Šta je novo?

20 godina Amige 1200

mige

Čuven
Učlanjen(a)
17.09.2005
Poena
690
Moja oprema  
Laptop
MacBook Air M1
Mobilni telefon
iPhone 16e
Pristup internetu
  1. Optički internet
Na danasnji dan 21.10.1992. Commodore je prestavio Amigu 1200.
Srecan Rodjenan Amigo i da zivis jos 3x toliko :party:

party.jpg

Poslednja izmena:
A mige otvorio temu Amige 1200. :D

Poslednja izmena:
E to su bila vremena, bas sam se lepo igrao s njom, u ono vreme izuzetno napredan racunar sa odlicnim OS.

Amiga 1200 je bio od onih sistema ciji pun potencijal nikada nije bio iskoristen na pravi nacin.1992 godine kada se pojavila,bila je zaista revolucija na polju kucnog gaminga a narocito na polju profesionalnog rada.U vreme kada sam je posedovao,uvek sam bio gonjen mislima da kada upalim neku cistu AGA igru,da je to moglo se uradi daleko bolje i ne izvlaci onaj maksimum iz masine.Commodoreov bankrot se desio bas u najgore vreme,bas u vreme kada su komercijalni programerski timovi trebali da je iskoriste na pravi nacin.Primera toga je zaista puno.Recimo, Mortal Kombat 1/2 u cistoj AGA verziji nikada nije ugledao svetlo dana. Zatim akceleratorske kartice ,koje su jos tada bile sposobne da guraju neku igru na foru Dooma,su tada bile preskupe u nedostupne "shiroj masi".A mislim da je bas u tome bio kljuc ,da bi Amiga mogla da vodi neku komercijlanu trku sa PC-jem,u to vreme.

Mislim da je Commodore samo malo drugacije razmisljao,Amiga bi i danas bila na nasim stolovima i furala sve ovo sto danas imamo na nasim ekranima,pod nekim modernim Workbenchom. :)

Elvir :
"Mislim da je Commodore samo malo drugacije razmisljao,Amiga bi i danas bila na nasim stolovima i furala sve ovo sto danas imamo na nasim ekranima,pod nekim modernim Workbenchom."

Mi danas mozemo samo da nagadjamo koja je vizija bila u commodoru vezana za amigu i iz mog ugla vidjenja oni su razvijali amiga pricu mozda ne onoliko koliko bismo mi zeleli ali ipak... Citava commodore prica je pala u vodu iz finansijskih razloga ,gde amiga nije bila uzrok gubitaka. Licno me je oduvek nerviralo trosenje energije i sredstava na commodore pc compatibilce. Mislim cemu potpomagati "konkurenciju". Ako nista drugo amiga bi pozivela jos par godina i najverovatnije donela advanced aga cipset . Ali da ne drobim vise o sto puta prezvakanoj temi...

Prijateljice srecan rodjendan

Ah kvragu, propustio sam dvadeseti rodjendan Amige 4000 :D

Mi danas mozemo samo da nagadjamo koja je vizija bila u commodoru vezana za amigu i iz mog ugla vidjenja oni su razvijali amiga pricu mozda ne onoliko koliko bismo mi zeleli ali ipak... Citava commodore prica je pala u vodu iz finansijskih razloga ,gde amiga nije bila uzrok gubitaka.

Pa recimo da su finansije bile jedan od razloga pored lose vizije.Ne zaboravimo je da je Commodore svojom ranijom politikom napravio ono sto ce se kasnije pokazati jednim od mozda najboljih poduhvata u istoriji kompanije a to je C64 : Odlican hardwer u odnosu na tadasnju konkurenciju plus prihvatljiva cena za siroke mase.Znamo sta je bio rezultat celog tog poduhvata.Mislim da je slicno moglo i sa Amigom.

