalio.

Odstampao je, ali je zbog support-a to na kraju ispalo kao kockica. A posto je stavio support tamo gde je u slicer-u bio 'odvojen' (floating object), to se posle nakon stampanja nije moglo nikako odvojiti.

@Corvus Corax Hvala, probacu sa tom opcijom ("Arachne" kao wall generator), pa cu videti hoce li tako odstampati kako treba.

Btw, vijak se ne stampa u toj orijentaciji iako je tako najjednostavnije. Strukturno je najslabiji

Ajde ukratko... kao sto su vec rekli ljudi... previse je to mali objekat za stampu na ovom stampacu... nije problem sto je mali dimenzijama, vec su detalji previse sitni za setup - konkretno mozes da se poigras sa layer height i line width, i da vidis da moze slicer da napravi sve kako treba... (iako ne znaci da ce da se odstampa kako treba)

Model je dobar i nema prekid, ali kada odradis slice... debljina layera i line jednostavno nemaju dovoljnu rezoluciju da pokriju sve detalje. I onda dobijes prekid. A onda slicer trazi da imas support. Koji si podesio da ti stampa od drugog materijala - i onda dobijes i kockicu za purge... kockicu mozes i da iskljucis...

^ Ujedno, mislim da je dodatni problem sa slajsovanjem modela u tom delu to što taj sitan šraf još ima i krstić za šrafljenje koji ide solidno duboko. I onda je zid na početku navoja toliko tanak da ga slajser ignoriše. Tako da, sa te strane, jeste problem u modelu.

Yup, kao što rekoh, problem je delimično u modelu. Rupa za šrafljenje je previše duboka, pa je na brzinu samo zapunih skroz. ALI, ovo je sa diznom od 0.2mm, pošto mi je ona trenutno namontirana na štampač.

Poslednja fotka je slika šrafa na AA bateriji. 😁

U prilogu je model sa zapunjenom rupom, ako neko želi da proba.

1726751342915.png
IMG_4479.jpeg
IMG_4480.jpeg
IMG_4490.jpeg

Prilozi

• M2_Screw_filled.stl.zip
    29.6 KB · Pregleda: 2
Problem je u modelu, navoj ne ide do glave, zaavršetak je drugačiji. I da uspe da odštampa sa navojem kod prvog pokušaja šrafljenja malo da zapne puko bi ko ništa.

...ovo je sa diznom od 0.2mm, pošto mi je ona trenutno namontirana na štampač.

Poslednja fotka je slika šrafa na AA bateriji. 😁

U prilogu je model sa zapunjenom rupom, ako neko želi da proba.

ERXb3oA.jpeg

Meni je ispalo dosta lose, doduse sa 0.4 nozzle. Stampano sa PLA filamentom. Pritom, prilikom stampe, posto je sraf postavljem 'da stoji', stampac na dnu (prvi layer) stampa krug otprilike velicine same 'glave'. Ne znam, ali pretpostavljam radi stabilnosti? To sam probao da isecem ziletom, ali...nije ispalo ni blizu tako ravno i 'cisto' kao kod tebe. Jesi li koristio PETG?

Ono sto sam uspeo da proverim, M2 'prolazi' kroz rupicu na stampanoj plocici, a valjda ce moci da prodje i M2.5.

Prilozi

• M2.jpg
    M2.jpg
    129.1 KB · Pregleda: 12
Mislim da je kod tebe problem što nisi dobro podesio parametre za filament koji koristiš. Deluje mi da štampaš previše vruće i previše brzo. Mora to sporije za tako sitan model. Koristio sam PLA, jer je to ionako bila probna vežba.

Evo par fotografija minijatura koje sam odštampao:

1727698386861.png
1727698416053.png
1727698430090.png
1727698445181.png
1727698563500.png
Pre i nakon farbanja (ofarbani model je odštampan na SLA štampaču, a nefarbani na FDM):
1727698477372.png

Poslednja izmena:
Drustvo, treba mi nesto sitno da se odstampa, platicu naravno koliko treba. Po mogucstvu da je negde na nbg/zemun... Imam 3d model... ako ima dobrovoljaca, moze na pm :)

Nazad
Vrh Dno