Poslednja izmena:
Pa recimo da su finansije bile jedan od razloga pored lose vizije.Ne zaboravimo je da je Commodore svojom ranijom politikom napravio ono sto ce se kasnije pokazati jednim od mozda najboljih poduhvata u istoriji kompanije a to je C64 : Odlican hardwer u odnosu na tadasnju konkurenciju plus prihvatljiva cena za siroke mase.Znamo sta je bio rezultat celog tog poduhvata.Mislim da je slicno moglo i sa Amigom.

realno i amiga 500 je bila odličan potez. sjajna mašina za 8 klari šuman, bar 5 godina ispred svog vremena.
kod a1200 hardver ipak nije bio toliko napredan, prošlo je već 7 godina a mašina je bila tek nešto malkice brža, procesor na jedva duplom taktu, i to još "skraćena verzija". jednostavno, nije bilo revolucionarnog napretka (a moglo je) i umesto da se oslone na taj ide kontroler, oni su furali ****ni 2,5 inčni prostor za hard disk. uz samo malo realnog pogleda na temu (mada razumem zašto su baš hteli hardove sa lap topova) i kontanja da ljudi ipak žele da prođu jeftinije a ne nazovi kvalitetnije, mogli su da prepakuju kućište da bude možda centimetar veće i da 3,5 inčni drajv može najudobnije da legne. ALI, to bi zahtevalo i malo bolje napajanje, a neko se tamo stisnuo ko dinkić za akcije.

svaki put kad se neko stisne a kao gura "elitizam" priča pukne. nije stiv džobs bio blesav što je gurao najkvalitetnije u svoje uređaje .

Amiga 1200 je, zbog tadašnjeg menadžmenta Commodore Internationala, kasnika oko 12-18 meseci. Da je izašla na vreme bila bi čudo kao i CD32 da je izašao na vreme i u potrebnim količinama (dve gpdine posle Sega Mega Drajv/Genesis sistema).

Poslednja izmena:
Ja sam imao standardnu 500-tku sa 1 mb rama kad je 1200 izashla. Bila je kompjuter zvani zelja koji nikad nisam imao :)

Kakva su to vremena bila... :,,:

Na goloj Amigi 1200 je moglo da se napravi cudo od 2d igre.Recimo Aladin koji je postojao samo za nju(doduse kao port) ,po meni nije bio nista posebno.Graficki je bio identican Genesis verziji.Verovatno,drugacije nisu ni hteli da urade.Jedino je sto je na Amigi muzika bila bolja naravno...Super star dust je zaista bio pokazatelj AGA cipseta, 1993 godine.Zaista napredan rendering za ono vreme. Uvek sam se gonio tezom ,ako je Ruff n tumble bio vrhunac OSC chipseta,sta bi tek bilo tek bilo u AGA verziji i da je na taj nacin iskoristen.A da ne pominjem sta je tek moglo sa akceleratorima...

E to je bio kompjuter zvan zelja! Ja nisam imao para za nju (falilo mi duplo otprilike) pa sam uzeo a600, koliko para toliko amige! :) taman toliko kraca! :)

E a taman sam se smirio sto se tice retro kompjutera i sad odem na kupindo i nadjem gomilu amiga style casopisa i kupim ih, e to ste sve vi krivi!!! :)

Pa kad neces das citas skenove ko ti kriv :)
Ja imam amiga style duplo ,poklonio mi drugar i njegove primerke zajedno s amigom 500

Eh, ja (tačnije, moji roditelji) nisam imao novca ni za A500. Do pre 5-6 godina moj JEDINI kompjuter je bio C64 kojeg sam dobio 1987. Koristio sam PC na fakultetu/poslu još odavno, ali ga kod kuće nisam imao. Članak o A1200 koji je izašao u SK sam ne znam koliko puta pročitao. Srećom, jedn moj drug je imao A1200 i povremeno sam odlazio kod njega, a čak sam je u par navrata i pozajmio preko vikenda... Kakva je to sreća bila!

No, eto, vremena su se promenila, sada na stolu imam priličnu PC zver, a pre godinu i nešto dana sam konačno kupio i A1200. Ponovo se igrati sa tom mašinom je bilo pravo zadovoljstvo (i ponešto nerviranja, naravno, ali to tako ide).

moja prva (i jedina amiga), uzeta '94-te .. kasnije sam uzeo i interni HD od cini mi se 120MB, ali 'nazalost', vecinu vremena sam proveo igrajuci se, manje sam sarao u grafickim programima :D .. verovatno cu za par godina ponovo potraziti neku, jedan competition pro, pa da je ovaj put vezem na normalan monitor i opalim kako treba sensible soccer, chaos engine itd ... jeste OK i winUAE, ali nema 'onog' osecaja 100%

Uzeo sam je pre kraja 1992. od Neše u Amiga Centru. U martu 1993. sam uzeo HDD, potom 1994 i Blizzard 1220, pa 030/50..

Nikad bolji računar nisam imao.

nije moglo sa Amigom ;)

zasto i kako? - naci i procitati: "THE HOME COMPUTER WARS by" Michael S. Tomczyk

ukratko: jeftin racunar (VIC/C64) je bila iskljucivo vizija Jack Tramiela - jos tada je imao gomilu protivnika unutar Commodorea za ovako nesto; Chuck Pedal se otvoreno protivio Jackovoj ideji.
kasnije je Jack i napustio Commodore jer je dosao u sukob sa Irvin G. i ostatakom Commodore manadzmenta koji su hteli da muzu C64 tehnologiju do besvesti umesto da idu napred.
Jack je napustio Commodore. Napravio je svoj RBP (Rock Bottom Price) 16bitni racunar - Atari ST.
Commodore je kupio Amiga tehnologiju, izabacio Amigu 1000 i raspustio originalni Amiga/Hi-Toro tim.

tako da sa Amigom nikako nije mogao da se ponovi scenario slican C64, bar ne u tadasnjem Commodoreu...

Poslednja izmena:
Super star dust je zaista bio pokazatelj AGA cipseta, 1993 godine.Zaista napredan rendering za ono vreme.
pa Super Star Dust je skoro isti kao i na A500...

E a taman sam se smirio sto se tice retro kompjutera i sad odem na kupindo i nadjem gomilu amiga style casopisa i kupim ih, e to ste sve vi krivi!!! :)

ako imas vremena, skeniraj ih i posalji tomcat-u http://pc.sux.org/indexAS.html

kad smo vec kod toga, opis A1200 u SK 1993/01

http://retrospec.sgn.net/users/tomcat/yu/magshow.php?auto=&page=5&all=SK_93_01

pa Super Star Dust je skoro isti kao i na A500...

Pa ne bih bas rekao da je isto.Bolji je rendering u AGA verziji sto se i podrazumeva,zbog jace reprodukcije boja.Narocito one tunel sekcije i kod bosseva.

[YOUTUBE]tHkMdtJtSYk[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]c35y_rBOrDY[/YOUTUBE]

tako da sa Amigom nikako nije mogao da se ponovi scenario slican C64, bar ne u tadasnjem Commodoreu...

Nisam mislio da ako bi se sada zalazilo toliko u detalje kompanije po sistemu sta bi bilo kad bi bilo.Generalno,Amiga 1200 jeste bila skupa a o nekim nadogradnjama da i ne govorimo.Mozda ,bi bilo nesto drugacije da su krenuli nekom drugacijom politikom oko prodaje ..ne znam....

Poslednja izmena:
Gledajte sta covek radi sa jednom A600 i A1200

[YOUTUBE]NMCFNI7fJIE[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]rS0oy15L1Sg[/YOUTUBE]

Poslednja izmena:
Za to je ipak bolji Atari :)

Naaaajs! :) Ako se nevaram tajminzi paule nebi trebalo da zavise od brzine cpu-a? Oba kanala bi trebala da su identicna...

Nazad
Vrh Dno